ИСТАНБУЛ в очакване на лалетата [тема 28]

• 50 540
  • 735
  •   1
Отговори
# 270
  • Варна
ХелънчеHug!

Нервакова, Таня е напълно права, трябва да имаш предвид променливия характер на времето. И ние ходихме на Чамлъджа през август, при същото ходене посетихме и Пиер Лоти, и Сапфир... но, за да видиш града от тези три места, трябва времето да ти е съюзник. През април м.г. времето бе облачно, но ясно и, въпреки вятъра, успяхме отново да погледнем града от височината на Сапфир. Та, може би, при ясно, но не особено топло време, е по-разумно да се отиде именно там (още повече, че има директен автобус от Емиргян - Сапфир). Гледката е уникална, вижда се и азиатската, и европейската част на града. Определено, обаче, в първия момент с хубаво време трябва да потеглите към парка, т.е. още първия ден, ако трябва. Неделята не я бройте, няма гаранция, че времето ще стигне.
Наясно си, че плана е само пожелателен, на място ще действате според ситуацията.

А това...

...може да почака и за другото ходене Laughing

Yoanaa, чете ли нещо от темите ни?

# 271
Ети, Ети сега няма отърваване от мен, моля за по точна информация за пекарната на Искър  chef
Сега, като се замисля е на Екзарх Йосиф. Заставаш с гръб към минералната вода. На единия ъгъл има Уникредит, на другия хранителен магазин. Отиваш на тротоара, където е Уникредит и тръгваш по посока Раковски. След Уникредит е едно, две помещения. Почти на ъгъла. Дано да ми разбираш обясненията... ooooh!

# 272
Да, планът за застрояване на парка Гези бе причина за вълненията, но поводът за масовото излизане на хората станаха стълбите на Фъндълклъ.

Май месец започна протеста заради парка Гези, стълбите са последствие някакво.

Вероятно е така. Чел съм статията отдавна и явно съм се омотал в хронологията на събитията. Важното е, че уточнихме къде се намират въпросните стълби. А това е любимото ми място в Истанбул - с красивия морски парк Фъндъклъ на крайбрежието и кварталът на интелигенцията в Истанбул - Джихангир, разположен на хълма и предлагащ невероятна гледка към Босфора, Златния рог и Историческия полуостров Peace

# 273

А това...

...може да почака и за другото ходене Laughing

Беличкеее, това не може да почака! Невероятно е!
Аз като ходих беше много облачно, валеше дъжд даже, но преди да завали  и въпреки облаците беше толкова красиво!  Heart Eyes Аз направих единя ден Чамлъджа, а на другия -Сапфир. Но пък и бях четвъртък, петък, събота и неделя, де. Като неделя МОЛ Форум  Laughing

# 274
Ети ако знаеш колко баници съм изяла от там,  Embarassed но не знаех че е турска /вярно закуските са много хубави/  bouquet

# 275
gospojata, снимките са уникални!  Hug Hug Hug

В тази връзка да попитам, някой знае ли втората снимка от поста на Госпожата къде е правена? Кое е мястото с тази гледка?

Чамладжъ, но с дълъг обектив. Simple Smile Ето я нашата:

Ето и чуждата от горния пост:

Еха! Нашата е от август 2012. Вижте колко нови небостъргачи са се появили!  #Crazy

п.п. Само един бил. А на пръв поглед ми се сториха няколко. Laughing

През лятото на 1992 година прекарах ваканцията ( цели три незабравими месеца! ) в кварталите Чамлъджа и Саръйер. Доколкото си спомням от Чамлъджа се забелязваха само 2 небостъргача на Ситито.

# 276
  • Варна
Хелънче, има смисъл да се чака, ако април е мрачно и с лоша видимост. А и иска ден, който Нервакова трудно ще отдели, ако иска да се наслади на Емиргян. Аз, обаче, мисля от гледна точка на поредно, а не първо, посещение... тя ще си прецени. Определящо ще е времето, вероятно.
Аз не съм мислила още програма, но ми се иска отново да отидем на Чамлъджа...

Бялк, те строят толкова бързо... Може би е още по-осезаемо в подстъпите към града... Ходим през няколко месеца и всеки път съм  Shocked Отдавна не съм си гледала снимките от 2006-та, но знам, че разликите са големи... а 1992-ра е просто друга епоха.

# 277
  • Част от тайното общество на К.О.Т.К.И.-те
Чамлъджа е прекрасен, но достигането до хълма е цяло изпитание на нервите и ориентацията. Бих го оставила за 2ро-3то посещение.

# 278
  • Бургас / UK
Чамлъджа е прекрасен, но достигането до хълма е цяло изпитание на нервите и ориентацията. Бих го оставила за 2ро-3то посещение.
И аз съм на същото мнение,изкачването е доста екстремно,аз по такива баири не бях вървяла никога през живота си  Mr. Green

# 279
  • Бургас / UK
Никога не е късно за китка към теб  newsm51

На втората снимка мястото е страхотно кое е , мога ли се добра до там

Г-жа Нервакова, за тази снимка ли питаш?Останах с впечатление,че за нея  newsm78
Ако е за нея това НЕ е Чамлъджа,а прекрасно кафене точно срещу Къз Кулеси.Аз имах възможност да пия чай там и беше невероятно,препоръчвам с две ръце  Heart Eyes То всъщност там са няколко такива не е само едно и от там се хващат корабчетата за Кулата.
Ако не съм разбрала правилно,извинете ме  Wink

# 280
И аз съм на същото мнение,изкачването е доста екстремно,аз по такива баири не бях вървяла никога през живота си  Mr. Green

О, аз нямах въобще предвид наклона - самото намиране на автобуса, спирката за слизане, ориентирането там към входа на парка...сложна работа си е, а изкачването си е чиста екзотика, за не негативните хора. Ето, ако не беше тоя баир кога щеше да вървиш по такъв наклон и после да разправяш  Laughing  Hug

# 281
  • Бургас / UK
Опа, Шебече  Hug аз нали наклона най ме узори и впечатли и веднага си помислих,че за него става въпрос.Относно другите перипетии с автобуси,спирки и т.н. си права,че не е препоръчително за първо ходене,аз имах сигурен водач и изобщо не мислих за тези неща,но реално погледнато си е цяло изпитание,като се има в предвид автогарата със стотиците автобуси и се чудиш
къде точно да намериш този,който ти трябва...Спомням си веднъж,когато търсихме автобус,който да ни закара до Таксим,еми няма такова вървене и питане  ooooh! имах чуството,че и те не знаят за какво ги питам  Mr. Green

# 282
Страхотни сте момичета и момче , благодаря на всички ви за прекрасните съвети и аз споделям вашето мнение и ще пропусна Чамлъджа, колкото и да ми е на сърце  Hug

Никога не е късно за китка към теб  newsm51

На втората снимка мястото е страхотно кое е , мога ли се добра до там

Г-жа Нервакова, за тази снимка ли питаш?Останах с впечатление,че за нея  newsm78
Ако е за нея това НЕ е Чамлъджа,а прекрасно кафене точно срещу Къз Кулеси.Аз имах възможност да пия чай там и беше невероятно,препоръчвам с две ръце  Heart Eyes То всъщност там са няколко такива не е само едно и от там се хващат корабчетата за Кулата.
Ако не съм разбрала правилно,извинете ме  Wink
точно за тази снимка говоря ,благодаря
а как се стига до това красиво местенце само с фери ли

# 283
  • Варна
Разумно решение, Нервакова. От самото начало не ти го споменавах в плана... аз имам добра ориентация, но не бих се наела, на първо ходене, още повече стандартен уикенд.

Чефи, и аз в любопитните за маршрута... можем да го съчетаем и с Къз кулеси... много добре.

# 284
Опа, Шебече  Hug аз нали наклона най ме узори и впечатли и веднага си помислих,че за него става въпрос.Относно другите перипетии с автобуси,спирки и т.н. си права,че не е препоръчително за първо ходене,аз имах сигурен водач и изобщо не мислих за тези неща,но реално погледнато си е цяло изпитание,като се има в предвид автогарата със стотиците автобуси и се чудиш
къде точно да намериш този,който ти трябва...Спомням си веднъж,когато търсихме автобус,който да ни закара до Таксим,еми няма такова вървене и питане  ooooh! имах чуството,че и те не знаят за какво ги питам  Mr. Green

Ти си оправна, нищо че така ги обясняваш Hug

Аз и на първото, и на второто си ходене съм била на Чамлъджа, но справянето си с придвижването и ориентирането определям като чиста магия, и за това не препоръчвам. Ама пък който има желание нека иде, не е невъзможно.

Общи условия

Активация на акаунт