Очакван е финала - последни щъркели, януари да докара-тема19

• 40 493
  • 732
  •   1
Отговори
# 570
  Сега въпрос към ЛЛЛ
 Нашето момиченце е на 7 дни, едва на няколко пъти е засуквало от дясната гърда, от лявата категорично отказва, затова използвам помпа, ръчна на "авент" количеството не е достатъчно и дохранваме с АМ.Вярно ли е че гърдите не трябва да се ицеждат докрай, за да не се запушват каналите? Искам да попитам и още нещо.В малкото пъти когато засукваше от дясната гърда, зърното се разрани и стана болезнено, когато продължих с помпата първо на дясната, а след това и на лявата гърда, зърната се уголемиха и станаха още по болезнени.Това нормално ли е при ползване на помпа? В момента ползвам крем за разранени зърна на "НУБИ".Вие какво бихте
препоръчали?

Здравей, Q_A !
 Честита рожба, да ви е жива и здрава малката Камелия!
 След първите дни след раждането, за да се стимулира лактацията, повечето майки предпочитат да кърмят/изцеждат от едната гърда на хранене. Дори и изцеждането на "празен ход" би могло допълнително да стимулира синтеза на хормона пролактин, който е отговорен за производството на кърмата. Изпразването на гърдите до омекване  също би спомогнало да се достигне до т. нар. задно мляко. Разбира се, ако бебето има предпочитания за смяна на гърдите по време на хранене или майката чувства препълнена другата гърда,  оптималният вариант е да се ръководите от вашите усещания и желания. Най-вече достатъчно честото и ефективно изпразване на гърдите би могло да бъде предпазна мярка срещу запушване на млечните канали.

От написаното разбирам, че зърното на дясната гърда се е разранило след засукване, а после болката се е засили при изцеждане. Според теб възможно ли неприятните усещания да са от проблем със самата помпа (дали е сглобена според инструкциите) или фунията. Често размерът на фунията може да не съответства на индивидуалните  особености на гърдите на майката. (Картинка може да видиш  тук) При изцеждане с помпа вакуумът би следвало да е достатъчно умерен, за да може хем да потича млякото, хем усещанията да не са болезнени. Някои майки намират за подходящо да навлажнят леко фунията преди употреба на помпата. Топлите компреси (с напоен с топла вода памперс, например) отстрани на гърдата или топлия душ преди изцеждане, биха спомогнали рефлекса на потичане на кърмата. Може да опиташ и изцеждане на ръка.
Много майки намират за удачна и ефективна и техниката на Мармет за изцеждане на ръка.
Още информация за разранени зърна можеш да прочетеш в тази статия.

Когато се използва крем за нанасяне върху зърната и ареолите,  се препоръчва да е на базата на пречистен ланолин и да не се отмива преди кърмене. С измиването кожата допълнително би се раздразнила, а така се премахва и специфичната смазка, която жлезите на Монтгомъри произвеждат. Доколкото разбирам според описанието на продукта, кремът, който използваш е такъв.

Освен мазането с кремче, би могла да също така да намажеш наранените места с капчици изцедена кърма и да оставиш да изсъхне така. Също така за по-бързо задравяване на кожата може да правиш въздушни (слънчеви бани в този сезон надали Simple Smile бани и да вземеш мерки да не се задържа влага (добро подсушаване след баня, да се избягват подложки за и сутиени от изкуствени материи). Също така, ако усещат дискомфорта на определено място от ареолата, би било удачно да поставяш бебка да суче така, че по-болезненото място да се пада в ъгълчето на устичката, където вакуумът е по-слаб. Някои майки с по-едър или натежал бюст намират за удачно да си правят въздушни бани, като същевременно носят сутиен, изрязвайки дупки в сутиена, където са ареолите и зърната. Също така може да се опита и подплънка тип „виенски донът“  (тук може да видиш как изглежда) Или друго домашно средство е да се ползва малка пластмасова цедка, чиято дръжка е изрязана и са изчистени острите кантове и се похлупва върху ареолата.

Как ти се струва на този етап да опитате с биологичната поза за кърмене. В тази поза двойката майка бебе често намират техния удобен начин на кърмене, а и тя може да има безброй разновидности. Бихме могли да предоставим още информация и идеи за по-добро засукване. Нито кърменето, нито изцеждането не би следвало да причиняват болка, дано по-бързичко премите през този дискомфортен момент.
Поздрави!   bouquet

# 571
Въпрос към ЛЛЛ:Синът ми е на 23 дни,но все още няма никакъв режим.Най-често яде през 2 часа,но доста пъти не дочаква и толкова.Това нормално ли е,не би ли трябвало вече да има все някакъв режим?Другия ми по-голям проблем,е че имам много силна струя и немога да овладея проблема.Малкия се дави много като засуче,аз го махам,оставям да изтече силната струя и пак го слагам,но следва същото и той много се изнервя.Аз се цедя преди кърмене,слагам студено върху гърдата,има ли нещо друго,което мога да направя?И последния ми въпрос е:колко време е годна изцедената кърма на стайна температура,до колко време след изцеждане може да се използва?Благодаря предварително   bouquet !
Здравей,  mariq13!
 Поздравления, имате си  чудесно хапващ малък мъж!
 Ако  наддава добре, пълни пелените достатъчно, то се смята за напълно нормално изключително кърменото на поискване бебенце да  иска да суче доста често, понякога дори през час. Обикновено такива малки интервали между кърменията са при сковете в растежа, повечко емоции, придобиване на нови знания, понякога дискомфорт след поставяне на ваксини или просто когато искат повече гуш. Вероятно скоро ще си намерите вашия ритъм на хранене, ръководейки се от желанията на бебето и комфорта на майката. Защо бебета си хапват понякога доста често  в "Не може да е гладно. То току-що яде!”

Разбирам че кърмиш малкия юнак често, обикновено през 2 часа. А как са организирани кърменията през нощта, правите ли пауза по-голяма от 4 часа тогава, изцеждаш/изцеждала ли си рутинно след кърмене?

При много силна струя, освен съвсем лекото изцеждане преди кърмене, би могла да опиташ в поза за кърмене, в която гравитацията да ви помага. Биологичното кърмене  или т.нар. безгрижно полегнало кърмене  биха дали по-голям контрол на бебето върху сукането, за разлика от другите пози, в които гравитацията помага на мляко да се "излива" в устичката.
 Докато лактацията се отрегулира, някои майки намират за удачно да кърмят още по-често но за по-кратък интервал от време или пък в ритъм - леко изцеждане преди, кърмене за 1-2 минути, пауза, пак кърмене.
 Както  ти сама описваш, когато има по-силна струя малкият се дърпа и ти го сваляш от гърдата. В този момент можеш внимателно, с лек натиск да притиснеш с отворена длан гърдата към гръдния кош, за да спре силния поток, а после отново да сложиш бебето да суче.
 Честото кърмене и предлагането на гърда при първи признаци на глад може да предпазят от препълване на гърдите и съответно от по-силна струя. Когато има по-интензивен прилив на мляко, освен честото кърмене, би било удачно да се предлага едната гърда на хранене, докато не е изпразнена ефективно. Така бебето може не само да се наслади на по-бавния приток след първоначалния силен, но и да стигне до т.нар. задно мляко. Ако другата гърда се усеща напрегната и препълнена, би било добре да се изцеди само до облекчение, за да не се стимулира допълнително лактацията.

При стайна температура (19-26градуса) кърмата би могла да се съхранява от 4 до 8 часа, ако съдовете са хладки, срокът би бил по-удължен (една влажна хладка хавлия отгоре би поддържала кърмата по-хладка). Повече информация в "Указания за съхранение и третиране на кърма"
Поздрави!   bouquet

# 572
Здравейте и от мен!

И мойта малка Ния е с колики още от родилното. Няколко нощи въобще не спа, от 9 до 9 само рев и гърчове. Педито предписа Еспумизан, но почти нямаше ефект, за това го смених с Инфакол и нещата се влошиха. Почнах да давам чай от копър на Хип и детето се поуспокои, но педито дойде и като видя чая каза веднага да го спра. В по-късен етап щял да се отрази негативно в/у здравето на коремчето  Shocked . забрани и топлите компреси на коремчето, щели да я изнежат. Вчера ми донесоха капки Лефаксин, почнах ги и за първа нощ подремнах малко. Дано да и помогнат, че много ми е жал като я гледам как се гърчи и извива цялата. Правя също и гимнастика, за да излизат газовете по-лесно.
Още не сме излизали на разходка и не я къпя всеки ден. Свекитата са тук да помогнат малко и само я дундуркат и тя вече свикна като е будна да е гушната  no , кофти работа, защото от утре оставаме сами.
Лека   bouquet

# 573
В последния ден на януари мама Денислава вече се радва на бебоче!!! Тя ще си разкаже като се освести!!!
Честито бебе на Цветито!!!

А защо чаят от копър да е вреден??
ПетяПетя, дано беба да се подобри - горкото така да се мъчи още от раждането Sad

# 574
Ехааа най-накрая още две бебчета! Честито на мамите Цвети и Денислава! Да са им живи и здрави рожбичките, много щастливи цялото семейсто!  smile3525 newsm59

Миралюба, аз ползвам Бейбилъв и съм страшно доволна! Меки, еластични, непропускащи! Харесва ми, че има и биогразградими. Яни Ди също им е фен. Simple Smile На мен всички памперси ми миришат ужасно, но като че ли Памперс направо ми смърдят.  Sick

Фейс, искрено се надявам съвсем скоро да усетиш и  сама да се увериш, че за своето дете ти си най-добрата майка! Излизай вече от тези депресивни настроения, защото вредиш не само на себе си, но и на бебо. А сигурно и на ТМ не му е лесно и се чуди как да ти помогне.  Hug

Петя2Петя, многократно писахме за Абоколикен, пробвай ги!  Peace Дано й поотминат скоро тези гадни колики, че рев от 9 до 9 ми звучи ужасно. Sad А това, което е казала педиатърката за изнежването  ooooh! Без коментар! Аз лично бих направила всичко, което вярвам, че може да помогне на детето да се мъчи по-малко!  Peace

# 575
Хей момичета,

След излиянието на майката,

# 576
Хей момичета,

След като прочетох излиянието на майката, чието детенце е починали в следствие на ваксинации, вече тотално ще откача! Супер много бях притеснена и преди това!

Praynig Моля ви - ако има някой компетентен по въпроса - нека си каже мнението! А също и някоя от мамите с мънички бебенца като моето, нека да сподели дали са им били ваксини и какви!!!

Както всички знаете - след многобройни премеждия и притеснения, моето бебенце се роди в първия ден от 9 месец 1850 гр. В болницата при изписването са ни сложили БЦЖ и ваксина против хепатит - не съм наблюдавала да реагира отрицателно, но и не знам кога точно са ги сложили, защото никой не ме е питал (а ние лежахме почти месец).

Постоянно чета за ваксинациите и страничните реакции от тях, защото това е един от най-големите ми страхове - знам, че дечицата с ниско тегло и недоносените са изложени на по-голям риск от останалите!

Ние сме вече на 43 дни и тежим 2640 грама. Още от болницата винаги бебони си е имал сополчета, което предполагам е нормално. Първо дете ми е и не мога да преценя. Не са много, но поне 1 път на ден ги чистя с морска вода и помпичка, защото нали и повръща през носа по малко, таа винаги има за махане по мъничко.

Предстои ни слагане на противохепатитна ваксина (нали се слага 1 месец след първата) и аз не мога от няколко нощи да спя от притеснение. 2 пъти отложихме идването на лекарката, поради грипната епидемия и сега имаме уговорка за понеделник. Едвам я навих да му постави ваксината у дома - нали не ни позволяват още да излизаме. Плащаме да 2 различни педиатърки да го гледат и пак се притеснявам.

Нали при недоносените ваксините се забавяли умишлено? Защо тогава са му слагани на време и искат така да продължаваме?

# 577
  • гр.София
Хелоуу дами!
Памперсите,които ползваме са премиум кеър,доста са ароматизирани но съм доволна.Вече сме с 2ката,3-6кг.Докато разбера,че трябва да сменя 1цата,ми костваше много опикани дрехи след смяна(пропускаше памперса) и един пакет от 78бр.купен напразно,сега ще го дам в ТК,като ида на преглед след няколко дни.
Петяпетя ,много добре те разбирам.Ужас са тия колики,а имам 3 приятелки,дето техните деца въобще са нямали-егати късмета.Малкия вчера вече така се вкисна,така взе да се гърчи, и количеството храна си намали с 10-20 гр,че аз като първескиня съвсем се отчаях и притесних и айде на дежурен педиатър по никое време.Прегледа го човека и каза,ми даа колики са,здраво си е детето.,просто след 20я ден се усилвали  ooooh! .Аз си мислех,че преди е имал силни колики,и най-наивно смятах че вече ще свършват.Майка ми ще си тръгва след седмица и истински се плаша как ще се оправям,ако плаче така.Милата толкова ми помага и успокоява,някаква сигурност ми носи.Не ме разбирайте погрешно,че например тя ми гледа детето,но наистина се чувствам по-добре,като знам че е при нас.
Днес имам намерение да изкарам малкия на разходка с количката,стига вятъра да поспре.
Мария Кънева благодаря за изчерпателната информация и статии.През нощта не прави такива паузи,пак си се събужда през 2-2 1/2.От онази нощ има едно две ставания през 3 часа,но аз имам предположение,че е защото е адски уморен,има колики и почти не спи.Биологичната поза съм я пробвала,не винаги ни помага,както и притискането на гърдата към гръдния кош.Това със силната струя ми е голям проблем,и не се чувствам добре,че вместо гърда ,се налага да предлагам на детето си изцедено мляко  Sad Дано се нормализират нещата скоро.

# 578

Към ЛЛЛ : Много благодаря на Мария Кънева за отговора!
 Пропуснала съм да уточня доста неща всъщност.Раждането беше секцио и бебето е захранвано и хранено по време на целия престой в болницата с АМ (5 дни), с изключение на 3-те пъти,в които успях след третия ден да я накарам да засуче, когато се появи коластра.От написаното разбирам, че най-вероятно дясната гърда се е разранила при засукването поради неправилно поставяне на бебето на гърдата, това ще се опитам след заздравяването да го корегирам, но притеснението относно пълния отказ от лявата остава. Когато се опитам да сложа бебка на лявата и сложа зърното в устата и, тя започва да се изнервя, върти глава на ляво на дясно и накрая надава рев. Та всъщност това, което ме тревожи е,че дори и да започнем нормално кърмене от дясната, аз пак ще трябва да продължа да изцеждам лявата с помпата.Това е доста времеемко и трудоемко занимание и ме изтощава физически, особено през ноща.Каква може да е причината така категорично да отказва лявата гърда?

Последна редакция: сб, 01 фев 2014, 11:29 от Q_A

# 579
Катрин, отваряш огромна тема и не е възможно да обясня всичко, което съм чела и мисля по повод ваксините в рамките на един или няколко поста.
Ето тук е книгата на д-р Сиърс за ваксините на български език. Който желае, може да се информира от нея. Аз по принцип правя лекция за ваксините в "Естествено", но сега с бебето едва ли скоро ще имам възможност. Макар че ако я сложа в слинга, не е проблем, но тя е малко болна в момента, та не знам. Ако решим да направя лекция, ще ви пиша.
http://vaksini.eu/Vaccine%20book_bg.pdf

Специално за вашия случай - сложили са ви ваксините, защото са преценили, че състоянието му е достатъчно добро, за да ги понесе. Принципно те се отлагат с повече при много по-недоносени бебета от нашите - Мила също е родена на втория ден от 9. месец. В епикризата можеш да видиш точните дати, на които са сложени - най-отдолу е отбелязано. Също така вероятно и на твоето бебе са правени вливания а биопродукти - плазма, хуман албумин - ако съдя по нашата епикриза, вас едва ли ви е подминало. Съществува, макар и малък, риск от хепатит Б, поради което тази ваксина се поставя веднага след раждането. (Иначе аз лично бих я отложила за след 12-годишната възраст на детето, но пък никога не се знае кога ще се наложи кръвопреливане, диализа, операция...) Аз лично бих сложила ваксина само на напълно здраво дете, а не, както пише в листовката, че ако детето е леко настинало, можело. Но вашите сополи вероятно не са болест, а наистина се дължат на връяането през носа и тясната носоглътка на малките бебета. Все пак, редно е педиатър на място да прецени.
Мила в момента подкашля и не бих разрешила поставянето на ваксина, ако не се е оправила до деня на консултацията, който ни е на 19.02. - първия месец пропуснахме заради епидемията.

# 580
И ние се борим с коликите Sad.Абоколикена подобрява положението,но си бодуваме по 3-4 часа на нощ,защото малкият е много неспокоен,мрънка и пъшка.Много ми е жал за него.Правя всичко възможно да му помогна,най-вече гушкане.Таткото много помага,ама от понеделник е на работа и застъпва майка ми,да видим как ще се спогодим с нея  Thinking Thinking

Отделно педито има съмнение,че кърмата не му стига и се храним на 2 часа,като той суче по 30-40 мин.За 10 дена е наддал 220 грама.Тя каза,че било малко,ама той яко пълни памперсите.Сега ще видим как ще наддава следващите 10 дена и ако пак не и хареса ще ми каже да дохранвам с АМ.Хич не ми се иска   Sad. А на мен дните ми минават мигновенно,докато стана от леглото и то станало вечер.

Цвети и Денислава ,Честито   bouquet.

# 581
Много ми липсвате, но наистина нямам почти никаква възмажност да пиша. 9 месеца бях на леглови режим и все си почивах и спях и сега, когато трябва да се грижа за малкия ми Ревиславчо, ми идва малко нанагорно! Все съм недоспала, кисела, отпаднала. Гледам да ви прочитам от време на време ама не винаги се получава. Във фб съм по-редовна  Simple Smile Надявам се скоро с бебчо да сме по-добре и да се завърна в редиците ви Hug

От вчера ползваме Абоколикен и съм доста доволна. От втория прием имаше ефект. Преди това почти не спеше мъничето ми, все се превиваше, пръцкаше, ревеше. Препоръчвам го горещо. Благодаря на Котката, че ни светна за него  Hug

# 582
Привет и от мен  Hug Hug Hug.
Аз за първа нощ не успях да поспя, като хората - с едната беба дежурих между 9 и 12, после ги храних и тя заспа, но с другата беба дежурих между 12 и 3. ММ ме изнерви, защото ама хич не реагира, че беба рева и се превива, успокояваше се върху гърдите ми и тогава поспиваше.
Ама аз съм си виновна, че вместо да го сръчкам и да го вдигна, аз го жаля. Но според мен не бяха колики, а беба беше гладна. После, като похапна към 4, додахо и добавка, че плачеше дори след яденето и тя се успокои и заспа и така двете спаха до 9,30. Обаче аз трябваше да стана в 7,30 да оправя каката за екскурзия, тааа хич не се наспах. Сутринта насметох ММ, че той си поспа, а аз бях кисела и буквално го изгоних да ходи на гости на приятели, да не ми се мярка пред очите днешния ден, чеее съм зла  newsm61
Иначе Фейсче  Hug много добре те разбирам, аз преживях същото с каката, когато се роди изпаднах в страхотна следродилна депресия, мислите и чувствата ми бяха същите, като твоите. Спокойно, всичко ще отмени, когато нещата се напаснат. Това, което зависи от теб и можеш да го направиш е да си наложиш да действаш спокойно. Другите са го казали, а и аз май казах - нищо не е фатално, дори и бебчо да поплаче няколко минути, дори и къщата да е в пълен безпорядък, дори и да не сготвиш - няма нищо фатално на този свят. Подреди си нещата по приоритети - дори и цял ден да се гушкате с бебо, щом това го успокоява ще успокои и теб. Важно е да си уверена, че за твоето дете ти си най- добрата мама на света. Но трябва да си спокойна и уверена.
Аз сега съм доста по-спокойна с двете бебета - дори и едното да поплаче докато оправям другото, еее какво от това нямам сто ръце, никое бебе не е умряло от малко рев. Гледам да не ги дондуркам прекалено, защото не мога с две бебета на ръце. За това когато ги нахраня ги слагам в креватчето, дори и някое да помрънка, оставям няколко минути и гушкам само ако започне да се дере неистово. Гушкам за минути да се успокои и връщам обратно в креватчето. За сега са кротки, гледат си гледат си и заспиват. Аз все пак имам изцеждане след това, така че не мога да си позволя да приспивам бебета на ръце.
За сега им се радвам, че са кротки, но не знам защо си мисля, чеее скоро ще мине този период и ще станат щури и ревливи, ама тогава ще му мисля.
Пожелавам ви прекрасен и усмихнат ден, аз лягам да почина малко, че сега ще си дойде ММ и ще започне да ме дразни нещо  Mr. Green

# 583
Здравейте момичета

Изчезнах за известно време, но се прибрахме в БГ и сега разопаковам багаж. Нямах време да ви чета, но ще се върна да прегледам последните 10 страници Simple Smile

Вече съм си в София, така че бройте ме за разходките от другата седмица Simple Smile

Иначе Виви е герой и беше мн спокойна в самолета, затова пък от както сме тук всяка вечер е неспокойна... Sad

Хубав ден от мен ххх

# 584
Хей мами, сетих се какво се каня да ви питам от няколко дни.
За мамите родили естествено - дали опитахте да правите секс и след кой ден? Разбира се за тези, на които са им минали лохиите. Моите вече спряха от около седмица, не съм правила секс от 3тия месец на бременността ии на моменти направо ми иде да скоча на ММ, но все още имам някакви страхове, дали всичко с шевовете е минало и тн. Иначе аз се чувствам прекрасно, нямам дискомфорт, болка или нещо друго, конците ми паднаха още в болницата на втората седмица, така че не би трябвало да има проблем, но не знам защо още ме е страх. Минал е горе долу един месец и се чудя колко още трябва да почакам. Ще ида на преглед при моята гинеколожка, но това няма да стене по-рано от края на февруари, защото за сега си стоим вкъщи, не смея да отида до поликлиниката за направление в тези грипни епидемии. Ще ходим за ваксина на 17ти февруари и тогава ще си искам направление, та се чудих как е при вас.

Общи условия

Активация на акаунт