Не се справяме с гледането на бебето. Къде грешим?

• 13 729
  • 68
  •   1
Отговори
# 15
милинка и носенето на ръце би могло да уморява. Изследвания показват, че в ранна възраст, когато детето е носено от майката е изложено на различни стимулации, от средата, в която живее, които натоварват малко или много.

Adelinna навярно ти е трудно, но както каза  duhi_puhi, бебетата не са като от филмите  Grinning. Много често, когато майката е изморена и неспокойна детето също го усеща и го възприема като емоция, което обикновено се отразява върху поведението му. Да, паднала ви се е малка и активна госпожица, но децата растат бързо и докато се обърнеш вече ще тича напред-назад. Желателно е майката да е спокойна и да подхожда с приемственост към бебето. Бебетата са социални по природа и обожават да бъдат включвани в живота на семейството. Много майки, когато готвят, поставят шезлонга на масата и позволяват на бебетата да наблюдават процеса, обясняват кое какво е, какво ще го правят и пр. Слинг или ерго раничка докато готвиш или чистиш къщата също са варианти. През деня може да  пробваш да легнете заедно за сън, да я милваш, гушкаш. Едно от най-приятните неща е съвместната баня. Ако имате вана би могла да я вземеш при теб за да се изкъпете, таткото може да ти я носи под душа. Това е едно малко удоволствие и за двамата. Играчки на пода, където ще може да се търкаля, както са спомена по-горе е чудесен вариант.

# 16
  • Пловдив
Слинг и кенгуру - ако няма болки в кръста, гърба, краката и пр. Аз така и не успях да употребявам слинга, а кенгуруто го носи само таткото, на мен след няколко минути носене ми натежаваше и започваше да ме боли гърбът. Ако нямаш проблеми, наистина е вариант.
Друго, което съм правила, е да слагам бебуна, докато още не можеше да пълзи, в бебешкото кошче за кола върху пералнята, докато правя нещо наоколо край него (в кухнята на тогавашната квартира). Къпех се също, като го слагах в кошчето, същото това за колата, до отворената врата на банята. Като ме гледаше наоколо, не ревеше. Но ако държи да ти е в ръцете, може и да не подейства.
Иначе не знам какъв съвет да дам, освен един - в кошарка за малко, дори ако реве. Не виждам друг начин.

# 17
  • София
Аууууууууууууууууу, все едно поисваш дъщеря ми и тя беше така, и сега е така, но по друг начин, пак иска нон-стоп да и се обръща внимание. Но и ние сме си виновни, нищо е нямало да и стане ако пореве една минута докато се изпикая или  минути да хапна. Сега второто си го оставям и да помрънка и да пореве, ама то няма и как другояче като каката е пиявица. Съвет - за шезлонг вече е късно, но проходилка, бънджи и тн. Да може да се движи, да разгрежда, да пипа. И дъщеря ми не понасяше да стои на едно място и трябваше да я разнасяме, но тези неща улесняват.  Peace
И при нас имаше размивяване на очакванията. Мислех си, че бебетата спят по цяла нощ, а през деня си лежат някъде и си гукат и играят. Е, имахме челен сблъсък с реалността и шокът беше неописуем. Дъщеря ми буквално не спря да реве първите три месеца. Ревеше по 12 часа на денонщие, каквото и да я правиш. И до ден днешен се буди поне по 20 пъти на нощ, реве, пие вода и тн. Малкият е малко по-спокоен, но и той се буди често, яде, реве и тн.

# 18
  • Canada
Adelinna, децата се възпитават от самото раждане. Аз имах същия проблем със сина ми, който беше разнасян на ръце от баби и лели през първите 6 месеца, но после се отделихме и стана лудница. Съжалявам, обаче бебето трябва да има режим. Полезно е и за него и за вас. Вие сте родители - вие определяте правилата. естествено ще има период на нагаждане, но бъди търпелива, всички деца реват до скъсване ако не стане по техния начин. Сложи я на леглото облегната на възглавници, докато чистиш например и и намери някаква занимавка. Не е нужно да са бебешки играчки, върши работа и нещо друго, но важното е да е безопасно за детето. Не бързай да я вземаш на ръце при първото разкиселяване - смени и позицията, намери и с какво друго да се занимава, докато готвиш я слагай при теб в шезлонга или количката, говори й... Ако пореве 5 минути, докато си в тоалетната пък нищо няма да и стане. Докато свикне с новото положение може да минат дни и седмици, но не отстъпвай. Моят син заспиваше на пусната тихичко музика или телевизор, естествено с гушкане, но не ежеминутно! Ние също сме си гледали сами детето, затова ти казвам с най-добри чуства - не се притеснявай да наложиш волята си! Това не те прави лоша майка в никакъв случай!

# 19
Колкото и да ти описват как да си организирате ежедневието по-добре от личен опит бих казала, че е много лесно отстрани и и два пъти по трудно в действителност.
И ние имахме такъв период  от 8-мия месец до годинката. Ревеше като побъркан и непрестанно искаше внимание, а на мен направо не ми се прибираше като знаех какво е в нас.Беше уникална лудница сега като си спомня лошо ми става , но пък си давам сметка, че е било просто период през който е трябвало да минем. Така, че спокойно потърпете и ще премине. И в допълнение сега вкъщи не е лудница, детето и само се занимава понякога, ние можем да поговорим и даже аз мога да се нареша и да отида до тоалетната.

# 20
Adelinna , това все едно съм го писала аз.
Моята дъщеричка беше абсолютно същия случай, дори бях стигнала до там да питам педиатъра й дали има някакъв здравословен проблем, настоявах за допълнителни прегледи и изследвания. Тогава тя ми обясни, че просто има такива активни деца и моето е едно от тях.
Решението, което беше постигнато в нашето семейство - съпругът ми се включи активно в домакинската работа. След като установи, че няма какво да се яде, просто защото няма начин да сготвя и за нас, започна той да готви, да сваля рецепти от нета и в последствие взе че му хареса дори. И към момента продължаваме на този режим с разпределената домакинска работа. Не веднъж е пускал прахосмукачка и забърсвал пода.
Аз кърмех до 2год. и половина и всичко, което описваш продължи именно до тогава, защото моето дете се будеше и през нощта и когато вече са заиграваше, просто си играеше и някой трябваше да й прави компания ... през нощта. Редувахме се с баща й.
До тоалетна я водех с мен, там беше и пералното ни помещение и я слагах на пералнята, за да е при мен.
Незнам как съм издържала на ритъма, защото като направи 1год. и 2мес. аз се върнах на работа и тогава вече беше страшно.
Но явно не толкова страшно, щом се решихме за второ детенце.
Преминават тези периоди, не се тревожи. И аз съм се чудела на другите майки как успяват да се спряват с всичко, аз не можех.
И добре, че имах подкрепата на съпруга ми, ние също само двамата си гледаме детенце.
Опитай се да си спокойна и повярвай - това няма да е вечно, после с умиление ще си спомняш тези моменти и ще си доволна, че всъщност си отдала цялото си време на детето си.

# 21
Прочетох набързо отговорите.Поста на авторката целия.
Моето дете беше същото.От това не спане и от тези си мераци все да е отгоре ми седна рано и пристъпи рано.На 6 месеца не зная как сте със сядането/т.е. колко се килва ,пада ,седи/.Слагах го в кошче за кола.Аз ям той в кошчето върху масата.В ръцете му играчки ,дървени лъжички,пластмасови чинийки ,вестници ....Аз мия той на плота на мивката...Пускам пералнята в той в коша за дрехи...Ходя до тоалетната той на прага на вратат...Готвя пак на стол или на масата играе с обелки ,найлонови торбички...На 7-8 месеца купихме стол за хранене пак така го размъквах...През деня като ми писне много си правя кафе и на терасата.С него естествено.Зимата пак.Увивах го в една-две пелени и пак на терасата.Така се успокояваше.Таткото ми помагаше вечер.Събота и неделя го качваше в колата и
по 2-3 часа го разхаждаше.

# 22
  • Бургас
Имам 2 такива деца  Mr. Green
Синът ми, след 3-4г се очовечи и сега /на 8г/ е в състояние цял ден сам да се занимава и оправя.
Имам дъщеря на 8 мес и тя е такъв тип. Но - бебетата си имат характер, тип нервна система и т.н., обаче колкото и да е клиширано, много зависи и как си ги свикнал... синът ми го приспивах с часове, за малката по интуиция и по неволя започнах да прилагам друга техника - оставям я да заспива сама и само влизам и я наглеждам периодично докато заспи. То пък се оказа, че цял метод имало такъв, разгледайте го, при моето дете /и не само/ работи: http://www.babycenter.com/0_baby-sleep-training-cry-it-out-methods_1497112.bc

Започнете малко по малко да оставяте детето да се занимава само - в креватчето му, купете кошара за игра, в шезлонга ... и постепенно увеличавайте времето на самостоятелни занимания...

И не забравяйте, че колкото и да е трудно, все някога ще мине този ужасен период.

# 23
Имам 2 такива деца  Mr. Green
Синът ми, след 3-4г се очовечи и сега /на 8г/ е в състояние цял ден сам да се занимава и оправя.
Имам дъщеря на 8 мес и тя е такъв тип. Но - бебетата си имат характер, тип нервна система и т.н., обаче колкото и да е клиширано, много зависи и как си ги свикнал... синът ми го приспивах с часове, за малката по интуиция и по неволя започнах да прилагам друга техника - оставям я да заспива сама и само влизам и я наглеждам периодично докато заспи. То пък се оказа, че цял метод имало такъв, разгледайте го, при моето дете /и не само/ работи: http://www.babycenter.com/0_baby-sleep-training-cry-it-out-methods_1497112.bc

Започнете малко по малко да оставяте детето да се занимава само - в креватчето му, купете кошара за игра, в шезлонга ... и постепенно увеличавайте времето на самостоятелни занимания...

И не забравяйте, че колкото и да е трудно, все някога ще мине този ужасен период.

Бих внимавала с прилагането на този метод. Изследвания показват, че той вдига много нивата на кортизол (хормона, отговарящ за стресва) в бебетата, което при новородени или малки бебета е особено опасно. Ако майката избере да го прилага е желателно да се запознае добре с плюсовете и минусите и на базата на това да вземе решение.

# 24
Не бъркате никъде Hug
Аз имам син на 7 месеца , който е досущ като твоето бебче. И аз съм се чудела как всички успяват , а аз не. Имаме баби на близо , но работят и на практика пак съм си сама с малкия.
И той е от хипер активните , постоянно търси внимание и ако не го получи става страшно. Навсякъде е с мен. Приспивам го по 1 час , а спи по 20-30мин и то на изключителна тишина и най-лекият шум от улицата го будят. Цялото лято прекарахме вътре , защото ревеше като ужилен щом го сложех в количката. През целият ден редувам люлка , проходилка , активна гимнастика , на ръце ... но все си е недоволен. Вечер горе-долу спи по 6-7 часа , разбира се се пробужда за вода или мляко или залъгалка. Когато съм сама с бебето за готвене и чистене и дума не може да стане , когато мм се прибере от работа му го връчвам и се захващам да свърша нещо. На всичкото отгоре съм и студентка , вечер когато бебето заспи , вместо и аз да си почина започвам с ученето. Много ми е трудно , но се успокоявам , че като проходи поне ще се занимава сам и няма все да ми е в ръцете.

Кураж , няма все да е така! Peace

# 25
.....но се успокоявам , че като проходи поне ще се занимава сам и няма все да ми е в ръцете.

Да не те обезсърчавам, но нещата не са точно така.... Whistling

# 26
  • София
 И аз като Foxita  Hug имах не едно а две такива без помощ. Опитвах от всичко по малко - купувах всевъзможни джаджи за занимание (главно от продавалника), влачех ги с мен по стаите с шезлонги, оставях ги и сами, но имам един ужасен случай, как бебе на 9 месеца щеше да се обеси с кабела на телевизора, който беше изключен, навит и скрит в нишата на гърба на самия телевизор (ако се сещате за какво говоря). Как е успял да се докопа до него от кошарата и до днес ми е загадка, но инстинктът ми подсказа, че реве по-жално от обикновено и се притекох навреме, иначе ги пооставях да помрънкат 10-15 минути преди следобедния сън. Трудно е и в един момент се превръщаш в зомби или имаш моменти на изтрещяване, скандали за нищо и тем подобни, но лошото се забравя с времето и остават само хубавите спомени. Аз и сега не мога да отида до тоалетна или да се изкъпя на спокойствие, все ще има някой който с цяло гърло да крещи от другата страна на вратата "Мамо, ела да видиш каква рисунка нарисувах", "Мамо ела да ми дадеш еди какво си" - ужасно е влудяващо, говоря, говоря ама засега без резултат. Изобщо да си родител е трудно, дори по-трудно отколкото сме си го представяли преди. Е, има и кротки деца, които просто си стоят, където ги сложиш без да издават звук, но аз лично не бих сменила моите за такива.

# 27
  • Where I am Happy
Adelinna,спокойно,не само твоето бебе е супер активно.Моята дъщеря беше същата и все още е,като навита на пружина,цял ден да я пусна да тича няма да се измори.
Стискай още малко зъби,като пролази и проходи ще ти бъде малко по-лесно,поне при мен така беше.
Примерно аз докато готвех я слагах на столчето за хранене пред мен на кухненският плот и докато си режех продуктите и обяснявах "ето сега ще нарежем морковчето"и т.н.Е,не всеки път се получаваше ама все нещо набързо забърквах.Другото което се сещам,че правех макар,че не го препоръчвам,слагах малката в шезлонга и й пусках нещо да гледа на лаптопа,така откарваше около половин час.
Включи активно и съпругът ти в бебе отглеждането,когато моят съпруг е почивка винаги извежда малката на вън и аз оставам сама в къщи да си почина или да почистя на спокойствие без някой да ме дърпа за краката.
На моменти и на мен ми е идвало да хвана гората тъй като отглеждаме дъщеря си абсолютно сами но предпочитам активно и енергично дете пред някое мудно и кротко.

# 28
  • Бургас
Sylvana, не знам ти какво си представяш, че правя - детето ми така заспива за между 5 и 10 мин, без да плаче, без да се тръшка, заспива спокойно и спи добре. Не бих причинявала стрес на детето си  Stop Така че надали съм ѝ вдигнала кортизола  Laughing
Мрънка /дори не рева, а просто помрънка 15 мин / точно първите два дни, след това си заспива сама, даже често се смее по време на сън и спи повече отколкото преди, когато я приспивах аз с часове.

Просто това ми спестява много нерви и време, преди я приспивах сума време, сега тя заспива сама, спи по-спокойно и повече, а аз имам време за повече други неща. А авторката точно от това има нужда. Peace

# 29
  • София
.....но се успокоявам , че като проходи поне ще се занимава сам и няма все да ми е в ръцете.

Да не те обезсърчавам, но нещата не са точно така.... Whistling
Ама никак даже...... Mr. Green Постоянно ми е по петите като лепка, не мога да се изпикая без да влезе с мен до тоалетна, което от една страна е добре, че имаче ходи да тормози и бие брат си, а така докато пикая съм спокойна, че ми е пред очите. Не ходи след мен само ако се е скрила някъде и  прави някоя беля, като това да полива лаптопа с вода или друга чудесия.  Laughing

Общи условия

Активация на акаунт