Най-добрият град за живеене в България според БГ-МАММА

• 46 251
  • 637
  •   1
Отговори
# 75
Точно от гледна точка на родител, но на малко дете, последния град, който бих избрала за живеене е София.вижда ми се излишно хабене на време ежедневното транспортиране на дете м-у две отдалечени точки, само и само да учи в добро училище или да е в добра ДГ.

Ама как така "само и само да учи в добро училище или да е в добра ДГ?" Ами че това е най-важното! По-важно от това има ли за детето? Ами че знанията, уменията, възпитанието, които ще получи, средата, в която ще бъде по цял ден, са от изключителна важност и считам, че е ОГРОМНА разликата дали е в добро училище /градина/ или не!

Идеята ми беше,че е твърде висока цената-мъкнене и пътуване на дете с часове за да е в блестяща ДГ или училище и тъй като сравнявахме възможностите на градовете отговарям, че във Варна също има достатъчно добри ДГ и училища  и то на не особено големи разстояния.Не зная с какво са по-лоши от тези в София, има си го и езиковото обучение , спорт и др.

М-у другото, училището, в което учи детето ми за миналата година е на първо място в страната по НВО, а мисля, преди година или две отново беше в челните места.

# 76
в колкото по-голям град живееш, толкова повече възможности за всичко има - развитие, за децата, забавления, работа, каквото се сетиш. като също толкова важно  е да си в хубав квартал.

колкото  по-малък град - токова са по-големи са ограниченията във всичко/от квартал до манталитет/. за селата няма какво и да споменавам изобщо.

от изброените градове, разбира се - софия.

бургас и варна ми харесват, но не бих живяла там при условие, че мога в софия.
всички останали градове стават, стига да отидеш за ден-два и да се прибереш обратно.

# 77
  • Пловдив
Цитат
Ако  скоро сте ходили в Разград- много чист и приятен град.И е един от малкото в България с решен проблем- улични кучета.
В Разград не съм ходила, но имам приятели от този град и там също е проблем българската реч. Нямам нищо против малцинствата (самата аз съм от тях), но за мен най-добрър за живее в България е град, в който са избрали да живеят българи.
В Пловдив проблема с уличните кучета също е разрешен, може би и това е причината да има проблем с уличните котки. Нарушена е екосистемата някак.

# 78
Judy, подкрепям мнението ти  Peace
В допълнение за добрите училища и детски градини, които са само в столицата  Laughing - не мога да се съглася безусловно! Личните ми и професионални наблюдения са, че децата в София по-бързо се "развиват" и то в негативна посока, много скоро детското в тях изчезва и причините са именно, защото имат достъп до всичко! Полезно или забранено... и така доста голяма част от учениците тръгват по едни пътища, различни от тези на "прекрасното образование, което само София им предлага"  Flutter Един пример, за който се сещам от миналата година... къде са най-високите резултати от матурите след 7-ми клас... ами представете си - не са в София, а в Перник! Вече, ако говорим за университети, съм съгласна, че пътят води към София...  Peace

# 79

Идеята ми беше,че е твърде висока цената-мъкнене и пътуване на дете с часове за да е в блестяща ДГ или училище

Това изобщо не е задължително, записваш го в най-близкото училище и си решаваш проблема.

# 80
  • out of space
Абсолютно не мога да гласувам. От къде да знам в Смолян, например, колко и какви детски градини има...  Rolling Eyes

# 81
  • Варна
в колкото по-голям град живееш, толкова повече възможности за всичко има - развитие, за децата, забавления, работа, каквото се сетиш. като също толкова важно  е да си в хубав квартал.

Именно. А който нещо не харесва, в града в който живее - гражданството отпадна и може спокойно да се премести другаде.Мисля, че така е най умно, а не само да мрънка.Аз опитах на 4 места последните 12 години. В чужбина дори бях 3 години. Ами Варна си е моето място. Heart Eyes             
И нещо друго - винаги отстрани далечните неща изглеждат по-лесни и по - идеални. Е,с очите си видях, че никаде не е перфектно, навсякъде има по нещо което не ти е на сърце.

# 82
Варна и Бургас се сливат в мегаполис

Ако това ще се случва, гласувам за мегаполиса.

# 83

Идеята ми беше,че е твърде висока цената-мъкнене и пътуване на дете с часове за да е в блестяща ДГ или училище

Това изобщо не е задължително, записваш го в най-близкото училище и си решаваш проблема.

Ами така е, пък и първото място на НВО не мисля, че беше на Варненско училище. Тази варненска министърка на образованието много зле ви влияе на варненци май:)) шегувам се де.

А софийските частни училища си имат огранизиран транспорт за децата и пътуването не е часове независимо дали ще го ползваш или ти ще го возиш. Аз живея на единия край на София, пък работя в другия край и с кола стигам между 30 и 40 минути, а с метрото - за 22 минути.

Не си мисли, че нeщо имам против Варна, аз самият съм ходил в детска градина "Пушкин" във Варна /до Музикалното училище/, която тогава беше страшно елитна и даже имахме немски и руски  в нея. Това е било преди 100 години, не знам дали още е елитна. И аз съм учил до 4 клас в супер загубеното селско училище "Добри Чинтулов" във Варна и съм станал човек, ама защо трябва да причинявам на детето си нещо подобно. Момчетата всеки ден се биехме, в 4 клас можех да псувам по-добре от дъртите хамали. Срам ме беше, че съм отличник или че знам нещо. И това през комунистическо време, дето имаше все пак някаква дисциплина. Повечето деца бяхана работниците от ЗДД "Васил Коларов", Радиозавода и Елпром и други такива - от семейства на заварчици, шлосери и прочее, не че има нещо лошо в тези професии, но просто и манталитетът беше съответният. За нищо на света не искам детето ми да учи в такова училище.

# 84
В анкетата, освен за Бургас, гласувах и за Русе. Страхотен град.

# 85
Русе няма шанс да стане, защото там живеят малко хора и затова такива класации са необективни. Ами че колко от вас имат поглед върху повечето от тези градове, повечето си живеят в един град. Аз съм живял в 5 различни града дълго време и мога да сравнявам, но и аз мога да сравнявам само тези 5. А Варна и Бургас ги харесват много от хората, които ходят там само на море и гледат с очите на туристи, тоест крайно необективно.

Аз например много харесвам Смолян, много обичам да ходя там, струва ми се прекрасно да живееш там. Ама така ли е? Ходил съм наистина сигурно 100 пъти и повече, но за по няколко дни. Не съм стоял там месеци. Е кво мога да кажа, дето да е обективно?

Във Варна съм живял над 10 години през комунизма и то, когато не беше презастроено, нямаше толкова коли и всички не-варненци мислеха колко е прекрасно.
Но в реалния живот всеки ден ни спираха водата с часове, в обществения транспорт не можеше да се натъпчеш, беше ужасно натъпкан, а тогава през комунизма за такси не можеше и да се мечтае, също не можеше и да ползваш кола всеки ден. В реалния живот цените ни бяха по-високи от другите градове и в магазините нямаше нищо, ходехме до Добрич, тогава Толбухин, за луканка и бадемов аперитив и обувки. И хората бяха страшно проклети във Варна.

Последна редакция: ср, 15 яну 2014, 15:42 от Татко Мецан

# 86
На същото акцентирах и аз.

Освен това ти си живял в 5 града, но не си наясно в един и същ настоящ момент как изглеждат те и на какво ниво са, съобразно тези критерии.
Повечето хора, които гласуват, и в толкова не са живели или по- подробно видели.

# 87
Обаче варненци май са най-големите шовинисти, софиянци ряпа да ядем.

# 88
Татко Мецан, като каза Добрич, гласувам и за него.
Малък град, но пък роден и любим.
Има си красив голям парк, малка велоалея, обновен център.
Здравеопазване добро, а и ако се наложи Варна е близо. Летището също.
Детски градини има достатъчно, няма борба за прием.
Кафета в града бол, заведения хубави. Има си театър, фестивали се провеждат.
Спортни зали, места за паркиране, тротоари за пешеходците, булеварди в добро състояние.
Морето на 20 мин с кола - Албена, Кранево, Балчик.

Като за малък град има доста плюсове. Не само изброените от мен.

# 89
  • Русе
 А как е с водата Добрич.Нямаше ли проблеми скоро с водоснабдяването.  newsm78

Обичам и харесвам града в който живея , но съм очарована от Бургас и Пловдив. Струват ми се чудесно място за живеене.

Общи условия

Активация на акаунт