Аутистичен спектър. Аутизъм - тема 24

• 76 680
  • 746
  •   1
Отговори
# 630
Защо на жените им расте брада и как може да бъде спряно това?
Цитат
Производството на андрогени може да се увеличи по време на бременността и това е напълно нормална част от развитието на плода.
Интересно ми стана в коментарите, че се споменава витамин B6.

И нещо, което може би само констанца би разбрала
http://childneuropsych-bg.com/data-files/Conference/18.pdf

Последна редакция: пн, 09 юни 2014, 19:18 от n_alex76

# 631
Здравейте!
За съжаление нямам възможност да преровя всички теми назад, но при първа възможност бих разгледала повечко неща. Наскоро се запознах с една жена, която грабна сърцето ми и много ми се иска да й помогна. Има син на 10 години с аутизъм. Разказа ми, че до миналата година са успявали да го водят в ресурсен център, пишел е и е четял. В последната година обаче много се е влошил. Излизането е станало почти невъзможно, а автоагресията ужасна - детето е цялото в рани по главата и при неустановени причини става и започва да си блъска главата я в стената, я в земята. Гони всички от стаята, не допуска специалисти, а понякога и близките си до себе си. Изсипва храната си на земята и пищи. Все по-трудно концентрира вниманието си. Хората казват, че са опитали всичко възможно в Пловдив. Сега търсят възможност да идат някъде другаде. За жалост пак заради детето вкъщи нямат нито телевизор, нито компютър, тъй като той чупи и къса наред. Та.... се обръщам към всички вас с молба за човечност и съдействие. наистина ми се иска да помогна на тази изстрадала майка да направи нещо за детето си. Казва, че й се иска да заминат някъде или да идат на някое място, където поне временно да обгижват детето за повече от час-два (за цял ден или някаква програма за седмици или месеци). Имате ли идеи дали в България или в чужбина се предлага нещо подобно? Към къде бихте насочили родителите - евентуално те самите да минат някакво обучение ли... не знам и аз. Можете да споделите впечатленията и на лични съобщения или, ако имате желание да осъществите контакт със самата майка.
Извинявам се много за притеснението и дано не съм ви досадила, но не мога да стоя безучастна.
Сърдечни поздрави и до скоро!

# 632
Тук има описан такъв случай и 25 коментара на родители. http://www.circleofmoms.com/mothers-of-special-needs-children/my … get-better-642257 Но със сигурност родителите на момчето познават детски психиатър в Пловдив, който трябва да им изпише медикаментозно лечение (казват, че Риспердал помага в такива случаи). Няма друг изход. А след като се поуспокои, трябва да се търсят причините. На мен лично ми е малко странно, че момчето до тази възраст е било сравнително комуникативно, ходело е в РЦ и е четяло и пишело, т.е. е вербално. Трябва да разберат, какво се е променило - дали не го боли нещо (стомах, зъби), дали не е претоварено с нещо - много често тази реакция е "спасение" от нещо нежелано. Когато сработи, става ежедневие (може да не иска да учи. Да се е справяло до даден момент и да му е станало трудно, може да не иска да вижда даден човек). Има майки от Пловдив, които могат да помогнат със съвет към кого да се обърнат. Все пак Пловдив е университетски град и би трябвало да има добра "детска психиатрия".
Освен това има техники за успокояване, които майката сигурно знае. Не ми се вярва за всичките тези години да не е контактувала с други майки във форум като този и да не е разговаряла с психолози/психиатри, какво се прави. Повечето деца от нашия спектър имат или са имали може би не толкова силни "кризи",  когато са невербални или не са проговорили още. И майките знаят, че помага прегръщане и притискане, обличане на нещо, тясно прилягащо и по-тежко (има специални елеци, не знам, дали ги има у нас), завиване с тежко одеяло и т.н.

Последна редакция: вт, 10 юни 2014, 08:45 от констанца

# 633
Момичета, някой правил ли си е изследвания при проф. Кременски? Или да е ходил на генетична консултация?
Попаднах на този форум:
http://lmpbg.org/new/home/index_new.htm

# 634
 n_alex76

Скрит текст:
Преведи си с Гугълчо това http://www.medicalnewstoday.com/releases/277927.php Струва ми се, че е "драка, от която може да изскочи заек", т.е. започва изпитание на невротрасмитер при деца с аутизъм. Ако се задълбочиш обаче, ще разбереш, защо е безсмислено генетичното изследване за нашия спектър в лабораторията на проф. Кременски и изобщо в диагностичните лаборатории по света. Засега само някои научноизследователски лаборатории определят групи гени, но то още не е масово за диагностични цели. 

# 635
Благодаря, констанца!  bouquet
Ето и мнение на проф. Кременски:
Проф. Иво Кременски: Бъдещето е на персонализираната медицина
Цитат
Начинът на живот и най-вече храненето, въздухът, водата, тук спадат и лекарствата, непрекъснато повлияват извънгенните регулаторни региони. По този начин те влияят и на функцията на гените. От тук могат да се появят различни заболявания. Какво прави впечатление в последно време? Допреди 5 години аутизмът се диагностицираше при 0,5% от новородените, докато днес това число вече достига 2%. Гените ни не са се променили, а въздействието на околната среда и стресът по време на бременността, най-вече въздействието върху извънгенните регулаторни региони увеличава честотата на аутизма, раковите заболявания, астмата при децата, а и не само при децата, диабета и редица други заболявания.

# 636
  • Анкх-Морпорк
На детето ми са правили изследвания, след раждането, заради другата му диагноза - вродена цепнатина на небцето. Всичко му е нормално. Т.е. и да има нещо, тяхната методика не го открива.  Освен у нас, са му правили изследване и във Великобритания, общоевропейско проучване, целящо да търси гените или външен причинител на тези вродени дефекти. После ни съобщиха, че не са открили съвпадения между различните случаи. Взеха кръв не само от детето, а и от мен и баща му. Попълвахме и 18 листа въпросник за вредни вещества, влияния и начин на хранене, професия, хоби и какво ли не още.

Като чета тези статии за стрес през бременността, се питам - а при нас откъде -накъде? Бях много спокойна, както по време на брменността, така и преди нея, изобщо, това беше едно желано бебе, дъщеря ми му четеше приказки още в корема ми и го наричаше по много сладък начин, и се хранех здравословно, ама не само през бременността, а и преди нея, и никога не съм пила, пушила, и тн... Дори кафе и кола не пия. Тези статии са по-скоро догадки - може да е от това, а може да е друго.

И понеже у нас всеки разбира от всичко, да си кажа и аз - няма два еднакви аутиста, което според мен значи, че няма и две еднакви причини за възникването на аутистичното поведение. 

Последна редакция: вт, 10 юни 2014, 19:55 от winterstorm

# 637
winterstorm,
разбира се, че има безкрайно много догадки и хипотези, но в случая с проучването, което цитирам, става дума за някаква страхотна буря (не като твоя "ник", а "ice storm") в Квебек през 1998г., когато хората, вкл. бременни жени са били поставени в екстремални условия на живот за доста дълго време - без ток, ограничено снабдяване с храна и т.н. И заключението, направено 6,5 години по-късно е, че сред децата, чиито майки са преживели това честотата на децата с нарушена комуникативност ( не аутизъм!) е по-голяма от връстниците им родените от непреживели този катаклизъм майки.
Но на линка, който пуснах на n_alex има нещо далеч по-научно, което може да има практическа стойност - предстоящи клинични изпитания за влиянието на невротрансмитер http://www.medicalnewstoday.com/releases/277927.php Rolling Eyes

# 638
  • Анкх-Морпорк
Ако говорим за стрес, в миналото се е живеело много по-зле. Имало е много войни, хората са живели в недоимък, жените са работели по нивите и са раждали там. И при богатите не е било по-лесно, защото са се явявали наследствени болести и защото е имало домогвания за титли, вътрешнородови вражди за наследства и с други думи - пак стрес. А сега има повече аутисти.
Пак ровим в едни теми, дето не носят много градивни мисли.

# 639
Ако говорим за стрес, в миналото се е живеело много по-зле. Имало е много войни, хората са живели в недоимък, жените са работели по нивите и са раждали там. И при богатите не е било по-лесно, защото са се явявали наследствени болести и защото е имало домогвания за титли, вътрешнородови вражди за наследства и с други думи - пак стрес. А сега има повече аутисти.
Пак ровим в едни теми, дето не носят много градивни мисли.
И аз не вярвам, че стресът сам но себе си може да причини аутизъм, но може да е фактор, подпомагащ генната експресия. Освен това, забележи, че и в двата си поста пиша, че е била по-голяма честотата на децата с нарушена комуникативност, а не с аутизъм. newsm78
Скрит текст:
Абсолютно си права, че хората в миналото са живеели много по-тежко от сегашните хора, но те не са имали  насаденото в днешния човек мислене, че изконно право на всеки човек е да е здрав, щастлив и проспериращ. Ако не е така, сравнявайки се с другите, всеки се чувства онеправдан от съдбата и  нещастен. Днешният човек не вярва, че Бог му праща изпитания, а при всяко нещо, което му се струва ощетяващо го, вика: "Защо аз?" И аз не правя изключение, разбира се.
А линкът, който пуснах у мен буди "градивни мисли". И мисля, че има защо.  Grinning

# 640
winterstorm, напълно съм съгласна с теб. Но как една майка да се реши на второ дете, когато учените постоянно натякват за риска при второ дете?
Гледах филм за аутизма и там говореше едно момиче от спектъра, което има по-малък брат от ниския спектър. Тръпки ме побиха...
А ето нещо ново:
Genetics and Genomics
Цитат
Clinicians can now identify the genetic basis of ASD in 10 to 20 percent of cases.

И още за Закона за училищното образование:
ОТВОРЕН ФОРУМ ЗА НОВ ЗАКОН ЗА УЧИЛИЩНОТО ОБРАЗОВАНИЕ
Цитат
Обществената значимост на въпросите за развитието на българското образование изисква да бъде чуто мнението на учители, ученици, родители, неправителствени организации, местни власти, институции и всички, които имат или искат да вземат отношение по темата. Според ръководството на МОН само с консенсус може да бъде приет закон, който наистина ще е полезен, ще е работещ и ще ангажира всички по отношение на изпълнението му.
Онлайн общественото допитване ще се проведе в няколко етапа. До 20 юни 2014 г. експерти на Министерството на образованието и науката очакват отговори тук: (http://lll.mon.bg/anketa_zakon/).

Последна редакция: ср, 11 юни 2014, 08:19 от n_alex76

# 641
  • София
Ами тогава не е лошо да се проучи и превенция и риск от раждане на дете със синдром на Даун, синдром на Тричър Колинс, синдромите на Crouzon, Apert, Pfeiffer, Jackson Weiss, Saether-Chotzen и Carpenter или ДЦП , астма, спина бифида, диабет, цепка на небцето, заешка уста, синдром на Патау или пеперудено дете ............и още. За някои от тях не бях и чувала, а някои ги знам от първо лице познавайки такива деца.

Ако сега забременея първата ми работа ще е да спра да влизам в тази тема и в подобни за да имам по спокойна бременност. Ще изтрия от контактите си всички, които побликуват във фейса подобни теми за да не им чета постовете. И ако ми трябва все пак някаква информация - ще си я търся сама.

Който го е страх от мечки - не ходи в гората, ако ме разбирате.

# 642
абе .... вие наистина големи глупости си приказвате!!! Жалко че това не е като фейсбук та да ви харесвам постовете. 
Незнам кое отключвка и какви са предпоставките за развитие на аутизъм, мисля, че няма толкова голямо значение, по-важното е да вярваме в децата си, да ги обичаме и да правим всичко възможно да се възстановят до колкото е възможно. Тези статии не ми помагат да помогна на синът ми да върви напред, така че ги игнорирам, не ми помагат да бъда по спокоен и щастлив човек, няма и да изликуват детето ми, така че пълен игнор. Това какво ще ти се падне си е Божа работа. Но въпреки че искам да видя синът ми да говори и да си играе с други деца, всеки ден съм благодарна, че го имам, нямате си напредстава как се разтапям, когато видя прекрасната му усмивка, когато получа силните му прегръдки, обичам го това дете и съм благодрна че го имам, защото животът ни е подарък и ничий живот не е случайност. Майка ми е била с луфус (незнам дали така се пише) когато е била бременна с мен, т.е. имала е проблеми с кортизола, аз съм била 6 месеца в дом майка и дете, взели са ме полужива полу умряла ... и съм станала човек, защото родителите ми не са се отказали от мен. Има жени бременни, пушат, пият, гледат си живота и накрая раждат здрави деца. Има и такива който преминават през стрес и пак децата им са нормални. А има и такива който осигуряват всичко необходимо за нормалното развитие на плода и накрая ... нищо не се знае.
Желая ви лек ден и мислете по-позитивно   bouquet

# 643
http://vivata.bg/autism Видях тази статия в umeia.com, споделете ми какво мислите!

Ти сама поиска мнението ни. Аз лично, в съответствие с поетото обещание да спра да превеждам в тази тема и с това, което съм си обещала сама на себе си, вече не инициирам болезнени теми. И в случая не навлязох в никакви подробности по пуснати от други майки линкове. И мисля, че се опитах да те успокоя.

Последна редакция: ср, 11 юни 2014, 12:33 от констанца

# 644
Аз не се притеснявам, може би се дължи на това че живея в друго общество. Ако се притеснявах щях да си направя хоринбиопсия, но не се подложих на това. Генетика дори не искаше да ни пуска на нас изследвания, за да си карам бременността по-спокойно ... ама аз исках. Любопитна съм по-точно. Отодавна съм спряла да се чудя ама защо точно така се случи, опитвам се аз да се нагодя към детето си и не очаквам нищо от него. И си мисля, че в това отношение много ми помогна прочетеното от sonrise program. Напоследък по-често се чудя какво ли щеше да е ако Емануил беше нормално дете ... дали щях да получа същата любов която получавам в момента, дали щях да се науча да обичам ... Така че по-точно аз чета от любопитство такива материали.
Инък другата книга която съм ви обещала да преведа, днес завърших да чета информативно Първи Етап, така че от довечера или утре сутринта почвам да превеждам малко по-малко. Тъй като за мен книгата е голяма ще ви я пускам начасти. Решила съм това лято докато сме във ваканция да изпробвам тези игри и очаквам добри резултати.  Hug и се надявам да бъда полезна, а ако съм предизвикала болезнини реакции в някой, съжелявам не е било нарочно!  bouquet моите извинения

Общи условия

Активация на акаунт