Брак или "на семейни начала"?

• 47 653
  • 1 188
  •   1
Отговори
# 435
  • София
Възможна ли е от гл.т. на закона следната ситуация:
Сключен брак. Единият партньор иска да тегли кредит и да го направи без знанието на другия. И ако го е направил без знаието на другия, вторият трябва ли да изплаща част от този кредит?

# 436
Като нямат брак, всяка закупена вещ и теглен кредит, могат да са на името и на двамата.Като се разделят, понеже повечето вещи не могат да се делят, се разбират кой какво взема. Същото е като при брака. Така че и от прагматична гледна брака и съжителството са равностойни.

Сключен брак. Единият партньор иска да тегли кредит и да го направи без знанието на другия. И ако го е направил без знаието на другия, вторият трябва ли да изплаща част от този кредит?
А как ще докаже  вторият, че не е знаел  Thinking
Може да излезе, че от тази гл. точка съжителството е по-добрият вариант - не може половинката да ти натрапи кредит, който не искаш  Mr. Green

# 437
  • София
...
А как ще докаже  вторият, че не е знаел  Thinking
Може да излезе, че от тази гл. точка съжителството е по-добрият вариант - не може половинката да ти натрапи кредит, който не искаш  Mr. Green

Ами не е подписвал никакви документи за кредита, примерно.

Та, възможно ли е това?

# 438
  • София
Мисля, че за потребителски може и да стане без знанието на партньора.
За ипотечен - по-трудно, там искат повече документи.

# 439
Аз съм за брака и не мисля, че останалите могат да се нарекат семейство в истинския смисъл на думата. А пък всеки си има право да живее както си иска. Щом така им харесва или си налагат, че им харесва, защото не са им предлагали брак... То постепенно човек свиква и започва да харесва и отстоява дори тая позиция. И аз едно не разбрах - какво му е страшното на брака, страх от другия, или страх от себе си по-скоро.
Joy Joy Joy Joy
Ни моа, ще умра.
Това звучи почти толкова смешно, колкото изказването, че докато няма деца в една двойка, то те не са семейство, дори и да имат брак.

Ми кат нИ моИш, се посмей...

# 440
Няма проблем и ипотечен да вземеш без подписа на съпругата. Банката се вълнува от обезпечението и дохода. Ако доходът на съпруга е достатъчно висок и обезщетението е задоволително, няма причина съпругата да бъде търсена и уведомявана. Т.е. ако той може да вземе кредит само въз основа на своя доход и свое обезпечение, т.е. да остави съпругата в тотална неизвестност относно взетия кредит, няма никакъв проблем. И, да, тя ще е солидарен длъжник с него. Simple Smile

# 441
  • където ми харесва
Аз съм за брака и не мисля, че останалите могат да се нарекат семейство в истинския смисъл на думата. А пък всеки си има право да живее както си иска. Щом така им харесва или си налагат, че им харесва, защото не са им предлагали брак... То постепенно човек свиква и започва да харесва и отстоява дори тая позиция. И аз едно не разбрах - какво му е страшното на брака, страх от другия, или страх от себе си по-скоро.
Joy Joy Joy Joy
Ни моа, ще умра.
Това звучи почти толкова смешно, колкото изказването, че докато няма деца в една двойка, то те не са семейство, дори и да имат брак.

Ми кат нИ моИш, се посмей...
Не се притеснявай, посмях се достатъчно с твоя коментар.
Искаш ли, понеже се смяташ за по-семейна от мен (щото нямам брак де), да ти дам пример. Ти от няколко месеца си бракувана, и семейството ти е младо.
Аз имам такова от 8 години, с две деца...Та, моето семейство не е реално според теб, заради единия подпис?!
В началото на темата наистина ми беше смешно с тия кардинални заключения като горното.
Но, след 25+ страници повтаряне на една и съща глупост, наистина започва да ми писва.

# 442
  • град-държава
Няма проблем и ипотечен да вземеш без подписа на съпругата. Банката се вълнува от обезпечението и дохода. Ако доходът на съпруга е достатъчно висок и обезщетението е задоволително, няма причина съпругата да бъде търсена и уведомявана. Т.е. ако той може да вземе кредит само въз основа на своя доход и свое обезпечение, т.е. да остави съпругата в тотална неизвестност относно взетия кредит, няма никакъв проблем. И, да, тя ще е солидарен длъжник с него. Simple Smile

Затова си правете и договори.  Mr. Green

# 443
  • София

Това не е добре.

# 444
Аделке, аз никак не се притеснявам, много си ми е добре, явно проблемът е твой. Или на мъжа ти. И двете ти деца дали им е добре така, сигурно се гордеят.
На мене също ми беше тъпа и досадна темата ти за това колко хубаво е да си надраскан отгоре до долу и колко са добри родители татуираните, пък другите не.... че не само на мене ми е било смешно, така че айде да не се занимаваш с мен.

# 445
Това не е добре.

Как една съпруга научава, че мъжът й тегли ипотечен кредит:
1. като й каже лично
2. като й поиска бележки за доходи (защото неговият само не е достатъчен, за да вземе колкото иска)
3. като й поиска нотариални актове за НЕЙНИ имоти (които да се ползват за обезпечение по кредита)

Във всеки друг случай, той (ако има достатъчно голям доход и негови лични имоти, които да ипотекира) може да си изтегли кредит без изобщо тя да знае.

# 446

Това не е добре.

Тъй като имотът е СИО по принцип искат тел. на другия човек и обикновено му се обаждат. Но ако целенасочено се прави и банката участва... тогава вече не знам.

# 447
  • където ми харесва
Аделке, аз никак не се притеснявам, много си ми е добре, явно проблемът е твой. Или на мъжа ти. И двете ти деца дали им е добре така, сигурно се гордеят.
На мене също ми беше тъпа и досадна темата ти за това колко хубаво е да си надраскан отгоре до долу и колко са добри родители татуираните, пък другите не.... че не само на мене ми е било смешно, така че айде да не се занимаваш с мен.
Аз проблем със семейното си състояние нямам, мъжа ми също, а защо намеси децата ми, идея си нямам, но явно реши да посъскаш леко.
В моята тема никъде не съм казвала, че татуираните родители са по-добри от нетатуираните.
И имам право да се занимавам с който искаш. А ти имаш да изядеш мноого хляб, докато разбереш какво точно значи семейство!

# 448

Това не е добре.

Тъй като имотът е СИО по принцип искат тел. на другия човек и обикновено му се обаждат. Но ако целенасочено се прави и банката участва... тогава вече не знам.

Никъде в зададеното условие не е казано чий имот ще се ползва за обезпечение. Това, което казваш, важи само ако той е решил да ипотекира СИО апартамент. А ако реши да ипотекира свой собствен........ Тогава няма никаква причина някой да звъни на съпругата му.

# 449
Adellle, въобще нямам намерение да споря с теб.

Общи условия

Активация на акаунт