Храня ли правилно детето си ... въпрос подтикнат от "загрижени" педиатри ...

• 3 615
  • 56
  •   1
Отговори
# 15
  • в сърцата на децата <3
Не се сърди, човече ти е дала доста добър избор от закуски. Само от моя съвсем пресен опит да ти кажа да внимаваш със сиренето. На дъщеря ми ѝ се подсича дупето от почти всички сирена на пазара. Само от тях. Иначе яде и кисело мляко, и кашкавал, и извара... И нашата лекарка хич не ни обръща внимание, да има как няма и да я премери даже. Сега я сменихме, да видим новата как ще е. Според мен е хубаво да си задаваш правилните въпроси относно детето - здраво ли е? Игриво ли е? Боледува ли? Подсича ли му се дупето от някоя храна? Нервно ли е след хранене (може да го дразни стомахчето от храната)? Ако си отговаряш правилно на тези въпроси - няма страшно. Има деца, които като бебета качват много, но в пубертета не растат. Има и такива, които са дребни бебета, но после израстват много. Гена също си казва думата. Ако ти и таткото сте дребнички и слабички, не можеш да очакваш бебето на 1 година да е 12 кг  Grinning

# 16
Излишно се притесняваш, режима е перфектен. Достатъчно е качила, дъщеря ми от 6 до 10 м. не беше качила нито грам.
Вместо попара можеш да даваш по-полезни неща - просо, елда, овесени ядки. Аз изчаках да въведа маслото и сиренето и тогава предложих закуска.
Давай вече пресен плод вместо пюре  Peace
С жълтъка не виждам защо да бързаш, преди него можеш да въведеш други неща.
Хубаво е, че караш по-бавно със захранването, продължавай така, няма за къде да бързаш, детето няма да остане незахранено. Simple Smile

# 17
Не се сърди, човече- Не, малката не се буди и не яде нощем още откакто беше на 2 месеца ...... а какво имаш впредвид с "+ 1 мерителна лъжица мляко за след годинка" ? Simple Smile

А как давате пресният плод? Обелен пасиран или .............? Hug

А жълтъка ме притеснява, незнам защо, но пък ми се иска да го въведа заради кухнята ....... малко по- натам ...

# 18
Ако детето може да дъвче няма нужда да пасираш плодовете. Първите няколко пъти ги пасирах, после започнах да давам настъргани - ябълка, круша. Банана намачкан. Другите меки плодове на парченца. Трябва да са обелени, да  Peace
Кухнята почва от 10м., до тогава ще си въведеш жълтъка, има време Simple Smile

# 19
...... а какво имаш впредвид с "+ 1 мерителна лъжица мляко за след годинка" ? Simple Smile

В кутиите адаптирано мляко нали има мерителна лъжичка за дозиране. Ето като лилавата.

За плодовете, най-добре е да са на парчета, но ако не може да дъвче още - намачкай с вилицата Simple Smile

За кухнята - едно време слагаха и сол, и прясно мляко, т.е. освен жълтъка, има и др. неща, които може да не си въвела. Аз я пропуснах. Ако менюто ви е сравнително здравословно, няма проблем да мине на обща храна.

# 20
Не се сърди, човече,

А разбрах те сега, да мерси. Без разтваряне направо сухата консистенция ли слагаш ти?

А за кухнята- единствената причина поради, която искам да я запиша притеснението ми, че няма да мога да и предложа толкова разнообразно меню като тяхното ................

P.S. НИКАКЪВ УСПЕХ С ТАЗИ ПОПАРА, НЕ Я ЩЕ ...... 

Последна редакция: пн, 20 яну 2014, 11:57 от Love_85

# 21
Зависи от това как се е получило самото ядене, ако ми трябва да го сгъстя - сухо, ако е прекалено гъсто и искам да поразредя - разредено Simple Smile
И спазвай правилото, че не бива да се слага в много гореща храна, малко да поизстине.

За кухнята - не смятам, че е чак толкова разнообразна, колкото я водят. Ако се загледаш в менюто ще видиш, че често нещата са едни и същи, само името е сменено. От друга страна, имаш повод и за вас да готвиш разнообразно  Simple Smile което е полезно за всички.

Освен това кухнята включва единствено обяд. Т.е. останалите неща пак ще трябва да си ги подсигуриш. Някои разпределят храната за 3 хранения, но тя уж така е изчислена, че няма начин да покрие нуждите за цял ден. А на обяд можеш да даваш супа, по-гъстичка, която напълно задоволява, ако е достатъчно богата на съставки Simple Smile ако сте само с бебето, може да готвиш количество за 4 порции - по една за теб и една за него на ден. На втория ден добавяш масълце или сметана, пасираш и става крем супа или вариш месото и зеленчуците отделно, а преди да ги смесиш отделяш за единия ден зеленчукова, така си спестяваш 1 готвене  Peace

Долу пускам примерно меню, виж ще ти свърши ли някаква работа, според мен идеално може да си се храните и вие с него, без да готвиш отделни порции. Където пише месо съм давала - заешко, пуешко, патешко или свинско, каквото имаш, но според мен не е чак толкова фатално, ако са заменени от пиле, риба, телешко. В крайна сметка количеството е толкова малко, че не влияят особено  Laughing

Скрит текст:
Понеделник
Закуска: Овесени ядки с мляко, масло и сирене
Обяд: Зеленчукова супа (по-гъстичка като манджа)
Следобедна закуска: Кисело мляко с нарязан на парченца банан
Вечеря: Месо с ориз

Вторник
Закуска: Грис с мляко, масло и сирене
Обяд: Пилешка супа
Следобедна закуска: Плодова салата - банан, ябълка, круша, на парченца, покрити със сметана
Вечеря: Месо с картофи

Сряда
Закуска: Пшенични ядки с мляко, масло и сирене
Обяд: Крем супа зеленчукова с парченца шунка
Следобедна закуска: Грис с настърган банан
Вечеря: Риба със зеленчуци

Четвъртък
Закуска: Елда
Обяд: Картофена супа
Следобедна закуска: Кисело мляко с бисквити
Вечеря: Пиле с грах

Петък
Закуска: Микс овесени, пшенични ядки и просо, пасирани на каша, с мляко, масло и сирене
Обяд: Пълнени чушки с яйца и сирене (обезсолено)
Следобедна закуска: Тиква на фурна
Вечеря: Телешко със зелен боб

Събота
Закуска: Кус кус с мляко, масло и сирене
Обяд: Леща
Следобедна закуска: "Тутманик" от грис с айран (почивен ден е, става за цялото семейство Simple Smile)
Вечеря: Пиле с ориз

Неделя
Закуска: Качамак
Обяд: Супа топчета
Следобедна закуска: Баничка с айран (пак за всички)
Вечеря: Мусака

Към манджите - нарязани зеленчуци, доматчета, краставички, каквото обича детето.
Сол и захар - не.
Мляко - на поискване.

# 22
Детето ти си е съвсем добре на ръст и тегло. На 8 м. бяхме с такова меню:

7,30 - 180 Ам
10,30 попара/ можеш да замениш с изброените в предните постове/
13,30 редуваме месно/пуешко, пилешко, заешко, телешко/ и зеленчуково пюре с 1/2 жълтък
16,30 готова каша, овесени ядки, грис и др. + 1 банан намачкан или настъргана ябълка, варена тиква слагам в гриса или овесените ядки, други пресни плодове не давам, пюрета от кайсии, праскови, сливи и круши.

# 23
Детето ти си е съвсем добре на ръст и тегло. На 8 м. бяхме с такова меню:

7,30 - 180 Ам
10,30 попара/ можеш да замениш с изброените в предните постове/
13,30 редуваме месно/пуешко, пилешко, заешко, телешко/ и зеленчуково пюре с 1/2 жълтък
16,30 готова каша, овесени ядки, грис и др. + 1 банан намачкан или настъргана ябълка, варена тиква слагам в гриса или овесените ядки, други пресни плодове не давам, пюрета от кайсии, праскови, сливи и круши.

Попара въобще не иска, 3 дни пробвам детето затваря уста ... лошото е , че започна да отказва и АМ- изпива 70- 100 мл и то след много упоритост от моя страна ... не знам какво да правя, по принцип сме с 4 зъба вече, последният от които изби миналата седмица но засега не виждам нов тръгнал .... дали е от тях не знам ........... сега смятам сиренето да го слагам в зеленчуковото пюре вместо жълтък, който още не съм и дала ....... но с АМ какво да правя не знам. Иначе следобед и правя каша овесена с ябълка, която си е млечна, но и на нея се назлъндисва Sad

# 24
  • До морето
Много добре си храниш детето! Няма и за къде да бързаш с жълтъка, аз го въведох на 1г.и 3м. и то направо в приготвено ядене, т.е. не съм си играла да варя, че да разделям на осминки и т.н.

За попарата - дъщеря ти дъвче ли? Моят син в началото категорично отказваше попара, като попорасна малко и започна дадъвче хубаво, прояде и попара. Можеш да я правиш с АМ, а не с чиста водица  WinkА пък и да не прояде, не е болка за умиране, попарата не е чак толкова полезна. Дали са ти достатъчно други опции за закуска. Аз мога да предложа кус-кус. И досега това е най- любимата закуска на сина ми  Simple Smile

От месата е хубаво да въведеш рибата, а иначе може да разнообразиш и зеленчуците. Дъщеря ти е голяма и щом досега не е показвала алергична реакция може малко да съкратиш сроковете за въвеждане, т.е. може поне зеленчуците да ги въвеждаш през 3-4 дни.

# 25
И моята не прояде попара и личната ме посъветва да заменя с домашна юфка. Можеш и да я пасираш.  Peace

# 26

Попара въобще не иска, 3 дни пробвам детето затваря уста ... лошото е , че започна да отказва и АМ- изпива 70- 100 мл и то след много упоритост от моя страна ...

С тази упоритост скоро ще пишеш  в темите Детето ми е злоядо.

# 27

Попара въобще не иска, 3 дни пробвам детето затваря уста ... лошото е , че започна да отказва и АМ- изпива 70- 100 мл и то след много упоритост от моя страна ...

С тази упоритост скоро ще пишеш  в темите Детето ми е злоядо.
Peace
Не насилвай детето, като не иска - не давай. Няма да остане гладно, спокойно Simple Smile

# 28
Дафи и Трещи, вие сте го осъзнали и това е много добре. НО трудно се осъзнава, още в първия си пост по темата писах нещо, което не се прие добре.  Tired

# 29
Абе хора защо се държите така? За съжаление такива коментари и отношение не ми е случват за пръв път в този форум. Оставете попарата, да, не я иска ОК, а като не иска да пие мляко детето какво- да я оставя на вода ли цял ден? Не разбирам с какво провокирах последните постове.  Cry

Общи условия

Активация на акаунт