МАШИНА ЗА ХЛЯБ-53-та тема

  • 52 530
  • 751
  •   1
Отговори
# 525
  • Мнения: 4 070
Тони, ти си ми стимул. Hug
Между другото хлябът от лимец е много вкусен, макар и леко странен- оранжевичък е. Дори и мъжът ми, който по принцип е малко труден с по-различните хлябове многооо го харесва. Жалко, че е толкова скъп лимеца. Знае ли някой от вас борса или място от където мога да си взема по- евтин ? Вероятно от някой производител?

# 526
  • Мнения: 2
Уж правя всичко както трябва, а не става.

А по-конкретно? Коя рецепта, например, пробва? На коя програма, каква марка ти е машината, топла вода ли сложи? Какво брашно използва? За да е тестен, значи не е втасал достатъчно, съответно няма как да се изпече добре.
alys, ето тази рецепта пробвах последно:
450г пълнозърнесто брашно
1с.л. сол
1с.л. захар
1с.л. олио
7г мая
450мл. топла вода
Когато се месеше хляба ми се стори че това брашно е малко и добавих на няколко пъти. Хлябът стана тестен в средата.
Използвах 5 програма, машината ми е Мулинекс,използвах пълнозърнесто пшенично брашно, купих го от Карфур (ако въобще това е от значение).

Кливия, благодаря! Ще пробвам така - първо ще използвам програма тесто с втасване и после програма печене.

# 527
  • София/Варна
  • Мнения: 2 413
Водата ми се струва, че е много. В моят рецепта течност+мазнина са около 300мл при 450гр брашно. Слагам и 1/8 кубче жива мая.

# 528
  • Мнения: X
450г пълнозърнесто брашно
1с.л. сол
1с.л. захар
1с.л. олио
7г мая
450мл. топла вода
Когато се месеше хляба ми се стори че това брашно е малко и добавих на няколко пъти. Хлябът стана тестен в средата.
Използвах 5 програма, машината ми е Мулинекс,използвах пълнозърнесто пшенично брашно, купих го от Карфур (ако въобще това е от значение).

При различните Мулинекс 5-та програма е различна. Надявам се да не си пуснала бърз хляб, че тогава съвсем няма да се изпече. Водата е много. Смеси 1 лъж. вода с 1 лъж. брашно и виж, че изобщо няма да се получи тесто, а ще е като каша. На 450 г брашно сложи не повече от 270-300 мл вода. Опитай с 270 и ако след 10 мин. месене не е станало на хубава топка, добавяй по лъжица вода и изчаквай да я поеме. Брашното има значение. Има брашна, с които и да искаш, не става хубав хляб - или не втасва, или се рони и т.н. Ползвала съм само пълнозърнесто брашно на Техра и още една мелница... мисля, че беше Арчар и съм доволна. По-скоро, при тебе водата е била причина за лошия резултат. Опитай по метода на Кливия или основна програма, а накрая опитай и на пълнозърнест хляб.

# 529
  • Мнения: 1 934
Меги, да не забравиш след втасването да оставиш още време на хляба, ако има нужда, преди да пуснеш печене  Simple Smile

Тони, амбицира ме едни мекици да направя с квас  Grinning Че дори и соленки ще пробвам  Peace

# 530
  • София
  • Мнения: 46 942
Направо се влюбих в този хляб, абсолютен фаворит ми е, от всичките направени до тук http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=24722.msg13866350#msg13866350


Сега пуснах един 50 на 50 бяло и лимец, нещо чист лимец не посмях... обаче брашното от лимец едно такова влажно ми се видя, чак беше на бучки на места - такова ли е по принцип или нещо на това му имаше, за всеки случай сложих малко по-малко вода и ще го гледам сега като почне да бърка, какви ще ги сътвори.

# 531
  • Мнения: 4 070
Направо се влюбих в този хляб, абсолютен фаворит ми е, от всичките направени до тук http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=24722.msg13866350#msg13866350


Сега пуснах един 50 на 50 бяло и лимец, нещо чист лимец не посмях... обаче брашното от лимец едно такова влажно ми се видя, чак беше на бучки на места - такова ли е по принцип или нещо на това му имаше, за всеки случай сложих малко по-малко вода и ще го гледам сега като почне да бърка, какви ще ги сътвори.
Не моето брашно никога не е било влажно или на бучки на консистенция и вид прилича на пълнозърнестото. Вероятно не ти е било читаво брашното, ти пакетирано ли взе ? Обаче за разлика от пълнозърнестото не иска по- малко вода, дори напротив. Когато правя само от пълнозърнестото брашно слагам по- малко количество, но когато ползвам само лимец увеличавам брашното за едно и също к-во вода.

# 532
  • Мнения: 2
Момичета, амбицирахте ме! Ще го направя този хляб както трябва, пък и колкото опита да ми струва!   Hug

# 533
  • София
  • Мнения: 46 942
Направо се влюбих в този хляб, абсолютен фаворит ми е, от всичките направени до тук http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=24722.msg13866350#msg13866350


Сега пуснах един 50 на 50 бяло и лимец, нещо чист лимец не посмях... обаче брашното от лимец едно такова влажно ми се видя, чак беше на бучки на места - такова ли е по принцип или нещо на това му имаше, за всеки случай сложих малко по-малко вода и ще го гледам сега като почне да бърка, какви ще ги сътвори.
Не моето брашно никога не е било влажно или на бучки на консистенция и вид прилича на пълнозърнестото. Вероятно не ти е било читаво брашното, ти пакетирано ли взе ? Обаче за разлика от пълнозърнестото не иска по- малко вода, дори напротив. Когато правя само от пълнозърнестото брашно слагам по- малко количество, но когато ползвам само лимец увеличавам брашното за едно и също к-во вода.
http://www.zoya.bg/%D0%9F%D1%8A%D0%BB%D0%BD%D0%BE%D0%B7%D1%8A%D1 … 6-500-%D0%B3.3912 такова е, може нещо някъде да се е понавлажнило, но пък за сега добре изглежда тестото, даже му капнах малко вода, то си е пълнозърнесто всъщност.

# 534
  • София
  • Мнения: 8 500
Моето мнение е, че течностите трябва да бъдат не повече от 50 % от количеството на брашното, а не 1:1.

# 535
  • Мнения: 712
Кира, може ли да дадеш рецептата за козунака на майка ти?
Мога, но ще е довечера или утре, че сега съм на работа - трябва да се добера до тефтера Simple Smile
500 гр брашно
2 малки мерителни лъжички суха мая
50 гр разтопено масло
150 гр захар
1 яйце
1 щипка сол
Кората на 1 лимон
250 мл топло прясно мляко
1 ванилия
По желание може да се сложат малко орехи, бадеми или стафиди.
Това е за 900 грама. Пуска се програма basic. Майка ми го прави на средна коричка, но това си е според предпочитанията.
С тази рецепта прави и козунак без хлебопекарната. Там вече си трябва месене, втасване, сплитане и печене.

# 536
  • Мнения: X
Кира, благодаря! Каква марка е машината на майка ти? На мен с тези продукти ми загаря кората. Иначе става хубаво отвътре. Пробвала съм в Мулинекс и в Панасоник. В Силвър Крест не съм опитвала.

Последна редакция: чт, 13 фев 2014, 21:12 от Анонимен

# 537
  • Мнения: 20
Помощ!!
Купих си хлебопекарна днес Мулинекс с две бъркалки.
В казанчето,  както са осите има нанизани две силиконови капачки. За да сложим перките с които разбърква тестото махнахме тези капачета.
Като сложим перките, обаче,  те "хлопчат" около осите - в смисъл че имат свободен ход малко наляво и надясно и се вадят с огромна лекота, което ме притеснява защото не знам дали е дефект на машината или така трябва да бъде.
Не знаем дали това е нормално? Струват ми се много хлабави?
От друга страна , ако не махнем капачетата имам чувството че перките няма да могат да се нанижат на осите, не смея да натискам за да ги вкарам.
Моля ви помогнете, че не мога да изтрая да чакам до утре и до ходя до сервиза да питам.  Praynig

# 538
  • Мнения: 7 779
щом бъркалките не превъртат около оста какъв ти е проблема  newsm78
моите са така хлабави вече 2 години. и още си бъркат тестото  Joy

# 539
  • Мнения: X
Силви, не знам какви са тези капачета. Моите машини не са имали такива. Иначе си хлопат. Ето снимка - има луфт между оста и перката.

Последна редакция: чт, 13 фев 2014, 21:14 от Анонимен

Общи условия

Активация на акаунт