Работа, CV-та, HR-и, съвети - 36-та тема

• 68 314
  • 741
  •   1
Отговори
# 465
В четвъртък бях на интервю за Front-end developer. Обясних, няколко пъти, какви са ми възможностите. Казаха, че ще ме тестват със задача. Изпратиха ми въпросното задание в петък, в 19 часа. Оказа се, че фирмата ми изпраща клиентски сайт, на който аз трябва да създам две от формите. На всичко отгоре, в условието на "задачата" имаше неща, които за да направя, трябва да съм доста добра в програмирането. ( А на интервюто няколко пъти обясних какво мога. )
Та замислете се,... за тази длъжност дори да са само двама кандидатите, фирмата като им изпрати по една такава "тестова задача" и хоп - страницата им е готова, почти за без пари, ( Защото ми казаха, че ще ми заплатят заданието ...! )
.... Криво ми е!

Съвсем нормална практика за тази длъжност е за се даде задача, за да се види дали можеш да се справиш. От CV- то няма как да се разбере какво наистина умееш да правиш.
Ако в условието на задачата е имало изискване да валидираш данните от формата и за ги изпратиш с Ajax, това е точно работа на фронт-енд-а.

# 466
Всъщност служителите нямат никаква опция да не се съгласят,
защото моментално биват уволнявани и то без да им се плати.
Заради това има ИТ, за да следи за спазването на трудовото
законодателство, или греша ?
Всъщност, точно "благодарение" на такива служители порочният кръг се затваря. То е ясно, че винаги ще има някой глупак, който е готов да се продаде за пакета цигари дневно, но не виждам разумна причина глупачката да съм аз.
Истината е, че има прилично платени позиции, където си знаеш работното време, отпуската и работните задължения, договорът е от първия ден, но подобни работни места много трудно се стиковат с хората от горния абзац. Не се наемам да казвам категорично причината, но мисля, че по-скоро виновни са работниците.

Поне от три месеца пускат една и съща обява: http://www.jobs.bg/f2128197
Специално за манипулант съм чувала, че проблемът с честите обяви е текучеството. Парите са малко, като за студент, затова и такива се хващат, но на повечето им е сред първите работи и са много изненадани от голямото тичане, което се иска от тях. Смисъл, пак поводът е, че не им влизаш в таргета, просто причините са други, а не, че търсят точно тъпички недоучили мъже да мъкнат кашони Simple Smile Един кашон лекарства колко да тежи? В хранителните магазини вдигат по-тежко.

Здравейте! Не се сдържах и имам нужда да споделя новите си преживявания с БТ.
Аз не разбрах, ти писала ли си молба за такъв курс?

# 467
Попълних молба при изрична уговорка, че е САМО курс без последваща заетост според жената, при която я попълних.

# 468
Попълних молба при изрична уговорка, че е САМО курс без последваща заетост според жената, при която я попълних.
Според мен е логично като запишеш курса, да те наемат после, иначе само дето са ти плащали дневни. newsm78
А защо ти е този курс, като няма да го работиш в живота си?
Аз мислех да запиша шивашки курс, но не ми се иска да работя като шивачка на заплата, по-скоро за себе си да се науча.
Или пък фризьорство - харесва ми, но като знам, че 2/3 от клиентелата ще са се къпали миналия Великден, ми се отщява.

# 469
Това, че е попълнена молба не дава гаранции, че ще те одобрят, за да те обучават. Това беше един от курсовете, без осигурена заетост след това, поне според жената от БТ. След като аз не го заплащам, а държавата защо да не се възползвам и да придобия още един кетап? Все пак държавата само взема и дава изключително рядко. Още в самото начало заявих, че като сервитьорка не искам да работя.
Първо се ходи на интервю и евентуално те одобряват за обучение. Но обучават Хепи, коментирала съм и по-назад какви са им условията, което мен не ме устройва, затова и не искам последваща заетост.

# 470
Ами извинявай, но според мен ти си в грешка. БТ не правят курсове ей-така, да раздават документи, търсят и после къде да пробутат новообучените специалисти, просто сервитьорството не е от най-желаните професии, но е сигурно най-разпространената. Така че, ако междувременно са намерили работодател, няма как да им откажеш да те наемат, само защото поначало не си била искала.
А самата идея да ходя на курс, след като нямам намерение да се занимавам с това и не го харесвам, на мен лично ми е доста противна. Ако ще кетапът да е златен. А и точно курс за сервитьорка не мисля, че е голяма аванта, всяка 10-токласничка може да стане сервитьорка в кварталната кръчма.

# 471
anita152, и аз не те разбирам? Първо каза, че не искаш сервитьорка, сега пък ще караш курса, но няма да работиш?
бонбонбон, много точно ти го е описала. БТ не са безплатна мандра. И малкото, неща които могат да направят са с цел да се отърват от теб като безработна. Идеята им е не толкова да вземеш сертификат, а да си намериш работа, защото сервитьор определено можеш да станеш и без кетап.

# 472

Съвсем нормална практика за тази длъжност е за се даде задача, за да се види дали можеш да се справиш. От CV- то няма как да се разбере какво наистина умееш да правиш.
Ако в условието на задачата е имало изискване да валидираш данните от формата и за ги изпратиш с Ajax, това е точно работа на фронт-енд-а.

Така е, съгласна съм. Така се прави - дават се задачи, на интервюто се разгледждат и проектите, по които е работил кандидата. С това нямам никакъв проблем!

Нека ми дадът задача, за да ме тестват, не да ми изпращат актуален проект, за който те ще получат пари, а при кандидатите ще мине " Сега ще ви изпратим една задача и ще преценим." Това ме дразни, че тези явно баламосват хората. Знам какви типове задачи трябва да ми дадът и правя разлика с това, което получих на email-a си. Аз получих ПРОЕКТ, не задача, за сайт, на събитие, което предстои.

И така, като се хванат поне двама, кандидати за тази работа, само за да ги тестват... и хоп. Съвсем безплатно сайтът им е готов.

П.С. Само да вметна. Формата за мен не беше проблем. Проблемът ми беше PHP-to, което е работа на Back-end-a.

# 473
В нашето Бюро по труда пък все няма курсове, каквито и да било. Всеки път като питам ми казват, че чакали и така вече 5 месеца.
Попаднах на тази обява http://www.jobs.bg/f2130648, която ми се струва фалшива, но пък пуснах едно СВ:) Какво ще е тази работа с никакви изисквания за толкова пари?! Някой знае ли какви са тези нововъведения за хотелите? Фирмата се занимава с транспортна дейност пък хотели...

# 474
Милена , аз също се отнасям с голямо недоверие към такива обяви-минимални изисквания за компютърна грамотност, няма изисквания за език, нереално голяма работна заплата спрямо изискванията .... Напоследък не пускам CV по такива обяви, но пък човек нищо не губи, ако изпрати CV.

# 475

Нека ми дадът задача, за да ме тестват, не да ми изпращат актуален проект, за който те ще получат пари, а при кандидатите ще мине " Сега ще ви изпратим една задача и ще преценим." Това ме дразни, че тези явно баламосват хората. Знам какви типове задачи трябва да ми дадът и правя разлика с това, което получих на email-a си. Аз получих ПРОЕКТ, не задача, за сайт, на събитие, което предстои.

Голяма част от фирмите дават задача да се направи страница от сайт от проект по който работят в момента или предстои. Само за статистика от лични наблюдения -4  от 5 фирми.
Естествено, че има наглеци, които искат някой да им свърши работа безплатно, но има и фирми, които искат да проверят как ще се справят кандидатите по точно определен проект.

Зная, че е гадно да се ограбва труда ти, но съвета ми е да го приемеш като трупане на опит и за не се ядосваш.   bouquet  bouquet
От сърце ти желая да намериш "твоята"   фирма.

Скрит текст:
стана ми много интересно какво трябваше да пишеш на PHP при условие, че кандидатстваш на фронт-енд.  Ако искаш ми пиши на лични

# 476
В нашето Бюро по труда пък все няма курсове, каквито и да било. Всеки път като питам ми казват, че чакали и така вече 5 месеца.
Попаднах на тази обява http://www.jobs.bg/f2130648, която ми се струва фалшива, но пък пуснах едно СВ:) Какво ще е тази работа с никакви изисквания за толкова пари?! Някой знае ли какви са тези нововъведения за хотелите? Фирмата се занимава с транспортна дейност пък хотели...
Попаднах на тази обява преди няколко месеца и кандидатствах.Тогава беше пусната за Бургас и Благоевград.Естествено нищо ... Laughing

# 477
Попаднах на тази обява преди няколко месеца и кандидатствах.Тогава беше пусната за Бургас и Благоевград.Естествено нищо ... Laughing

Някой събира CV- та  Tired

# 478

Някой събира CV- та  Tired
А за какво са им? Фирмата е регистрирана в Перник, преди няколко години.... Аман от фалшиви обяви....само да се надява човек напразно

# 479
  • София
Уважаеми HR-и,

Нужен ми е съвет за временните позиции - кандидатствам във фирма, където титулярът излиза в майчинство и търсят заместник, периодът е около година и половина. Компанията е голяма и международна, увериха ме, че ако през тази година и половина работата ми допадне и ме харесат, ще ми предложат да остана (може би на друга длъжност). Склонна съм да се доверя.

Въпросът е какво ще се случи след като се върне титулярът. Има ли смисъл да се боря за тази позиция или не? После имам ли право на обезщетение от ТБ, ако се окаже, че няма вакантна позиция, която те да ми предложат?

Общи условия

Активация на акаунт