Гледах! Хареса ми! Препоръчвам го! Искам да споделя... XLI

• 54 165
  • 732
  •   1
Отговори
# 600
Не съм гледала Only lovers..  още (в списъка е), но видях това и като ви чета, реших, че е по темата Simple Smile)))
Grinning

Според мен в този филм Джулия Робъртс беше най-добрата.....тук играеше страхотно и много истински. Без неестественост, без преиграване. За мен тя трябваше да вземе Оскара за второстепенна роля...
+100

# 601
  • София
Здравейте,
първо честит празник на всички дами - с пожелания за много хубави мигове, здраве и късмет  Wine Glass

Гледах на кино(къде ми бе ума)  Пазители на Наследството / The Monuments Men.
Като идея звучи интересно и любопитно, но за жалост, за мен изпълнението бе слабо. Насторението е някак хаотично и объркващо, поне за мен. Ту е комедия, ту драма, ту екшън...Клуни общо взето не се е справил с тази иначе интересна и заслужаваща си история. Музиката пък бе твърде приповдигната и патротична  Rolling Eyes
Общо взето, филма става,ако е изтеглен от нета и за убиване на време, или ако имате някой друг час за обогатяване на общата култура, но не и на тема качествени филми.

О, забравих - едниственото позитивно  нещо, свеж въздух или капка надежда е Кейт Бланшет - прекрасна е, дори в този филм   Mr. Green
Сцените с нея са класа.

# 602
  • вятър в маслините, вятър над хребета
Тези дни се сетих за един филм, който преди години много исках, но така и не успях да гледам. Оказах се късметлийка и успях да го намеря от раз.
Confidences trop intimes се оказа дори по-хубав от очакваното. Знам, че е безобразна тавтология със заглавието, но това е един наистина много интимен филм. И то интимен далеч над физическото, плътско ниво. Филм, който успява да бъде чувствен и еротичен, без на екрана да бъде разменена ни една целувка и само с няколко бегли докосвания. Също така завладяващ и интригуващ, въпреки че реално няма нито интрига, нито динамика в действието. Вероятно съм казвала вече стотици пъти, че не обичам истории, в които само се говори и нищо не се случва, и сега може би си противореча, но всъщност според мен в мрачния апартамент на шестия етаж се случиха много, много неща. Разкрити бяха страховете, желанията и самотата на цял куп герои- не само на двамата главни, но и на съпруга, бившата съпруга, чичото със страх от асансьори, па дори и на секретарката (много готин образ между другото). И разцъфтя връзка, която макар и далеч от любовта като на кино, е сред най-красивите емоции, които съм виждала на екран.
Прекрасен филм, горещо препоръчвам Simple Smile.

# 603
Нимфоманка вече е в замунда.

Току-що го видях, а как мога да се сдобия с магнет линк за него?

# 604
  • Русе/София
Нимфоманка вече е в замунда.

Току-що го видях, а как мога да се сдобия с магнет линк за него?
на предната страница има 2 линка за магнета

# 605
Така е то, който бърза да пита, без да чете. Благодаря ти, 3xi!

# 606
Аз малко съм разочарована от Нимфоманка, снощи изгледах час и половина от първата част...

# 607
Аз пък почнах втората и за нея дотук няма ни една добра дума, която да кажа. Освен че
Скрит текст:
все пак не пратиха детето през перваза на балкона, макар че и така твърде много ми напомни на "Антихрист" цялата линия с него и някак подозрително намирисва на творческа немощ.
Сега ще догледам и ще пиша цялостни впечатления, но дотук- бляяяяк Sick.

# 608
Скрит текст:
все пак не пратиха детето през перваза на балкона, макар че и така твърде много ми напомни на "Антихрист" цялата линия с него и някак подозрително намирисва на творческа немощ.

Това не е добре. А първата част, забравих, беше ли ти харесала?

Последна редакция: нд, 09 мар 2014, 13:23 от Криста

# 609
Общо взето- да. Ще изровя и стария си пост и ще ги споя- да се видят разликите. Не са само в секса, макар че във втората част той наистина минава в графата "гнусен".

# 610
Cold Creek Manor - http://www.imdb.com/title/tt0331468/?ref_=ttmd_md_nm
този филм гледах малко по отдавна, но не помня дали го похвалих тук

# 611
Последно гледах "Облачно с кюфтета 2". Забавно е филмчето, хареса ми. Simple Smile

# 612
Изгледах и втората част на "Нимфоманка". Понеже в крайна сметка това би трябвало да е цялостна творба, ще споя мнението си за тази половина с написаното вече за първата
Nymph()maniac- Part 1
Понеже тук доста дълго чакахме този филм, ще съм малко по-подробна Simple Smile, но ще се старая да предупреждавам за спойлери, каквито ще има.
Първо- филмът е абсолютно гледаем.
Второ- противно на тематиката и така провокативната рекламна кампания, това е най-нешокиращата творба на Триер след "Меланхолия". И не, сексът не помага за постигането на кой знае какво стъписване- нищо, че го има и е доста графичен (макар и в неочаквано малки количества).
Трето- това е може би най-снобският негов филм, който съм гледала досега (не съм гледала всичките).

Аз лично се бях приготвила да се подразня, както често ми се случва с този точно режисьор. И в първите минути наистина се подразних- около минута черно платно в киното, с приглушен далечен шум; шумът се увеличи, появи се и картина- първо дъждовни капки от покрив, после дъждовни капки върху ламарина, после грозен, грозен заден двор и тъкмо въздишах досадено от тишина и скука, се появи окървавена ръка и ме цапардосаха брутално с това (Криста, дали все пак няма да те подлъжа Wink Mr. Green). И оттам вече бях будна и тръпнеща Laughing.

Оттук тръгвам с историята на Джо, както е разказана- глава по глава:
Chapter 1- The Compleat Angler- тази е нещо като въведение и е може би еротично най-провокативната. Оттук тръгват и безброй многото заигравки с философията, религията, изкуството, понякога шокиращо абсурдни-
Скрит текст:
(редицата на Фибоначи и първият сексуален опит на Джо- "три пъти във влагалището, пет в ануса" #Crazy)
, понякога също толкова шокиращо поетични-
Скрит текст:
ловът на сексуалната хищница като риболов по течението на голяма река

Chapter 2- Jerome- главата на любовта. Тази ми хареса доста, а най-странното е колко много ми хареса Шая ЛеБьоф като Жером. Наистина изглеждаше достоен за обсесивна любов.

Chapter 3- Mrs H.- тази ми е любимата Crazy. Единствената, в която получихме обещаният "забавен Ларс", или по-скоро нелепо-абсурдно-забавен Ларс. И единствената, в която видяхме гледна точка и от поне едно друго въвлечено в манията на Джо лице (перфектна, перфектна Ума Търман). Моментът на шок съвсем накрая-
Скрит текст:
"Какво промени осъзнаването,ч е причиняваш болка на околните?"
"Нищо, абсолютно нищо"

Chapter 4- Delirium- о, тази глава беше филм във филма (не само черно-бялата визия, всичко в нея беше някак различно). Най-човешката, най-докосващата глава.

Chapter 5- The little organ school- тримата любовници, трите стълба (отново прогресията на Фибоначи, плюс малък урок в класическата музика- полифонията като основа на сексуалния акт). И отново се появява Жером, този Cantus Firmus в живота на Джо, за да затвори първата част
Скрит текст:
с паникьосаната нимфоманка в леглото с единствения мъж, когото твърди, че обича- "Не чувствам нищо..."

Втората част уж трябва да е по-хард, но мисля да си я изчакам чинно на тракерите- не съм провокирана да се запътя към киното отново. Като цяло- доста философски, изпълнен с адски много монолог (и диалозите бяха такива "монологични" Laughing), доста претенциозен, направо снобарски филм, с нелоша визия и великолепна, изключително добре подбрана музика- кой би очаквал колко добре ще звучи Шостакович, докато пред очите ни се редят картини на различни по форма, размер и раса пениси Joy.
Втората част тръгва точно оттам, където оставихме Джо и Жером- в леглото, в търсене на изгубения оргазъм. Пътеката, по която поема обаче, е доста по-трънлива, и, странно (предвид много по-интензивния елемент на шок), много по-безинтересна. Философските и културни препратки са по-малко, по-плоски и недомислени, музиката- не толкова забележителна (освен в заключителната част, там беше прелест), а сексът- в пъти по-графичен, в огромната си част- направо гнусен. Общо взето тук Ларс отново показа, че когато няма идея какво още да сложи в историята си, прибягва до секс, насилие и човешка перверзия.

Сега, част по част:
Chapter 6- The esastern and the western church (the silent duck)- или пътуване от хедонизма към изцеряващата болка. В тази глава бяха двете най-слаби звена на историята и може би най-неприятните секс-сцени. Но пък в нея беше и може най-доброто каст решение на Ларс- Джейми Бел като господарят с камшика. Кой би си представил докъде ще стигне малкият Били Елиът Laughing ... но ролята му пасваше като ръкавичка, и наказанията, които прилагаше, и дистанцираната студенина, и перверзността на ръцете- пак ще кажа, най-точно подбраният актьор във филма.
Слабостите- първо гореспоменатата линия с детето. Аналогията с "Антихрист" е толкова явна, толкова прозрачна, че подозирам как Триер нарочно ни навежда на мисълта, че ще се повтори, само за да се дръпне в последния момент и да каже- "иска ви се , ама нямаааа" Joy. Волно, неволно, повторението ме подразни.
Втората слабост- евтиното противопоставяне
Скрит текст:
нимфоманката срещу асексуалния слушател
Вярно, че послужи за кулминацията на финала, но... още в момента, в който се потвърди този детайл (за който така или иначе се намеква през цялото време), аз вече знаех как ще свърши филмът. За мен поне това е огромен минус.
Отделно в цялата част ми писна да гледам как Джейми си топи пръстите в секретите на Джо, а "мълчаливата патка"- бляк, просто бляк Sick

Chapter 7- The mirror- тази беше доста по-добра. В нея е и любимата ми сцена в целия филм, може би единствената,  в която почувствах болката и пристрастяването на героинята като реалност, и това е сцената на леглото в празната спалня на Джо, с облепените ъгли на мебелите и смъкнатите огледала- нимфоманката, хербарият и ръката. Много силна!

Chapter 8- The gun- финалът, заключението, песента на песните. Или- скука връз скуката Laughing. Нямаше начин Триер да не се пробва да ни шокира с "истините" си за живота- дали саможертвата на педофила, дали предателството на любимия, дали грозната муцуна под маската на аскета, всичко вече сме го виждали вече. Нищо де, може още веднъж. А и си струваше дори само заради сцената с дървото на Джо
Скрит текст:
Рядкост е да видиш идея така безупречно облечена в образ.
Линията с В. не ми хареса- стоеше изкуствена и нелогична (най-вече относно емоциите на Джо, иначе развитието на малката беше очаквано). Но пък явно е трябвало да се прокара отново мотивът "човекът е зъл по презумпция", та ето ни нова нишка с нова героиня.
Финалът- обясних вече, че го очаквах, не ме впечатли. Както казах, човек е зъл по презумпция.

За актьорите няколко думи- не знам дали споделих тук, или само в скайп, но винаги съм си мислела как при Триер актьорският фактор не играе и как умее да обезличава великолепните и изкарва най-доброто от посредствените актьори. Е, в случая беше така в първата част, но във втората точно актьорите спасиха филма от провал. Гинсбург е помитаща, вече споменах Бел, Дефо с броените си минути внесе типичния за него интензитет, а всички знаем какъв колос е Скарсгард. Дано са получили добри хонорари, заслужени са!

В заключение, че ми писна да пиша Laughing- втората част за мен не струва. Можеше преспокойно всичко да се обедини в един филм, и общо-взето резултатът би бил добър. Сега имаме добра първа част и втора, която убива впечатлението от първата. Но понякога грандоманията играе лоши шеги Mr. Green.
Не препоръчвам.

Последна редакция: нд, 09 мар 2014, 19:50 от joy_r

# 613
Джой,
аз бях от тези, които чакаха с нетърпение. Самият факт, че го гледах от торент, въпреки че имам уговорка за кино със заклет фен, говори достатъчно за нетърпеливостта ми. Прочетох веднага коментара ти за първата част, включително спойлерите, но изобщо не очаквах, че всичко ще е толкова явно във филма. Очаквах да има повече загадки и интелектуални предизвикателства към зрителя. На места диалогът между Джо и събеседникът й ми се струваше ужасно наивен и нагласен, сравненията с риболова и мъжелова прекалено явни. Не видях мотивацията й да се държи по този начин. Възприемам я като поредната безувствена кифла, която не знае какво прави и най-вече защо го прави.
За протокола - гледала съм само Антихристът, много отдавна, без идея да имам кой е Триер, както и част от Меланхолия. Може би затова очаквах някъкъв дълбок смисъл и интелектуално предизвикателство, които да са непосилно бреме за интелигентността ми. Всъщност може и точно така да се е получило, а аз да не го осъзнавам  Embarassed.
Ще очаквам коментари и от други, които са го гледали!

# 614
Извинявай, ако съм те подвела Embarassed. Аз тръгнах с противоположна на твоята нагласа- след "Меланхолия" и изчетеното из нета за новия филм, очаквах отвратителна боза и реших да гледам от чисто любопитство (към самия режисьор също винаги съм изпитвала нездраво любопитство). Спрямо очакванията ми (ниски) първата част се оказа на нелошо ниво, затова и я похвалих (а и не ми се искаше да са тъжни фенките на Триер Laughing). Втората част обаче е под всякаква критика и страда от синдром на грандомания, който беше ясно доловим в първата, но съвсем не така дразнещ.
Относно мотивацията на Джо- ти гледа ли втората част? В нея вече състоянието и ясно е очертано като болест и пристрастяване.
И за последното ти оплакване- никога не съм мислила, че интелектуалното ниво на филмите на този точно режисьор е непосилно високо, нищо, че по неговите думи няма по-умен гений на света. Филми като филми, разчитащи на шок в огромни дози, и обичайно с много добри хрумки и добре изпипани.

Общи условия

Активация на акаунт