Отговори
# 165
  • Немция
Шрек, ето, 4е и вие сте се спряли на деликатесната майонеза- явно тя е по-близка до нашия вкус, независимо каква е марката?

Светлита, при нас е много мека зимата тази година, на зима не прили4а, дори веднъж не се застуди "като хората" и сняг не видяхме, но и аз съм в край на Немско, където климатът е от най-меките в страната. Rolling Eyes

За децата с поведен4ески, двигателни, логопеди4ни проблеми се прави много тук, няма платени приеми.
Моят голям син например има известно изоставане с грубата моторика в рамките на нормалното, но по4нахме индивидуална терапия към Каритас, вси4ко се поема от здравните каси. Отделно се предполага и сензорна свръх4увствителност, та и над това се работи до известна степен. За моториката на детето ни обърнаха внимание от ДГ, 4е има такава алтернатива за него, явихме се на тестове и после полу4ихме одобрение от определените инстанции.
Отделно детето е и с хранителна алергия, покрай нея ходихме и на консултации по храненето, също се поема от касите.

# 166
Добро утро!

Ейй, това да имаш злоядо дете е някакъв ужааас!  #Crazy За момента оставих малката щерка само на кърма, ама и нея ми отказва от време на време. Ако може хич да не суче, ще е най - добре. В четвъртък сме на контролно теглене, да видим как вървят нещата.

Пепеляшка,  благодаря за подкрепата! Hug Ще ти пиша след посещението при педиатърката.

Подкрепям думите на бибитка, че тук се работи много с децата с проблеми. За съжаление имам опит и с логопеди, физотерапевти, санаториуми и т.н. Много съм доволна от специализираната група, която синът ми посещава веднъж седмично към логопедична детска градина. Със 7 деца работят 2 логопеда. Единственият недостатък е, че трябва да го водим и вземаме сами, а е на 20 км от нас. Но си заслужава, защото виждам напредък.

# 167
Ейй, това да имаш злоядо дете е някакъв ужааас!  #Crazy

Знам за какво говориш - много търпение и УСПЕХ!

Искам да препоръчам на всички, чиито деца учат немски ето тази игра - http://www.galeria-kaufhof.de/store/p/Ravensburger+Spiele+Kinder … bwCFUQUwwodsyEAnQ.
Вчера моят син научи 24 нови думи за един ден с тази игра. Сега ще търся из нета картинки, за да направя още карти.

# 168
Дайте ми информация за ясли и отглеждане на малко бебе в областта Baden-Württemberg. Може ли да се наеме бавачка, има ли частни ясли, какви са цените. От коя възраст започват яслите?

# 169
Дайте ми информация за ясли и отглеждане на малко бебе в областта Baden-Württemberg. Може ли да се наеме бавачка, има ли частни ясли, какви са цените. От коя възраст започват яслите?
Моля, погледнете информацията на първа страница.

# 170
  • Germany

А неща, като "Добър ден" и "моля", дали ще са ви възможни?

# 171

Вече няколко месеца водя моя син на логопед на платен прием (в държавен иначе кабинет) защото джипитата не дават направление на дете без други проблеми в развитието, а неговият проблем са звуковете К и Г, които той никога не беше казвал, не можеше и това е... иначе специалисти имаме добри, но защо всичко опира до парите.... Надявам се че в един по-цивилизован свят няма да е така, но знае ли човек...

Това за България ли е? Че то логопедите не са по здравната каса... Пишеш няколко звука е проблема , моя син е роден полу-глух и до 4 г. мама не казваше и пак нямаше нищо безплатно... всичко съм плащала - сурдопедагог и логопед , когато тръгна на у-ще му се полагаше безплатен - ей , по голямо отбиване на номера не бях си преставяла!

В тоя ред на мисли бих се радвала мамите да споделят как е в Германия? Джи-пито ли ви насочва или всеки сам си търси къде да си води детето? Обвързано ли е със застраховката на родителите?

# 172
добър вечер,
veni-b, да това е България, знам че нашият проблем е нищожен на фона на Вашия, но си е някакъв когато 5-6 годишно дете бива разбирано от близки и чужди хора трудно само заради тези 2 звука, някак си българските думи са богати на тях Simple Smile . Съжелявам че трябва да преживявате и тези трудности, разбирам, ние също имаме назначен логопед в детската, и след цяла година миналата каза ,да се оправяме, другите деца с Л и Р също нямат никакъв напредък, всичко е такова отчитане на дейност.... Дете на приятелка в БГ. се оказа с аутизъм, нашите до 3 не говориха, но знам че имат ресурсен и логопед назначени и по каса.
Доколкото разбирам от другите в Германия е важно  поне един родител да работи и да е здравно осигурен, детето се насочва от педиатъра по нужните служби, това е моят извод... Нека те пак кажат.
 ДжейДжей стискам палци да прояде, макар че от моя опит, моето дете и до сега е злоядо, от кърмата на мръвката се пренасочи , за другото и до сега го храня . Някъде греша май...

.bibitka. и при вас е така явно. Един колега любител на ските заяви че ще се мести в Япония  hahaha
Вижте намерих игра за сваляне, но трябва някой да произнася думите на децата или пък за по големки, които могат да четат http://sebrans-abc.softonic.de/download#downloading
a тази е и със звук, думите могат да се разбъркват всеки път http://www.goethe.de/ins/si/lju/lrn/onl/de10470531.htm
Лека вечер

# 173
svetlita  с риск да оспамя темата, понеже сега пишем за Бг, но ми се струва че не си разбрала правилно. Ресурсни учители и логопеди има но не по здравна каса а от Ресурсния център. За съжаление логопедичната помощ там се води "допълнителна" а не основна към ресурсното подпомагане, сина ми 2 г. имаше такива занимания .... за една година имаше огромния брой от 16 занятия с логопед... / като се има предвид че за да има напредък при такъв вид терапия то трябва да е 2 пъти седмично, можеш да си направиш сметка колко ефективно е това за цяла година/ . В подфорум деца с увреждания има много теми по въпроса, ако искаш погледни ги. Всъщност има логопед по здравна каса май само за възрастни- говорни проблеми след прекаран инсулт, нещо като рехабилитация май се води ...

# 174
  • Немция
Светлита, правилно си разбрала, при държавно застрахованите(което е мнозинството) е достатъ4но единият да е здравно застрахован- примерно таткото- и ако майката не работи, тя и детето са семейно застраховани към него, тоест са вклю4ени в неговата застраховка, друго не се доплаща.
Обикновено детският педиатър насо4ва към други специалисти, но в нашия слу4ай ДГ се намеси. Педиатърът не намираше препоръката им за истински необходима, но даде нужното съгласие под формата на вид направление и така ни се даде карт бланш за тестовете.

Мама Ени, това Мемори го имаме и у нас. Wink Явно у4енето под формата на игра е най-успешния вариант за вас, а и не само при вас, това е общовалидно правило за вси4ки деца.

ДжейДжей, не ми стана ясно- бебка е преминала на такъв режим на хранене след престоя в болницата или си е била така и преди? Дано да е само период!
Аз съм не със злоядо, а със свръхзлоядо дете у нас Rolling Eyes, и на вси4кото е ограни4ено откъм мле4ни продукти заради алергията- извод: храненето е мъка, яде само няколко определени храни, по малко. ooooh! С второто дете го нямаме този проблем.

Вион, сега забелязах въпроса ти- не съм 4увала стипендията да е предимство за полу4аване на място в общежитие(аз съм живяла в такова, докато следвах, това са мои ли4ни впе4атления).

# 175
Точно така е за логопеда - за здравно осигурени се поема от здравната каса. Направление може да бъде издадено от педиатъра или зъболекаря на детето - в зависимост от проблема. направление за педиатър може да бъде препоръчано и от детска градина, училище, психолог или друг специалист и педиатъра на детето е длъжен да се съобрази с това и да издаде направление. Едно направление важи за 10 посещения и се подновява до решаване на проблема - обикновено са нужни няколко серии от по 10 посещения при логопед. Логопедите тук работят не само с проблеми със звукоизвличането, но и за езиково богатство и граматика.
Малкият ни син при преглъщане прави натиск с език върху предните зъби и с времето ще се изкривят напред, ако не се вземат мерки. Оказа се, че това се оправя пак с упражнения с логопед.

# 176
Също е важно колко е читав логопеда.
Тази,която в момента се занимава с малкия е отвратителна. Млада,нервна, избухва, крещи, съкращава времето за занимания поне с 5 мин. всеки път.
Сега чакаме да приключи курса и ще търсим друга.
Меко казано съм бясна. А детето е на път да развие стрес от нея.

# 177
Защо чакаш? Ще вземе да стане по-лошо. Приключвай предсрочно и вземи ново направление след няколко седмици пауза.

Да, логопеда е важно какъв специалист е. Ние имаме голяма логопедична практика в нашето селце, но държим точно на една от логопедките там именно заради това, че ни пасва най-добре като личност и професионални качества.

# 178
  • Deutschland
Здравейте, аз също не мога да се добера за по дълго време до компютъра. На малкия му растат 4-те кучешки зъба на веднъж и в къщи е някакъв кошмар.Не иска да яде и да спи.Само се тръшка за всяко нещо и реве.Големия,като се прибере от градина и малко се пооправя положението защото си играят заедно.Абе направо няма и помен от доброто ми и кротко малко дете от 10 дена насам.

Големия ми син също ходи на логопед и много си харесва учителката,но той по принцип е много сговорчив с другите хора,но не и с майка си и баща си  Simple Smile
На мен логопедката ми обясни,че здравната каса поема 6 рецепти от по 10 часа.После се прави почивка от 3 месеца и след това ако има нужда се прави нов курс от по 60 часа.Може и да не се прави почивка,но това го преценява педиатъра.

# 179

На мен логопедката ми обясни,че здравната каса поема 6 рецепти от по 10 часа.После се прави почивка от 3 месеца и след това ако има нужда се прави нов курс от по 60 часа.Може и да не се прави почивка,но това го преценява педиатъра.

Това не го знаех, благодаря за инфото. На нас повече от 3 курса не са ни се налагали.

Общи условия

Активация на акаунт