Аутистичен спектър. Аутизъм - тема 24

• 76 778
  • 746
  •   1
Отговори
# 480
Здравейте. Да се запиша и аз при вас  Flutter
Имам детенце на година и осем месеца. Сама тръгнах по специалисти заради нещата, които ме притесняваха. Исках още преди 3-4 месеца ама отвсякъде се почна "той е малък", "ще го израсте", "и мойто върти колелата" и така. Днес имаме поставена диагноза "генерализирано разстройство на развитието" и час за "Свети Никола". Ще почваме терапии, срещи със специалисти и така. Дано да имаме подобрение, лежа на тия кълки, че е рано открито, а както се казва колкото по-рано толкова по-добре. Ще се радвам на всякакви съвети, препоръки. Някой от вас има ли ТЕЛК? и каква е процедурата, ако скоро е изкарвал  Hug

Отивате при ЛЛ на детето и той Ви подготвя документите за ТЕЛК-а.Хубаво е да изчакате епикризата от "Св.Никола".

# 481
Един доста добър руски сайт за ASD  http://outfund.ru/category/roditelyam/

# 482
# 483
Здравейте. За сега съм привела само един документ, реших да го споделя чрез dox.bg, понеже ми се вижда дълго, за да го поствам директно ... Документа е превод от испански и е свързан с програмата son-rise.
Както също искам да добавя, че не претендирам за професионален превод, тъй като го правя за първи път. Надявам се да ви послужи.
Ще продължа да превеждам и останалите материали който имам, може да става и бавно, но когато съм готова ще ги публикувам в темата.

Активиран е линк за публичен достъп:
http://dox.bg/files/dw?a=7253da9b71

# 484
Здравейте отново... мина доста време и реших да напиша няколко реда, защото не съм се отказала от проследяването на малкия, а притесненията ми някак не успяват да се разсеят...
от последния пи пост до сега имаме подобрения и някои неща, които все още ме притесняват за това ще помоля за съвет/мнение.
първо искам да кажа, че някои от нещата изброени в чек листовете дори и другият близнак не ги изпълнява, което отдавам на факта, че са близнаци и понеже в 80% от времето се грижа сама за тях имаме известно изоставане в развитието от другите деца.

подобрения:
- прави много по-чест, по-адекватен и по-активен очен контакт, но все още го няма онзи поглед с който едва ли не ти говори с очи, както прави брат му. иначе ме поглежа, като се надвеся над кошарата му, като му сменям памперса, като го храня на столчето....
- ролевата игра все още не я постигаме нито такава наужким с нито единия от близнаците, но напоследък се учим да си подаваме колички - не успява да я приплъзне добре по-скоро я избутва към мен но все пак ми я подава.
- на моменти се обръща на името си на моменти не
- когато брат му си играе с нещо и той го забележи веднага отива и иска да си играе и той със същия предмет.
- ако сме в процес на някаква игра или се храни или не е концентриран върху нещо, а аз му посоча нещо (телевизор или играчка) поглежда на където соча. Ако обаче е концентриран върху нещо не винаги ми обръща внимание, освен ако не го прекъсна по някакъв начин.
- храни се сам само със шишето с млякото обаче, не и с прибори. това се отнася и за двама, но аз не съм им и показвала.
- няколко дни му показвах "колко голям ще порасне" и след 2-3 дни и той ми показа 2 пъти... сега понякога също ми показва ако не с две поне с една ръка.
- подава ми ръчички и ако му се излиза от кошара също протяга ръце.
- знае, че вратата на спалнята е точно до неговата кошара и когато е гладен, има нужда от смяна или просто иска да излезе от кошарата надвества се над ъгъла който е до вратата ми и започва да мрънка или да бърбори мрънкащо докато не се появя на вратата да го извадя

Притеснения:
- не винаги се обръща на името си, а когато го прави не винаги е от първия път.
- прави ми впечатление, че понякога обръща повече внимание на други хора (на баща си, баба си или ако ни дойде гост) от колкото на мен
- страх го е да се пусне да ходи... когато го държа за двете ръце или се държи за някоя мебел стпва смело и сигурно, но ако го държа за едната ръка само другата я държи до тялото си или се държи за дрехата си. често се пуска да седи прав без да се държи, но го прави несъзнателно и щом се усети или сяда или веднага се хваща за най-близката мебел. Не стъпва на пръсти обаче, а на цяло ходило.
- ако го подхвърлям нависоко се радва, но ако го обърна с главата надолу, често се стряска и е готов да заплаче.
- никой от двамата не строи кули, другият близнак едва от няколко дни го забелязвам, че се опитва да мухка предмет в предмет.
- това не знам дали е критерий, но не ми се получава да им оправя режима на спане... през деня спят обеден сън по 2-3 часа, но вечерно време не могат да заспят до късно - преди 23-24 не заспиват и на другия ден спят до 9-10-11 сутринта... Режимът ли им е разместен или страдат от разстройство на съня?
- понякога се заиграва с колелцата на играчките, но не прекалено продължително и не се вглъбява в тях разглежда ги и от други страни и не ги върти винаги, просто ги чопли.

Нещо, което не мога да преценя дали е позитив или негатив е отношението му към телевизията.
До скоро ползвах Ник джуниър да ги занимава, което мисля че още повече ме отчужди от малкия, защото с брат му поне се занимавах с гимнастики и упражнения заради позиционен тортиколис (който вече е излекуван, но изискваше продължително време много работа и ми отнемаше от времето, което имах да прекарвам с другия). Та малкия се привърза към телевизора, за това сега го спрях и им го пускам само вечерно време след 19ч. когато и съпруга ми се прибира, за да се занимават, докато аз приготвя вечеря за нас и ги приготвя за сън. Подобрението в поведението му дойде след като спрях телевизора от една страна, но от друга забелязвам, че той едва ли не си комуникира с него... често повтаря интонационно това което вижда, дори (може и да си въобразявам) му отговаря когато има поставена задача или въпрос във филмчето.

Не знам вече какво да си мисля... да се концентрирам върху положителните му признаци и да упорствам сама или да погледна сериозно на признаците които ме притесняват и да започна работа със специалист? подобренията в развитието му за последния месец и половина достатъчни ли са, за да седя и да изчаквам или независимо от всичко притеснителните признаци са по-сериозни и трябва да тръгваме по лекари?

Малките навършика 1 година и 3 месеца (15 месеца) преди 3 дни.

# 485
n_alex - да, така сме решили, да изчакаме и тогава..все пак аутизмът е доста често срещана объркана диагноза.
WunHyeSsi - никога не пречи консултация със специалист.Моят син е на година и осем и всички ни хвалят колко рано сме забелязали и повечето гарантират за много по-голям успех отколкото, ако беше диагностициран на 3, 4, което е средната възраст  Peace Наистина сте много малки още, но не пречи според мен да се консултирате  Hug А телевизията, понеже и моят син беше пристрастен/ той още е де/ към музикалните канали, и отпреди това си знаех, че е вредно да гледат, но това беше едно от първите неща, които ми казаха - максимум по час на ден телевизия  Peace Разбира се, че не им пускаме от кеф, ами, за да може да свършим нещо през това време, но ще се нагодите с режима, пък и таткото също трябва много да помага, докато ти приготвяш вечерята той може да се занимава с тях и чак като ги приспите оправяне из вкъщи. Доста е трудно, но се свиква.
За филма в Замунда - изгледах го, на моменти ми беше малко в повече това за самоубийствените мисли, но все пак завърши оптимистично  Wink Аз също съм решила някой ден живот и здраве като правим стаята на малкия да е по Монтесори например, ще видим.

# 486
n_alex - да, така сме решили, да изчакаме и тогава..все пак аутизмът е доста често срещана объркана диагноза.
WunHyeSsi - никога не пречи консултация със специалист.Моят син е на година и осем и всички ни хвалят колко рано сме забелязали и повечето гарантират за много по-голям успех отколкото, ако беше диагностициран на 3, 4, което е средната възраст  Peace Наистина сте много малки още, но не пречи според мен да се консултирате  Hug А телевизията, понеже и моят син беше пристрастен/ той още е де/ към музикалните канали, и отпреди това си знаех, че е вредно да гледат, но това беше едно от първите неща, които ми казаха - максимум по час на ден телевизия  Peace Разбира се, че не им пускаме от кеф, ами, за да може да свършим нещо през това време, но ще се нагодите с режима, пък и таткото също трябва много да помага, докато ти приготвяш вечерята той може да се занимава с тях и чак като ги приспите оправяне из вкъщи. Доста е трудно, но се свиква.
За филма в Замунда - изгледах го, на моменти ми беше малко в повече това за самоубийствените мисли, но все пак завърши оптимистично  Wink Аз също съм решила някой ден живот и здраве като правим стаята на малкия да е по Монтесори например, ще видим.

Да разбирам ли, че диагнозата ви е потвърдена? Таткото помага колкото му е по силите, но не мога да очаквам чудеса от него, защото е със сериозни здравословни проблеми (животозастрашаващи - преди 3 месеца получи инфаркт на 32, поставиха му стенд и откриха много опасно заболяване на кръвта. Диагнозата е Есенциална тромбоцитемия), а работи да не кажа дори денонощно (на 3 работи) за да имаме някакви прилични условия на живот. Преди да родя бяхме 50:50 в поемането на разходите вкъщи и хранехме само 2 гърла, а в момента работната сила е намалена на половина заради невъзможността ми и аз да участвам а семейството ни е 4-членно вече. Имам чувството че издъхвам отвсякъде и се моля с всички сили да е фалшива тревога, защото не знам ако не е как ще продължа да живея.

# 487
Гледайте да сте здрави и вие и децата, това е най-важното, няма друго важно. А дали има или няма проблем, стига да се чувства добре детето, да е спокойно, да е щастливо, другото няма значение. Всички знаем, че проблеми много и при здрави деца, наркомани, насилници...

# 488
EunHyeSsi, много труден ник  Mr. Green ами не, чакаме си часа за Свети Никола, ама то диагнозата няма никакво значение, важно е с детето да започне да се работи, диагнозата е просто етикет. Успокой се, дори да е това, ще се справите, ако човек мисли положително няма как да привлича негативизъм. Това са си едни нормални, прекрасни деца и всичко от което те имат нужда е любов  Hug

# 489
EunHyeSsi, много труден ник  Mr. Green ами не, чакаме си часа за Свети Никола, ама то диагнозата няма никакво значение, важно е с детето да започне да се работи, диагнозата е просто етикет. Успокой се, дори да е това, ще се справите, ако човек мисли положително няма как да привлича негативизъм. Това са си едни нормални, прекрасни деца и всичко от което те имат нужда е любов  Hug

А какво е първото мнение и на каква основа е дадено или им го роди мозъкът това заключение? От кого го получихте? Ние сме от пловдив, ако знаеш или някой друг знае към кого мога да се обърна за асистенциа в започването на работа с детето? Аз не мисля че сама ще се справя, дори и да се разминем с диагнозата... Детето си има своите причини да ме избягва  и да протестира срещу мен и аз съм наясно с това, но обстоятелствата не ми позволяваха да пренебрегна доказано болното си дете, за това многократно и хронично пренебрегвах това, което на вид изглеждаше здраво... сега нак-добрата новина, което мога да чуя е, че вината е изцяло в мен и ще е достатъчно да му се реванширам до края на живота си, но ако самото дете има проблем не знам дали бих могла да се справя с този проблем... просто най-лошото ми минава през ума след епизодите от последните месеци и не знам как и изобщо дали бих оцеляла

# 490
Пластмасите ни правят дефектни, болни и импотентни хора
Цитат
Докато излага тезата си, Грийн излага ясна позиция. „За всички заболявания, които бързо се умножават в последните няколко десетилетия, сред които са аутизъм, хиперактивност, различни видове алергии, рак, диабет тип II, високо кръвно налягане… не нашите гени са се променили, а околната среда. Причините са във въздействието на околната среда, в това как ядем, как се движим… и в химикалите в нашия живот.“

# 491
Ами то основата е една и съща навсякъде, провежда се интервю и главно на разказаното от родителите и от наблюдения. Иначе има и скрининг за аутизъм, там например има 6 критични айтеми, от които ние имаме всичките. Ходили сме при невролог, психолог /даже трима, уж за второ мнение/ и психиатър. Ако искаш ми пиши на лични ще ти дам имена и координати.
Иначе на всеки родител това му минава през главата, че той е виновен. Ама не е  Party Например мен един ден ме посрещнаха в яслата с думите, че съм ужасна майка, защото детето ми не знаело да си играе с играчките  Wink вече след като знам защо ми иде да ида да ударя един шамар на госпожата  Mr. Green /шегувка  Wink/ и така, няма място за паника и самосъжаления, защото, ако е това то е до живот и ние сме им примера на тези деца, ако ние сме отчаяни и не вярваме в тях и в себе си, то как те да повярват, че са нормални и че нищо им няма  Wink

# 492
  • София
 beauty_, е как може да не го научиш да играе с играчки ?!? Шегувам се разбира се  Hug Е моя чак сега започна да иска да играе с играчки и да знае някои от тях за какво служат аджеба.

# 493
а, де  Mr. Green мхм, трудно си е това с играчките. Но в разхвърлянето и събарянето нямаме равни  Joy

# 494
  • София
а, де  Mr. Green мхм, трудно си е това с играчките. Но в разхвърлянето и събарянето нямаме равни  Joy
Аааа, тук ще поспорим Wink Кадрите са от преди година някъде Wink

Общи условия

Активация на акаунт