Аутистичен спектър. Аутизъм - тема 24

• 76 726
  • 746
  •   1
Отговори
# 90
Аз може би не се изразих правилно - куклата ще стане на 2г през април, със 100% ЧП, неустановено генетично заболяване Sad Не са искали от родителите да осигурят асистент. Полагал и се. Мен това много ме учуди. И затова попитах да не би във Варна да сте по-социални Wink

чакай чакай, какво значи полагал се. За да се използва това което се полага трябва родителите да подадат нужните документи на нужното место. Няма нищо което да ти се  отспука  БЕз подаване на документи .....   дори за това което ти се полага .... Простете повторението но е така , както примерно безплатната карта на пенсионерите. Няма такова нещо като асистент към ДГ, той е прикачен към конкретно дете според неговата докуемнтация / диагноза Телк и потребностите му , има си изисквания към асистента. Според мен липса на информираност от страна на ДГ.

Нека видим кой какво ще сподели тук от първо лице.
аз мога да попитам но както казах ще дам инфо  каквото някой ми е казал. Аз няма да съм минала по този път.

P.s.

Дони
написаното от мен в предния пост няма нищо общо с  вашияслучай . ако кажеш ще го трия, да не стават ненужни разглаголствания.

Последна редакция: пт, 24 яну 2014, 17:06 от _re_ge

# 91
Намерих този сайт:
http://www.ixl.com/
Може на някой да му е от полза. Wink

# 92
Здравейте , пиша ви със свито сърце защото имам дете с поставена диагноза аутизъм.Той е на 3 години и 5 месеца и все се моля да проговори . За сега обича много песничките и сиги пее като използва " гагага" или иаиаиа . Може ли да ви помоля за съвет вашите деца кога проговориха. Сега се учим да пишка е в гърне , но нямам успех . Благодаря ви много предварително Simple Smile

# 93
Само проговарянето ли те притеснява? Защото при нас е най-малкият проблем. Напиши повечко - играе ли с други деца, как се държи. А срички казва ли? Има ли стереотипни движения, някаква терапия провеждате ли?

# 94
# 95
Само проговарянето ли те притеснява? Защото при нас е най-малкият проблем. Напиши повечко - играе ли с други деца, как се държи. А срички казва ли? Има ли стереотипни движения, някаква терапия провеждате ли?

Цялата история е доста дълга. Мартин и Петър са близнаци родени в 31 седмица, Петър е добре а с Мартин имаме доста проблеми. Когато беше на 2 години обичаше да играе сам не ни обръщаше внимание, но сега не обича да е сам стои при нас е се закача и търси внимание прилича на малко кученце. За сега не играе като брат си добре трябва всичко да му показвам . Преди две седмици за влязох, че обува обувките на баща си . Много обича песнички и обича например да вземе някоя обувка и да я разгледа обстойно грайфери те . Обича книгите да разглежда буквите и гинките по книгите. За разходка в парка там ми е доста трудно защото когато съм сама с двамата Пети играе а Марти обича да разглежда всичко от огради до люлки и пързалки. Обича да бяга без да се обърне да ме потърси къде съм. Всеки път съм в стрес , че ще го загубя. Ние сме в Лондон септември започна специализирана детска градина с специално обучен персонал . Миналата седмица започна работа логопед и музикалн терапия.От 9 месеца съм започнала специална диета без мляко и глутен .

# 96
  • София
Здравейте , пиша ви със свито сърце защото имам дете с поставена диагноза аутизъм.Той е на 3 години и 5 месеца и все се моля да проговори . За сега обича много песничките и сиги пее като използва " гагага" или иаиаиа . Може ли да ви помоля за съвет вашите деца кога проговориха. Сега се учим да пишка е в гърне , но нямам успех . Благодаря ви много предварително Simple Smile

Не знам какво очакваш да ти помогнем, обаче не съм сигурна ти колко си наясно със същноста на диагнозата. За съжаление липсата на говор е наистина симптом към по сериозен проблем. А именно, детето не разбира нуждата от общуване, защото няма такава необходимост. Копирам ти един страхотен пост на един татко от друг форум. Отдавна исках да го копи пейстна тук, защото е много, много точен. Таткото го е написал по повод диета и хелиране на едно детенце, но по важно е обясненията му за аутизма и жокер към начина по който да се обучава и респективно помогне на дете с аутизъм. Дано този татко не ми се разсърди, че го цитирам тук  Embarassed
Скрит текст:
Като първо - чака ви много работа. Вълшебното хапче не съществува. Ако някой медикамент, БАД или диета променят нещо в поведението на детето, това е колкото да се улесни ученето. Като по-лесна илюстрация - процеса много прилича на раздвижване след счупване. А всичките медикаменти са като обезболяващите. Ако човек само пие обезболяващите, но не си прави упражненията няма да се раздвижи никога. Така, че ще трябва да си правите упражненията. И както при раздвижването и тук може да има обратен ефект ако се прекали или се правят грешните упражнения - травмата да се задълбочи и се започва от начало. А може да се натъкнете и на безмислени упражнения. Нещо като да правите набирания на лост, а всъщност да трябва да раздвижвате коляно.

И тук има една голяма разлика с раздвижването - винаги детето ще е по-странно от масата. Даже другите да не забелязват странностите му, вие ще ги виждате. Също и други хора минали по вашия път. Като цяло майките са по-склонни да виждат усилено тези странности, а бащите да ги пренебрегват. Но за детето света ще е или по-цветен или по сив, но няма да го приема и да му реагира както повечето хора. В това няма нищо лошо. Вашата задача е да извадите целият потенциал на детето си и то да може да го реализира. А потенциал може да се окаже, че има много.

Всичко това, което останалите деца почват да го могат просто така, на вас ще ви се наложи да учите Ники. Като на уроци. Езика, ще го усвоява по-скоро като чужд. Ще трябва да се учи да разпознава емоциите на другите. Ще трябва да го учите как да реагира на жизнените ситуации. Зависи от сложността на проблема, но като една тежка задача, ще се наложи да го учите защо е нужно общуването.

И подхождайте със здравословно съмнение към всичко касаещо детето. Това касае както мненията и заключенията на специалистите, така и вашите си убеждения и изводи. Проблема е сериозен, но не е присъда. С работа повечето неща се оправят. Само дето работата ще главно ваша - на родителите. А и е постоянна - 7х24 за вас.

# 97

Не знам какво очакваш да ти помогнем, обаче не съм сигурна ти колко си наясно със същноста на диагнозата. За съжаление липсата на говор е наистина симптом към по сериозен проблем. А именно, детето не разбира нуждата от общуване, защото няма такава необходимост. Копирам ти един страхотен пост на един татко от друг форум. Отдавна исках да го копи пейстна тук, защото е много, много точен. Таткото го е написал по повод диета и хелиране на едно детенце, но по важно е обясненията му за аутизма и жокер към начина по който да се обучава и респективно помогне на дете с аутизъм. Дано този татко не ми се разсърди, че го цитирам тук  Embarassed
Скрит текст:
Като първо - чака ви много работа. Вълшебното хапче не съществува. Ако някой медикамент, БАД или диета променят нещо в поведението на детето, това е колкото да се улесни ученето. Като по-лесна илюстрация - процеса много прилича на раздвижване след счупване. А всичките медикаменти са като обезболяващите. Ако човек само пие обезболяващите, но не си прави упражненията няма да се раздвижи никога. Така, че ще трябва да си правите упражненията. И както при раздвижването и тук може да има обратен ефект ако се прекали или се правят грешните упражнения - травмата да се задълбочи и се започва от начало. А може да се натъкнете и на безмислени упражнения. Нещо като да правите набирания на лост, а всъщност да трябва да раздвижвате коляно.

И тук има една голяма разлика с раздвижването - винаги детето ще е по-странно от масата. Даже другите да не забелязват странностите му, вие ще ги виждате. Също и други хора минали по вашия път. Като цяло майките са по-склонни да виждат усилено тези странности, а бащите да ги пренебрегват. Но за детето света ще е или по-цветен или по сив, но няма да го приема и да му реагира както повечето хора. В това няма нищо лошо. Вашата задача е да извадите целият потенциал на детето си и то да може да го реализира. А потенциал може да се окаже, че има много.

Всичко това, което останалите деца почват да го могат просто така, на вас ще ви се наложи да учите Ники. Като на уроци. Езика, ще го усвоява по-скоро като чужд. Ще трябва да се учи да разпознава емоциите на другите. Ще трябва да го учите как да реагира на жизнените ситуации. Зависи от сложността на проблема, но като една тежка задача, ще се наложи да го учите защо е нужно общуването.

И подхождайте със здравословно съмнение към всичко касаещо детето. Това касае както мненията и заключенията на специалистите, така и вашите си убеждения и изводи. Проблема е сериозен, но не е присъда. С работа повечето неща се оправят. Само дето работата ще главно ваша - на родителите. А и е постоянна - 7х24 за вас.

Цялата история е доста дълга. Мартин и Петър са близнаци родени в 31 седмица, Петър е добре а с Мартин имаме доста проблеми. Когато беше на 2 години обичаше да играе сам не ни обръщаше внимание, но сега не обича да е сам стои при нас е се закача и търси внимание прилича на малко кученце. За сега не играе като брат си добре трябва всичко да му показвам . Преди две седмици за влязох, че обува обувките на баща си . Много обича песнички и обича например да вземе някоя обувка и да я разгледа обстойно грайфери те . Обича книгите да разглежда буквите и гинките по книгите. За разходка в парка там ми е доста трудно защото когато съм сама с двамата Пети играе а Марти обича да разглежда всичко от огради до люлки и пързалки. Обича да бяга без да се обърне да ме потърси къде съм. Всеки път съм в стрес , че ще го загубя. Ние сме в Лондон септември започна специализирана детска градина с специално обучен персонал . Миналата седмица започна работа логопед и музикалн терапия.От 9 месеца съм започнала специална диета без мляко и глутен . Аз съм наясно, че е много трудно , много особенно когато правя сравнение между двамата но аз съм решила да го третирам като нормално дете с много повече обяснения показвания и много труд . Но гледам да обръщам внимание и на другото дете Simple Smile

# 98
rexina, може да предлагаш игри, в които и двете деца учавстват заедно.
Подаване на топка, домино.
Още идеи за игри има в тази книжка:
Как да работим с ... ДЕЦА С АУТИЗЪМ
Така няма никое дете да се чувства пренебрегнато, а децата се учат едно от друго. Wink

Последна редакция: нд, 26 яну 2014, 10:16 от n_alex76

# 99
Ако трябва да отговоря кога проговори синът ни ( даже си спомням датата!) трябва да кажа че под говор разбирам смислено изречение от две думи , различно от ехолалично повторение. Той проговори на 4 години и 9 месеца.
Защо проговори вече е друг въпрос. В продължение на година и половина преди това беше активно терапевтиран ( с натовареност всеки ден като седмично имаше- два пъти логопед, три пъти специален педагог, три пъти ресурсно ) . добавете и моето занимание с него като домашно, ежеднвено.  Общо взето година и половина в него се наливаше наливаше наливаше без да има видим ефект. После полека лека нещата тръгнаха. Но терапевтирането продължава вече почти 4 години ( добавени към всичко друго  психолог и кинезитерапевт ) . И ще продължава ... точно както казва Катина. 

# 100
Здравейте!
Може би първо трябва да разкажа за моята Рая и тогава да задам 1-2 въпроса.
Райчето е на 3 год. и 4 месеца. Не говори, казва само "ика" (иска), айде и дай , които с повече фантазия трябва да се възприемат от наша страна,  употребява много различни срички и звуци. Не може да се храни сама (с прибори), все още е с памперс, има някои двигателни проблеми, не кляка и изкачва и слиза по стълби само за ръка, плаха е доста. В игрите си е много еднообразна, предполагам няма да учудя никого, ако кажа че обича да реди неща едно върху друго, да прелиства книжки. Не имитира. Иначе се опитва да включва околните в нейните постройки, закача се да я гоним, разбира когато й се каже "да се къпем, да ядем, на колата... ", разбира когато прави бели и хитрее доста.
Миналата година я записахме в "Пумпелина", два пъти седмично по един час. ефекът е почти нищожен. Бяхме в "св наум", правиха и всякакви неврологични - нищо, ЯМР - нищо, преди 1 месец се добрахме до "Св. Никола", диагнозата - генер. р-во на развитието от аутистичния спектър.
И сега за мен идва най-големия проблем, къде ще е най-доброто и достъпно място за нея. тя посещаваше масова ДГ, но заради това че няма хигиенни навици буквално ни изритаха.
Казаха ни за двете групи в Младост, но предполагам чак септември евентуално ще стане, но ако стане там, започвам да се чудя до колко грижите и специалистите ще бъдат добри. На повечето места, останах с впечатлението, че дневните центрове са до обяд.  В Дървеница, до блока в който съм израснала построиха ново ОДЗ, баща й ходи да пита за място, защото и там имало такава група, но директорката ни каза, че има само 2 подадени заявления. Честно ви казвам чувствам се в безизходица и не знам на къде да поемем. Не мога да си позволя да не работя, защото първо с баща й сме разделени, второ си признавам, че не мога да се справя сама, без помощта от специалисти. Къде да звъня, къде да търся място, какво да направя? Искам възможно най-скоро тя да бъде целодневно в среда, от която може да се развива. Моля дайте ми съвет!
Ако имате и идеи как да процедирам с гърнето, след като тя не изпълнява сложни команди и е като върху тръни като я сложа върху него.
Благодаря! Съжалявам, че поста ми е такъв нахвърлян.

# 101
rexina, може да предлагаш игри, в които и двете деца учавстват заедно.
Подаване на топка, домино.
Още идеи за игри има в тази книжка:
Как да работим с ... ДЕЦА С АУТИЗЪМ
Така няма никое дете да се чувства пренебрегнато, а децата се учат едно от друго. Wink

Благодаря ще я прочета Simple Smile

# 102

Във Варна има само един детски психиатър и това д-р Миглена Топалова. Работи по здравна каса. Издава ЛКК. КАто специалист е тип наблюдател.

Рени, не е само тя. Също и д-р Иливанова в МЦ Европа /не работи по ЗК/, д-р Кобакова в Психиатрията. Пиша за тези, които са ми известни и имам добри впечатления от тях. Аз лично предпочитам да избягвам д-р Топалова, не ми допада подхода й.

# 103

Във Варна има само един детски психиатър и това д-р Миглена Топалова. Работи по здравна каса. Издава ЛКК. КАто специалист е тип наблюдател.

Рени, не е само тя. Също и д-р Иливанова в МЦ Европа /не работи по ЗК/, д-р Кобакова в Психиатрията. Пиша за тези, които са ми известни и имам добри впечатления от тях. Аз лично предпочитам да избягвам д-р Топалова, не ми допада подхода й.

Данди Hug  знам за тях.

По точното което трябваше да напиша е че САМО д-р Топалова е подписала рамков договор със здравна каса и е единствената  детска психиатърка по Здравна каса. Иначе има доооста. Поне към ДКС в терапията има 3-4. Или им плащаш или трябва да отидеш с направление с код за възрастен- абсурд. Дават ти едни хръчащи зелени листчета.

За тези които писа също - нито една от двете не работи по-здравна каса за момента, нито една от двете не издава валиден медицински докумен, освен това работят самостоятелно, не в екип  и смея да подозирам че няма как като отделни специалисти да се обвържат с комплекно диагностиране. Така че става на кантар според това каква е целта

1. ако искам комплекна диагностика те няма какво да ми предложат

2. Вече ако смятам че не искаме  комплексно наблюдение а искаме платено мнение на някой за това как ми е детето за момента  по добре да го заведем в София , поне имаме възмжоност. Така сме посещавали доц. стамболова, Доц.Матанова, доц.Боянова в различни периоди от време. И трите ми бяха много полезни з апериода в който ги посетихме. Не ми дадоха вълшебна формула, Не ме успокоиха, бяха обективни но не и депресиращи.

3. Ако вече имам нужда от официален документ за състоянието на детето, във Варна Топалова е единствената. Или поне беше преди 6 месеца , когато правихме поредното ЛКК.

# 104
Здравейте!
Може би първо трябва да разкажа за моята Рая и тогава да задам 1-2 въпроса.
Райчето е на 3 год. и 4 месеца. Не говори, казва само "ика" (иска), айде и дай , които с повече фантазия трябва да се възприемат от наша страна,  употребява много различни срички и звуци. Не може да се храни сама (с прибори), все още е с памперс, има някои двигателни проблеми, не кляка и изкачва и слиза по стълби само за ръка, плаха е доста. В игрите си е много еднообразна, предполагам няма да учудя никого, ако кажа че обича да реди неща едно върху друго, да прелиства книжки. Не имитира. Иначе се опитва да включва околните в нейните постройки, закача се да я гоним, разбира когато й се каже "да се къпем, да ядем, на колата... ", разбира когато прави бели и хитрее доста.
Миналата година я записахме в "Пумпелина", два пъти седмично по един час. ефекът е почти нищожен. Бяхме в "св наум", правиха и всякакви неврологични - нищо, ЯМР - нищо, преди 1 месец се добрахме до "Св. Никола", диагнозата - генер. р-во на развитието от аутистичния спектър.
И сега за мен идва най-големия проблем, къде ще е най-доброто и достъпно място за нея. тя посещаваше масова ДГ, но заради това че няма хигиенни навици буквално ни изритаха.
Казаха ни за двете групи в Младост, но предполагам чак септември евентуално ще стане, но ако стане там, започвам да се чудя до колко грижите и специалистите ще бъдат добри. На повечето места, останах с впечатлението, че дневните центрове са до обяд.  В Дървеница, до блока в който съм израснала построиха ново ОДЗ, баща й ходи да пита за място, защото и там имало такава група, но директорката ни каза, че има само 2 подадени заявления. Честно ви казвам чувствам се в безизходица и не знам на къде да поемем. Не мога да си позволя да не работя, защото първо с баща й сме разделени, второ си признавам, че не мога да се справя сама, без помощта от специалисти. Къде да звъня, къде да търся място, какво да направя? Искам възможно най-скоро тя да бъде целодневно в среда, от която може да се развива. Моля дайте ми съвет!
Ако имате и идеи как да процедирам с гърнето, след като тя не изпълнява сложни команди и е като върху тръни като я сложа върху него.
Благодаря! Съжалявам, че поста ми е такъв нахвърлян.

И аз много се чудя как да го науча да пишка в гърнето , поне свикна да сяда . А за детските градини не мога да дам съвет .Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт