Отговори
# 120
Дени

Мерси за линка,само не  разбрах на кое му викате "срамота" като останалите трима са по възрастни и ще им е много по лесно да работят с българи.

# 121
Здравейте   bouquet  Бих искала да попитам тъй като искаме да се местим в Германия дали има училища за деца със специални обучителни потребности? Не можах да намеря информация. Благодаря Ви предварително   bouquet

# 122
Дени

Мерси за линка,само не  разбрах на кое му викате "срамота" като останалите трима са по възрастни и ще им е много по лесно да работят с българи.

Не "му викаТЕ", щото само аз му викам, а аз съм в ед.ч.
Не се разбра от първия ти текст, че става въпрос за по-възрастни хора, тогава - имаш право.

# 123
  • Немция
Сама се диагностицирах, защото всеки детско-градински вирус е мой и при последния ми се нацепиха ъгълчетата на устата и кожата на ръцете ми се напука до кръв. Sad Реших, че желязото е причината.
Вклю4вам се с голямо закъснение, но при мен именно заради разранени ъгъл4ета на устата ми изследваха желязото(преди години).

ДжейДжей, много неприятно- аз бих я оставила засега само на мляко, щом не приема в момента друга храна. Не знам колко ми е 4итав съвета, но как би приела шише с мляко? Да, знам, 4е това може да обърка кърменето, ако даваш АМ, но и това е някаква алтернатива.Изборът е ли4но твой. Hug

Аз не съм 4увала добри мнения за целодневното у4илище, занималнята била уж по-добрия вариант, така 4е ви 4ета с интерес кой какво ще сподели. Не 4е съм разпитвала надлъж и нашир, имам само 2 изто4ника за тази информация.

# 124
bibitka, за съжаление отказва дори кърма в шише, а АМ само като го опита и плюе.  ooooh! В болницата поискаха да се цедя, за да виждат колко изяжда. Но още на първото хранене, като я видяха как бута шишето и се сърди, ме оставиха да я кърмя. Лошото е, че и кърмене отказва. Днес сука добре в 15 часа и после чак в 20 часа.  #Crazy Утре ще видим какво ще измислим с педиатърката.

Newly, виж дали този линк ще ти свърши работа. http://de.wikipedia.org/wiki/F%C3%B6rderschule_%28Deutschland%29 Иначе, ако знаете в кой район ще се местите, може да видиш наоколо дали има подходящо училище.

# 125
  • Немция
Може би няма да е лошо да пуснеш такава тема във форума- ако ти се занимава въобще, а и ако имаш време, със сигурност не си единствената с такъв проблем! Аз пък досега все съм имала бебета, които само ми висяха на гърда през 4ас и половина, това ми изпиваше силиците. Mr. Green 5-4асова пауза ми зву4и добре, макар 4е от гледна то4ка на майката май никоя крайност не е за пожелаване.
Откога е така, на 5-4асово хранене? Имаме приятели, 4иято дъщеря като бебе се хранеше на 4-5 4аса, беше мъни4ка, слаби4ка, но след годинката прояде много, ве4е няма и следа от това миниатюрно бебенце!
Пожелавам ти успех и здрави нерви! Hug

При нас(Рурска област) е страшен вятър навън в момента, направо ми се изправят косите! Shocked

# 126
мама-ени това писмо, за което питаш е само за предварителна информация. ИСкат да видят колко имат интерес и под каква форма за гелдане на децата следобед, за да направят план колко места и къде са нужни. Такова подобно получих и аз от предното училище. Имаче различни предложения хорт, или mittagsbetreuung до различни часове. Според мен не  е обвързващо още, хо нищо не пречи да го попълниш да имат предвид.
И аз не съм сигурна какво ми е мнението за ганцтагшуле. Кто ходят децата в него май родителите са доста зле информирани относно развитието на детето. Смисъл нямат представа примерно какво учат в училище, какво правят и подобно. Уж се прави края на седмицата седмичен берих, но кога се прави, кога не. Но пък е перфектна възможност за работещи родители. ЗАщото явно с училище до 11 и толкова ограничени места за хорт не може да продължава така ситуацията.
Поне в Мюнхен гледат по възможност да разширят това предлагане. Дорипри нас ни казаха, че в едното училище от догодина ще има такъв клас. Аз като цяло не искам да я запиша в това училище. Но първо трябва да видя дали ще у отложа, а после ще му мисля, в кое училище ще е по-добре. МАкар, че пак не е свободен избор, но имам доста добри доводи и за гастантраг.
ДжейДжей твоето момче не е ли няколко месеца по-голямо от Яна? Каквото и да измислите ще е правилното. Но според мен не се доверявай на 100% на мнението на учителките вградината. Вслушай се в собствената си съвест. Всяко решение си е правилно и да почне и да го отложите.

# 127
  • София
Здравейте,
Моля, ако някоя от Вас работи в сферата на счетоводството или обработката на заплати в Германия, да се свърже с мен на лични. Нужна ми е малко помощ и по точно информация във връзка с планирано преместване в Германия.
Предварително благодаря.

# 128
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
Основно е на кърма, отказва всичко друго / пюрета, каши, варени зеленчуци, плодове, от нашата храна, АМ, дори и да суче се дърпа /.

ДжейДжей, след всяка болест Т. все едно забравя как се яде.... ужас някакъв е.
на 9м. беше така или иначе само на кърма, отказваше друга храна.
кърми, щом това иска, явно й трябва.
успех!!!
иначе аз на 3-4 часа предлагах в този период храна, ама колкото да свикне, че на опрделено време има храна. той отказваше... след около месец и половина започна да яде.

# 129
  • На зелено
avangardd,

в школата, която аз изкарах Б2 ниво по немски език, най-добрата преподавателка беше българка. На мен ми преподава немец, който в С1 не преподава. Имаше един-два случая, в които, преподавателят се запъваше в грам.обяснения /не го беше срам да каже "аз не знам"/ и веднага отиваше при бълг.преподавателка. За С1 има два учителя, но нашият каза, ако искате да научите как и защо, отивате при нея. Т.е. искам да кажа, че въпреки, че сме в ДЕ, не е срамно да ти преподава българин. Когато записвам С1 искрено се надявам, да има своб.места в нейната група.
Успех!   bouquet

# 130
ДжейДжей, моят син се хранеше само с кърма и много рядко плодово пюре до над едногодишен. Отказваше всякакви зеленчукови и месни пюрета, храна от детска кухня и домашноготвено. Опитах буквално всичко, но той отказваше. Пробвай освен кърмата и по малко водичка с лъжичка да даваш. Успех и бързо оздравяване!

Newly_, за мен поне не стана ясно от какъв точно вид специализирани обучителни потребности имате нужда. В нашият град например има ето такова училище- http://www.jks-welzheim.de/, което е за деца със специални нужди.

Сърдечно благодаря на всички които се включиха с мнения по въпроса за целодневните училищни занятия!!!

# 131
Ние решихме заедно с възпитателките от градината да не пускаме Елиас сега на училище, а следващата година, когато му е ред и му се пада.
Сега ми е по-спокойно, че сме направили най-доброто за него. Той продължава да е любопитен и да учи буквите и се опитва да чете и пише, да видим кога как ще стане.

Джей-джей, не се притеснявай. Елиас например прояде истински чак на 13 месеца, дотогава караше на кърма изцяло. Правихме опити за захранване, но безуспешни, които приключваха бързо заради нежеланието му да яде бебешка храна, искаше повече от нашата на масата. Особено при никнене на зъби беше абсурд да го му дадеш друго освен кърма.

Newly, ако детето ти има специални потребности, има два варианта - интеграционно училище или в нормално училище с интеграционен учител. Моята препоръка е да намерите първо педиатъра, да му представиш цялото досие на детето и да обсъдите възможностите тук, след това и с шуламта, където ще ви насочат как ще е най-добре. Шуламта обикновено се намира в кметството на селището/града.

# 132
Понякога ме гризе съвестта, че не всички ваканции са във вида, в който ние ги познаваме, ама какво да направя... Светът се мени. Пък и като цяло - до момента (средата на 2ри клас) схемата се понася добре. Отделно ходи на 3 вида спорт (не, не съм луда, те са за по час, равномерно разпределени из седмицата, ма си викаме "дай детето да опита квот може, са ни е паднало, след 4-ти клас едва ли...)
И нашата междусрочна ваканция мина така.... Мен също ме гризе съвестта, че други деца пътуват и се забавляват, но няма как. Ще компенсираме с други неща.
Иначе моето момче е на Хорт / занималня. Както се и очаква, важното е при какъв човек ще се паднеш. Не ги занимават особено, както писах - нямаме и домашни, които да се подготвят. За мен основният плюс е, че е сред деца, играе и говори немски. Харесва му там и се сърди, когато го взема по- рано, значи всичко е ОК Simple Smile Излизат ежедневно, обядва топла храна + плод.  
От февруари ни вдигнаха цената на обяда с цел повишаване на качеството (от 23 на 37 евро месечно). Мисля, че това е за цял Берлин. Доволна съм, сега има пресни плодове и зеленчуци ежедневно. А сред децата (и като няма друго) се излъгва да хапне нещо, което у дома не успявам да му пробутам (вчера открил колко вкусно е кивито, нещо което така и не успях да сложа в устата му Wink  

Дени, стана ми интересно, сподели ако искаш какви спортове сте избрали? И аз обмислям да го запиша на още нещо. Сега ходи на плуване и футбол (но това си е в рамките на учебния ден без ангажимент от моя страна; училишето ни се води спорт- бетонт). Има енергия обаче за 3ма и искам да я канализирам в нещо неразрушително Wink  
Другият ми довод е отново да бъде сред деца и неусетно в игра да попива немски (и в училище ме посъветваха това, като по- добра алтернатива на уроци по немски). И на мен ми се струва, че сега е подходящия момент за 'опитване'. Станал е по- силен, координиран. Вече му е интересно да опитва неща като тенис на маса, кънки на лед...

# 133
avangardd,

в школата, която аз изкарах Б2 ниво по немски език, най-добрата преподавателка беше българка. На мен ми преподава немец, който в С1 не преподава. Имаше един-два случая, в които, преподавателят се запъваше в грам.обяснения /не го беше срам да каже "аз не знам"/ и веднага отиваше при бълг.преподавателка. За С1 има два учителя, но нашият каза, ако искате да научите как и защо, отивате при нея. Т.е. искам да кажа, че въпреки, че сме в ДЕ, не е срамно да ти преподава българин. Когато записвам С1 искрено се надявам, да има своб.места в нейната група.
Успех!   bouquet

Къде е тази школа?

# 134
  • На зелено
avangardd,

Успех!   bouquet

Къде е тази школа?

Школата е в Северен-Рейн Вестфалия, гр. Есен.

Последна редакция: чт, 13 фев 2014, 20:22 от Rovaniemi

Общи условия

Активация на акаунт