Доживотният затвор без замяна отпада от НК

• 7 373
  • 142
  •   1
Отговори
# 75
Едно мнение на Александър Джеров:

"- Професор Джеров, дискусията за отмяна на доживотния затвор без право на помилване дойде някакси внезапно. Навременен ли е според вас този въпрос, който бе повдигнат от вицепрезидента Маргарита Попова?

- Не бих могъл да отговоря защо този въпрос се поставя именно сега. Предполагам, че има някакво подсещане от Европейския съюз по тази тема. Ние, българите, имаме толкова проблеми, които тровят всекидневието ни. Така че въпросът, който постави госпожа Попова за доживотните присъди без право на помилване, стоят някак си встрани от обществото. Но и не съвсем, защото страданията на близките на жертвите от подобни престъпления са огромни.

- Да, близките на жертвите казват така:”Ако имате пострадал в семейството, жертва на чудовищно престъпление, няма да сте безразличен дали ще се отмени наказанието доживотна присъда без право на замяна”.

- Струва ми се, че предложението на вицепрезидента г-жа Попова отчита само едната страна. Никой не мисли за жертвите на тези престъпления. Става дума за майките, бащите и най-близките роднини на хора, които са били умъртвени по един мъчителен начин. Те все едно не съществуват. Или по-скоро въпросът с близките на жертвите на тези чудовищни престъпления, се забравя. Те остават някак си в сянка. Гледах предаване по една телевизия, в което бяха поканили една майка, която попита:”Ами ако бъде помилван убиецът на моето дете, ние какво ще правим? Аз ще бъда ли помилвана, когато този спомен, тази неистова тъга и тази болка ще останат до края на живота ми?” Когато се прави нещо, трябва да се огледат всички страни, не само да се помилват извергите. Трябва да предвидим какво ще правят в тази ситуация близките на жертвите, как те ще го понесат. Аз вече започвам да градирам. Едно е да убиеш човек като го застреляш, друго е като го режеш и вкарваш във фризер парчетата от него. Да му разнасяш частите от тялото насам и натам. Нека помислим какво представляват тези хора, които са осъдени за подобно деяние.

- Ако ви разбирам правилно, вие сте за доживотен затвор без право на помилване за най-тежките случаи. Така ли е?

- Да. Аз съм на мнение, че Наказателният кодекс трябва час по-скоро да бъде променен. Да отпаднат онези бивши „контрареволюционни” престъпления срещу властта и т.н. Нека да останат случаите, когато е извършено жестоко убийство чрез мъчения на човека, чрез засягане на неговата слабост. Имам пред вид престъпленията с деца и жени, както и на тези, които се извършват срещу инвалиди."

# 76
А каква е целта на тази промяна?
Какво се очаква да постигне, всеки път си задавам този въпрос след всяка нова хрумка?  newsm78
Ще намалее престъпността ли, хората ще спят по-спокойно, обществото ще се чувства по-сигурно ли?

Никой не го боли за това дали ще се увеличи престъпността или не.
Идеята е да намалеят затворниците, защото няма пари за издръжката им. А и нали се сещаш че замяната на доживотния си струва пари? Та който е богат го заменят, който не е-си лежи..

Въобще не е свързано с пари - осъдените на доживот без  право на замяна са сигурно 1 % от всички осъдени на лишаване от свобода. Не знам точната статистика, но са много много малко.
Що не дадеш статистика да видим колко са малко и какви престъпления са направени. А парите са си пари-колкото и да са малко.

# 77
Нали работят в затвора?

# 78
Нали работят в затвора?
Че какво толкоз работят? Ако изразим продукта им в пари дали ще стигнат за издръжка на персонала, за заплати на охраната и за затворническата манджа? Да не говорим за ремонт и поддръжка на сградите. Не ми се връзва никак да успяват да покрият и 10 % от разходите.
Освен ако нямате някаква статистика...
Затворническите предприятия като всяко държавно нещо са страшно неефективни..

# 79
  • София

В смисъл убиец, наръгал някого брутално 56 пъти или изтрепал 10 души, може да мине по някакъв начин според теб за "нормален", да си излежи двайсетте години и после да му търсим работа? Confused
Щото обикновено на такива им дават най-тежката присъда.

Аз все съм гледала по филмите тия експертизи си ги назначават, за да се изкарат невменяеми и да не подлежат на наказателна отговорност, а да минат само с хоспитализиране.
Аз лично някакъв изрод няма как да приема за нормален.

Не според мен. Според закона. Аз какво казвам, мисля и искам няма никакво, ама никакво значениее.

А на филмите не вярвай много. Още повече в огромната си част, предполагам, говориш за американски филми, където правната система е различна от нашата.
Не ние определяме кой е нормален и кой не. В интерес на истината масово хладнокръвните убийци са си съвсем нормални хора. И няма лекар в света, който да може да докаже, независимо какви методи използва, че тези хора всъщност са ненормални, че имат психични отклонения.
Друг е въпросът, че умът ми не побира що за човек може да извърши брутално убийство.

Тцъ, според закона е изрод, осъден на доживотна без право на замяна, заместител на смъртното наказание. Сега, с тази промяна явно се очаква тия мили хорица да се "поправят" и след 20 години да си щъкат свободно. Те изначално не са там, за да се поправят, а защото смъртното наказание не било хуманно, сега пък и доживотната присъда не била. А ти за интегриране ни говориш и как щели да оцелеят. Tired

Няма какво да вярвам или да не вярвам на филмите, със сигурност и тук психиатрични експертизите се правят, за да се установи може ли лицето да носи наказателна отговорност.
Колко е "нормален" и според кого е отделен въпрос.

# 80
Затворническите предприятия като всяко държавно нещо са страшно неефективни..

Работят и за външни фирми, но естествено, че не си покриват издръжката. Едва ли някъде това се случва.

# 81
Въпреки обяснимият гняв на жертвите малките присъди има и обратна страна медалът. Не е мой примерът - някой изфорумите се аргументира с факта, че Коце Маца например докато въобще го осъдят тука нашите тутманици, германският му "партньор" си излежа присъдата. В много държави правосъдието е основано не на свирепостта, а на почти пълната сигурност, че ще се разследва стореното, почти сигурно ще те заловят и осъдят и обществото ще те порицае, пък било то и година затвор  за голяма далавера или 5 години /примерно/ за убийство. При нас при досегашните големи наказания - престъпниците не ги закачат, полицията не й се занимава, за въпросния Коце Маца заповедта за ареста мина през ШЕНГЕН /където не ни пускат/, за да не може БГ полиция и прокуратура да набарат тази заповед и да го предупредят да се скрие. Вижте братя Галеви, Веска Меджидиева.... какво като има тажки наказания, като не се прилагат, с активното участие на прокуратурата. Дела се точат по 7-15 години и се прекратяват поради изтекла давност.... При нас дори няма прецеденти, както в американските съдилища. Стависки полицията го спира пиян и го пуска, той убива един, и прави друг на зеленчук /на практика я уби, аз не вярвам, че тя някога ще се събуди/ - на колко го осъдиха? по това време дъга жена, кара пияна и уби трима - тя получи 14 години. Как така за 2 убийства - свобода и глоба, за три убийства - 14 години, като провинението е едно и също - каране пиян.....

п.п. И още нещо да добавя - за Германия /знам със сигурност/ и мисля, че за Норвегия важеше - излежаваш си оппределената от съда присъда, но ако нен си се превъзпитал и властите считат, че си опасен - оставаш да си лежиш в затвора БЕЗ присъда, за колкото време, властите решат. Не е хуманно, но пък начин, макар и рядко ползван, да респектираш рецидивистите и зверовете.

# 82
Стависки полицията го спира пиян и го пуска, той убива един, и прави друг на зеленчук /на практика я уби, аз не вярвам, че тя някога ще се събуди/ - на колко го осъдиха? по това време дъга жена, кара пияна и уби трима - тя получи 14 години. Как така за 2 убийства - свобода и глоба, за три убийства - 14 години, като провинението е едно и също - каране пиян.....

Ми ние сме страната на чудесата.

# 83
  • гр. София
Ели, интегриране трябва да има. Защото, искаме или не, осъдените един ден излизат навън. Дори тези, които не са с присъда доживотен затвор без право на замяна, но които също може да са извършили тежки престъпления. И като излязат, понеже се озовават в непозната среда, в която не могат да се впишат, най-лесно им е, а понякога единствено възможно, я да почнат да крадат, я нещо друго, отново противозаконно. Е, добре ли е за обществото това?

Колкото до делото Стависки, преди години Кирил Маричков не направи ли също катастрофа, при която загинаха хора? И не го осъдиха ефективно. Припомнете ми, моля. Та, ако е така, Стависки не е прецедент.

# 84
  • София
Ели, интегриране трябва да има. Защото, искаме или не, осъдените един ден излизат навън. Дори тези, които не са с присъда доживотен затвор без право на замяна, но които също може да са извършили тежки престъпления. И като излязат, понеже се озовават в непозната среда, в която не могат да се впишат, най-лесно им е, а понякога единствено възможно, я да почнат да крадат, я нещо друго, отново противозаконно. Е, добре ли е за обществото това?
Ако си говорим принципно - да, но ако се придържам към темата, не, изродите, извършили особено тежки престъпления, не трябва да се интегрират, а да се изолират.
Интегрирането не е настоящи проблем, той си е съществувал винаги. В момента проблем е пускането на свобода на получилите смъртна присъда, съответно доживотна без право на замяна, а сега за по-хуманно 20 годишна.
Ти гледала ли си обсъжданото по-горе предаване, тоя Момата как ще го интегрираме? Thinking
Аз все се надявам, че ще бъде проявен някакъв здрав разум и няма да се допусне подобни психопати да излизат навън.

# 85
  • гр. София
Да, да, аз по принцип говоря, за всички видове престъпления.  Peace
Иначе съм съгласна с теб, някои хора не трябва да излизат от затвора никога. Аз и по-напред в темата писах - против отмяната на доживотния затвор без замяна съм.

# 86
При нас дори няма прецеденти, както в американските съдилища. Стависки полицията го спира пиян и го пуска, той убива един, и прави друг на зеленчук /на практика я уби, аз не вярвам, че тя някога ще се събуди/ - на колко го осъдиха? по това време дъга жена, кара пияна и уби трима - тя получи 14 години. Как така за 2 убийства - свобода и глоба, за три убийства - 14 години, като провинението е едно и също - каране пиян.....

В Щатите дават по 45 години за това.

# 87
  • при късмета
Като ще отменят "без право на замяна", като има случаи на повече от една жертва да ги осъждат на по 20 години за всяка. Като изтрепаш няколко човека и те осъдят на 40-100 години, нека няма "без право на замяна". В Европа не знам дали има такава практика някъде, но в някои щати на САЩ върши работа

# 88
Като ще отменят "без право на замяна", като има случаи на повече от една жертва да ги осъждат на по 20 години за всяка. Като изтрепаш няколко човека и те осъдят на 40-100 години, нека няма "без право на замяна". В Европа не знам дали има такава практика някъде, но в някои щати на САЩ върши работа

Липсата на кумулация е само частична алтернатива, т.е. не е никаква алтернатива. Има достатъчно случаи, при които едно единствено деяние заслужава доживотен затвор без замяна, че и повече. Иначе ясно, че за серийния убиец е все едно дали има доживотен без замяна или 800 години затвор.

# 89

Липсата на кумулация е само частична алтернатива, т.е. не е никаква алтернатива. Има достатъчно случаи, при които едно единствено деяние заслужава доживотен затвор без замяна, че и повече. Иначе ясно, че за серийния убиец е все едно дали има доживотен без замяна или 800 години затвор.

Е така е. На някои хора и 1000 години затвор са им малко. Чела съм папките на такива, виждала съм ги, дори в затвора ги ненавиждат. Но може би за някои други има шанс.

И тук е момента да вметна, че познавам само американската система. И че има системно тормозени жени, които са убили от страх. И това не е оправдание. Но, може би, при тях има надежда (примерно, има и други рискови групи).

Последна редакция: пн, 20 яну 2014, 02:12 от Devorah

Общи условия

Активация на акаунт