Аутистичен спектър. Аутизъм - тема 24

• 76 674
  • 746
  •   1
Отговори
# 645
Ако имаше бутон "харесвам", бих с радост харесала поста на Катина!!!
  bouquet

И да споделя ценна за нас, родителите информация:

Започнахме първото в България сертифицирано обучение на първото поколение у нас Сензорни терапевти, които в ежедневната си практика работят с деца със специални потребности и по- специално: с деца от аутистичния спектър и което би допринесло в голяма степен за качеството на предлаганите професионални услуги и подобряване на поведението, разбирането и социализацията на децата от аутистичния спектър в България.

Сертифицираното обучение се провежда като продължение на тридневното въвеждащо обучение в основите на Сензорната интеграция, което се проведе от 29 Ноември до 1 Декември с благотворителната подкрепа на Болница Токуда, с чиято подкрепа се провежда и сертифицираното обучение в България за първото поколение сензорни терапевти у нас.

Лектор и обучител: Kristiane Kull Sadacharam, postgrad.USC-USA, SI ® trener USC, усъвършенствала сензорна интеграция ® na Ayres клиника в Калифорния, ръководител на отдела за ерготерапия Детски център Мюнхен, ръководител за усъвършенстване SIAT®

Организатори сме естествено Фонда за терапии за деца с аутизъм, който включва Фондация Стъпка за невидимите деца на България", Сдружрние "тацитус" и Национална Асоциация на ресурсните учители в България НАРУ.

Което означава, че в края на месец Септември, когато приключи сертифицираното обучение в България ще имаме първите си 13 сензорни терапевти.
Ще дам и имената на специалистите и както се досещате, между тях са Роси Кунева, Светлана Картунова, Мина Ламбовски...

от 10 години си говорим за сензорно- интегративна дисфункция в България, а до сега нямахме нито един Сензорен терапевт!
Е, вече ще имаме..Simple Smile

Сензорната интеграция е неврологичен процес, който по адекватен начин организира усещанията, които идват от собственото тяло и околната среда, което позволява ефективно използване на тялото в околната среда. Конкретно, той се занимава с това как мозъкът обработва множество сензорни модалности и ги преобразува в използваеми функционални резултати. Сензорната интеграция е от съществено значение за почти всяка дейност, която извършваме, тъй като е комбинация от много сензорни информации от съществено значение за нас, за да можем да разберем нашето обкръжение.

СЕНЗОРНАТА ИНТЕГРАЦИЯ Е ПРОЦЕС НА ИЗПОЛЗВАНЕ НА НАШИТЕ СЕТИВА

Сензорната интеграция се занимава с това, как мозъкът обработва сензорната информация, идваща от различни сетивни модалности. Това включва пет класически сетива (зрение), (слух), тактилна стимулация (докосване), обонятелна стимулация (мирис) и (вкус). Има и други сетивни модалности, като вестибуларно сетиво (баланс и чувство за движение) и проприоцепция (чувство за собственото положение в пространството). Важно е, информацията, идваща от различни сетивни модалности да бъде правилна. Самата сензорна информация е под формата на различни електрически сигнали, както и в различен контекст. Чрез сензорната интеграция мозъкът може да свърже цялата сензорна информация в съгласувано възприятие, въз основа на което е взаимодействието ни с околната среда.

# 646
  • София
Казея...а пък в СУ са малко...обидени от твърдението ти, че няма сензорни терапевти в България - цитирам един професор  Rolling Eyes

# 647
Здравейте, момичета!
Съжалявам, че съм ни в клин, ни в ръкав, но имам една спешна питанка.
Тъй като се оказа, че съвсем мъничко (смешно направо) надвишаваме дохода на член от семейството и съответно детски надбавки не ми се полагат. Спрени са и на двете деца. За малката ясно, но Мими е дете с увреждане, с ТЕЛК, на нея не и ли се полагат независимо от всичко? Или и детските надбавки на деца с увреждания са обвързани с дохода?
Благодаря!  bouquet

# 648
  • София
Случайно попаднах в темата и видях питането. Дъщеря ми е с ТЕЛК и дори не ми искат бележка за дохода. Получавам си двойни детски, въпреки, че надвишаваме дохода. Но трябва въпреки ТЕЛК, да се пуска молбата всяка година. Ако си пуснала е тяхно недоглеждане. Ако не си. Вземи си формуляра, попълваш го и прилагаш копие от ТЕЛК пак, не пишеш никъде никакъв доход. Носи се оригинала от ТЕЛК и лична карта за сверка.
Успех.

# 649
Благодаря, ositza!
За първи път надвишаваме дохода, откакто детето е диагностицирано (вече 8 години) и съответно не знаех, че трябва да се пусне молба. Грешката е моя, че не отидох на време да попитам в Социални грижи и съответно изгубих детските надбавки на детето за два месеца вече. Още утре ще отскоча до там, за да говоря със служителите и да взема формуляр.
Много благодаря!

# 650
Инък другата книга която съм ви обещала да преведа, днес завърших да чета информативно Първи Етап, така че от довечера или утре сутринта почвам да превеждам малко по-малко. Тъй като за мен книгата е голяма ще ви я пускам начасти. Решила съм това лято докато сме във ваканция да изпробвам тези игри и очаквам добри резултати.  Hug и се надявам да бъда полезна, а ако съм предизвикала болезнини реакции в някой, съжелявам не е било нарочно!  bouquet моите извинения

Споко, не мисля, че си засегнала някого.  Simple Smile Хубаво е, че ще пробваш игрите. И добре е, че се опитваш да превеждаш. От опит знам, че човек, превеждайки осмисля по-добре написаното. Дано има интерес към това, което вече преведе и пусна в Dox. Бях ти казала, че може да ти помогна, но откровено казано, ми липсва мотивация. Така че, успех във всичко - и в превода, и в работата с детето, и в очакваното събитие!  Hug

# 651
Тъй като поста на констанца ме накара да се замисля... ще помоля ако има интерес към нещата който искам да ви преведа да ми пишете на лични!

# 652
Е, Дони, обидени или не- до момента няма сензорни терапевти в България!

Факт!

В края на септември България ще има първото си поколение сензорни терапевти.

Нека обидените да покажат сертификатите си и практиката си!
А те ако имаха практика, всички ние щяхме да знаем и да ползваме професионалните им комптенеции и умения за децата си!

Какво значи обидени? Детска работа- от СУ и сега не пожелаха да инвестират време и средства, за да се сертифицират, пък се обиждат, то така ако ставаше- само с намерение и обиди..

Ние, родителите трябва да сме обидени, че за 10 години СУ и другите не намериха начин да сертифицират специалисти в най- важните световно наложени терапевтични пракики, които касаят децата ни!!!

И ние, родителите, правим невъзможносто, за да осигурим обучение и вече и сертификация за специалистите, пък те се обиждат!

Което говори за качеството им и потвърждава нивото им на компетентност...

# 653
  • София
Ами всяка година техен човек ходел на обучения в щатите. И правели обучения в България за който изяви интерес. Основно персонал на помощните училища. Професорът се възмущаваше от факта, че се дават в пъти повече пари на една чужденка, при положение, че в България има кой да обучава, но няма интерес и че само защото били българи са длъжни да го правят без пари. Предавам размислите му само. Беше по повод на друг разговор относто сензорното обучение на зрителнозатруднените.
И не на последно място...знаеш ли групата ни от колко човека се състои - от 3 ма. Кипи от желаещи да се обучават за работа с деца със СОП. Всеки гледа логопедия, психология...а правят неща, които един специален педагог би трябвало да върши Wink Споделям просто, защото се ядосвам как всеки гледа по-лекото. Закрива се специалността за Зрително затруднени защотоняма желаещи да кандидатстват примерно...КОй ще ги обучава тези деца.
семейство Атанасови, за мен не е проблем да чета статиите. Обаче да са практически статии. Не сме на научна конференция и да се мерим кой колко е по-начетен. Да са написани достъпно за по-прости хора, като мен например  Rolling Eyes
Дреме ми за хипотезата на поредния учен харчещ пари за нищо конкретно
Вчера пак четох в блага на Танчето - връщам се там чат пат защото има толкова неща, които са полезни, но изниква нуждата им по различно време. Ще мъчим Монтесори активностите и тн.Това ми се чете - практика !

Последна редакция: чт, 12 юни 2014, 12:00 от Доника

# 654
Доника, и при нас работи метода Монтесори. Peace
Научихме буквите с този пъзел:
Дървен пъзел с българската азбука

Вчера купих книжка МИНИ: Бутикът за панделки
Днес от кинкалерията купих панделки.Ще се пробвам да науча Хриси да ги прави.Може и корделки да си измайсторим.  Wink
А тези Комплект шаблони също ги взех.Ех, спомени от детството!

Последна редакция: чт, 12 юни 2014, 13:34 от n_alex76

# 655
  • София
Пъзела той сам си го избра по Коледа в Джъмбо. Сега "пише" като невидял с тази игра http://www.igra359.bg/bart-zabavna-igra-s-dumi/5922
Шаблоните от къде ги купи? Изглеждат ми от прилична пластмаса. Аз в нас имам няколко , но са много крехки

# 656
Във Facebook съм дала линк на свищовската книжарница.
https://bg-bg.facebook.com/galaktika.svishtov
Наистина пластмасата е прилична.
У дома имам едни шаблони на превозни средства и се почупиха за нула време.

# 657
Ама Дони,

В България няма кой да обучава, защото няма обучени и сертифицирани.

както казах, в края на септември, предстои да бъдат сертифицирани първите сензорни терапевти, а знаеш ли от кога се говори за Сензорно- интегративна дисфунцкия в България.

Детето ми беше току що диагностицирано преди 9 години. И разбрах, че има СИД. И други родители също. И започнахме да се питаме и да четем и големият въпрос, който изникна:
Има ли в България сензорен терапевт?
Отговор: Не

И до момента нямаме нито един сертифициран терапевт. Първите сензорни терапевти, които ще работят на българска земя, с български деца, ще са плод на дългогодишните ни усилия и ще бъдат сертифицирано в края на септември 2014 г.

Ако отговаря на истината, че ходел в Щатите техен човек всяка година, това означава, че по някакви програми усвояват пари за квалификация или харчат от парите на студентите, някой се разхожда до Америка, посещава някой семинар от ден, два, потрошва маса пари, донася някоя презентация и може да я покаже, в случай на интерес на някой от колегите си.

Никой от тях не се обучава в приодължителна програма и не се сертифицира!
Факт!

Но това не е различно- безотговорно, не професионално , а ние се опитваме, заставаме на главите си, за да започнем да създаваме професионално общество в България и вече го правим.

Следващата стъпка, след сертификацията, ще е създаването на АВА центъра, който е един доста по- амбициозен проект, а нуждата е...няма измерение...

# 658
И още по- страшно от от това, че до момента няма сертифицитани сензорни терапевти е, че има логопедични центрове, които предлагат обучение по Сензорна интеграция.
И ги провеждат , и вземат такси за това!

Такъв център е Пумпелина и собственичката й логопед Нина провежда обучения по сензорна интеграция и нарича себе си сензорен терапевт, а за обученията взема такси.
А самата тя не е сензорен терапевт!

Липсата на професионално общество в България от специалисти, работещи с децата с аутизъм по наложени световни терапевтични практики, създава предпоставка за такива спекулации, от което страдат децата ни!

И ние, родителите, вече трябва да започнем да изискваме от специалистите, работещи с децата ни, да бъдат сертифицирани!
Иначе навреждат.

крайно време е!

# 659
  • София
Влади...и друг път съм казвала - дреме ми за сертификата на терапевта, ако не може да ми "свърши работа". Чела ли си  "Искрата"? Там майката открива център за работа с деца аутисти без да е специалист и с вътрешното си разбиране помага на хиляди деца, които безброй специалисти са отписали. Книгата е биографична за едно дете от спектъра. Въпреки, че на места поплаках на нея ми подейства адски мотивиращо. http://ladyzone.bg/article/mama-i-tatko/iskrata-istoriyata-na-ed … ledala-genii.html Има и линк с лекция в ТЕД на детето Wink
Нима това обучение пак не се заплащаше? И нима после някой ще работи с детето ми без пари? Писна ми навсякъде да ме гледат като ходеща банкнота!!!

Общи условия

Активация на акаунт