Енгин Акюрек в очакване на „Kara Para Aşk”, нови и стари проекти – Тема 244

• 33 300
  • 728
  •   1
Отговори
# 585

"Малък сптимврийски проблем" ще бъде по кината на 14 февруари. Много скоро ще има трейлър!. Бъдете с нас в очакване..."
newsm51
Благодаря много, Мариянче,
че ни държиш в течение на всички новини.

# 586
Здравейте момичета!

Ще започна отзад напред – имаме новина да очакваме нов трейлър скоро. newsm44
Е, чакаме, разбира се.
Марианка newsm51  благодаря и за новата снимка! Ейлюл чете тетрадка или дневник, може би,
за което бях писала. Но ще видим дали ще е същото.

По днешната дискусия се чудех дали да коментирам. След толкова изписани страници.
точно по тази тема. Каузата във филма е очевадна.
Подкрепям думите на GPhilipova  от пост 525 и Димана –пост  545. newsm10 newsm51
Да, каузата е общо дело, и Фатмагюл не водеше борбата си сама. На нея през цялото време
и се вменяваше вина, чрез думите на Мукадес / чиито образ е отражение на обществото /
Фатмагюл беше готова да се откаже от всичко ,за да спаси Рахми, именно заради
това чувство на вина, че той е в затвора заради нея. И единствено Рахми можеше да я убеди
да не се отказва.

Дилеми newsm51 Поздравления за пост 568

Дилеми не нарича никой ‘’изроди’’, а казва че дискусията се изродИ. Не знам къде се видя обида.

Цитирам Мариана  -‘’ Никой не си позволи от актьорите да каже – това е филм, кауза.’’

Това не може да е доказателство, че не е имало кауза. Нима забравихте какви неща се изписаха
по време на излъчването на сериала. За големите скандали около филма, дори и в парламента.
Коментираше се за оказвания натиск към създателите на филма, май имаше и дела.
Всички се чудехме защо след края на сериала нямаше интервюта, дискусии, не се говореше,
всички се покриха.
Интервю имаше за арабска телевизия, не и за турска.
И сега да се казва, че щом актьорите не са казали, значи няма кауза.
Чета отвреме навреме какво става в Турция. Там арестуват писатели, общественици, заради техни публикации.

Във филма, освен ‘’престъпление и наказание’’, и’’надежда за ново начало’’, има поне още едно
послание – промяна в мисленето на хората към жертвите на изнасилване.
Много силно е застъпена тази тема през целия филм. А най-силно звучи във самото заглавие
‘’Каква е вината на Фатмагюл’’. Сега няма да обяснявам къде и как, това означава да разгледам
целия филм, а ние достатъчно сме го разисквали.

Мисля също, че тези проблеми  - да не се наказва изнасилване, и околните да смятат жертвата за виновна, ги има не само в Турция и Арабския свят.
За България важи същото. Гледала съм по телевизията случаи, при които извършителите не са осъдени, а какво се казва обикновено за жената  - ами какво е правила еди-къде си.....тя си го е търсела.
Даже има и американски филми, където го има това.

Barisea  newsm51 много си права, че не може да има пълно възстановяване, ако гледаме реално.

Тук се сещам за счупената ваза в дома на адвокат Кадир. Тогава  Фатмагюл каза, че ще я залепят,
и няма да е както преди, но ще е цяла. После я залепиха, но се виждаха  белезите.
Както и при Фатмагюл – изглежда  излекувана, но......само тя си знае.

Но все пак това е филм, трябва да има подходящ край. Показаха ни пътя, който изминаха,
и накрая заживели щастливо......

Марта  Hug  smile3525  сега те прочетох. Може би в това е проблема – че Керим не искаше помощ, а как се справяше сам – като се напие.
Фатмагюл му казваше да отиде и той при психоложката, но той отказваше.

Докато пиша, то сте изписали цял роман. Simple Smile  Сега ще чета.

# 587
О, dimony, благодаря ти за разсъжденията! Ти премина много елегантно от Керим към Булут, но мисля, че друг път ще поразсъждавам над него  Laughing.
Права си, че нравите в Турция са доста по-различни от нашите тука, но и за много неща си приличаме. Според мен, КВФ получава адмирации за общочовешкото си послание - за престъплението и наказанието. Всъщност, ключът към това послание беше именно образът на Керим. Сигурно знаеш, че той е отрицателен образ в романа - наистина е насилил Ф, продължава да го прави и след като е женен за нея. Точно "обръщането" на образа показва стремежа към съвременно мислене у комшиите. Но... не сме ние, които ще им променяме ценностите, нали?  Peace За тях прошката по принцип е мъчно нещо, белег на слабост. Така че, не се учудвам, че я нямаше изявена във филма, просто отбелязвам, че от това той пострада. Съгласна съм с теб, че Ф прости на К, но ЗАЩО НЕ МУ КАЗА? Ей това е голямата чуденка, на която се чудя и до ден днешен.
Сънувай Енгин!  Wink

# 588
Що се отнася до Булут,той никога не би спрял да обича Нарин,но той се примири с тази ситуация,защото прозря,че никога няма да я има и по-добре да му е пред очите,отколкото да я загуби завинаги. И мисля,че и Асие знае това,но и тя е доволна да го има до себе си. И двамата намериха компромиса на своето съществуване.

Съгласна съм с тази ти мисъл.
Но не мога да забравя умопомрачителното ти прозрение, че жените като Нарин били свикнали да ги изнасилват, та не им правело впечатление.  Shocked
Още ли мислиш така?

# 589
  • Пловдив

Здравейте момичета!

Цитирам Мариана  -‘’ Никой не си позволи от актьорите да каже – това е филм, кауза.’’

Да - ние си коментирахме посланието през цялото време. И всички казахме "Не, на насилието...."
Д-р Хатидже Ялчън връчи наградата "Надежда" на Енгин. Ето и това - да не забравим как историята и образът на Керим помагат - "Терапия на жени пострадали от насилие" – 2 статии: https://docs.google.com/document/d/1VkUvOLwam_JZwnWcp0q8DkpLo170 … pf_MZ_u25tLE/edit

# 590
gphilipova,позволявам си да се намеся в разговора ви с Димони-ти гледаш и възприемаш Облака и КВФ от камбанарията на модерна съвременна жена и не можеш да възприемеш такова отношение към жените-е да,ама не,както се казва у нас-побоищата над жените и изнасилванията в онзи свят са по-скоро правило,отколкото изключение.Така че,дори е по-скоро ненормално,че Мустафа Булут толкова време не се възползва от Нарин.А наистина е прекрасно,че започват да се правят такива сериали,за да покажат на жените,че и те са хора,че имат достойнство,че не са втора ръка.Жалко,че вместо да стават по-модерни,като че ли тези техни обичаи ги затискат още по-силно.

# 591
barisea, ами мисля си,че Фатмагюл си беше изградена така като характер. Много от тук пишещите я виждаха като скромна и срамежлива. Аз не я видях такава. Освен това във втори сезон до някаква степен видях у нея егоизъм. Разговорите с психоложката бяха много показателни,дори само от тях трябваше да разбере,че тя не е единствената в тази история,която има проблеми. Как имаше тънкото усещане за нещата в други ситуации, а за Керим не? Светът започна да се върти около нея.
Нямам достатъчно време ,за да развия мисълта си. Вероятно ще бъда разбрана погрешно.

gphilipova, как иначе да си обясня всички тези уговорени сватби? Булката не е виждала младоженеца,не го познава,може и свиня да ѝ доведат и тя е длъжна да спи с него,да го обслужва,да му ражда деца. И дори не се съпротивлява. Лично съм свидетелка на такива сватби.Тук в Германия. Това не е ли изнасилване? Какво е това въобще? Явлението не е разпространено само в Турция,но и в страните на юг от Турция. И въпреки,че живеят в друго общество,с други разбирания,те продължават да следват тези си традиции. И има достатъчно случаи,в които когато момичето не се съгласи,или братът,или бащата го разстрелват. Има и по-напредничави,но е пълно с такива.

# 592
 newsm51
barisea, възхитена съм поста ти! Умно , интелигентно и аргументирано написан! Съгласна съм с всяка една дума... пиши, момиче! Да има какво да четем! Че ние вече се поизчерпахме...

# 593

Здравейте момичета!

Да - ние си коментирахме посланието през цялото време. И всички казахме "Не, на насилието...."
Д-р Хатидже Ялчън връчи наградата "Надежда" на Енгин. Ето и това - да не забравим как историята и образът на Керим помагат - "Терапия на жени пострадали от насилие" – 2 статии: https://docs.google.com/document/d/1VkUvOLwam_JZwnWcp0q8DkpLo170 … pf_MZ_u25tLE/edit

Ненапразно и тук е употребена думата "послание". 

# 594

Чакам си трейлъра и чета ...

barisea Прочетох внимателно и с интерес всичко написано !

Фантазия - благодаря, че сподели тази статия в спойлера.  

Димони -

Толкова бързо пишете днес, че още не съм прочела всичко ...

# 595
  • София
barisea, поздравления! За всичките ти постове, особено за пост 580 Hug С риск да повторя казаното от  velijana  Hug много от нещата, за които пишеш, съм ги споделяла и аз при директното излъчване  на филма и при преговорите, които правихме след приключване му.  Би ми се искало да чуя  "Простих ти!" от устата на Фатмагюл към Керим, все още не мога да се примиря с финала на филма и все още не мога да се "насиля" да го гледам втори път, въпреки че след дискусиите донякъде се съгласих, че все пак е логичен. Thinking Въпреки всичките си недостатъци, КВФ остава за мен един от най-вълнуващите и въздействащи филми, които съм гледала! Peace

Последна редакция: ср, 15 яну 2014, 21:18 от Dilemi

# 596

Здравейте момичета!

Точно затова се учудих, че от едни думи от интервю се каза че нямало кауза.
Аз не съм забравила тези статии, Марианка.

# 597
Barisea newsm51  Димони newsm51 благодаря ви за написаното!

Дилеми Hug тези думи важат и за мен.

''Въпреки всичките си недостатъци, КВФ остава за мен един от най-вълнуващите и въздействащи филми, които съм гледала!''

# 598

Последна редакция: вт, 14 яну 2014, 23:00 от marytza

# 599
Пак е нещо старичко, но много приятно.

Втората снимка лично аз не си я спомням.

Скрит текст:

Дилеми Hug тези думи важат и за мен.

''Въпреки всичките си недостатъци, КВФ остава за мен един от най-вълнуващите и въздействащи филми, които съм гледала!''

Присъединявам се !

А тази пък съвсем не я помня ...

Последна редакция: вт, 14 яну 2014, 22:28 от Марта_49

Общи условия

Активация на акаунт