Аутистичен спектър. Аутизъм - тема 24

• 76 753
  • 746
  •   1
Отговори
# 510
Браво на Хриси, сигурна съм, че ги знае всичките коли как се казват, остава и майка й да ги научи Wink.
А пък моето голямо момче днес стоя на един ученически концерт със силна музика и визуални ефекти без никакви притеснения и беше много щастлив. Обаче целият концерт беше посветен на космоса, който му е слабост и затова ми се струва, че беше така привлечен. За беда обаче другото ни момченце се поуплаши от музиката и емоциите в залата, та баткото дори стоя и сам вътре, но без да ни изпуска от поглед, докато бяхме с малчо в коридора.

# 511
констанца, благодаря за бързия отговор!  bouquet
На мен ми се сви сърцето, защото мисля да не отлагам Хриси за първи клас.Но си има своето изоставане от връстниците и не знам дали съм взела правилното решение.
Все пак има напредък за последните 3 години. Надявам се да не са много трудни матурите и да са съобразени с особеностите на нашите деца. Praynig
   Доколкото съм разбрала , и на матурите биват подпомагани от ресурсен учител .  Peace

# 512
Селма,
"подпомагани" доколкото са в по-спокойна обстановка - в ресурсния кабинет. Но поне нашата ресурсна се е стараела да стои с "каменно" лице и по никакъв начин да не навежда децата на правилните отговори. Доброто представяне на децата със СОП на мини-матурите доказва на учителите, че децата заслужават да са на количествени оценки, което е въпрос, решаван между тях и родителя и има значение за това, дали детето ще завърши със свидетелство или удостоверение за завършен ІV клас.  Laughing

# 513
Лорд Робърт Уинстън специално пред БНТ
Манипулирана репродукция - проф. Робърт Уинстън
Цитат
Генетичните технологии могат да бъдат използвани, за да създаваме по-интелигентни, по-силни и по-атрактивни поколения. А трябва ли? Подобряването на човешки качества по време на репродуктивния процес може да има сериозни последици за отделния човек и обществото като цяло. В последните си трудове проф. Робърт Уинстън поставя етични въпроси за историята, смисъла и използването на репродуктивното генно инженерство. С това е свързана и темата на презентацията му, с която ще открие Софийския фестивал на науката тази година.

# 514
Как едно 6-годишно момченце с аутизъм спасява майка си, като звъни на "Спешна помощ". Коментарът е да не подценяваме децата си. Ние не знаем колко и какво точно знаят. Затова, въпреки че ни се струва понякога, че не ни слушат или отказват да запомнят нещо, трябва да не спираме да им обясняваме важни неща. Спомнете си Алек на Снежа от Враца, как разумно реагира при пожара у дома!  Hug

http://www.autismspeaks.org/news/news-item/hero-boy-autism-saves-mom

# 515
Аз също го прочетох преди 20 минути и някак си ми подейства успокояващо. Peace
Ново откритие за факторите, водещи до аутизъм

# 516
Констанца, на мен линка не ми се отваря. Само при мен ли е така Confused

# 517
Констанца, на мен линка не ми се отваря. Само при мен ли е така Confused
Не знам, аз нямам проблеми - отварям го и от темата, и като копирам/пействам линка в гугъл. Grinning

# 518
а, сега ми се отвори, явно одеве е имало някакъв бъг. Благодаря за линка  Hug

# 519
beauty,,
съдя от визитката ти, че най-малко ползваш добре английски език (извини ме, ако си на много по-високо ниво). Затова реших да ти пратя няколко линка с интервюта на Бари Кауфман - създателя на терапевтичната програма "Son Rise". Те са изключително полезни. Ако човек има добри езикови познания и ги прослуша няколко пъти, може да научи доста важни неща и да приложи подхода на програмата към своето дете дори да не прилага самата програма.  Grinning
http://www.youtube.com/watch?v=J8uJ5RpQWw0
http://www.youtube.com/watch?v=QshJhrPBPHM
http://www.youtube.com/watch?v=OEu4Xzxbvh8

# 520
Благодаря ти, ще ги прегледам като имам време  Flutter
Въпреки че на теория съм запозната с терапията и според някои хора си е леко фанатична и налудничева, но аз още нямам мнение по въпроса, хаха

# 521
Успех, beautyGrinning Сигурно си чела и си се консултирала много. Като прибавим и доста ранната възраст, на която е диагностицирано детето ти, имаш големи шансове за успех. Много правилно е да преценяваш критично всичко съществуващо и да не губиш време да тръгваш по пътеки, които завършват "сляпо". Аз оценявам Бари Кауфман и "Сан Райз" ретроспективно и от позицията на годините, фанатично посветени на нашето дете. Без да искаме и без да сме чували за тях, когато получихме диагноза ГРР на 4 годишна възраст инстинктивно започнахме с този подход. И все още го прилагаме вече 8 години. За нас той е правилният за децата от спектъра като нашето. Но спектърът затова е спектър, защото хората в него са различни в някакви граници и е естествено подходите да са различни. Още веднъж, успех.  Peace Grinning

# 522
Да, така е, всички са различни, а често начинът е на проба-грешка. Успех и на вас  Flutter

# 523
beauty_, споделям

Съветите на Никитин:
1. Не налагайте на детето специална програма за обучение. То е "потопено" в света на игрите, нека само си избира с какво да се занимава.
2. Не обяснявайте нова игра на детето, а я въведете с помощта на приказка, която може да имитира възрастни в колективна игра.
3. За усвояването на нова игра, трябва активно участие на възрастен. По нататък детето може да се занимава самостоятелно.
4. Пред детето поставяйте задачи така че те постепенно да се усложняват.
5. Не подсказвайте на детето. То трябва да мисли самостоятелно.
6. Ако детето не може да се справи със задачата, върнете се към по-лесни, вече направени или временно оставете тази игра.
7. Ако детето достигне предела на двоите възможности или губи интерес към играта, отложете я.

Източник:http://www.det-mag.com/methods-boris-lena-nikitini.html

# 524
Много е хубаво!
Някой от вас посещавал ли е обучения? Например сега Карин дом Варна имат международна конференция по аутизъм, която супер много искам да посетя, но сумата от 400 лв ми е просто непосилна, а програмата изглежда много добра

Общи условия

Активация на акаунт