Очакван е финала - последни щъркели, януари да докара-тема19

• 40 833
  • 732
  •   1
Отговори
# 450
Момичета,
Вашите бебета имат ли зачервяване на мястото на което е поставена БЦЖ ваксината /на рамото/?
На моето бебе никъде не му е зачервено, а баткото имаше цирей дори от който изтече гной.

появява се след 40-ия ден

# 451
  • Пловдив
Момичета,
Вашите бебета имат ли зачервяване на мястото на което е поставена БЦЖ ваксината /на рамото/?
На моето бебе никъде не му е зачервено, а баткото имаше цирей дори от който изтече гной.

появява се след 40-ия ден
Коте, благодаря за включването.

# 452
Здравейте момичета!

Моето момче ме държи постоянно заета с нещо и не мога да седна да пиша...

Панди, евала как я изкарваш Лиз на минус температури, аз нямам кураж даже на вятър да го изкарам Владока  Hug

Аз малко съм притеснена тези дни, Влади заспива само върху мен или върху баща си, като се унесе хубаво и го местим в леглото, обаче той повръща лекичко, само бяло и по мъничко, но достатъчно да го разбуди и да почне да мрънка леко, не плаче с глас и съответно почва да хърка с нослето и аз не издържам и го вдигам пак върху мене по коремче и така си заспива и спи спокойно дори сам си прави по една 4-5 часа пауза през нощта за кърмене. И много ме притеснява, че ще свикне да си спи така и после няма да има отучване от това. Аз не протестирам, защото ми е много мило и сладко да си го гушкам и така да спим, но все пак си има и легло...

Тази сутрин имахме малко кръв на пъпчето и аз веднага звъннах на акушерката и ме викнаха веднага да го видят, но казаха, че не е нищо притеснително, да го почиствам с водичка с кръгово движение по часовниковата и после да подсушавам, нито лепенка дадоха, нито пудри, нищооо, казаха даже, че мога да го къпя без проблем, ама мен ме е страх... Чудя се как да процедирам, той не кърви много, а две три капчици само.

Аз биберон не давам и не мисля да давам (много смело се изказвам, ама може и да сваля гарда  Joy) Засега поне не смятам да го обърквам и с биберон, защото той е доста кротък и между храненията не плаче, надава вой основно когато е вече МНОГО гладен  Crazy

Анели 7, добре дошла в редиците, да е жив и здрав малкия дългочакан господин!

Кайлис, съчувствам ти мила за умората, с две деца с малка разлика сигурно е ужасно трудно, особено твоята малка любознателна госпожица (да са ти здрави  Hug)

Елг, а твоята енергия жено, край няма, ххаха, просто ти се чудя, то и аз след секциото и след това тежко раждане като цяло съм пушка, сама си оправям детето, готвя, само ММ чисти. Дори си пускам пералната, простирам си, гладя, засега ми е кротко детето и успявам...

Hug на всички, сори че пропускам повечето, но просто моя малък директор се събужда вече!

Марион, много  Hug за теб!

# 453
  • Германия

Пепеляши, разбирам какво казваш и сигурно за други майки и бебета придърпване и кърменето в спящо състояние работи, но при нас на този етап е абсурд. Sad Лизи има доста силен рефлукс и след сукане, дори и минимално, трябва да я изправя, да оитам да я оригна и да я подържа изправена известно време. Често се получава дълъг процес на изправяне, опит за оригване, повръщане, бърсане, опит да я сложа да легне, пак повръщане и разнасяне. Понякога е много изнервящо. Искам да кажа, че винаги трябва да я вдигна, защото иначе положението става още по-трагично. Накрая на поста имах едно въпросче, ще ми е интересно мнението ти - колко време ще отнеме гърдите да се напасат, да е ОК Лизи да прави по-дълги паузи без да се цедя и без да направя мастит? Simple Smile

.....

Пандичке,  лактацията се напасва за около 6-8 седмици /т.е. времето след раждането до възстановяването на матката, "изчистването" на лохиите и укротяването на хормоналната буря след бремеността и раждането. В много култури тези 40 дни след раждането ненапразно се считат за важни за възстановяването на майката и адаптацията на бебето. И след цялата тази буря ...изгрява слънцето  Wink Според "breastfeeding the newborn" производството на кърма се повишава паралелно с честотата на стимулация през първия месец. След това, когато количеството кърма се е напаснало, лактацията не зависи от честотата на кърмене. Количеството кърма се влияе и от възрастта на бебето. Кърмаческата връзка се счита за добре установена след 3-4 седмици. /Надявам се да съм го превела разбираемо/ Embarassed Това е според теорията; сега остава на вас с Лизи да се сработите като тандем, така че хем ти да  не се чувстваш дискомфортно, хем тя да си получава нужното, хем и ти да успяваш да си поспиваш. Щом кърменето лежейки е неприложимо при вас /прощавай, беше ми излязло от главата, че тя има нужда от повечко време изправена/ евентуално да опиташ още 1-2 нощи с вечерно кърмене, порядъчно оригване, сън за тези 4-5 часа и след това кърмене докато ти олекне. Предполагам би било подкрепа за теб, ако таткото поеме носенето и оригването след това, а ти да подремнеш поне още малко. Стига да не излиза рано за работа де Confused И почивай при всяка възможност, една от причините за запушванията и мастита е и прекален стрес! Confused 

# 454
Мили мои мами,  Hug

След дъъълги премеждия, най-накрая и аз да се включа не само във фейса, а и тук Simple Smile))
Ние с бебе Максимилиан си поседяхме 1 месец в болница Тина Киркова - безценно  #Cussing out  #2gunfire #Crazy Както се досещате, аз направо изкуфях докато ни изпишат.

Беборани се роди със секцио 1850 грама. Сега вече сме минали 2500 грама  - лекарката идва всеки четвъртък да засичаме - тогава ще се похвалим  Wink

В болницата ударих всички промоции - спешно секцио в следствие влошаване кръвотока към сърцето на бебето, престой в патологията - 1 седмица, обдишване по време на операцията, защото на 2 пъти спрях да дишам, 40 градуса температура при преминаване от коластра към кърма и т.н.

Помните ли, че никой не знаеше защо беби не растеше - по време на операцията се оказа, че имам преграда в матката! Макси е растял в около 1/3 от нея. В седми месец беше толкова надолу се смъкнал, колкото бебетата в 9-тия. Медицината няма богат опит с подобни бременности, тъй като такива бебенца изключително рядко оцеляват до толкова напреднал месец. Ние се родихме в началото на 9-тия. Всички лекари бяха шокирани - не само плацентата не ми беше малка, а имах 2 големи плаценти, залепени на преградата (затова никой не ги е видял), както и много дебела пъпна връв. Господ го е пазил това детенце!  Praynig

Маминото само си изплака - предполагам благодарение на стероидите и от този момент нататък се успокоих, че в мен е била причината и че детенцето е здравичко Simple Smile

Колкото до кърмата - едвам тръгна насила на 2рия ден - точно след като излезнах от реанимация. Понеже не ставаше, лекарката ме заведе до кувиоза, отвори ми дупчиците за ръцете и ми позволи да го пипна. После след болезнено стискане, тръгна. Купихме електрическата помпа на Медела - много съм доволна от нея. Бебони утре става на 40 дни и едва преди 2 дни за първи път успя да засуче, въпреки че лекарите бяха убедени, че няма да стане. Лошото е,ч е през това време кърмата ми понамаля доста, а и едната ми гърда ме понаболява доста (надявам се да няма проблем) и сега комбинираме - кърма и мляко за кърмачета с хабитуално повръщане. Така поема каквото му трябва и най-накрая спря да повръща.

Не знам дали не си внушавам, но мисля, че и коликите му понамаляха. Преди това беше нещо нетърпимо - нон стоп плач, заради коликите, а през малкото останало време - повръщане ... Капки изпробваме всякакви - Колийф, Инфакол, но съм най-доволна от Лефакс помпичка. Поръчахме го от Германия, пръска се директно в устата и е вкусен.

И накрая имам дилема - понеже цяла бременност ми се развалят и чупят зъбите, а сега направо си се чупят по 1 на 15 дни, зъболекарката, която ме познава от мъничка, ме подкани да обмисля варианта да прекратя с кърмата, когато детето стане на 2-3 месеца, ако искам да остана с мои зъби в устата. Имайки предвид колко адски суетна съм, сериозно започнах да го обмислям. А и дясната гърда ме наболява и пуска максимум 10-20 мл. и имам подозрения, че има някакъв проблем. Чудя се какво да правя. А също и към кого да се обърна по въпросите с кърменето ... Thinking

# 455
  • София
aneli_7, добре дошла и честита рожба!

miraluba
, още няма зачервяване при Лимонката. Ние изпреварихме грипната епидемия и имахме консултация за първи месец. Лекарката нищо не каза, аз й имам доверие, значи всичко е наред при нас. И сега ще се изкажа като една бабичка: не помня дали при кака или при батко (хъ-хъ, старост-нерадост), но единият имаше голям грозен белег, както ти описваш, а другият - почти нищо...

Нуриии, дека си  Hug

Katrin Kavalova, щом сте оцелели след цял месец в ТК - какво може да ви уплаши занапред  Hug Рядко е наложително да се отбива бебе, особено толкова малко и с такава нужда от полезностите на кърмата, заради медицински процедури. Помощ и подкрепа за кърмене може да получиш веднага на националния Ла Лече Лига телефон 0888 555 385. СЪщо така за неспешните въпроси може да оформиш питане в темата ето така: ЛЛЛ, имам следното питане..... Това е по проекта на БГ-МАММА и ЛЛЛ  Peace

# 456
Въпрос към ЛЛЛ
До сега карах на изцеждане, защото бебо не иска, не може да засуче.
В началото изцеждах  достатъчно за цяло ядене. После леко дохранвахме с АМ.
Но от 1 седмица кърмата започна да намалява.
Изцеждах с Медела купих си и Авент, пробвах и на ръка и пак с бебето. И няма.
Снощи в21ч съм изцедила 40 мл, през нощта не цедих. А преди малко само 20 мл от двете гърди.
Не ги усещам да са напрегнати.
Въпроса ми е да взимам ли хапчета за спиране или не.

# 457
Здравейте,

Ив, аз ако не правя нещо значи съм болна. Никога не съм лежала просто така. Тези дни ще ви покажа 2жилетки за бебо.

Катрин Hug

# 458
Привет, девойки! Луиза днес става на 40 дни,  аз официално уж "прескачам трапа". НО снощи секциото леко прокърви от едната страна. Доста се притесних и днес сутринта веднага звъннах на док, който ме оперира (и гледа мин.седмица, когато всичко си беше наред). Каза да не се притеснявам, слувало се заради разорбирането на конците специално в двата края, където има направени възли. Понякога докато там се разорбират конците излизали навън, вместо навътре, бла бла. Да почивствам със спирт или да слагам пудричка. Въпреки всичко на мен продължава да ми е притеснено...  Thinking Много исках днес с Лизи да идем на църква да ни прочетат една "чиста молитва", но около нас наблизо няма нито една, а в момента съм без кола + в този сняг абсурд. Не знам дали четат молитвата ако не е точно на 40-я ден? Погачата пък може и на пролет да отиде...

Иначе пак да направя реклама на капките Абоколикен, за които вече съм сигурна, че действат с някакво натрупване от около 48ч. След като цял ден вчера Лизи беше адски неспокойна, вечерта се успокои, спа три чАса, буквално трябваше да я събудя да яде, че и аз да легна вече. Наяде се, веднага заспа и така направи 5-часова пауза. Simple Smile Като се събудих, гърдите ми щяха да експлоадират. За съжаление не минавам без цедене с помпата - и на двете гърди... Sad Както и да е. Наяде се и пак директно си заспа и така до 8 сутринта. Сега пак пръцка и се превива, горкото, но през деня е по-лесно да се търпи това положение, отколкото нощем.

Ивче, за пъпчето - и на нас ни прокърви малко след като падна. Капвах по малко спирт 2-3 пъти на ден, слагах и пудра, но после по съвет на Котката преустанових и остана само спирта - общо 2-3 дни. Преустановихме и чипкането за няколко дни. Странно, че там не съветват предприемането на каквото и да е.  Thinking За излизането то злото не е снегът и минусовите Т, а вятърът и мъглата. Wink Ти като сложиш бебето добре облечено и омотано в количката, сложиш отгоре покривалото на количката и ако е примено минус 5С И найлона, то е изцяло защитено и Т при него е положителна.  Simple Smile Но да, аз и с каката бях смелчачка. Не знам дали съм ви разказвала как в най-големите преспи и ледове в нашия парк всеки ден се количките се борехме само аз и една бойна майка на тризнаци!  Joy

Катрин, и ти си минала през ужасни перипетии! Много се радвам, че с бебчо сте живи и здрави и вече се гледкате у дома. За зъбите звучи доста неприятно. Не зная какво да те посъветвам обаче.

И аз днес си мислех за Нуриии  Thinking

Пепеляшка, искаш да каже, че след 6-8седмици за стимулация на лактацията няма значение колко често слагаш бебето да суче?  newsm78 Иначе аз хубаво спя по 4-5 часа нощем, но дилемата ми е, че като се събудя гърдите (особено едната, от която не е ядено от часове) ще гръмнат и задължително трябва да ставам да се цедя. Sad Както и да е.

Десита бонита, вчера забравих да ти пиша за преобличането. Ами с това повръщане го правим по 2-3 дни. Sad Да, понякога преобличаме и заради опишкване/оакване, но не поради пропуск на памперс, а докато го сменям. Simple Smile

# 459
Добро утро от нас!

С моичкия май имаме лек напредък в овладяването на повръщането и оригването, да видим. Днес-утре най-късно чакаме новини от Денислава - бъди силна и късмет!!!!

Пандичка, честит празник на малката Лизи, да расте много здрава и усмихната!!! Стискам палци случилото се с шевовете да е единичен случай.

аз за колики при детето започнах да пия от неговия чай срещу колики - нали някой беше писал, а и четох също по темата, че така навлиза в кърмата и от там в него, та се надявам да има някакъв ефект. Още му е рано да се появяват, но никой не знае. Отделно пия лактогонен чай - някакъв български. Имате ли инфо кой е най-ефективен чай, на коя фирма?

Елг, защо не пробваш със стимулиращи напитки - чайовете, има и хомеопатични хапчета - аз пия Фенугрийк по съвет от тук, за съжаление другите неща не ги намирам в близост около мен http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=4485.-1;all

за памперсите - аз купих няколко вида да ги пробвам. Засега сме само на Бейбилав за новородено и съм много доволна - не са пропуснали изобщо. Нямат миризма неприятна. От утре сме на Памперс премиум кеър - ще ви кажа дали има разлика.

Катрин, наистина през големи перипетии си минала - добре, че с бебчо всичко е наред! За спирането на кърменето - това едва ли някой ще ти каже със сигурност спри или недей.

Алиан, кураж с кърменето!

малко хумор накрая - https://www.facebook.com/photo.php?fbid=10150452245549945&se … 644944&type=1

Анели7, добре дошла!

# 460
  • Варна
Здравейте и от  мен. Не съм писала има няма месец. последно май денят преди да родя се разписах Simple Smile Моята принцеса се появи на 01.01 Simple Smile Станахме бебе номер едно за болницата , в която я раждах Simple Smile Сега се кърмим, гледаме и радваме една на друга Simple Smile Ще се постарая по-често да ви следя и тук, във фейса съм по-редовна Simple Smile Надявам се всички да сте добре много  Hug Hug Hug от нас Simple Smile

# 461
Здравейте и от  мен. Не съм писала има няма месец. последно май денят преди да родя се разписах Simple Smile Моята принцеса се появи на 01.01 Simple Smile Станахме бебе номер едно за болницата , в която я раждах Simple Smile Сега се кърмим, гледаме и радваме една на друга Simple Smile Ще се постарая по-често да ви следя и тук, във фейса съм по-редовна Simple Smile Надявам се всички да сте добре много  Hug Hug Hug от нас Simple Smile

Честито! Да ти е жива и здрава!  Hug Ако искаш да си на 1стр, дай малко инфо.  Peace

Стискаме палци на Денислава! И една мама от ФБ групата в момента е в болницата.  thumbsup

# 462
Привет и от мен Simple Smile!

Зелено човече,  Iv Min^smile, Тонини - благодарско за посрещането Simple Smile

Мерсаж на Котето за уточнението за кривогледството и БЦЖ- то

Панди, радвам се,че всичко е наред при теб. Честито и на малката принцеска!  Hug

Тонини, за чай аз пиех някакъв български , но го смених с Бекли (органик е) и като че ли и от двата си има ефект. Просто последният е по-удобен, тъй като е на пакетчета и се запарва само, а не се вари и прецежда

Мамите, които ползват Колийф (мисля, че Кайлис беше споменала), колко често го давате? На всяко кърмене или по-рядко?

Честито бебче и на Гаал.Да е живо и здраво!

много  Hug на всички и усмихнат ден

Последна редакция: ср, 29 яну 2014, 13:00 от aneli_7

# 463
  • Германия

Пепеляшка, искаш да каже, че след 6-8седмици за стимулация на лактацията няма значение колко често слагаш бебето да суче?  newsm78 Иначе аз хубаво спя по 4-5 часа нощем, но дилемата ми е, че като се събудя гърдите (особено едната, от която не е ядено от часове) ще гръмнат и задължително трябва да ставам да се цедя. Sad Както и да е.
....
Пандичке, звучиш недоволна от отговора ми. Цитирах информация от това,   това, това,   
това и това проучвания. Дали ще ти даде повече яснота по въпроса  Thinking и доколко това ще се отрази на кърменето на Луиза вече е друга тема.  Wink
Ако разбирам правилно, дългата нощна пауза е добре дошла като време за почивка, но се притесняваш за препълнените гърди.Дилемата е дали да изцедиш или да разбудиш Лизи да суче, за да се облекчи положението. Ако приемем, че лактацията се напасва според нуждите на бебето, /а не на помпата/ то вероятно би било удачно да оставиш Лизи сама да регулира нужните и количества.
Или накратко: до колко е приемлив варианта за теб, сутрин като се събудиш да будиш и Лизи за сукане? Вземайки предвид че тя чрез сукането дава сигнал на гърдите кога колко и е нужно и съответно производството би се регулирало според нуждите и. Вероятните последици от това са олекнали гърди,  заситено бебе, което има нужда да бъде погушкано малко по-дълго в изправено положение. Никой не е " в твоите обувки" и не може да ти даде идеалната за теб рецепта, ти си опитна майка и съм сигурна, че ще намериш твоето си решение на въпроса.  Peace Hug Ако чувстваш, че имаш нужда от още идеи, ще се постарая, доколкото ми е възможно да съм полезна.

# 464
  • Германия
Въпрос към ЛЛЛ
До сега карах на изцеждане, защото бебо не иска, не може да засуче.
В началото изцеждах  достатъчно за цяло ядене. После леко дохранвахме с АМ.
Но от 1 седмица кърмата започна да намалява.
Изцеждах с Медела купих си и Авент, пробвах и на ръка и пак с бебето. И няма.
Снощи в21ч съм изцедила 40 мл, през нощта не цедих. А преди малко само 20 мл от двете гърди.
Не ги усещам да са напрегнати.
Въпроса ми е да взимам ли хапчета за спиране или не.

Elg, разбираемо е след като полагаш толкова големи усилия, а резултатът не покрива очакванията, да се замислиш за нови възможности. Не е нужно гърдите да са напрегнати, дори напротив, това би било мъчение, ако кърмещите майки ходеха постоянно с напрегнати гърди през целия кърмачески период.  Crazy
Решението как да продължиш нататък е лично твое. ЛЛЛ няма нито моралното , нито..законовото право да ти каже дали да вземеш хапчета за спиране на кърмата- това го решаваш ти сама и се консултираш с лекаря си. Става въпрос за медикамент все пак, който има и странични ефекти. Ако си твърдо убедена, че ще тръгнеш по нов път и спирането на кърменето е твоето решение, би могла постепенно да намалиш изцежданията. Така щом няма търсене- намалява и предлагането. Бавно и плавно хормоните ще се пренаредят без да е нужна непременната намеса отвън. Досега си успяла да дадеш толкова много на детенцето си,  вложила си толкова воля, време и усилия. Ти си майката, ти решаваш как да постъпиш, важното е ти самата да вземаш решенията, а не да ти бъдат налагани отвън. Едно е да се чувстваш добре с нещо случило се, друго е да ти е "спуснато отгоре" и да се противиш вътрешно и да ти остане като горчив спомен. И какво казва всъщност майчиното ти сърце?   Peace

Общи условия

Активация на акаунт