Унищежение на 140 години "Женски пазар" - пазар за хората.

• 8 536
  • 92
  •   1
Отговори
# 75
Деница, тоест все пак ще има зеленчуци на пазара. Впрочем, явно си запозната с плана и идеята на общината, може ли да го дадеш като линк тук, за да го разгледаме все пак?  Rolling Eyes

Silverstone, това се чудя и аз. Защо производителите и прекупвачите ни мислят за глупави? Разбира се, че се познават предимствата на българската продукция и предимствата на това да си избираш от Била или Кауфланд зеленчуци. В крайна сметка, претеглят се предимствата и недостатъците и взимаш решение. Не е като да нямаме избор.

Впрочем и мен дядо хаджия малко ме озадачава. Бях свикнала да чета негови мнения в темите за постите и християнството като начин на живот, та бях свикнала на стила му там.

# 76
  • София
Ами да обясня. Моето мнение не е срещу тези, които не искат да ходят на женския пазар. Моето мнение е срещу тези, които с лека ръчичка закриват нещо с традиция, защото видите ли ние ходим в хипермаркета. Моето мнение е срещу тези, които с лека ръчичка закриват поминъка на макар и малко хора. Моето мнение е срещу тези, които с лека ръчичка решават да изсекат цяла гора заради две три изсъхнали дървета. Моето мнение е срещу тези, които решиха, че женския пазар (като място и тържище) им е виновен за бардака, който се създаде там.

Та ако искате се чудете, ако искате го наречете злоба. Интересно обаче, защо не намерихте злобата в онези, които лесно разрушават, закриват и обезличават. А намирате злобата само в тези, чието мнение не споделяте.

Ами нека да е злоба. Предпочитам даже да е злоба, когато се изказвам срещу целенасочена политика за унищожаване на малкия и среден бизнес и натикването ни в конвейрите на хипермаркетите. Само в моя микрорайон на Люлин в рамките на няколко месеца, вече са закрити около 10-на малки магазинчета (железарии, бакалийки, малки баничарници и т.н.). И сега тук пак ще ми се изхилят пискливо ония снобките и ще кажат „Еееее какво пък толкова е станало, голяма работа, че 10-на семейства ще останат без работа“. Мдаааа ... в такива случаи наистина съм злобен и не искам да бъда друг. Овцедушието ще ни изтрие от земята.

# 77
дядо хаджия, нещата са по-сложни от колкото ги описваш, според мен. Не е въпросът хипермакети или общ. пазари. Въпросът е в качеството на стоките и обслужването, и в търсенето и предлагането. По пазарите се продава много некачествена вносна стока, която отблъсква клиентите от пазарите въобще. Миналата година на Женския пазар ми продадоха отвратителни ягоди на цената на качествени и се зарекох повече да не стъпя там http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=713361.msg24877121#msg24877121 . Поне докато не се променят нещата. Не сме виновни ние, градските ''лигли'' , че това място беше станало отвратително, а корумпираното и некадърно ръководство на Женския пазар, което не положи усилия нещата да бъдат както трябва. И г-жо Деница Денева - вие като лично заинтересовани търговци, защо не настоявахте -за парите които плащате като наеми пазарът да бъде поддържан от ръководството му както е редно? Защо не протестирахте досега против черноборсаджиите и "регента", например? Защо търпяхте мърсотията? Защото печелехте твърде добре и наемите бха прекалено ниски, или... ?
По пазарите търся бабите и оригиналните производители доколкото мога да ги разпозная. На Красно село има една жена от която отдавна си купувам картофи - много любезна и коректна и стоката е качествена. Също и от семейство които продават от микробус със сергия до Кауфланд в Овча купел. Само много зает човек или непоправим мързел би си купил картофи с 40% по-скъпи от магазина, който е на 200м...

# 78
Аз не видях някой да предпочита зеленчуците от хипермаркета пред тези от пазарите. Аз си купувам плодове и зеленчуци само от пазар, но не и от ЖП. Искам хубава стока, аз да си я избера. Ако искам ще си взема 1 морков, 1 ябълка, то си е моя работа. Искам добро отношение. За което бих плащала по-висока цена, разбира се.

# 79
Аз лятото последно. Буквално преди да започне промяната. От тогава са ми впечатленията, тогава ме удариха в грамажа...

Наистина много странно. Винаги правим проверка на контролната везна и само веднъж имаше разминаване, при това в наша полза  Crazy пазаруваме редовно, поне 4-5 дни в седмицата.

# 80
  • Plovdiv, Bulgaria
И г-жо Деница Денева - вие като лично заинтересовани търговци, защо не настоявахте -за парите които плащате като наеми пазарът да бъде поддържан от ръководството му както е редно? Защо не протестирахте досега против черноборсаджиите и "регента", например? Защо търпяхте мърсотията? Защото печелехте твърде добре и наемите бяха прекалено ниски, или... ?

Naughty Да поясня, не съм госпожа, а госпожица и обръщението ми към вас беше предизвикано от разговор с мой познат, журналист, който е итервюирал главният архитект на София. В медиите вече излезе информация, че в новата част не се предвиждат плодове и зеленчуци, дори хранителни стоки. Реакцията ми беше спонтанна и всичко, което исках да ви покажа и да ви накарам да разберете, беше прекрасно написано от дядо хаджия . Нямам какво повече да добавя.
По въпроса за наемите. До колко знам, те започват от 650 лв на месец за 1кв/м сергия. Ако ви струва изгодно, можете да се пробвате и вие, но май магазините на Витошка са по-евтини. Мой приятел има магазин там и мога да ви кажа, че плаща 3 пъти по-малко, отколкото струва магазин,  на ЖП със същата квадратура.
    В крайна сметка сещате ли се какво излиза? Изгодата за работата там, остава само за Столична Община, като собственик на ЖП.

# 81
Ами изглежда Витошка е много по-евтина, да. 80 лева/кв.м. сравнени с 650 лева/кв.м. на Женския пазар според http://www.lev.bg/view_article.php?article_id=76251  Whistling Whistling

Деница, моля, поправете грешката в заглавието на темата.

# 82
  • София
дядо хаджия -  не е толкова лошо да има промени. За едни ще им се отнеме поминъка, на други обратното, каквото и да направят там, хора ще работят, нали.
В този си вид пазара е отвратителен, отблъскващ и т.н. Аз предпочитам да си взимам плодове и зеленчуци от пазар, но не и от този.

Искам като отида на пазар, да не е мизерия, мърсотия, цигания, блъсканица, искам да не се притеснявам, че някой ще ми пребърка чантата, искам да мога да си подбирам какво да купя и да пазарувам толкова гр/бр/ кг колкото ми душа иска и да не ме удрят в теглото, нищо от това не ми предоставя женския пазар във вида, в който е...
Аз лично ходя на пазар, за да пазарувам, не да се карам и правя масови скандали с нагли продавачи, ако не знаят да се държат нормално с клиенти просто ги губят,  моите нерви са ми по-ценни, пък ако ще златни круши да ми продават.
Така че - да, все ми едно за бъдещето му, пък ти както искаш си го приемай, превеждай и наричай.

Последна редакция: нд, 26 яну 2014, 11:35 от Angel_Dust

# 83
  • София
дядо хаджия -  не е толкова лошо да има промени. За едни ще им се отнеме поминъка, на други обратното, каквото и да направят там, хора ще работят, нали.
В този си вид пазара е отвратителен, отблъскващ и т.н. Аз предпочитам да си взимам плодове и зеленчуци от пазар, но не и от този.

Искам като отида на пазар, да не е мизерия, мърсотия, цигания, блъсканица, искам да не се притеснявам, че някой ще ми пребърка чантата, искам да мога да си подбирам какво да купя и да пазарувам толкова гр/бр/ кг колкото ми душа иска и да не ме удрят в теглото, нищо от това не ми предоставя женския пазар във вида, в който е...
Аз лично ходя на пазар, за да пазарувам, не да се карам и правя масови скандали с нагли продавачи, ако не знаят да се държат нормално с клиенти просто ги губят,  моите нерви са ми по-ценни, пък ако ще златни круши да ми продават.
Така че - да, все ми едно за бъдещето му, пък ти както искаш си го приемай, превеждай и наричай.

Абсолютно си права и аз съм за това, но пак да повторя, ако столична община не предприеме мерки за въвеждане на ред и сигурност в района, колкото и ремонти да направи нещата ще си останат същите. Справка (отново напомням) района около ЦУМ и бившата централна баня.

# 84
  • София
каквото и да ремонтират искам да си останат плодове и зеленчуците, щото не знам откъде в цяла София мога да купя малини и боровинки по 5-6 лв килото.

# 85
  • София
каквото и да ремонтират искам да си останат плодове и зеленчуците, щото не знам откъде в цяла София мога да купя малини и боровинки по 5-6 лв килото.
Фризерът ми е пълен с малини по 5 лв и боровинки по 6 лв, закупени от кварталния магазин през лятото. Между другото зарзавата на пазара също е предимно от борсата, откъдето се снабдяват и малките магазини, производители на пазара почти няма.

# 86
Добре де, не обсъждахме ли лика и предмета на дейност по Женския пазар, за които общината отговаря? Поправете ме, ако греша, ама контрабандните цигари, джебчийството и прочее незаконни действия са в полето на действие на МВР.

Пак ще дам примера с пазара Димитър Петков: след ремонта в миналото останаха чехлите, очилата с диоптри, гащите и т.н., както и миризмата на скапани зеленчуци. Смениха се и лицата зад щандовете, смея да твърдя, към добро.

И последно до засегнатите лица: къде може да се разгледа планът за ремонт на Женския пазар?

Не се сърди човече, приемам за нормално като поискам 1кг. да получа 1кг. Наречи ме наивна, ако трябва.

# 87
Те и на/в Илиенци построиха т. нар. Мол, но разните субекти с тъмен цвят на кожата си останаха.

# 88
Женски пазар се променя и след пълната му реконструкция следва да придобие нов облик, с хубави магазинчета и сергии,  циментирани пътеки и добро осветление,  и много други инфраструктурни екстри, които ще го направят един чист пазар. Но дали ще можем да го наречем  европейски и софиянци да се гордеят с него?  Силно се съмнявам, защото в Европа има пазари, които са много лъснати, с кокетни магазинчета, които изглеждат като че ли вчера са боядисани. Има и други, които са просто наредени сергии, без постройки, без навеси, без лукс, какъвто е пазара на площад  Кампо ди фиори, в центъра на Рим, който в 16 часа приключва работа, сергиите и стоките се изнасят,  машини почистват и измиват целия площад и от 18 часа, той се превръща в прекрасно място за разходка или за питие в малките кръчмета наоколо.  Независимо дали са луксозни магазинчета или просто маси, тези пазари са наистина европейски  и това което ги прави такива е удовлетворението ви като клиент, че ще получите всичко за което сте отишли на пазар. Продавачите любезно щи ви подканят  да си купите нещо, да опитате,  почти задължително ще ви сложат 40-50 грама отгоре,  ще ви сложат  покупката в торбичка и ще ви кажат довиждане и пак заповядайте. Ще ви обслужат по възможно най-добрия начин.  На тези пазари витае дух на уважение и удовлетвореност между продавачи и купувачи.  Почти нищо от горното не може да се каже за нашия Женски пазар. Така е от последните 10-15 години и става все по-неприятно да отидеш на пазара. Там ходят предимно пенсионери, които поради ниските си доходи се надяват да си купят нещо на по-достъпна цена, но най-често си тръгват унизени, а понякога и разплакани. Преобладаваща част от продавачите са от една конкретна прослойка от населението ни – мургави млади (20-30 годишни) момчета и момичета,  с изключително ниска култура, агресивни, вулгарни и цинични. При всяко посещение на женския пазар ми се случва да съм свидетел на скандал между продавач и купувач. На този пазар никой не очаква че ще ти сложат  точния грамаж или 10 грама отгоре. Всеки очаква другото, с колко по-малко ще е стоката  от това което плащаш. На този пазар везните са скрити някъде между стоките, като клиентът изобщо не може да види показанията на везната.  На този пазар повсеместно търговците лъжат в грамажа. По всяко време можете да видите някоя баба, която поръчва с  трепереща ръка две ябълки от масата и получава отговор от продавача „а не искаш ли половин да ти отрежа“ и я изгонва от масата, като че ли е престъпник.  В предната част на масите продавачите слагат едни стоки, но ви пълнят торбичката с друга стока от задната страна на масата и виждаш че тя е прогнила или некачествена едва когато се прибереш вкъщи.  Бях свидетел неотдавна на сцена, която ме изпълни с отвращение.   Мъж беше спрял пред  маса изпълнена с връзки зелен лук. Човекът поиска няколко. Продавачът бръкна някъде изпод масата и извади едни връзки, които бяха пожълтели и с окъсани пера. Клиентът каза ама аз не искам такива, а от лука който е на масата. Мургавият продавач му отговори „а не искаш ли един  к у р“.  Тази сцена не се нуждае от коментар. Та думата ми е че колкото и да е лъснат пазара, ако продавачите са онези мургави, агресивни и арогантни момичета и момчета, където вместо думи на учтивост ще чуете ругатни, ще ви излъжат и със стоката която ви продават и в цената която плащате, той няма да може да бъде наречен европейски. Би трябвало общинската служба освен за хубави постройки на пазара  и осигуряване на  най-високи наемни цени за отдаваните маси под наем да знае, че има и други задължения, които в другите държави пазарът сам регулира, но това е … в другите държави.  Клиентите на нашия, софийски пазар очакват още и осигуряването на нормални търговски взаимоотношения. Това общинската служба би могла да постигне с въвеждането на допълнителни критерии – изисквания към кандидатите за наемане на маса или чрез осигуряването на  реално функциониращи  контролни органи  на пазара, които няма да се занимават с преследване на бабите продаващи цветя и магданоз по ъглите, а да не допускат нарушения на нормалните търговски взаимоотношения.  И някъде на видно място да е обозначено на пазара, къде клиентът може да потърси защита в случай на измами или некоректно пазарно поведение, което да бъде документирано и при повторен случай на лицето да бъде отнет достъпа му да търгува на пазара.  Очевидно ние географски сме в Европа, но ще ни трябват и ефективни възпитателни мерки на пазара за да можем  да го наречем европейски.

# 89
Женски пазар се променя и след пълната му реконструкция следва да придобие нов облик, с хубави магазинчета и сергии,  циментирани пътеки и добро осветление,  и много други инфраструктурни екстри, които ще го направят един чист пазар. ............................... Очевидно ние географски сме в Европа, но ще ни трябват и ефективни възпитателни мерки на пазара за да можем  да го наречем европейски.
newsm10 newsm10 newsm10

Общи условия

Активация на акаунт