Работа, CV-та, HR-и, съвети - 36-та тема

• 68 390
  • 741
  •   1
Отговори
# 645
  • София
Би ли цитирала по кой закон/наредба е това?
и на какво основание регистрирани в БТ са освободени от потребителска такса?
Защото нали се сещаш, че като отиде Х при ОПЛ и откаже да си плати таксата на основание "табелка във ВМА" най-ного някой да му се изсмее.
Регистрираните в БТ все пак не е задължително да бъдат социалнослаби.
От НЗОК ми казаха категорично, че безработни не дължат потребителска такса и това не е от вчера, мен досега нито веднъж не са ме питали  Close
Просто трябва да носиш документ, с който да го докажеш (по ЕГН явно не излиза такава информация).  Peace

# 646
  • в огледалото на живота
Би ли цитирала по кой закон/наредба е това?
и на какво основание регистрирани в БТ са освободени от потребителска такса?
Защото нали се сещаш, че като отиде Х при ОПЛ и откаже да си плати таксата на основание "табелка във ВМА" най-ного някой да му се изсмее.
Регистрираните в БТ все пак не е задължително да бъдат социалнослаби.
От НЗОК ми казаха категорично, че безработни не дължат потребителска такса и това не е от вчера, мен досега нито веднъж не са ме питали  Close
Просто трябва да носиш документ, с който да го докажеш (по ЕГН явно не излиза такава информация).  Peace
Само такива,които получават обезщетение от БТ не дължат потребителска такса.Всички останали-ДА!

# 647
Здравейте на всички! :D7
Аз да споделя при мен как вървят нещата-нали ви бях казала, че мин.месец започвам в една фирма, първоначално без ТД, заплащане по мин.сума  лв на ден за обучителния период.Е, този период все още продължава и на мен взе да ми писва. Rolling EyesУговорката ни беше 1 месец да е, но явно смятат да ме назначат в края на месеца, а това че ще взема едни никакви пари явно никой не го е грижа....Говорих  с управителя преди няколко дни и той ми каза, да не съм се притеснявала, аз съм била човека за тях.Отделно това че съм "хвърчаща"въобще не ме мотивира и от този страх много не си давам зор да запомня някои неща и допускам грешки, а колежките само седят и ми гледат сеира.Моля споделете как да постъпя в тази ситуация и върху какво да наблегна, работата ми харесва и се надявам да остана, но факта че съм без ТД и вече съм го преживявала веднъж много ме плаши!

# 648
  • София
Ако сме се съгласили устно с офертата на работодател, но договорът е в процес на подготовка и се очаква от него доуточняване на осигурителната сума, а междувременно получим по-добра оферта от друг, как ще постъпите?
Аз ако не съм подписала договора все още, ще се откажа и ще приема по-атрактивната оферта (колкото и да е грозно  Rolling Eyes).

Последна редакция: пт, 14 мар 2014, 20:14 от restless

# 649
  • в 1001-та нощ
Твоят интерес е най-важен за теб самата  Peace ако мислиш да приемеш новата оферта - свържи се възможно най-рано с другия потенциален работодател и поднеси извиненията си  Peace

Аз съм била в подобна ситуация, дори бях подписала предварителен договор  Peace

# 650
  • София
a.l.e.n.a., благодаря ти за отговора!

Както вече писах, отхвърлих една оферта заради ниско заплащане.
Имам нова оферта от друга фирма, но се колебая по ред причини. Дори правих списък с плюсове и минуси  Laughing Все още има неуточнен детайл по договора, не се е стигало до подписване, днес по телефона им казах, че засега имам положителен отговор, но чакам да разбера на колко ще ме осигуряват... Обаче вътрешно не съм въодушевена.

Досега съм била в 2 компании и винаги съм била безкрайно щастлива, когато HR-ите са ми съобщавали, че именно мен са избрали да назначат.
Сега дали защото наближавам 30 и съм по-улегнала, дали защото офертите не са максималното, към което се стремя, но нито една от 2-те не ме кара да се чувствам страхотно.

Майка ми казва: "Когато не е 100 процентово да, значи е не". При мен 100%-во да засега няма Sad

# 651
  • в 1001-та нощ
Сподели какво те притеснява?

# 652
За позиция  помощник директор АСД-в държавно начално  училище  има ли шанс ако нямаш необходимия стаж.
В обявата пише само изискано завършено висше  образование- профил педагогика и нищо друго.
Струва ли си да кандидатствам?Работата основно в какво се състои?

Понеже съм запозната с тази дейност, директно ти казвам- не. На тази длъжност се назначава учител, на който нормативът му не достига за цял щат и му допълват с административна работа. При това никой директор няма да пусне външен, нов човек да се рови в документите му. И в 99% Директорите си имат човек, но са длъжни да публикуват обявата.

Последна редакция: пт, 14 мар 2014, 22:19 от Red_Hot

# 653
Здравейте на всички! :D7
Аз да споделя при мен как вървят нещата-нали ви бях казала, че мин.месец започвам в една фирма, първоначално без ТД, заплащане по мин.сума  лв на ден за обучителния период.Е, този период все още продължава и на мен взе да ми писва. Rolling EyesУговорката ни беше 1 месец да е, но явно смятат да ме назначат в края на месеца, а това че ще взема едни никакви пари явно никой не го е грижа....Говорих  с управителя преди няколко дни и той ми каза, да не съм се притеснявала, аз съм била човека за тях.Отделно това че съм "хвърчаща"въобще не ме мотивира и от този страх много не си давам зор да запомня някои неща и допускам грешки, а колежките само седят и ми гледат сеира.Моля споделете как да постъпя в тази ситуация и върху какво да наблегна, работата ми харесва и се надявам да остана, но факта че съм без ТД и вече съм го преживявала веднъж много ме плаши!

Нинчето , още като писа как ще започваш работа, в този форум няколко потребители те посъветваха да не го правиш това нещо. Не искам да звучи като "нали ти казахме", но според мен ако не поставиш ребром въпроса за договор от утре, просто ще изкарат с теб така, докато самата ти не се махнеш от там. За мен това е напълно съзнателно от тяхна страна.

# 654
  • в огледалото на живота

Понеже съм запозната с тази дейност, директно ти казвам- не. На тази длъжност се назначава учител, на който нормативът му не достига за цял щат и му допълват с административна работа. При това никой директор няма да пусне външен, нов човек да се рови в документите му. И в 99% Директорите си имат човек, но са длъжни да публикуват обявата.
Това първо си помислих.... Tired
Ясно,всичко е просто да се отбие номера с обявата.

# 655
  • от Луната
Някой има ли инфо за фирма ЛОГ-Сиберия ЕООД? Интересува ме дали са коректни в заплащането, раб.време и т.н.?

# 656
Моля за съвет.
Започнах работа преди 2 седмици и спрях тотално да следя какво се случва в джобса. Преди 2 дни чух в офиса, че търсят още един човек, уж за друга длъжност, не в моя отдел. Реших да препоръчам фирмата на моя позната, която търси работа и за целта трябваше да й покажа обявата. Пуснах търсене с името на фирмата и видях, че си търсят човек точно за моята позиция, натъртено с опит в сферата, какъвто аз нямам.
Сега не мога да реша какво да правя. Мисля да се правя, че не съм разбрала нищо, и да си търся късмета другаде. От друга страна ми е доста обидно от отношението - опитвам се да върша съвестно задълженията си, но за това трябват определени практически познания, които аз все още не съм придобила, а колегите ми не ми помагат особено - на всеки въпрос се отговаря с "ами не знам".
Смятате ли, че трябва да говоря с колегите и с прекия си шеф при това положение? Когато видят, че се сдухвам видимо, казват, че няма проблеми, лошите ми резултати са разбираеми предвид липсата на опит, че има време, докато се науча, но някак не мога да го приема по този начин. Не съм свикнала да се провалям по този начин, винаги съм успявала да си "заема мястото" за 2-3 дни. В тази фирма не мога и не мога да се утвърдя, а и се усещам някак изолирана от колектива.
В същото време работата ми харесва, усещам, че ако получа шанс, мога да се докажа. Обаче другият проблем е, че този шанс не се дава от колегите, а от клиентите ни, а те са свикнали да работят с опитни хора и аз, дори при най-добро желание, няма как да ги обслужа със същото качество, както хора с 5-6 години стаж. Имам и случаи, в които по-стари кадри директно ми отмъкват клиенти, просто знаят как.

# 657
  • в 1001-та нощ
А ти искаш ли да останеш в тази среда?  Rolling Eyes

Всяко начало би било трудно - дори да имаш опит - екипът ще е различен, явно си пазят територията, ако имаше опит - можеше и мръсни номерца да ти правят  Thinking

# 658
Един от принципите ми е да не позволявам личното ми мнение за колегите да повлиява на работата ми с тях Simple Smile От друга страна, не мога да кажа, че колективът е лош. А и за 2 седмици няма да си кажат майчиното мляко пред мен, нито пък аз го искам от тях.
Това, което не мога да приема, е тоталният провал в работата и липсата на реална подкрепа. Просто НЯМА такова нещо, за което аз да не питам. Когато не получа отговор и се опитам сама да задвижа поръчките, започват да ме питат защо правя нещата по този начин, а не по техния, който никой не се хваща да ми обясни какъв е. Честно казано, оправдавам ги в това, защото ги виждам, че работят наистина много и всеки мой въпрос ги откъсва от работата им. Те просто не го правят със специалната идея да ми е гадно и да ме провалят, но това е един от ефектите.

# 659
  • в 1001-та нощ
Този "провал" вероятно е само в твоята глава  Peace

Приеми го, като встъпителен период и адаптация, учене .... а и - ако е имало кандидати с опит - вероятно щяха да вземат такъв, но не са  Peace

Докато намерят друг човек, то вече ще имаш някакъв опит, ще си показала старание, желание да навлезеш и да си част от екипа  Peace

Забрави какво си видяла в джобса и си действай в посока укрепване на позициите  Peace

Според мен е нормално да не ти помагат много  Peace

Общи условия

Активация на акаунт