Изчезващите имена

• 60 490
  • 882
  •   1
Отговори
# 600
  • Драгоман
  Дъщеря ми се казва Катерина, а баща ми е Павел и мисля, че името си е много хубаво!  Crossing Arms

# 601
Синът ми е Павел. В групата в детската градина бяха две момченца с това име и ги различаваха по фамилиите.
Това, че е по-добре, че името е сред изчезващите ще го пропусна Wink

Последна редакция: ср, 14 май 2014, 14:13 от Ulia

# 602
Аз се сещам за Здравко и Здравка.Имах съученичка Здравка и от тогава не съм срещала повече това име.Рангел и Вангел също.

# 603
  • София
Къде пък Павел сложи при изчезващите? newsm78

# 604
И според мен Павел и Екатерина са популярни сред днешните деца. Дъщеря ми познава три момчета Павел и две Екатерини. Но е вярно, че преди бяха много повече.

Но пък Кръстин не съм чувала ни един. В по-старите поколения едва ли го е имало, тогава е било Кръстьо. Мъжки имена на -ин стават популярни през 70-те и 80-те години, сигурно тогава се е появило, но според мен не е било от популярните.

# 605
  • Варна
Гео, Мино, Елен(за мъж), Нейко, Василка, Васил, Желязко, Кера, Жека, Стойка, Калушка, Станка, Цонка, Тянко.

Последна редакция: ср, 14 май 2014, 22:25 от Solar Wind

# 606
Къде пък Павел сложи при изчезващите? newsm78
М да, то тук въпросът явно е и до различен вкус и предпочитания. Включила съм ги, защото честно казано аз лично не ги срещам често, особено сред малки деца.
А относно Екатерина и Катерина...Катерини има, но аз лично Екатерина скоро не съм срещала. Кръстин наистина никога не е било чак много популярно, но го има и на мен доста ми харесва.
Други позабравени имена, за които се сеща сам Стамен, Стамена, Стамат (всъщност познавам само един човек с това име). Всъщност познавам и жена на име Лушка, но честно казано също е единствена.

# 607
Имам познато детенце на 5 години - Екатерина и познат ЕлИн.

# 608
  • вече Пловдив
Елин не познавам, но пък знам за двама Илин-овци - също рядко име според мен

# 609
Името Лефтер е от изчезващите.

В класа на сина ми има дете с това име. Интересно, записан е с "в" - ЛеВтер. И фамилията му е Левтеров. Винаги съм мислела, че е с "ф".

# 610
Здравейте, много интересна тема. Като позабравени имена мога да допълня Василка, Запринка, Заприн, Кръстин, Кръстан, Пенка, Тодора, Павел.....от тях честно казано само Кръстин одобрявам (доста по-добре от новите Кристиян и Кристин), за другите е щастие, че отсъстват! Друго много красиво име Екатерина. Не съм го срещала скоро.
Ужас!  Shocked
Като кръст - цял живот да си носи кръста.

# 611
Кристиян, Христо, Християн, Христина, Кристина - всички тези имена са със същото значение като Кръстин - свързани са с разпънатия на кръста Исус. Възприемам тези имена по-скоро като пожелателни - хората, които ги носят, да бъдат закриляни от Исус Христос.
Познавам възрастна дама Лефтерина. А също и една гъркиня Елефтерия, която не си харесва името.  Grinning Може би и в Гърция е старомодно. Иначе има хубаво значение - мисля, че означава "свобода".

По темата - все по-малко и по-малко популярни са женските имена, които завършват на "ка". Тази наставка е по принцип умалителна - в миналото е била символ на нежно и гальовно отношение. Струва ми се жалко, че имената, завършващи на "ка" се смятат повече или по-малко старомодни.
Ивана Тръмп си кръсти дъщерята Иванка. Може пък благодарение на тази Иванка наставката "ка" да бъде реабилитирана.  Въпросната Иванка вече е голяма и скоро мернах някъде, че има своя модна линия за обувки.   Wink

# 612
Ивана е доста популярно име в момента сред децата, но много се съмнявам Иванка да се завърне скоро или изобщо. С или без Иванка Тръмп.

# 613
  • вече Пловдив
Ивана е доста популярно име в момента сред децата, но много се съмнявам Иванка да се завърне скоро или изобщо. С или без Иванка Тръмп.
+1

# 614
Наистина тези окончания -ко, -ка са си умалителни. И на мен по принцип не ми харесват, но ей на, така се получи, че на малкия ми син, който е Огнян, много често му подвикваме "Огнянко". Обикновено, ако прави някоя беля в момента и гледа дяволито. Какво пък, отива му  Laughing

Общи условия

Активация на акаунт