Бързи въпроси и отговори по темата КЪРМЕНЕ - 6

• 54 635
  • 890
  •   1
Отговори
# 90
Тони, няма как да разшириш стомахчето на бебе с междинни хранения, защото то тогава приема по-начесто по по-малко, т.е. няма как да го разшири - по-тежко би било за едно бебе да поеме наведнъж повече, отколкото по-начесто по по-малко (и нас, възрастните ни съветват да се храним начесто и по малко). Освен това кърмата е лесноусвояема за разлика от адаптираното мляко и й трябва час-час и половина. Ако се зачетеш в този подфорум, ще видиш, че почти няма кърмаче, което да суче на три часа без нощно хранене. Не че въобще няма такива, но се срещат изключително рядко. В повечето случаи бебетата имат нужда от поне 8 хранения на денонощие (това е норма за кърмачетата), които са разпределени на различни интервали в денонощието според нуждата им.
Можеш да се опиташ да не му даваш да суче, ако твърде скоро си му давала и мислиш, че не е гладен, но няма нужда да чакаш да минат три часа, ако детето огладнее по-бързо.

За междинните хранения наистина има логика, че не са натоварващи, но кой да се сети ...но за основните му хранения, които са предимно денем...нощни- имам предвид в промеждутъка от 3 до 8 сутинта има едно, понякога ако заспи по-рано вечерта може да има две хранения- те не са ли му натоварващи ? Той нали не изяжда всеки път едно и също количество, но варира от 90-140 мл., а и аз го разсейвам вече към края на яденето и го махам от гърдата, защото той може да си яде май до безкрай (както казах по ок. час е на ядене...може би защото и не през цялото време е активно де...) знам ли  newsm78

# 91
Стомахчето на бебето е устроен така, че ако то поеме повече, връща. Това е защитен механизъм срещу преяждане. В същото време кърмата е пригодена за нуждите на несъзрелия бебешки стомах и се усвоява бързо. Ако бебето се чувства добре, видимо спокойно след хранене, наддава в рамките на нормата, няма причина да се притесняваш. Сега е времето бебето ти да се храни, първите месеци трябва да наддава. Прехраненото бебе е неспокойно, ревящо, няма как да не забележиш видимия му дискомфорт (разбира се, дискомфорт понякога има и поради други, странични причини, но ако такъв няма, значи няма и проблем) . Недохраненото също. Другото важно е, че количествата, които едно бебе  на тази възраст поема, са около 700 мл средно за 24 ч., като варират между 500 и 1200. И всичко това е норма. както виждаш, вие се вписвате в нея.
 Ако сега му намалиш количествата поради притеснението, че може да преяжда, има опасност стимулацията на гърдите ти да не е достатъчна, бебето да не си дояжда и тогава резултатът е ясен - ще трябва ще трябва да му даваш по-натоварващото АМ и то пак в количествата, които са му нужни.
Изследванията показват, че кърмените бебета са по-малко предразположени към затлъстяване. Разбира се, това има връзка и с факта, че често майките, които кърмят децата си, имат отношение към храненето и и след захранването се грижат за това децата да приемат полезна и балансирана храна. Но добрият старт също има значение.

# 92
  • Sofia
Момичета, бебенцето ми е на 7 месеца и половина, захранено от навършени 5 и половина месеца и е само на кърма. От седмица започна да се буди по 3-4 пъти нощем с желание да я кърмя. До сега е ставала по един или два пъти на нощ, но от около седмица като се събуди и разплаче отказва залъгалка и се успокоява само като я взема да я кърмя. Защо се случва това? Кърмя я ня поискване през деня, хапва на обед и следобед доволно пюрета и каши, наддава много добре, не мисля, че е гладна. Аз се надявах да отпадне нощното кърмене, а то какво става, утроихме го Simple Smile
Причините може да са много и най-разнообразни: скок в растежа, зъбки, промяна в обстановката, стрес, та дори и нови неща, които е научило да прави през деня, всичко се отразява, много вероятно, както и повечето по-големи кърмачета, да има нужда да посуче за успокоение. Нормално е, трябва ти търпение   bouquet

Вероятно е точно така! Благодаря за отговора   bouquet

При нас положението става все по-интересно - Мая снощи се будеше да яде на всеки час, гърдите са ми меки, не знам колко има, сигурно не й стига като количество. Мисля, че ми е намаляла кърмата т.к. ми дойде (за първи път от забременяването). Много се надявам да се регулират нещата и пак да си имам нормални количества.

# 93
Момичета, бебенцето ми е на 7 месеца и половина, захранено от навършени 5 и половина месеца и е само на кърма. От седмица започна да се буди по 3-4 пъти нощем с желание да я кърмя. До сега е ставала по един или два пъти на нощ, но от около седмица като се събуди и разплаче отказва залъгалка и се успокоява само като я взема да я кърмя. Защо се случва това? Кърмя я ня поискване през деня, хапва на обед и следобед доволно пюрета и каши, наддава много добре, не мисля, че е гладна. Аз се надявах да отпадне нощното кърмене, а то какво става, утроихме го Simple Smile
Причините може да са много и най-разнообразни: скок в растежа, зъбки, промяна в обстановката, стрес, та дори и нови неща, които е научило да прави през деня, всичко се отразява, много вероятно, както и повечето по-големи кърмачета, да има нужда да посуче за успокоение. Нормално е, трябва ти търпение   bouquet

Вероятно е точно така! Благодаря за отговора   bouquet

При нас положението става все по-интересно - Мая снощи се будеше да яде на всеки час, гърдите са ми меки, не знам колко има, сигурно не й стига като количество. Мисля, че ми е намаляла кърмата т.к. ми дойде (за първи път от забременяването). Много се надявам да се регулират нещата и пак да си имам нормални количества.

По принцип на много мами се случва около цикъла кърмата рязко да намалее и слад това се нормализира. Упорствай

# 94
  • Варна
Miho_She, възможно е да, до два-три дни максимум би трябвало да сте ок. Това за "меките гърди" нали знаеш че не е критерий за количеството мляко.   bouquet

# 95
  • Sofia
Благодаря ви, момичета. Упорствам!

Имам замразена кърма, размразих вчера да й дам малко като добавка, не я иска. Изобщо от шише не иска да яде, подозирам, че и АМ не би искала, тя никога не е пробвала такова де. Днес й дадох и сутринта каша (иначе имаме само 2 твърди хранения - обед и следобед), за да съм спокойна, че е хапнала повече, цял ден на час ще й предлагам да сучи и да видим тази нощ как ще е.

За меките гърди - като стисна - излиза мляко (пръска на струя), така че явно има, не са празни. Но преди бяха доста по-пълни, тежки някак и като се храни се чува едно такова постоянно преглъщане, личи си че струята е силна и обилна, докато сега не го чувам това гълтане, само 1-2 пъти дневно го има. Виждам, че тя се натиска към гърдата все едно ако се натисне ще източи повече, миличкото ми детенце  Heart Eyes

Благодаря за подкрепата, нощем съм много изтощена от това непрекъснато ставане (особено като знам че 7 месеца сме си  били с 1 нощно хранене, най много 2, а сега вече не ги броя), но денем ми е минало и си знам, че ще изкарам още колкото нощи трябва така, не искам да я отбивам още. Никак не искам!

# 96
Здравейте. Мога ли да започна да ходя на народни танци докато кърмя? Не знам дали въпросът ми звучи нелепо, но говорех с баба ми и когато и казах, че смятам да се записвам тя каза да попитам и прочета по въпроса, защото когато тя е била кърмачка са й обяснили, че не трябва да играе, защото кърмата се разбивала... Rolling Eyes

# 97
Здравейте. Мога ли да започна да ходя на народни танци докато кърмя? Не знам дали въпросът ми звучи нелепо, но говорех с баба ми и когато и казах, че смятам да се записвам тя каза да попитам и прочета по въпроса, защото когато тя е била кърмачка са й обяснили, че не трябва да играе, защото кърмата се разбивала... Rolling Eyes

Аз по-скоро съм чувала, че от физическото натоварване намалява, но не знам нищо конкретно по въпроса. И за мен е любопитно, че искам да ходя или на народни танци, или на зумба. Като краен вариант фитнес

# 98
Мога ли да пия Колдрекс Макс Грип  или Колдрекс таблетки докато кърмя? Не издържам вече, за втори път съм болна в рамките на 20 дни, първият път се оправих без медикаменти, но сега май съм по-зле. По принцип пия Инфлуцид, но сега искам нещо по-силно. Знам, че пише да се посъветвам с лекар преди употреба, но в Събота някак си не ми се иска да звъня. Мерси.

# 99
Мога ли да пия Колдрекс Макс Грип докато кърмя? Не издържам вече, за втори път съм болна в рамките на 20 дни, първият път се оправих без медикаменти, но сега май съм по-зле. По принцип пия Инфлуцид, но сега искам нещо по-силно. Знам, че пише да се посъветвам с лекар преди употреба, но в Събота някак си не ми се иска да звъня. Мерси.

Активното вещество в тези прахчета е парацетамол, който е позволен по време на бременност. Моят лекар, който ми следеше бременността каза, че при настинка мога да си позволя да изпия едно, но ми препоръча първо да опитам с това хомеопатичното Осцилококцинум. На мен ми помогна.  Peace

# 100
Мога ли да пия Колдрекс Макс Грип  или Колдрекс таблетки докато кърмя? Не издържам вече, за втори път съм болна в рамките на 20 дни, първият път се оправих без медикаменти, но сега май съм по-зле. По принцип пия Инфлуцид, но сега искам нещо по-силно. Знам, че пише да се посъветвам с лекар преди употреба, но в Събота някак си не ми се иска да звъня. Мерси.

На мен педиатърката на детето ми каза да пия или панадол, нурофен или парацетамол, тъй като са много по-изчистени като съставки от тайлол хот, колдрекса и др.

Последна редакция: сб, 25 яну 2014, 16:12 от presi_vt

# 101
На мен педиатърката на детето ми каза да пия или панадол, нурофен или парацетамол, тъй като са по много по-изчистени като съставки от тайлол хот, колдрекса и др.

Нурофен по време на бременност?
Аз не бих приемала в никакъв случай.

# 102
На мен педиатърката на детето ми каза да пия или панадол, нурофен или парацетамол, тъй като са по много по-изчистени като съставки от тайлол хот, колдрекса и др.

Нурофен по време на бременност?
Аз не бих приемала в никакъв случай.

И защо? А и става въпрос за кърмене, не бременност

# 103
И защо? А и става въпрос за кърмене, не бременност

Още повече. От това което съм изчела по темата по време на кърмене трябва да се внимава двойно за приема на лекарства, защото всичко отива в кърмата. За Нурофен съм чела, че заедно с аналгина е едно от нещата, които категорично трябва да се избягват по време на бременност и кърмене. Беше цяла статия. Ще я пусна, ако я открия.

# 104
Нурофенът (Ибопруфенът) си е съвсем приемлив за кърмачките, даже понякога е по-подходящ от Панадола (Парацетамола), защото има и противовъзпалително действие. Аналгинът не е добър вариант, аспиринът още повече.
Ето за лекарствата по време на кърмене.
Поли, няма проблем да ходиш на танци. Ето по темата тук и тук.

Общи условия

Активация на акаунт