Брак или "на семейни начала"?

• 47 642
  • 1 188
  •   1
Отговори
# 450
Никъде в зададеното условие не е казано чий имот ще се ползва за обезпечение. Това, което казваш, важи само ако той е решил да ипотекира СИО апартамент. А ако реши да ипотекира свой собствен........ Тогава няма никаква причина някой да звъни на съпругата му.

A, така вече може. Но в крайна сметка, ако е личен имот, може да си го прави, каквото иска и другият не би следвало да се намесва Peace

# 451
  • София
..... И, да, тя ще е солидарен длъжник с него. Simple Smile
Така де. И в богатство и в бедност.

# 452
  • София
Никъде в зададеното условие не е казано чий имот ще се ползва за обезпечение. Това, което казваш, важи само ако той е решил да ипотекира СИО апартамент. А ако реши да ипотекира свой собствен........ Тогава няма никаква причина някой да звъни на съпругата му.

A, така вече може. Но в крайна сметка, ако е личен имот, може да си го прави, каквото иска и другият не би следвало да се намесва Peace
Т.е. примерно ако по време на брака тегля кредит, заложа мой апартамент, придобит преди брака, престана да изплащам кредита, няма да търсят мъжа ми за изплащането, така ли?

# 453
Т.е. примерно ако по време на брака тегля кредит, заложа мой апартамент, придобит преди брака, престана да изплащам кредита, няма да търсят мъжа ми за изплащането, така ли?

Ако успееш да си уредиш кредита сама, без нужда от негов доход и без нужда от негов имот, няма да го търсят за тегленето. Но ако влезеш в забава и банката започне някакво изпълнително производство, той е солидарен длъжник.

# 454
  • София

Ако успееш да си уредиш кредита сама, без нужда от негов доход и без нужда от негов имот, няма да го търсят за тегленето. Но ако влезеш в забава и банката започне някакво изпълнително производство, той е солидарен длъжник.

Благодаря, това последното не ми беше ясно. И на двама ни имуществото е придобито преди брака, СИО почти нямаме, и се оказва, че пак мога да се окажа длъжник, без въобще да съм участвала в тегленето на кредит.

# 455

Благодаря, това последното не ми беше ясно. И на двама ни имуществото е придобито преди брака, СИО почти нямаме, и се оказва, че пак мога да се окажа длъжник, без въобще да съм участвала в тегленето на кредит.

Да, точно така е. Добрата новина е, че ако той е обезпечил кредита със свой имот.... банката първо ще насочи натам търсенията си. Т.е. той ако не иска да загуби този свой имот, се предполага, че ще си плаща грижливо вноските. Вероятността да се стигне до изпълнителни действия спрямо твои активи е доста малка, когато има ипотекиран личен негов имот.

Ето защо големият проблем принципно е при потребителските кредити. Защото при тях няма голямо обезпечение и много съпрузи така набутват семейството, а не само себе си Simple Smile

# 456
  • София
...
Да, точно така е. Добрата новина е, че ако той е обезпечил кредита със свой имот.... банката първо ще насочи натам търсенията си. Т.е. той ако не иска да загуби този свой имот, се предполага, че ще си плаща грижливо вноските. Вероятността да се стигне до изпълнителни действия спрямо твои активи е доста малка, когато има ипотекиран личен негов имот.
Да, това е добре, но...  Самият факт, че в закона съществува възможност да плащам за нещо, което не съм "купувала" ми се вижда доста нечестен и несправедлив.

# 457
Крайно време беше да се стигне и до ''негативите'' от брака. Mr. Green
Не само за коленца и цветенца да четем  Grinning

# 458
...
Да, това е добре, но...  Самият факт, че в закона съществува възможност да плащам за нещо, което не съм "купувала" ми се вижда доста нечестен и несправедлив.

Именно затова човек трябва да мисли сериозно преди да заживее с някого и 1000 пъти по-сериозно преди да сключи брак с него.

# 459
  • София
...
Да, това е добре, но...  Самият факт, че в закона съществува възможност да плащам за нещо, което не съм "купувала" ми се вижда доста нечестен и несправедлив.

Именно затова човек трябва да мисли сериозно преди да заживее с някого и 1000 пъти по-сериозно преди да сключи брак с него.

О, да. Но и мисленето и премислянето не те застраховат, след като законът позволява такава ситуация.

# 460
Мда, на майка ми една колежка внезапно загубва мъжа си. Оказва се, че тя трябва да връща кредит, за който нищо не знае. Приживе мъжът й си имал любовница, теглил кредит и целия го похарчил по нея. Познайте кой връщал кредита.

# 461
Нали уж за това има предбрачни договори?  newsm78

# 462
Мда, на майка ми една колежка внезапно загубва мъжа си. Оказва се, че тя трябва да връща кредит, за който нищо не знае. Приживе мъжът й си имал любовница, теглил кредит и целия го похарчил по нея. Познайте кой връщал кредита.

Преживялата съпруга може да се откаже от наследството и така нямаше да се налага да изплаща кредита.... Обаче... отказът от наследство значи да се откаже не само от наследените пасиви (кредита), но и от активите...  Simple Smile  Щом е изплащала кредита, значи явно все пак активите са били повече...

# 463
Относно ипотечния кредит-в банката,в която работя аз ,се процедира така:
На всички кредитоискатели за ипотечен кредит се изисква удостоверение за семейно положение от ГРАО.Този документ се изисква и при изповядване на сделка при нотариус.Отделно,ако кредитополучателят е семеен,се изисква и Удостоверение за наличие или липса на задължение,както негово,така и на съпруг/а.
Системите на банката при оценка на искане за потребителски или ипотечен кредит също правят връзка с ГРАО.Не съм запозната дали във всички банки е така обаче  Peace
И това няма нищо общо нито с доходите,нито с обезпечението.

# 464
Относно ипотечния кредит-в банката,в която работя аз ,се процедира така:
На всички кредитоискатели за ипотечен кредит се изисква удостоверение за семейно положение от ГРАО.Този документ се изисква и при изповядване на сделка при нотариус.Отделно,ако кредитополучателят е семеен,се изисква и Удостоверение за наличие или липса на задължение,както негово,така и на съпруг/а.
Системите на банката при оценка на искане за потребителски или ипотечен кредит също правят връзка с ГРАО.Не съм запозната дали във всички банки е така обаче  Peace
И това няма нищо общо нито с доходите,нито с обезпечението.

Така или иначе законът го позволява. А това, че банките с цел да си вържат гащите по един или друг начин уведомяват съпругата, това си е тяхно действие. Те не го правят с цел да защитят съпругата..., а за да си минимизират своите рискове. Но, примерно, ако е небанкова институция, кой ще каже на съпругата, че тегли заем. А ако подпише запис на заповед пред някой лихвар? И т.н. и т.н. Милиони примери са, в които силидарният длъжник научава чак след време.....

Последна редакция: вт, 14 яну 2014, 19:31 от nofelet

Общи условия

Активация на акаунт