Аутистичен спектър. Аутизъм - тема 24

• 76 868
  • 746
  •   1
Отговори
# 195
Kezaja виждам, че си много запозната а знаеш ли нещо за метода PECS ( pecture, exchange communication symbols) . Където Мартин ходи на детска градина използват този метод. Simple Smile

# 196
    Дами , един технически въпрос .....

ТЕЛК-а на детето изтича в средата на март .
    Бих искала да подам документи за подновяването му преди да е изтекъл стария и преди да сме получили писмо от тях .
    Къде трябва да се обърна , на кой телефон да звънна евентуално ? (преди 3 години мъжа ми се е занимавал с това и ....вече нищо не помни  Laughing нормално е , и аз бих забравила подробности на тази изтощаваща процедура )
    Благодаря предварително !  Hug

Не съм чела цялата тема , но последната страница впечатлява  !
    Кезая , радвам се на активността ти тук !  Hug

# 197
  • София
Селма, "бягай" към Макариополска, защото вече си закъсняла и ще имате прекъсване. Аз преди седмица подадох документи за ТЕЛК изтичащ края на април Wink Носиш копие от стария телк, копие акт за раждане, копирай за всеки случай и твоята лична карта.

# 198
  • София
Не мисля, че ще пратят писмо за нов ТЕЛК без да има подадена молба на ул. Иларион Макариополски 10. Когато подадеш молбата в срок до един месец трябва да получиш писмо. За всеки случай след 20ина дни отиваш на ул. “Екзарх Йосиф” № 59 и питаш дали имаш вече назначена дата за ТЕЛК. Там те питат, ама подали ли сте молба на Макариополски?

Ако ти е назначена датата, те ти дават копие от писмото, което са ти пратили, и ако не ти изнася датата, отиваш пак там на Екзарха при детски психиатър и с това писмо, което ти дават от там молиш детския психиатър да ти разреши по ранна дата за ТЕЛКа. Без подпис и разрешение от техния детски психиатър няма да ти дадат по ранна дата.

И аз мисля, че закъсняваш - побързай.

# 199
Kezaja,

Това изследване е наистина много интересно. Гледах репортаж за него и по една френска телевизия, въобще французите супер много напредват в изследването и третирането на аутизма.

http://www.sciencedaily.com/releases/2014/02/140206142121.htm

Но аз го разбрах по-различен начин от теб, че нивата на хлор в невроните, преди, по време на раждането и след това се задържат ненормално високи и това води до аутистични симптоми и поведение. От тук и много важната роля на хормона окситоцин, който по естествен начин намалява нивото на хлор, извежда го от клетките и го регулира .....това естестевно ме замисли за моето раждане, което за съжаление не е естествено и знам, че ми пуснаха система с окситоцин - това го чух, но кога, колко.......както и да е минало, свършено.......

Интересна отправна точка е това изследване, а френските учени продължават изследването като дават диуретици, които водят до повишаване на уринирането, отделянето на течностите и с тях и хлора от организма. По телевизията дадоха дете, което приема диуретик - Burinex, но това все още е в сферата на тестването. Ако тази връзка се докаже, това ще е огромен шанс за все още неродените деца, при останалите увреждането е трайно, доколкото се ориентирам с малкия ми опит по темата и връщане назад няма, но има възможност за подобрение и развитие.

# 200
Всички възможни терапии съм описала тук:

P.E.C.S. (Picture Exchange Communication System) е система за комуникиране чрез размяна на картини. Тя се използва в много страни, проектирана е да подпомага децата с аутизъм да изградят алтернативна форма на общуване и особено да инициират такова. Тя включва размяна на картини с получаване на желан обект като начало, а след това се преминава към конструиране на цели изречения. Подходът се ръководи от нуждата да се инициира общуване, но може и да ограничи способността на детето да придобие или изработи вербални умения за комуникация; стимулиране на комуникацията чрез визуални стратегии – използвайки снимки за улесняване на комуникацията или чрез съобщения;  терапия на фонологичната, синтактичната и прагматичната страна на нарушенията на езика при аутизма;

Според приложните поведенчески терапевти P.E.C.S. има слабо ниво на ефективност точно, защото може да създаде впечателние у детето, че може да бъде разбрано и без вербално участие.
Затова те използват системата само в началото на терапията и като елемент за провокация на комуникация, за да не свиква детето с лесното.

Те, чиято наука има действиетолно стойност, залагат на принципа на подкреплението.

Сертифицирани P.E.C.S. терапевти обаче в България са 2- ма или 3- ма, за двама специалисти съм сигурна.

Сигурна ли си, че щом казват, че в градината работят P.E.C.S. значи, наистина работят.
Това, че вадят картинки не значи, че работят P.E.C.S., сертификацията е свръх скъпа, едно ниво струва няколко хиляди евро, за да са изкарали целия курс на обучение, детската градина трябва да е инвестирала около 15 хиляди евро на специалист, което щеше да се знае, ако има такава градина.

Може Веси, нищо не знам за този хормон, но имам чувството, че може да има някаква стойност в бъдеще за превенцията по- скоро, но и ако се потвърди и нивото на хлор има начин да се замерва в детския организъм, да се контролира.., звучи прекалено хубаво, но може да е истина и за бъдещето прогнозите да са...по- светли..Simple Smile

# 201

P.E.C.S. (Picture Exchange Communication System) е система за комуникиране чрез размяна на картини. Тя се използва в много страни, проектирана е да подпомага децата с аутизъм да изградят алтернативна форма на общуване и особено да инициират такова. Тя включва размяна на картини с получаване на желан обект като начало, а след това се преминава към конструиране на цели изречения. Подходът се ръководи от нуждата да се инициира общуване, но може и да ограничи способността на детето да придобие или изработи вербални умения за комуникация; стимулиране на комуникацията чрез визуални стратегии – използвайки снимки за улесняване на комуникацията или чрез съобщения;  терапия на фонологичната, синтактичната и прагматичната страна на нарушенията на езика при аутизма;

Според приложните поведенчески терапевти P.E.C.S. има слабо ниво на ефективност точно, защото може да създаде впечателние у детето, че може да бъде разбрано и без вербално участие.
Затова те използват системата само в началото на терапията и като елемент за провокация на комуникация, за да не свиква детето с лесното.

Те, чиято наука има действиетолно стойност, залагат на принципа на подкреплението.

Сертифицирани P.E.C.S. терапевти обаче в България са 2- ма или 3- ма, за двама специалисти съм сигурна.

Сигурна ли си, че щом казват, че в градината работят P.E.C.S. значи, наистина работят.
Това, че вадят картинки не значи, че работят P.E.C.S., сертификацията е свръх скъпа, едно ниво струва няколко хиляди евро, за да са изкарали целия курс на обучение, детската градина трябва да е инвестирала около 15 хиляди евро на специалист, което щеше да се знае, ако има такава градина.

Може Веси, нищо не знам за този хормон, но имам чувството, че може да има някаква стойност в бъдеще за превенцията по- скоро, но и ако се потвърди и нивото на хлор има начин да се замерва в детския организъм, да се контролира.., звучи прекалено хубаво, но може да е истина и за бъдещето прогнозите да са...по- светли..Simple Smile

Да сигурна съм даже ги питах дали използват метода ABA но него използват за сега. Но аз не съм в България а в Англия .Simple Smile

# 202

Да сигурна съм даже ги питах дали използват метода ABA но него използват за сега. Но аз не съм в България а в Англия .Simple Smile

Марти ходи в специализиране градина, която всяка година държавата инвестира около £7000 на дете. Беше доста трудна да влезе но успях ме Simple Smile и за сега се справя добре Simple Smile

# 203
Според АВА терапевтите P.E.C.S. (Picture Exchange Communication System)  не изгражда мотивация за комуникация и все още не е напълно подкрепена с научни изследвания.
Тя не е терапия, а обучение и може да бъде ефективна , само ако бъде вместена в рамките на добре изработена програма от приложен или вербален поведенчески терапевт.
Затова смятат, нивото на ефективност на P.E.C.S. обучението за ниско!

# 204
Поискай да видиш P.E.C.S. сертификатите им.

По- вероятно е да нямат, но ако имат, това трябва да се популяризира между родителите, чиито деца все още са невербални и може да помогне в началото.

За Англия вярвам, но за България, ако се окаже сертифициран ваш специалист в детската градина, казвай веднага на родителите!

# 205
Според АВА терапевтите P.E.C.S. (Picture Exchange Communication System)  не изгражда мотивация за комуникация и все още не е напълно подкрепена с научни изследвания.
Тя не е терапия, а обучение и може да бъде ефективна , само ако бъде вместена в рамките на добре изработена програма от приложен или вербален поведенчески терапевт.
Затова смятат, нивото на ефективност на P.E.C.S. обучението за ниско!

Според ПЕКС терапевтите пък е обратно  Joy. АВА терапията е вид "дресиране" който не може да осигури стимула на детето да говори защото трябва да каже или поиска нещо. Докато веднъж приложен правилно ПЕКс стимулира детето да продължава да комунира и да съобщава за нуждите си (пък било то и с картинки при ниско функциониращите)... а за тези които имат възможност Пекса провокира проговарнето.

Сега
това е теорията.
Аз мога да дам пример от практиката - моята и на моето дете. То започна да бъде обучавано с Пекс някъде на 3 и 4 месец, без да вербано като имаше в речника си да кажем 10 думи не правеше самостоелни изречения и имаше ехолалия.  Горе долу година , малко по-малко работехме само с картинки , не беше сигурно дали ще започне да повтаря след картинки. Обаче започна. От там около 6 месеца правеше изречение с картинките и задължително трябваше да изисквам да го "прочете" когато ми го дава. На година и 8 започна да прави първите си изчечения без д аима нужда да "чете " по пекс указателя. От там нещата се развиха много скоростно, както прогнозираше жената която работеше с нас. Веднъж усетил че Пекса все пак го бави и така го затруднява, започна да прави шаблоните устно. При правилен шаблон изпълнявах каквото ми беше поискано. Иначе исках подкрепа с Пекс но правилно изписано изречение с колкото думи трябва ( тук не говорим да дойде с една картинка от солети ... ) Някъде малко преди да стане на 5 и половина подарухме Пекса на друго дете което се нуждаеше от него.

П.с. Забравих а вероятно е важно. При синът ми се работеше и по АВА и ГПП , и въобще каквото става , от един човек, и допълнено с занимания при логопед.  Абе човек трябва да го е минал за да разбреше за какво говоря. Не съм специалиси- позлвател и наблюдател съм  , но си давам отчет че ако не беше Пекса никак не съм сигурна дали щеше да проговори. АВА -то шлайфаше поведенческите му проблеми, но нямаше как да му даде визията за шаблон изречение. Това му беше като в математиката- съставяне на нещо което нему е свойствено при спазване на някакви правила. Е Пекса сложи началото на правилата.

Последна редакция: ср, 12 фев 2014, 13:20 от _re_ge

# 206
Според АВА терапевтите и TEACCH програмата е еклектична програма, която взаимства принципите на приложния поведенчески анализ, но не ги ряазработва до край и не дава нищо ново. Смятат, че нивото й на ефективност е ниско.

Понеже сме поканили от Фонда за терапии за деца с аутизъм през април специалисти от TEACCH програмата в Щатите, които ще проведат 3- дневно обучение за 200 български специалистис, смятаме, че тя също има място и стойност, защото особено включва и целите семейства.

TEACCH (Лечение и образование на деца с аутизъм и др. нарушения в общуването). TEACCH е програма за работа с деца с аутизъм и техните семейства, която е разработена в САЩ. Цялото наименование на програмата е "Treatment and Education of Autistic and Related Communication Handicapped Children" - терапевтиране и обучение на деца с аутизъм и подобни комуникативни нарушения. Тя засяга три звена: семейната среда, обществената адаптация и образованието, като след клиничната диагноза TEACCH провежда приучаване към социални умения, индивидуализирана учебна програма, подкрепа и обучение на родителите и учителите на детето.

Но пък няма друга наука освен  АВА, която да има доказана стойност в научните среди.

През 80- те приложните поведенчески терапевти в Щатите, последователи и ученици на Скинър, събрали достатъчно голям брой емпирични изследвания и ги предостасили на Америкаснката социация по педиатрия, с което доказали ефективността на АВА.
След това здравните осигуровки на родителите започнали да поемат АВА терапиите на деца с проблеми, особено от аутистичния спектър в Щатите.

Ре-Ге, нали знаеш, че в България все още няма АВА терапевти?Simple Smile
Някой просто се е опитвал да работи върху мотивацията на детето ти, но той не е АВА терапевт.

# 207
Ре-Ге, нали знаеш, че в България все още няма АВА терапевти?Simple Smile
Някой просто се е опитвал да работи върху мотивацията на детето ти, но той не е АВА терапевт.

Кезая
синът ми работи от 4 години с Люба Манолова.
Тя е Еталон ! Ще ти го каже всяка майка от региона ни.

# 208
Може да има опит в работата с деца и да е добра, но не е АВА терапевт.
Има само една българка- Венета Димитрова, МА, BCBA®, CABAS®
(Сертифициран поведенчески аналитик), но тя не практивкува в България по обясними причини.
Затова е толкова важно за нас да създадем АВА център и школа в България.
За да я има науката, в служба на децата ни и в България.

# 209
  Доника , Катина , благодаря ви !  Hug

Общи условия

Активация на акаунт