Очакван е финала - последни щъркели, януари да докара-тема19

• 40 383
  • 732
  •   1
Отговори
# 270
Момичета, не съм имала никакво време да ви прочета откакто се е родило моето мъниче. Той е с колики от 4-ти ден, нощите ни са дълги, мъчителни и безсънни, а през деня имам толкова неща да свърша, че нямам време и да седна даже. Освен това краката ми се подуват ужастно, гърдите ми се подуват и втвърдяват като камък, вдигам температура, шевовете много ме болят, а и стабилни болезнени хемороиди си имам. Абе с две думи - яко съм го втасала  Confused

Надявам се, че вие сте добре!!!  Hug

Панди, силно се надявам скоро да ми се подобри положението и да мога да помагам за темата.

# 271
Чета за ражданията .. и ми се  Sick Sick Sick
Ако има следващ път ще отида и като пич ще хвърля 1500лв. и ще ме гледат като принцеса  #2gunfire Дано има следващ път! Казват, че травмите и стреса от болницата се забравяли с годините  Thinking Thinking

# 272
  • София
От ЛЛЛ няма включване, за това да питам вас, зеленото човече или въобще, който може да даде акъл за нашето кърмене:
От 1-2 дена се опитвам да увелича лактацията-слагам я на поискване , буквално на всеки 2 часа виси на мен, слагам я и на двете гърди. Суче 5 минути активно, после заспива, после я местя, пак така, после пак така горе долу седи по 2 пъти на всяка за по 5 минути, после като заспи се сърди ако я махна от гърдата и явно ме ползва за биберон. Правих днес и вчера опити да я меря преди и след хранене...вчера беше изяла 50 днес максимум 30 мл...съответно за сега горе долу по два пъти на ден давам и по 30 мл ам, понеже вече си мисля, че ще уморя детето от глад....не знам какво да правя повече от това да я слагам често. Да почна ли да доизцеждам след всяко хранене? Да дам ли биба, че да не ме ползва мен за тази цел. Да я оставям ли да спи по гърдите ми? Да додавам ли ам? Просто не знам. Пишка, ака, но не е наддала...

Привет, nikitto. Видях, че има няколко неотговорени въпроса към ЛЛЛ - вероятно скоро ще бъдат отговорени. Ла Лече Лига лидерите и помощниците за кърмене сме доброволци - майки с поне едно дете, които отделят от личното си време за помощ и подкрепа за кърмене на други майки. Междувременно ще коментирам накратко и аз, доколкото си ме адресирала лично. Моля да ме извиниш за леко телеграфния стил, но с това хубаво време сме повече навън и компютърното ми време е сравнително органичено.
Добре е, че си взела "предлагането" на гърда в ръце и предлагаш сравнително често - на 2 часа. Ако мислиш, че в възможно, спокойно би могла да пробваш да предлагаш и още по-често - напр. на 1 1/2 или дори на всеки час - поне докато се установи кърменето и ти се успокоиш, че нещата са наред. Удобно ли е да попитам как е положението през нощта - надявам се и тогава да няма големи паузи между храненията? Колко кърмения се съубират за 24 ч.? Колко наакани и напишкани памперса има за 24 ч.?
Дългият престой на гърдата, понякога съчетан с лека дрямка, в първите дни и седмици не е нещо необичайно. Тук: Как се хранят бебетата е подробно описано защо поведението, което наричаш ползване за биберон, е по-скоро нормално за кърмаче. Тук: Сито ли е бебето ми? много ясно са посочени признаците за прием на достатъчно кърма. Тук Пепеляшка е дала много чудесни идеи, които биха могли да са полезни и при вас, вкл. поощрение за повече контакт кожа до кожа (вкл. спането на гърдите). Предполагам наличието на кака, макар и голяма помощничка, може леко да усложни ситуацията, но обикновено носенето в слинг успешно осигурява достатъчно контакт за бебето и свободни ръце за каката и други дейности. Защо предлагането за залъгалка в случая е по-скоро лоша идея: Какво трябва да знам преди да дам на кърменото си бебе биберон-залъгалка?
Относно наддаването и тегленето - Дали пробното кърмене е добра идея? - и Средно наддаване на тегло при кърмените бебета
Ако решиш да започнеш да изцеждаш гърдите след кърмене - за стимулиране на производството на кърма, спокойно би могла да предлагаш изцеденото количество по алтернативен на шишето начин - с лъжичка, чашка, пипетка, спринцовка и т.н. По този начин би могла да намалиш до премахване добавката от изкуствено мляко. Обикновено дохранването с шише се свързва с по-ранно отбиване и проблеми с кърменето, напр. разранени зърна, болка и т.н.
Надявам се постепенно ситуацията да се нормализира и ще се радвам да споделяш как вървят нещата!

vili98, Шанта, честити рожби!

# 273
зелено човече, благодаря!  bouquet Говорих и с ЛЛЛ консултант. Ще споделям как вървят нещата, разбира се. През ноща интервалите са пак 2-3 часа и то с ръчкане от моя страна, тя доста спи.. От ЛЛЛ казаха да правя компресия. Притеснявам се, че днес още няма наакан памперс..
За ражданията и болниците, нямам време сега да разказвам, но не случайно след 1вото ми раждане в ТК сега избрах частна болница, заслужава си всеки лев, що се отнася до отношението.

# 274
Чета за ражданията .. и ми се  Sick Sick Sick
Ако има следващ път ще отида и като пич ще хвърля 1500лв. и ще ме гледат като принцеса  #2gunfire Дано има следващ път! Казват, че травмите и стреса от болницата се забравяли с годините  Thinking Thinking

Точно толкова хвърлих и познай - побъркаха ме и ми вгорчиха най-хубавия момент Tired ОТ лекарите и самото раждане/възстановяване оплакване нямам, но тези от Детско отделение ми стопиха лагерите Tired
Чета ви аз, но никак не ми се пише, дребния спи върху мен по цели нощи и аз съм вечно недоспала. Не знам дали имам повече от 3-4 часа сън (не са на куп)за цяла нощ...И като капак - с каката никога не спят по едно и също време Tired Като парцал съм.

# 275
Минавам да се отчета, че бебо постигна успех - докато цокаше коластра другата гърда ми потече и намокри нощницата. Много се радвам за бързите постижения.
За перипетиите на повечето мами в държавните болници - именно заради това реших да се бръкна, може това да ми е единственото раждане (дано не де) та исках всичко да е наред и така си беше. Мама е спокойна защото се грижат за нея като на хотел и резултатите са налице.
На всички мами, които изпитват затруднения - много гуш, и аз скоро ще ви последвам. Сега се наслаждавам на последните спокойни мигове.
Алиан как е?

# 276
Добре де, аз да питам нещо. Като ви говорят така вие що мълчите?
Аз и с двете раждания нямах проблем. Първото беше вТК. Вярно родих си при моята докторка, но без да плащам.
После имах разправии с първата акушерка дето ми донесе каката, ама я наврях знаете къде.
Сега в
Шейново бях само с избор на акушерка. Но другите момичета по стайте бяха без плащане. На никоя не са викали.
Аз затова МД го отрязах още при следенето на бременността.
Ох, важното е, че всичко е свършило.

Тони, браво.

Цветно  Hug

# 277
Чета ви коментарите за държавните болници и ми е толкова тъжно. Това ли заслужава една БЪЛГАРКА решила да дари живот?!  Sad Жалко за държавата и за хората, чиито хуманен дълг би следвало да е да помагат безрезервно в даването на живот. Дано забравите бързо момичета!
tonniny  Hug браво за напредъка, супер!
Благодаря на всички, които ми стискаха палци днес. Прегледът мина ок, тонове - перфектни, бебока е 2.700кг, планувана съм за нормално раждане, води има още, плацента узряла напълно, сега остава той да си каже КОГА иска да се покаже пред света. Аз се поуспокоих вече, когато е тогава. Какво толкова, толкова го чакахме 9 месеца ще го почакаме още малко, знам , че ще си струва  Simple Smile
Лекарката казва, че не намира причина поради която още не се е родила, освен една - МЪЖ е, а както знаем повечето са доста привързани към майките си цял живот. hahaha
Успех на всички с кърменето, смяната на памперсите и безсънието.
На чакащите като мен  Hug

# 278
Добре де, аз да питам нещо. Като ви говорят така вие що мълчите?

Ама това сме го говорили вече. Не всеки може да се зъби, докато е с 9 см разкритие или ако смята, че съдбата на детето му е в ръцете на нчкой. Аз не мога. Въпреки очевидни нередности (от моя, медицинска гледна точка) в "лечението" на Мила след раждането, гък не смеех да кажа, да не би да се заинатят нещо и да не ми я дадат, например.
Не може да трябва на магарето да се биеш едва ли не с акушерките. Трябва да има взаимно уважение и доверие. Защото ако имаше такова, вемсто да викат по Маги, щяха да й обяснят, че и да се изпусне, няма нищо страшно и да я окуражат да напъва по-ефективно, а не да я заплашват, че ще си убие бебетата. Извинете, ама това е недопустимо.

# 279
Запис и ГОЛЯМО ЧЕСТИТО НА ВСИЧКИ СТАНАЛИ МАМИ..
отивам да ви чета докато имам малко временце..Изпуснах ви в предишната тема..
Аз тази вечер  се връщам на работа..Аннализа за 1 месец е наддала 1,200 ...моита джуфка наваксва

# 280
  • Германия

Въпрос към ЛЛЛ:

Малкия Алекс се оказа голям гладник. Понякога се храним на 1,30 минути, друг път спинка по 3 часа. Не сме си установили режим, храним се на поискване, тъй като смятам че е най - добре за него. Смених тактиката, да го преобувам преди хранене, тъй като е много неспокоен и ревлив. Сега първо хапваме малко, после сменяме пампата и след това си дояждаме. От няколко дни вече му давам да суче и от двете гърди на едно хранене. Не съм сигурна обаче дали е правилно, тъй като съм чела, че бебо първо трябва добре да изпразни едната и след това ако иска още да го преместя на другата. Да де, ама той като усети че струята вече не е така силна се сърди и ме бута, като го преместя на другата е доволен и си суче добре. Опасенията са ми породени от факта, че съм чувала, че в началото кърмата не е толкова калорична, т. нар преходно мляко. Не знам дали храня Алекс пълноценно и дали поема достатъчно като качество кърма.

Да ти е честит Алекс и все така да яде и расте! Описваш, че понякога суче по-често, понякога прави по-дълги пазуи- всичко е в реда на нещата, нормално е в началото да суче начесто. И чудесно, че предлагаш и двете страни на всяко хранене, така хем той получава достатъчно, хем стимулира лактацията. По време на фазите на скок в растежа именно чрез кърменето на поискване бебето самичко определя нужните му количества. В началото кърмата утолява жаждата, но това е съвсем в началото, основната част от кърмата се произвежда именно по време на самото кърмене /много майки усещат това *слизане на кърмата* ето това е "основното ястие", като всяка жена усеща различно и щом бебето преглъща и ...после пълни редовно пеленките, получава и доволно количество кърма./ И можеш да бъдеш сигурна, че ти даваш на бебето си пълноценната и оптималната храна за да расте и се развива. Всяка майка произвежда кърма отговаряща на нуждите на собственото и бебе, затова и кърмата е уникална  Wink Алекс може да се гордее с такава майка и му пожелавам да стане голям и достоен мъж (и ти да му мислиш после, като заприиждат кандидат-снахите) Mr. Green  Довери се на майчиното си сърце, защото ти самата ще усетиш кое влияе добре и кое не на детенцето ти, не мисли дали е правилно или не. От майчиния инстинкт по-добър съветник няма  Hug

# 281
Мили майчета,като ви чета какви несполуки и мъки сте преживели покрай ражданията си,направо жал ми става.Аз последния месец и половина ходих при лекарката в болницата в която исках да родя и отношението преди и по време на приемането ми и престоя там беше повече от ОТЛИчНО.Нямам никаква забележка,ама никаква,дори останах учудена от любезното и човешко отношение(смятайте на какво сме свикнали в България Crazy).Не съм избирала нито акушерка,нито екип,но за мой късмет целия екип от доктори барабар с началника на отделението бяха около мен и ми обърнаха внимание.От санитарките до управителя на болницата бяха много отзивчиви.Аз отивам ,че ме викат baby_neutral да се къпем и да папкаме.  bouquet

# 282
 Здравейте бъдещи и настоящи мами. Досега не съм писала, но чета абсолютно всичко и ви чувствам много близки! Благодаря на всички които споделяха опита и преживаванията си!
 Сега набързо искам да ви споделя,че тази сутрин в 8:44 се роди нашата дългоочаквана рожба - Камелия 3.880 кг. и 50 см! Повече подробности когато се прибера!
 Честито на всички нови мами! Леко раждане на останалите и здрави дечица на всички!

# 283
  • София
Здравйте мами  Simple Smile Чета ви какво пишете за държавните болници и искам да споделя с вас,че съм изключително доволна от ТК.Родих там без избор и не мога да опиша колко съм благодарна на целия персонал.Бяха много мили,любезни и добри,никой не ми се е зъбил или карал-даже напротив.С акушерките и доктора си говорихме и шегувахме.Всичко мина много гладко.Когато реша да имам второ детенце пак там ще ида.  Simple Smile

# 284
  • Германия
Имам въпрос към ЛЛЛ:какво обезболяващо мога да пия при главоболие докато кърмя?Благодаря предварително!
Minka_ от главобол до главобол има разлика, т.е. знаеш ли каква е причината? Би било добре да се консултираш с личния си лекар. Понякога боли глава, ако организма има нужда от повече течности, или от струпана умора, влошено кръвоснабдяване и прочие. Иначе според справочниците /Hale; Schaeffer/ ибупрофен е обезболяващото като първи избор при кърмещите НО пак подчертавам: няма безобидно лекарство и консултацията с лекар за дозировка и продължителност е силно препоръчителна. Ако ти бъде изписан конкрете медикамент, не е проблем да се провери за съвместмимост с кърменето.

Общи условия

Активация на акаунт