Доживотният затвор без замяна отпада от НК

• 7 370
  • 142
  •   1
Отговори
# 90
Хуманна,но към този,който заслужава.
Но не и към такива,извършили тежки престъпления,най-вече убийства.Аз съм за смъртната присъда(90%) и против да променят доживотната.  Naughty

Последна редакция: пн, 20 яну 2014, 10:22 от *Pippi*

# 91
  • София
Добре де, аз имам следния въпрос - Осъждат някого за убийство. Убиват го, чрез смъртна присъда.  След 5 години се разбира, че извършителят е друг. И какво? Ще духнем и осъденият ще оживее отново ли?

"Филмът "В името на отца" е създаден по истински случай. В осем часа вечерта на 5 октомври 1974г. в бар в Гилфорд, Англия, избухва мощна бомба. Атентатът е организиран от ИРА, а загиналите са петима. За да потулят бързо случая, ченгетата намират и изкупителните жертви. Удобните заподозрени се оказват незаконно пребиваващите в Белфаст Гери Конлон и Пол Хил. Те са принудени да се признаят за виновни. На процеса престъпниците са осъдени на доживотен затвор, въпреки че полицията разполага с неопровержими доказателства за невинността на обвиняемите. Всичко върви по плана на полицаите, докато адвокатката Гарет Пиърс не открива истината."

След няколко месеца хващат човек, извършил бомбен атентат на друго място. Той си признава и за атентата в бар Гинфорд, но властите потулват случая, за да не си признаят грешката. Мнимите виновни прекарват 14 години в затвора. Бащата умира. Има и осъдени на  15 години затвор жена и деца (които по времето са били на 14-15 години). След появяването на доказателствата делото е прекратено. Но все пак са ЖИВИ. Щото, ако имаше смъртно наказание...
А, да, забравих, че духваме и те оживяват!

# 92
А ако миг преди да издъхне на 95 години, става ясно, че затворникът Х е невинен и е лежал в затвора 70 години абсолютно невинен?

# 93
При нас дори няма прецеденти, както в американските съдилища. Стависки полицията го спира пиян и го пуска, той убива един, и прави друг на зеленчук /на практика я уби, аз не вярвам, че тя някога ще се събуди/ - на колко го осъдиха? по това време дъга жена, кара пияна и уби трима - тя получи 14 години. Как така за 2 убийства - свобода и глоба, за три убийства - 14 години, като провинението е едно и също - каране пиян.....

В Щатите дават по 45 години за това.

Ама като почнете на килограм... В кои точно щати?

Без да съм запозната като Devorah отблизо с американската съдебна система на килограм, ето няколко случая, намерени с търсачната, защото най-лесно се създават легенди из форуми

‘Party Princess’ sentenced to four years in prison in DUI killing
Dentist sentenced to 12 years, license revoked in double DUI manslaughter
Driver in DUI manslaughter that killed two in Hudson sentenced to 22 years
DUI Driver Expected To Get 10 Years For Manslaughter, Child Endangerment

DUI - Driving under the influence

Ако искате мога да дам и десетки други линкове, но надявам се и на незапознатите им става ясно, че колкото случаи, толкова различни ситуации и присъди, каунти по каунти, щат по щат.

Последна редакция: пн, 20 яну 2014, 16:03 от Кейси

# 94
  • Варна
Добре де, аз имам следния въпрос - Осъждат някого за убийство. Убиват го, чрез смъртна присъда.  След 5 години се разбира, че извършителят е друг. И какво? Ще духнем и осъденият ще оживее отново ли?

Аз пък,  за невинните жертви да запитам, убиват ги и после какво, ще духнем и те ще се събудят щото убиеца е преживял катарзис?  Stop
Рискове от грешки винаги има, точно затова съм против смъртното наказание, но не и против доживотния затвор без право на замяна.  При него нещата са поправими.

# 95
Премахването на смъртното наказание не е заради евентуалните грешки, а защото прави и всички нас убийци.

# 96
Aз съм против смъртното наказание, но ЗА доживотен затвор без замяна!
Грешки в правосъдието винаги е имало, има и ще има - неизбежно е! Само, че в България са малко повече от приемливото, ама то май не са и грешки, а целенасочени актове! newsm78

# 97
Без да съм запозната като Devorah отблизо с американската съдебна система на килограм, ето няколко случая, намерени с търсачната, защото най-лесно се създават легенди из форуми

‘Party Princess’ sentenced to four years in prison in DUI killing
Dentist sentenced to 12 years, license revoked in double DUI manslaughter
Driver in DUI manslaughter that killed two in Hudson sentenced to 22 years
DUI Driver Expected To Get 10 Years For Manslaughter, Child Endangerment

Няма спор, има разлики. Първия линк погледнах само:

Tomica’s admission will likely play a significant role in civil court: Riccioletti’s family is suing Nikki Beach, alleging they were negligent in allowing an underage employee to drink.

Tomica faced more than 50 years in prison. But Riccioletti’s ex-wife, was “the driving force behind this plea ... her strength, her forgiveness, her love,” said Assistant State Attorney Warren Eth, who prosecuted the case with Griska Rodriguez.

Непълнолетна е, въпреки че е съдена като пълнолетна, ще излежи наказанието си в youthful offender facility.

# 98
  • София

Аз пък,  за невинните жертви да запитам, убиват ги и после какво, ще духнем и те ще се събудят щото убиеца е преживял катарзис?  Stop
Рискове от грешки винаги има, точно затова съм против смъртното наказание, но не и против доживотния затвор без право на замяна.  При него нещата са поправими.
[/quote]

Именно.

# 99
  • София
Премахването на смъртното наказание не е заради евентуалните грешки, а защото прави и всички нас убийци.

Мдааа

# 100
     Интересна тема. Още на първа страница Бог бе изгонен от нея категорично от една потребителка. Но хайде да погледнем малко по-широко. Човек вижда и знае само ограничен кръг неща. Всички говорим за зверски убийства и закоравели престъпници, чиито престъпления стават явни за обществото. Но има и такива, които остават скрити. Няколко примера: Детска психоложка ми разказа за новородено, което е извадено с форцепс след часове наред мъки на майката, оставена сама в родилното, защото на горния етаж имало 7 аборта и всички лекари отишли там да печелят... И бебето , и майката бяха в безнадеждно състояние. Има ли тук убиец, присъда, затвор? Още. Има лекари, убили цели градове абсолютно невинни неродени човеци, и то по най-зверски начин, режейки ги на части живи. Присъда, поне обществено порицание - нищо подобно.  Има търговци, съзнателно тровещи стотици хиляди българи с вредни и ракообразуващи съставки в храните - кой ги съди? Ракът е с размерите на епидемия в България, а забраниха да продължават изследванията си лекарите, които бяха открили - за пореден път - извлек от билка, унищожаващ туморите. Забраниха и на болни, осъдени на умиране, да опитат такова лечение... Да продължавам ли? Затова обществото трябва да дава право на сгрешилия да се опомни и да се покае за стореното - кой от нас никога не е грешил в нещо, макари не толкова "видимо", но последният съд принадлежи на Твореца, и той е наречен Страшен съд.

# 101
Къде са забранили лечението? Никой не може да забрани на някого да пие отвари и да се маже с природни средства, стига да има кой да му ги приготвя, а няма как да се забрани приготвянето или изследването. Може да се спре финансирането. Тогава се вижда и какви сме като нация, защото за "доказаното" лечение не съм чула някой обикновен гражданин да е дарил и лев.

# 102
  • Варна
     Затова обществото трябва да дава право на сгрешилия да се опомни и да се покае за стореното - кой от нас никога не е грешил в нещо, макари не толкова "видимо", но последният съд принадлежи на Твореца, и той е наречен Страшен съд.
Последният да, но предпоследният ( за атеистите си е съвсем последен) е човешкият.
Не знам, ама за мен има грешки и "грешки". Някои изобщо не са неволни.

# 103
...но последният съд принадлежи на Твореца, и той е наречен Страшен съд.

Не и за мен.
Мнението ти, може и да умилява средностатистическия мирянин, но слава богу, че религията отдавна е разделена от правораздаването.
Творецът ви да си съди стотиците божи служители, посягащи на деца, защото е ясно, че са недосегаеми.

# 104
В Щатите дават по 45 години за това.

Ама като почнете на килограм... В кои точно щати?
Сигурно е средно аритметично число за 50-те щата. Смъртната не знам обаче как я смятат.  Laughing

Последна редакция: вт, 21 яну 2014, 23:12 от Анонимен

Общи условия

Активация на акаунт