Моля спешно зо помощ с изпита ми по математика

• 17 105
  • 376
  •   1
Отговори
# 210
  • София
Да знаеш само на какви неграмотни филолози от СУ попадах, направо не е истина!

Защо смяташ, че ти си критерий за грамотност? На базата на какво определяш "неграмотността" им. И, генерализирайки учещите в СУ, не правиш ли онова, срещу което се възмути преди малко...

четене с разбиране, нещо, а? Ако обобщавах (генерализирам е чуждица), щях да напиша, че всички филолози са неграмотни. Написах, че съм попадала на неграмотни филолози и изразих мнение, че далеч не е събран цветът на нацията. На база на какво се определя грамотността? Поне на правилата, които се учат до четвърти клас - членуване, образуване на множествеено число, елементарна пунктуация като тази, че се слага запетайка пред "че" и "който" и др. Всичките форумски грешки, дето ги виждаш тук, включително като начин на изразяване, съм ги видяла преди повече от петнайсет години в курсови и дипломни работи на филолози от СУ. И то студенти в българска филология.

Джой, говорех за ТУ, което навремето се водеше ВМЕИ. То и икономисти нямаше навремето в СУ, и медицина нямаше.

Чунким в СУ изходът не е като врАта У пОле! Вицът за магарето, дето  ако го вържеш на коневръза пред СУ, и то ще завърши, е още от времето на соца, доста преди да се е появил НБУ. Ще го кажа така - на никой ВУЗ не му се губят пари, особено при специалности, които са атрактивни. Затова рехаво пускат (и в СУ след ен-тата кампания пак има свободни места държавна поръчка) на входа, че и рехаво пускат на изхода. Това са 4 години! Отделно материалът вече е различен. Поне НБУ правят базови курсове по български, та студентите да вдигнат нивото. ТУ преди години същото правиха. СУ явно се правят на големи тежкари. СУ отдавна лежи на стара слава.  Ако изобщо е останало нещо по-сериозно, то е ТУ, УАСГ и МУ - вузове и специалноости, в които се искат точни науки. Е, и там може чертежът да ти го направи майка ти.

# 211
  • вятър в маслините, вятър над хребета
Грешно съм те разбрала значи- мислех, че говориш само за възпитаниците на СУ.

Ако изобщо е останало нещо по-сериозно, то е ТУ, УАСГ и МУ - вузове и специалноости, в които се искат точни науки.
И тук ще се вметна- в СУ има факултети по математика и информатика, физика, химия и биология. Това не са ли точни науки? И повярвай ми, това, което учат в Медицинска като химия и биология (точните науки в обучението по медицина и фармация), е пълна смешка. Граничеща с трагедия направо.

# 212
Andariel, то много думи в езика са чуждици, включително и "филолог". И ако много им се съпротивляваме, рискуваме да минем към Богоровото "драсни пали клечица"...

Иначе съм съгласна, че в СУ не е "събран цветът на нацията", че изходът (а вече и входът) е широк. Но така е и в НБУ, дори все още (и не в полза на НБУ) силите не са напълно изравнени. Откъм база - да, НБУ печели, откъм заплащане на преподаватели, стипендии за докторанти - също; но нивото на обучение все още е по-ниско.

Имам колеги, преподаващи и на двете места: за СУ правят по-сложен изпит, за НБУ - по-елементарен, това просто е факт за моята (хуманитарна) специалност. Също в НБУ се въздържат да пишат двойки, защото прочуят ли се с лош нрав, на следващата година просто няма да бъдат избрани от студентите.

# 213
  • София
Да, тях ги забравих, сигурно защото досега не съм срещнала техни представители да претендират, че са велики, а как учещите в други вузове не стават. Най-много биене в гърдите на тема как СУ е супер са все филолози, журналисти, юристи и като цяло търкащи банките в Ректората и околните бази.

# 214
Преди доста години пишех по едно време дипломни и курсови работи. Да знаеш само на какви неграмотни филолози от СУ попадах, направо не е истина! Да се чудиш с какъв изпит са влезли, щом пред дипломирането си са зле с материал от началното училище. Горе-долу малко по-добре бяха икономистите. Най-добре бяха инженерите. Така че трудно може да се каже, че СУ е обрало цвета на нацията. Особено сега, като правят по сто кандидатски сесии и се влиза и по диплома.
Не те разбирам. Искаш да кажеш, че си писала дипломни работи на филолози, икономисти и инженери?  newsm78 Shocked
Ако е така или имаш 3 висши  Crazy, или си рядко срещан гений  Crazy

Аглая Епанчина, впечатленията ми са наистина от преди 10-15 години, но дълбоко се съмнявам, че днес нещата са се подобрили значително.

# 215
Тя хубаво майката ще врътне някое чертежче на чедото - кандидат-инженер. Обаче после на корекции майката ли ще ходи?  newsm78  Всъщност може, де - редовно имаше едно време обяви покрай заверките "Решавам задачи по съпромат", "Чертая курсови по дескриптивна геометрия, проекти по еди-коя си дисциплина" и съответно "Търся някой да ми направи срещу заплащане еди-какво си"...
Който иска, винаги може да мине леко, без да се напряга, обаче съм убедена, че не може човек, който не е съответната специалност, да изготви дипломна работа. Може текстовата част да набере, някоя табличка и диаграмка в Ексел, обаче останалото - абсурд.

Последна редакция: сб, 11 яну 2014, 22:27 от кукумицинка

# 216
Струва ми се, че тук започва да се прокарва някаква вражда, някакви плюси между хуманитарни и естествени науки. Аз проявявам уважение към последните, затова и не разбирам смисъла на изказвания като тези: филолози, журналисти, юристи и като цяло търкащи банките в Ректората и околните бази. Не разбирам и враждебността към СУ.

Andariel, да не би някога да не са те приели там?

П.П. И аз не разбрах как тя пише дипломните работи на филолози (любимите ѝ неграмотници), икономисти, инженери. Вероятно въплъщава мечтата на Л. Живкова за всестранно развитата личност.

# 217
  • София
При положение, че на думата "обобщавам" нищо й няма (не е като драсни-пали-клечица), и ако ще си говорим за български език, то определено "генерализирам" не си е на мястото.
НБУ нека си ги развиват тези предимства, включително откъм преподаватели, програми, обмен и пр., пък гледай кой ще остане в СУ! В СУ най-излишното нещо са студентите и там съм получавала най-презрителното отношение от страна на администрация, библиотекари и пр.
Напротив, учила съм там, та няма как да се пробута идеята, че гроздето ми е кисело.  Laughing

# 218
Ако изобщо е останало нещо по-сериозно, то е ТУ, УАСГ и МУ - вузове и специалноости, в които се искат точни науки. Е, и там може чертежът да ти го направи майка ти.

И АУБ.

# 219
  • София
Е, случвало ми се е да съчинявам курсови работи, но по  икономика.  Laughing Навремето хората нямаха компютри и затова си пишеха курсовите и дипломни работи на ръка, а такива като мен им ги въвеждаха. Беше добра ниша за времето си, все пак говоря за повече почти 20 години назад. Та, на такива недоразумения съм попадала, че изпадах в дълбоки дилеми дали просто да насвяктам всичко с все грешките от оригиналния авторов текст, или все пак да ги оправя, поне аз да не бера срам и някой евентуален клиент като види работата да помисли, че аз съм неграмотна и това да ми бие по качеството и авторитета. Между другото, благодарение на тази си работа придобих много знания от всякакви области, които и днес са ми от полза.

# 220
При положение, че на думата "обобщавам" нищо й няма (не е като драсни-пали-клечица), и ако ще си говорим за български език, то определено "генерализирам" не си е на мястото.
Напротив, думата си е на място. На с. 208 в най-новия правописен речник на БАН (София: Просвета, 2012) си фигурира съвсем необезпокоявано. Поради това е въпрос на избор, на индивидуално предпочитание дали ще я избереш.

# 221
  • София
Добре, не възразявам, че я има в речника и е редовна дума! Но някак..., абе, не звучи добре! И то в контекста на това, че слабите журналисти и автори използват чуждиците с охота, защото ги мързи да се замислят кой синоним звучи по-добре.

# 222
Е, случвало ми се е да съчинявам курсови работи, но по  икономика.  Laughing Навремето хората нямаха компютри и затова си пишеха курсовите и дипломни работи на ръка, а такива като мен им ги въвеждаха. Беше добра ниша за времето си, все пак говоря за повече почти 20 години назад. Та, на такива недоразумения съм попадала, че изпадах в дълбоки дилеми дали просто да насвяктам всичко с все грешките от оригиналния авторов текст, или все пак да ги оправя, поне аз да не бера срам и някой евентуален клиент като види работата да помисли, че аз съм неграмотна и това да ми бие по качеството и авторитета. Между другото, благодарение на тази си работа придобих много знания от всякакви области, които и днес са ми от полза.

Е, ако беше казала, че си им чертала на тия инженери дипломните работи с рапидографи върху паус, щях да те призная.

# 223
Е, ако беше казала, че си им чертала на тия инженери дипломните работи с рапидографи върху паус, щях да те призная.
Нееее, тя само им е "съчинявала" чертежите, а други хора са им ги чертали!  Laughing

# 224
  • София
Стига, няма да си плюя на авторитета да правя неща, от които не разбирам!  Laughing Обаче научих някои работи, докато рисувах някои по-лесни схемички на електричарите. Беше ми любопитно кое какво означава, а и трябваше да внимавам да не объркам нещо. (обаче навремето УПК-то ми беше такова, че учехме машини и агрегати, та съм правила малко чертежи, макар и не твърде сложни, и ми се получаваха доста добре)

Нееее, тя само им е "съчинявала" чертежите, а други хора са им ги чертали!  Laughing

Ако нещо се опитваш да ме уязвиш, няма да ти се получи. Да, съчинявала съм курсови работи по икономика, все пакк това ми е направлението, оставаше и да не мога да се справя! Все едно един архитект да не може да ти направи скица на имота! Ми, нали ще е срам и резил!

Последна редакция: сб, 11 яну 2014, 22:54 от Andariel

Общи условия

Активация на акаунт