Аутистичен спектър. Аутизъм - тема 24

• 76 770
  • 746
  •   1
Отговори
# 495
Joy Joy еее, имате заложби, признах ви  Mr. Green
на моя, ако му пееш "хей ръчички" цял ден няма и да се сети да "играе", само идва и ми взима ръцете /понеже не иска с неговите/ и като почна да му пея / само първия куплет естествено, другите не ги харесва/ почва да се оглежда из цялата стая все едно нотите са във въздуха хаха. ама не ми дава да му направя клипче, разконцентрирва се от телефона  Mr. Green

# 496
Доника, като в детски център е, браво на момчето, сигурно се е забавлявало! Палатка ли е това на заден план? Моят син откога иска палатка...
Докато дойде и нашият час за наблюдение в Св. Никола (юни чак ще е), то бебето порасна и вече не е бебе. С последните постове за деца под две годишна възраст ме карате да се замислям и аз. Нашето малко момче засега е добре според мен, но с този батко, който едва го поглежда и никога не му говори директно на него... А малкият толкова му се радва, че когато се случи баткото да го погледне и да му се усмихне, е такова щастие.
Попадали ли сте на мнение относно дългото кърмене (над 1 годинка до 2-3...) и аутизма? Като нищо може някой да се е сетил да го набеди като причина.

Днес се опитваха едни каки да учат големия да играе на пиян морков - положението е безнадеждно. Той едва лови топката, когато му я подават точно в ръцете, що остава да я хване при тази игра. От друга страна спазването на правилата, дори разбирането им му е трудно. А и не предизвика интереса му. Повече се забавлява да търси четирилистни детелини и да намира дву- и еднолистни, та дори и нула-листни (като им откъсваше листенцата той Wink).

# 497
а, де  Mr. Green мхм, трудно си е това с играчките. Но в разхвърлянето и събарянето нямаме равни  Joy
Аааа, тук ще поспорим Wink Кадрите са от преди година някъде Wink

Не ме предивиквай да заснема нашата детска стая девойко,  този изглед за мен е ежедневие. Спасението от него ми е "правилото на затворената врата". Далече от очите далеч от ума  Joy

# 498
Попадали ли сте на мнение относно дългото кърмене (над 1 годинка до 2-3...) и аутизма? Като нищо може някой да се е сетил да го набеди като причина.

Попадали сме на всичко, kali_k! Mr. Green
„Привързаното родителство причинява аутизъм“

# 499
На същия линк доц. М. Маркова е обяснила смисъла на похвата за дебат, използван от нея. Цитирам без коментар и без вземане на отношение.

"Преди малко повече от година написах пост, озаглавен „Привързаното родителство причинява аутизъм”. Целта ми беше да покажа защо логиката на противниците на ваксините е погрешна…

Постът ми стана много популярен и мнозина схванаха идеята. Имаше обаче и реакция, която силно ме изненада: някои наистина повярваха, че привързаното родителство причинява аутизъм!

Видях дискусии в много форуми, една тече и в момента. Обикновено след десетина реплики някой посочва, че това е сатира… След което, разбира се, се изкарват обичайните доводи как „знаем”, че аутизмът се причинява от ваксините.

За мен тези дискусии предоставят възможност да видя как привържениците на домашното раждане и противниците на ваксините се „образоват” по здравни въпроси."

# 500
Ето резултатите от най-новото и най-голямото засега проучване в Швеция за ролята на генетичните фактори и факторите на външната среда за аутизма. http://www.sciencedaily.com/releases/2014/05/140504095619.htm

А иначе всеки може да си създаде една хипотеза за всяко масово явление, за което науката не е открила категорична причинно-следствена връзка и не само да търси доказателства, да се зомбира сам, но и да опита да намери последователи. Примери в областта на аутизма - и за причините, и за "излекуването", бол.

Ами, защо да не потърсим връзка между аутизма и еднократните пелени/памперсите?! Помислете, кога са въведени, къде най-напред, откога се използват масово и т.н. Шегувам сеCrazy Crazy Crazy

Последна редакция: сб, 10 май 2014, 09:07 от констанца

# 501
# 502
n_alex76,  констанца, благодаря ви за отговорите, не искам да повдигам дискусия за причините, просто това е на дневен ред при нас с малкия, а и големият така съм отгледала.
Тази сатира и аз я прочетох наскоро (пак чрез линк от форума), беше забавна и възмутителна едновременно, докато не прочетох обяснението в края. Да, така можем да разсъждаваме и за памперсите, естественото или изкуствено хранене, микровълновата печка и т.н.

# 503
Някоя мама има ли четвъртокласник? newsm78
1978 четвъртокласници се явяват на мини матури
Цитат
2001 седмокласници ще се борят за място в елитните гимназии т. г. В община В.Търново 7 клас завършват 623 момичета и момчета, а само в старата столица на изпити ще се явят 547 ученици. Тестовете ще решават над 60 деца със специални образователни потребности, като за пет от тях ще бъдат подсигурени самостоятелни стаи, увери шефката на РИО.
1941 четвъртокласници от областта полагат миниматури
Цитат
С миниматурите на четвъртокласниците започна изпитният маратон в училищата. Той ще продължи до началото на юни, а матури ще държат още учениците от 7 клас и абитуриентите от 12 клас. 1879 седмокласници ще се борят за място в елитните гимназии тази година. Тестовете ще решават 18 деца със специални образователни потребности, като за седем от тях ще бъдат подсигурени самостоятелни стаи с консултант, увери шефката на РИО.
За един ден изгубиха 37 деца от 4-ти клас и 122 от 7-ми клас. Може ли да не се явят на миниматури?Crazy

Последна редакция: чт, 08 май 2014, 16:31 от n_alex76

# 504
Като че ли имаше такова нещо - децата със СОП може да не се явяват на мини-матури, както и тези в 7 клас.

# 505
n_alex,
Нашето момче е в 4-ти клас и мина успешно мини-матура по български език и математика. Мисля си, че ако детето е на количествени оценки, би трябвало да се яви. Ще питам Марк.  Grinning

Последна редакция: чт, 08 май 2014, 17:18 от констанца

# 506
констанца, благодаря за бързия отговор!  bouquet
На мен ми се сви сърцето, защото мисля да не отлагам Хриси за първи клас.Но си има своето изоставане от връстниците и не знам дали съм взела правилното решение.
Все пак има напредък за последните 3 години. Надявам се да не са много трудни матурите и да са съобразени с особеностите на нашите деца. Praynig

# 507
n_alex76
Тези думи са на Lisa Jo Rudy, майка на момче от спектъра, което е успяло да завърши училище, без да е високо функциониращо/Аспергер и в значителна степен да се социализира.

"Защо е важно да забелязваме и празнуваме малките победи? Ето някои от най-съществените причини:
1. Малките постижения ни говорят, че нашето дете с аутизъм пораства и учи по нещо всеки ден. Да, прогресът може да е бавен, но е истински и измерим. Това е особено важно за родителите на подрастващите и юношите, защото съществува едно неоправдано твърдение, че развитието и прогреса спират на някаква магична възраст. 
2. Когато забелязваме малките постижения, ние забелязваме, че детето ни е личност, а не някакъв сбор от предизвикателства и проблеми.  Споделяме си: "Виж, нашето момче или момиче направи нещо страхотно!” Ако искаме да сме обичащи и подкрепящи родители, ние ТРЯБВА да гледаме на детето си като на цялостна личност. 
3. Всеки път, когато нашето дете постигне нещо, ние се чувстваме горди – както от него, така и от себе си. Това е важна част от родителството – нещо, което родителите на децата с типично развитие приемат като даденост. Постижението може да не е достойно за книгата на рекордите, но то е истинско  и за нас е много значимо. С всяка стъпка напред – нова дума, ново умение, нов опит за контакт – нашето дете става по-свързано със света на човешките същества. "  Hug

Последна редакция: чт, 08 май 2014, 23:02 от констанца

# 508
  • София
Реге, пусти ФБ. Търся бутон лайк.
Кали, палатка е, да

# 509
Аз напоследък се изумявам от паметта на Хриси.Днес ми каза как се казва една от колите на филма Колите - Max Schnell.Искаше да я разпечатам.Естествено не разбрах, защото не знаех как се казва и я накарах да ми я покаже на компютъра.Та ако не знаете, ето визуално:

Общи условия

Активация на акаунт