Аутистичен спектър. Аутизъм - тема 24

• 76 770
  • 746
  •   1
Отговори
# 405
  • София
_re_ge, толкова се радвам за резултатите ви! Мисля, че това е много важно най-вече за вас, за детето, но и за всички родители! Терапиите, посвещаването, труда дават резултат тук и сега. Много успехи в училище, по-спокойно и с вяра в детето и в училището.

За статията - за мен също е много важна. Когато детето ми беше бебе съм чувала подобни неща за превенцията от ДЦП, че ранната рехабилитация помага на мозъка да изгради нови пътища за обмен на инфото и помага заплаха от ДЦП да я преодолее. Аз винаги съм си мислила, че това е валидно и за духовното развитите и съм пренасяла това и при работата с детето. Мозъкът освен с терапия се развива и чрез порастването на детето, за това и храната за мозъка е важна. За периода след първата година си има едни важен термин, че детето се вертикализира и това променя неговото усещане за света, очаквания, начини за справяне и тогава се вижда по външни признаци дали има промени в мозъчната кора.

Катина, не знам според мен темата няма как да стане предишната. За малка възраст вече има толкова сайтове, клипове, информация за играчки, че нещата за които ние сме се чудили, вече са достъпни. Сигурна съм, че хората четат и старите ни мнения и това, че сме си излели душите, търсенията и страховете тук помага. И ако една майка реши да тръгне по пътя на терапията има много информация.
А за периода над 3-4 клас пак няма информация, и пак трябва да се откриват правилните пътища у нас.

Е, да ви честитя 2-ри април, но като ден на Детската книга. Нека да се случи по едно вълшебство като в книгите и да се намерите решение на някой проблем. И всяка година на този ден да се случва по нещо хубаво и вълшебно в развитието на децата!    bouquet

# 406
Цитат
Излишно е обаче няколко страници назад (да не кажа даже няколко теми) да има само размисли и страсти какво причинява аутизма, без да има нито един пост в посока как да помогнем на децата...
   Ето , Катина .... Ако се случи отново същото , би могла да се включиш с такъв именно пост .
    Сигурна съм ,че тогава ще се чувстваш много по-добре и истински помогнала .   Hug

# 407
  • София
Селма, ти вероятно просто не искаш да ме разбереш  Cry Нищо, аз съм ти свикнала вече  Wink

Някой ден ще разбереш може би, че промяната в децата идва с промяна на мисленето в родителя. Това се опитвам през цялото време да направя и истински се чувствам опитала да помогна. Теб не успях, но не си само ти в тази тема  Wink

Танче, благодаря ти  Hug

За Селма
Скрит текст:
Ааа, май разбрах  newsm78 Мислиш си, че не се чувствам в свои води в тази тема, когато се обсъждат научни статии и се опитвам да сменя разговора в друга посока за да ми е по интересно - тъй ли?Ако е така - грешиш  Cry Характерно за мен е, че казвам точно това, което мисля по начина по който го мисля. Както го правя и в момента.

Последна редакция: ср, 02 апр 2014, 11:02 от Катина

# 408
  • София
Именно Кате, подкрепям те с 2 ръце  Hug Хора, вие освен за Аутизъм за нещо друго мислите ли? Виждате ли се с други хора със странични интереси?!? От както започнах да го правя АЗ самата се чувствам по-добре, от там и детето. Моето дете никога не е крито. Постоянно е сред деца в норма. Всеки Божи ден. Срещам го и с деца Аутисти...С майките не си говорим само за научни статии, а за манджи, китки и тн  Wink Пък с някои и на по чашка. От както аз промених моите нагласи, промениха се нагласите и на хората около детето (визирам градината). Промени се детето и само иска да се социализира. Признавам - в тази част на терапевтиране съм най-добра, за разлика от педагогическата...Което може би не е правилно.
Това имах и аз в предвид като споменах статиите - да, много са полезни, оценявам труда на Констанца, защото аз признавам не че не разбирам, но изпитвам неприязън към подобна тематика на чужд език. На български по-лесно смилам.
Темата е толкова подтискаща и депресантска - ами да, децата ни не са в норма, но са живи и могат да търпят развитие. До този извод стигнах онзи ден гледайки комшийчето през прозореца, на което родителите се борят със зъби и нокти да оживее - има рак в мозъка. Детето няма как да не сте го гледали по новините Sad
И както каза Танчето - честит празник на Детската книга  Hug За мен 2ри април не е празник. Не смятам, че е нещо по-така...Пък ако съм ви малко груба - сори, Сатурна ме е яхнал  Wink

# 409
Селма, ти вероятно просто не искаш да ме разбереш  Cry Нищо, аз съм ти свикнала вече  Wink

Някой ден ще разбереш може би, че промяната в децата идва с промяна на мисленето в родителя. Това се опитвам през цялото време да направя и истински се чувствам опитала да помогна. Теб не успях, но не си само ти в тази тема  Wink

Катина , хубаво е човек да бъде честен най-напред със себе си и да има яснота относно истинските мотиви на действията си . Защото , ако я няма , знаеш ли какво се случва после ? После тези мотиви започват да му се привиждат при другите . Wink
   И изведнъж му хрумва нещо от сорта "няма ненаказано добро" и тем подобни .

Дано сега ти ме разбереш .  Peace

Hug

# 410
  Някой ще ходи ли днес на прожекцията "Под открито небе" във Френския културен институт ?
  https://www.facebook.com/events/225021494355224/?ref=3&ref_n … tory_type=regular

И има ли посетили събитието в 23-то училище ? Бих се радвала да споделите впечатленията !  Hug

# 411
За тези, които предпочитат на български научни статии:  Wink
При аутистите слоевете на мозъчната кора са объркани

# 412
Мили пишещи и четящи родители, роднини и приятели на деца от спектъра,
в тази тема, материалите и съветите, които публикувате тук са наистина много интересни и полезни, както научните статии, така и споделения личен опит. Има периоди, в които темата повече дава практични съвети и такива, в които има повече научни факти. Всеки влиза поглежда, прочита или не и си излиза- с удовлетворение или не, от прочетенето тук. Нашето детенце не е от спектъра, но следя темата с интерес, поради интересните неща, които споделяте и някои, от които са ми били от голяма полза.
Възхищавам се на хора, които имат време и способности да четат чужда литература и да я преведат и публикуват за широката публика тук! Малко хора, без да ги помолят, правят такъв жест. Освен Констанца още една или две мами, превеждаха и публикуваха тук, но сега не мога да се сетя кои  точно бяха. На всички тях благодаря!
Моля Констанца, да сподели къде ще публикува в бъдеще преведени от нея материали, за да мога да ѝм хвърлям по едно око.  Wink
И много други майки от тази тема са ми помагали със съвети тук или на лични и съм ѝм благодарна за отзивчивостта.   bouquet
Намирам този форум за една много подходяща форма за бързо споделяне, публикуване на съвременни научни материали или просто споделяне на линк към нещо, което ни е направило впечатление и ни е развулнавуло по един или друг начин.
Хубаво е и всеки да си пиши какво му харесва и какво не му харесва в темата, но това не трябва да обезкуражава по никакъв начин нито пишещите, нито пък четящите.
Сега се „престраших“ да изкажа мнение, но вярвайте ми, има майки които само четат и съвсем не намират сили да пишат след като се промени „тона“.
Даже и свинята ми липсва, макар че пускаше голяма част от нещата на английски, много любознателна и начетена майка.
Исках само да си го напиша, както го чувствам и не искам по никакъв начин да засегна някого директно или косвено!  Hug
Аз чета всичко от всички, които пишат тук. Някои неща са ми полезни, други информативни, а трети забравям веднага...  Laughing
 Peace

# 413
Споделям написаното от annakonna.

Хората са различни и по различен начин усещат нещата, имат различен период на възприемане на проблемите и свой начин за справяне с тях.
Различните форми на помощ и с ценни съвети, и с чисто човешко разбиране и подкрепа, и с материали, особено преведените за такива като мен, които не знаят езици са безкрайно полезни за да формира човек своя мироглед и да се насочи към своя път в борбата за по-добър живот на своето дете.
Аз лично съм благодарна на всички които помагат с практични съвети и на всички които отделят безценно време, за да предоставят и преведат информация от всякакво естество свързана с аутизма.
Например в момента бих искала да има информация възможно ли е провеждането на ЯМР да повлияе на дете с поведение в спектъра в посока регрес. Не че ако попадна на информация, която сочи, че силното магнитно поле действително влияе на работата на мозъка на детето с аутистично поведение няма да проведа изследването, тъй като за мен е жизнено важно за контрола върху друг негов проблем, но поне ще си обясня защо от около година съвпадение или не, но след последния ЯМР /не е изследвана главичката, а друга част на тялото/ детето постепенно губи интерес към книгите при положение, че от бебе обича книжки и като на празник сме ходили в книжарницата да избираме книжки, губи интерес към всякакъв тип игрови задачки, при положение че е проявявал голям хъс в решаването на такива в предишни периоди, към днешна дата не показва никакъв интерес да научи нещо ново и много рядко изразява желание да играе /с деца изобщо, но и с баба си при положение, че преди много се забавляваха с различни игри/. Сякаш е изпаднал в апатия и нищо не го интересува. Дори когато в стремежа си да провокирам някакъв интерес му казах, че ако не научава нищо ново никога няма да измисли хапче за безсмъртие /това беше неговата любима тема/ не реагира никак. По цял ден следи часовника, за да не изтърве някое от филмчетата които следи. А преди гледаше изключително рядко ТВ и рядко филмчета, които му намирахме от интернет. Ще бъде в първи клас, а като види книжка започва да демонстрира погнуса и да твърди, че книгите са гадост.
Възхищавам се и поздравявам _re_ge  за постигнатите успехи. Зад тях стои много труд и себе отдаване. Намерили са отговорите на въпросите за тяхното дете и пътя за справяне с проблемите.
Това пред нас и пред други родители все още предстои. Надявам се след време всяка от нас да има поводи за гордост и радост от малките, но големи крачки на своето дете.

Последна редакция: чт, 03 апр 2014, 02:05 от Рори72

# 414
Цитат
Например в момента бих искала да има информация възможно ли е провеждането на ЯМР да повлияе на дете с поведение в спектъра в посока регрес....
  Това е интересно да се разбере ....

Няма пряка връзка , но преди време съм попадала на статия , в която  УЗИ-тата се посочваха , като евентуална причина за възникване на аутизма . По принцип в статията се говореше , че това широкоприлагано изследване не е никак безобидно .
  Една близка е давала хомеопатично УЗИ на своето дете (от спектъра) , от което детето имаше известен прогрес .

# 415
   Вчера заедно със сина ми разглеждахме картина на 10-годишен аутист (може да я видите тук ). И когато четох коментара под картината , детето ме попита " - а какво е аутизъм ? "

Та сега и аз да попитам ..... Може би по-скоро родителите на по-големите дечица ....
    Вашите деца знаят ли за своята диагноза ?
    Как сте им обяснили за такава ? Как е било прието ?

Преди време пак със сина ми гледахме интервю с Темпл Гардин . И аз му обясних с елементарни думи ,че това е жена , на която й е трудно да общува с другите , да ги разбира , както и другите я разбират трудно ... Но ето тя има способности , които е успяла да развие и да приложи , и сега е успешна и известна ....
 Не мога да ви опиша колко се въодушеви детето , когато чу това !

Но да му кажа , че и той е от спектъра , още не съм се осмелила ....  Rolling Eyes

# 416
Споделям как е протекъл вчерашния ден в нашия град.Вечерта завърши с пускане на сини фенери пред осветената в синьо Община Свищов.Бяхме 5 семейства, но емоцията бе голяма. Peace
2 април в Свищов
Ще се радвам ако другите майки споделят своите снимки или клипове. Hug

Последна редакция: чт, 03 апр 2014, 16:05 от n_alex76

# 417
Здравейте,прекрасни мами Smile

От много дълго време следя темата с огромен интерес,но все не се престрашавах да се регистрирам и да Ви пиша... Е,дойде и този миг Smile

Нека първо се представя... аз не съм майка на дете с аутизъм,дори не съм и майка. Аз съм 20-годишна студентка,която просто иска да изрази искреното си възхищение към Вас,безкрайната Ви сила и мотивация. Вие сте специални и вдъхновяващи точно толкова,колкото и прекрасните Ви деца ! Още от гимназията живо се интересувам от явлението аутизъм,в момента съм първа година студентка по специална педагогика,а от няколко месеца съм и доброволец в специална група за деца с аутизъм. Това ,което мога да Ви кажа е само едно- очарована съм,влюбена съм във Вашите деца ! Причината,поради която се обръщам към Вас е една - Благодаря Ви най-сърдечно! Нямате представа колко много информация черпя от Вас и колко това ми помага в процеса на личното ми изграждане като бъдещ специалист. Не губете вяра и сили! Благодаря Ви отново!

# 418
........ от няколко месеца съм и доброволец в специална група за деца с аутизъм. ....

Би ли разказала повече за тази група ?  Проявявам жив интерес .  Simple Smile

И добре дошла в темата !  Hug

# 419
Групата е малка (10-тина деца) и се намира в столично ОДЗ (не зная дали е коректно да споменавам кое точно). Две от децата са с ДЦП,а останалите с аутизъм. С децата работят специален педагог,логопеди и психолози. Провеждат се както групови,така и индивидуални занятия. Ако Ви интересува нещо повече,готова съм да отговоря на въпросите Ви Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт