Аутистичен спектър. Аутизъм - тема 24

• 76 807
  • 746
  •   1
Отговори
# 465
http://www.washingtonpost.com/local/autistic-md-boy-says-he-want … 0e9bc3_story.html

2 момичета - на 15 и 17 години, осъдени за издевателства над аутистичен съученик, влюбен в първата. Той обаче се застъпвал за нея и искал да продължат "връзката" си. Горките ни тийнейджъри и юноши, какво ли ги чака?!

# 466
  • София

И едно изречение на проф. Барон Коен от първия линк, пуснат от n_alex:
" Ето защо, ако стане възможен пренаталния скрининг за аутизъм и се даде възможност на родителите да убият плода, ние може би ще се отървем не просто от едно трудно дете, но и да ликвидираме един потенциален гений"

Именно. Аз не съм правила фетална морфология. Мъжът ми не разреши. Както той сам се изрази цитирайки един вулгарен виц - и ушенце да е само, наше си е.
Скрит текст:
На един мъж му се родило дете. отива в болницата и сестрата започва. Ама вижте какво, то се роди с дефект.
Е, нищо.
Ама то няма крака. - Е, нищо
Ама то няма ръце. - Е, нищо
Ама то няма тяло. - е, нищо
Ама то...и глава няма, само едно ухо - Е, ушенце да е, мое си е Wink

n_alex76 , задълбаваш излишно. Или го искате това дете (второто имам в предвид) или не и всички попринцип. Щото хипотетично то може и да е с Аутизъм, ма може и да не е. Може и със СД да е, ама може и да не е.

# 467
След като от сутринта вкупом не сме се спрели да четем Шекспир в оригинал и с разбиране..Simple Smile

Шекспир в терапията на аутизма
http://www.wfmz.com/lifestyle/Life-Lessons/life-lessons-shakespe … -therapy/25376188

Аз отдавна не съм чела Шекспир в оригинал, но това, че имам спомен за пиесите му като емоция, ритмика на словото, преекспонираната според днешните ни представи актьорска игра, ми помогна да разбера за какво става дума в този нов терапевтичен метод. Склонността на много от децата от спектъра да се вживяват в реклами и да ги рецитират патетично е може би не просто ехолалия, а потребност. Също и фиксирането в шоута, чиито участниците се държат провокативно, в ТV водещи, които говорят с апломб са нещо, което можем не да поощрим, но да използваме.

Може би някои майки в англоговорящи страни  ще се възползват от тази нова терапия. Но и ние бихме могли да се замислим как да използваме приказки в стихове, които да рецитираме на по-малките деца с целия артистизъм, на който сме способни и как да привлечем вниманието на по-големите към други литературни жанрове, театрални постановки и др.

# 468
Здравейте на всички!
Някой има ли отзиви за детската градина Джани Родари, и по-точно за техните специални групи за деца с аутизъм.
Благодаря Ви.

# 469
  • София
Здравейте на всички!
Някой има ли отзиви за детската градина Джани Родари, и по-точно за техните специални групи за деца с аутизъм.
Благодаря Ви.
За първи път чувам, че имат такава група. Джани Родари са в една сграда с Информационни технологии, където има ПГ за деца със СОП и покрай това знам, че имат адски негативно мнение за тези деца и се карали дори, че ги извеждат и "техните деца трябвало да ги виждат". Информацията ми е на ниво родител, чието дете посещава ИТ и попитах защо не ходят на ДГ в Дж. Родари , а ходят чак в Младост (за по-малкото дете) Wink

# 470
  • Малта
Здравейте отново, благодаря за съветите. В крайна сметка се разбрах за среща с терапевта Весела Банова, ей така за първо мнение на случая. Някой да е ходил при тази дама?

# 471
Здравейте отново, благодаря за съветите. В крайна сметка се разбрах за среща с терапевта Весела Банова, ей така за първо мнение на случая. Някой да е ходил при тази дама?
   Не съм водила детето при нея , но видях нейна изява на едно събитие . Тя е от Българско общество за лаканианска психоанализа . Лаканианците имат интересен поглед в/у аутизма ...... Но подхода им е аналитичен .
   За моето дете се убедих , че при него повече работи когнитивно-поведенчески подход (същия ни препоръчаха и специалистите от Св. Никола ) . Но вие не отивате за работа , а като начало само за консултация , нали Simple Smile

Ще чакам да споделиш своите впечатления от срещата си с нея .

# 472
  • Малта
Да, да само за среща и мнение, просто близка приятелка е работила за нея и ми я препоръча. Ей така да се запознае с детето ми и да каже какво мисли, а ако трябва да ни насичи към подходящия специалист.

Ще кажа какво е станало.  Peace

# 473
Здравейте,
предварително се извинявам, защото вероятно някъде назад е обсъждана темата, но искам отново да попитам: синът ми е на почти 7 год. с аутистични прояви, иначе с куп увреждания в по-глобален план. От повече от 3 години има кризи на агресия / ярост всеки път, когато нещо не е спрямо очакванията му (например филмчето свърши) или не получава веднага това, което иска и т.н. Общо взето терапии психолог - ерготерапевт - звукова стимулация не са дали никакъв ефект върху поведенческите му проблеми. Понякога по цял ден крещи, удря, хвърля (вкл. напр. телевизорa), драска, хапе, къса. Напоследък засичам някаква периодичност - 2 месеца по-обострено състояние и 2 месеца по-леко, но не съм сигурна, че не е случайност. Хомеопатия също не помогна.
Изписаха ни Рисперидон (Рисполепт), но ме е страх да започна да му го давам по 2 причини: 1. риск от напълняване (макар че той все още е слабичък) и 2. отпускане/сънливост - той по принцип е хипотоничен и много лесно се изморява, вкл. понякога заспива в училище (специално училище). Можете ли да ми кажете как се отразява това лекарство на вашите деца и дали сте намерили нещо друго, което помага и няма много странични ефекти?
Предварително благодаря!

# 474
Здравейте , синът ми има поставена диагноза аутизъм и също има проблеми със слуха и носи слухови апаратчета. Последния месец започва да проговаря и казва между "бай" "гай" или " hello " " гайгай" . И сега съм дилема дали е от аутизма или от проблемите с ушите . И кога махнахте памперса сега се учим но по- никакъв начин не показва( казва) , че му се пишка. Той е на 3 години и 8 месеца .Simple Smile

# 475
Надето77, на една позната на детето й изписаха рисполепт, детето постоянно спеше от него и й го спряха. Опитайте, винаги може да го спрете, за 2 3 дена ще стане ясно.

# 476
rexina, моето дете е още с нощен памперс.Дневният го махнахме , когато бе на 4 год.

Една статия за крикета:
Саиф Рехман спасява българчета с увреждания от отшелничество

# 477
rexina, моето дете е още с нощен памперс.Дневният го махнахме , когато бе на 4 год.

Една статия за крикета:
Саиф Рехман спасява българчета с увреждания от отшелничество

Аз това искам да махна дневния памперс Simple Smile

# 478
  • София
Рексина, на 3,8 по принуда заради градината. Също е все още с памперс.
Наде, а нещо, което да провокира агресията? Понеже пишеш, че имате и други увреждание не смея да препоръчам нещо...

# 479
World Class Spa & Fitness се включва в Кампанията  „Освети в синьо", инициирана от Фонд за терапии за деца с аутизъм- фондация „Стъпка за невидимите деца на България”, сдужение „Тацитус” и Националната Асоциация на ресурсните учители в България НАРУ,  която информира за аутизма в цялата страна.

На 29.04.2014 г. от 18.30 World Class Spa & Fitness организира Адаптирана водна терапия за деца с аутизъм и ще бъде направена демонстрация на адаптирана водна терапия от проф. д-р Мая Николова от Национална Спортна академия и нейните студенти, специалност „Адаптирана физическа активност”

Всички родители, които желаят, могат да доведат децата си на 29.04.2014 г. от 18.30 във World Class Spa & Fitness на адрес: ул.Ралевица 38, с/у резиденция Бояна

Посланикът на Литва Дарюс Гайдис ще бъде Посланик на добра воля на събитието, Камен Воденичаров, Графа, Гала, Ники Кънчев, София, която при старта на Националната информационна кампания за аутизма посвети песен на силната майка на дете с аутизъм в България „Силна съм” , Тома, певицата Джорджия, Део, писателят Калин Терзийски и още много известни личности ще подкрепят инициативата.

Последна редакция: пн, 28 апр 2014, 17:22 от Kezaja

Общи условия

Активация на акаунт