Аутистичен спектър. Аутизъм - тема 24

• 76 680
  • 746
  •   1
Отговори
# 570
# 571
И аз  Wink
Аз щях да казвам, че изтеглих соара, ама аз ли бях с по-големи очаквания или просто моя син е малък не знам, но останах леко разочарована, а и доста често ми забива, като го отворя ми стои черен екран по 10 мин  Crazy

# 572
Ранна компютърна диагностика на аутистично поведение, неотстъпваща  Rolling Eyes на тази на опитни експерти в областта. Предназначена за скрининг в ДГ и училища, а защо не и за ориентиране на разтревожени родители.  newsm78
http://www.dailymail.co.uk/health/article-2637294/Could-APP-diag … ical-experts.html

# 573
Току-що говорих с НОИ, във връзка уточняване на текста на чл.43 от НПОС.
Потвърдиха ми, че щом детето е с ТЕЛК с чужда помощ , времето за полагане на грижи се зачита за осигурителен стаж.

НАРЕДБА ЗА ПЕНСИИТЕ И ОСИГУРИТЕЛНИЯ СТАЖ

Цитат
Чл. 43. (1) Зачита се за осигурителен стаж времето след 1 януари 1996 г., през което родител или осиновител на дете инвалид е полагал постоянни грижи за него до навършване на 16-годишна възраст, поради което не е работил по трудово или служебно правоотношение и не е бил осигурен.
(2) Правото по ал. 1 се ползва от родител или осиновител на дете инвалид, чието състояние налага постоянни грижи и детето не е настанено в лечебно или социално заведение.
(3) (Изм. - ДВ, бр. 61 от 2000 г., изм. - ДВ, бр. 24 от 2005 г., в сила от 01.01.2005 г., изм. - ДВ, бр. 2 от 2010 г., в сила от 01.01.2010 г., изм. - ДВ, бр. 23 от 2014 г., в сила от 01.01.2014 г.) Обстоятелството, че увреждането на детето налага постоянни грижи, се установява с решение на ТЕЛК (НЕЛК).

# 574
Здравейте!

Извинявам се, че Ви занимавам с организационни за мен въпроси, но докато сме в София заради консултациите в Св. Никола ще правим и други консултации с лекари и за да запазя час трябва да съм наясно дали сутрин или следобед ще сме в клиниката или е възможно да ни викат и сутрин, и следобед.

Мола за вашето мнение за ситуацията в която бяхме съвсем наскоро и сега смятам, че не съм отреагирала по най-добрия начин. В неделя по план трябваше да отидем при родителите на мъжа ми. Детето още от самото начало на деня се дърпаше и отказваше да се облече и да излезе от вкъщи. Не съм съвсем сигурна тъй като не бях в стаята и не съм видяла, но имам съмнение, че в един момент баща му може да е опитал със сила да го накара да се приготви и тръгне. Накарах го да излезе и да ни остави насаме и след като на пръв поглед детето се успокои говорихме и се разбрахме, че все пак ще отидем и тръгнахме /в друг град живеят баба му и дядо му/. Като пристигнахме той дълго не излизаше от колата. Баща му ме остави сама да се "оправям" с детето в колата и отиде при близките си. В един момент малкия излезе от колата, но с часове стоя на двора, пред вратата и не влизаше в къщата. Отказваше да комуникира с роднините си и повтаряше, че иска да се прибере. Баща му беше зает с работа възложена му от свекъра и прибирането в къщи се отложи с 6-7 часа. Малко преди да се приберем в къщи, но вече в нашия си град кризата се задълбочи. Детето беше като в истерия и баща му определи състоянието като каза, че детето е полудяло. Веднага щом си влезе в къщи детето се успокои и поне видимо изглеждаше щастлив, сякаш нищо не е било. Не правеше нищо особено, но лежеше отпуснат на дивана видимо щастлив.
Може би трябваше да останем с него в къщи, но нямаше ли да получи от мен погрешно послание, че когато иска нещо е достатъчно да се тръшка и да плаче дълго време и накрая ще се случи това което иска.
От друга страна вчера забелязах, че тялото на детето е реагирало с промяна в определена проблемна зона и смятам, че по един или друг начин е свързано със стреса който то е изживяло виждайки, че не правим това което той иска.
Не знам какво точно му е състоянието, защото още не е минало обследването, но виждам че има проблем, а не мога да му помогна, защото аз не знам каква е правилната позиция в такава ситуация.
Използвах момента и уведомих роднините на мъжа ми, че детето има проблеми и предстоят консултации със специалисти с цел изясняване на причините. Те обаче заявиха че на детето му няма нищо, само не е възпитано и му липсват първите 7г., а аз прекалено драматизирам и му угаждам и прекалено много му обяснявам с което го дразня и то на пук се държи по този начин.
С тази си позиция те пречат на мъжа ми да застане зад детето си. Винаги приема тяхната страна, вместо да защити интересите на детето ни. Единствено може би им направи впечатление, че той отказваше да се храни, но когато се сетих за играта която играе с психоложката с пляскането и му предложих "да играем" докато се храни и плясках различно за всяка хапка той изяде всичко, защото беше порядъчно огладнял.
В неделя си дадох сметка че единствената промяна в позицията на мъжа ми е, че се е примирил, че със или без неговото съдействие /и съгласие/ ние ще отидем в Св. Никола. разбира се отказва да ни закара с кола и за детето ще е много трудно да издържи дългия път с автобус, но това е положението.

# 575
  • София
Рори, напълно те разбирам, защото Гого реагира така когато ходим при моите родители...Пък и в баба му тук. Аз обаче не го оставям да се налага и му обяснявам, че няма да си ходим и ще спим там. Поревава и  се успокоява. Но винаги плаче...За тукашната баба - миналата година от април до към Коледа не искаше да стъпи в тях. После се пречупи и влезе (за протокола живеем в един двор) Сега през деня също не иска да ходи, но вечер понякога се съгласява да спи там...

# 576
Рори72, мисля че трябва да убедиш мъжа си да не причинява този стрес на детето по автобусите.
Аз предварително обяснявам на Хриси къде ще ходим и кой ще видим, за да намаля тези кризи.

Английско училище предава опита си в областта на аутизма на Карин дом

Цитат
Принципите за успех, които споделят Spring Common School и Карин дом са: партньорство с родителите, ранна интервенция, обучения и обмен за специалистите, както и оценка на ефективността на прилаганите методи за работа с деца.

Последна редакция: чт, 29 май 2014, 09:35 от n_alex76

# 577
  • В заешката дупка
Може ли да ми кажете какви специлисти участват в  екипа в клиниката "Св. Никола" при диагностицирането на аутизма. По-специално психиатър има ли в екипа?

# 578
Рори 72,
Разбирам много добре притесненията ти, тъй като често се сблъсквам със същото неразбиране и проблеми с мъжа ми. Мисля, че трябва да поговориш отново с мъжа ти и да го убедиш, че ваше задължение като  родители  е да правите най-доброто за детето и да защитавате неговите интереси. Добре е да дойдете всички заедно на обследването, така и мъжът ти ще  е по-ангажиран с проблемите. Относно подхода смятам, че трябва да се следва детето, без каквато и да е  форма на насилие и принуда.

# 579
Може ли да ми кажете какви специлисти участват в  екипа в клиниката "Св. Никола" при диагностицирането на аутизма. По-специално психиатър има ли в екипа?
Психиатъра е водещият в екипа, който накрая пише епикризата на база наблюденията, които детето ще получи от логопеда и психолога  Peace

# 580
  • В заешката дупка
T.e. медицинското лице в екипа е винаги психиатър, не педиатър? Или има и педиатри, които участват в екипи? Просто ми е интересно, за да видя каква са различията с практиката тук, където живея.

# 581
Няма педиатър. Психиатъра е детски - самата клиника е детска психиатрия, а не обща  Peace

# 582
  • София
За 3г ходения досега никога не е имал логопед в екипа си...

# 583
аз мисля, че по-скоро екипа би трябвало да е от психолог, невролог и психиатър..логопед няма много място, специално за диагностициране на аутизъм  Rolling Eyes

# 584
Искам да ви питам относно брейн бъстъра, моя е пристрастен към краве мляко, без него е страшна драма. Вчера за първи път реших да му дам- дадох го някак си, но днес е страшно тръшкане, че няма мляко със закуската. Кажете ми какво да правя, ако ще го давам в дългосрочен план направо не ми се мисли ooooh! Възможно ли е да му го набутвам набързо с пипетата от панадол, и след това да пие мляко.  Възможно ли е да го заместя сутрешното мляко със соево.
Приемам  идеи всякакви

Общи условия

Активация на акаунт