Православни пости - 4 тема

• 49 321
  • 738
  •   1
Отговори
# 75
Ами омесваш тесто, което да не се лепи. Разстилаш плоско да е не повече от 1 см. дебело. Намазваш със зехтин от двете страни изобилно. Слагаш в тигана по 15-20 минути от всяка страна, но на по-слаб огън, иначе загаря. Това е. Можеш да добавиш и сол в тестото. (На Надето питката май беше 2 см и слагаше в тигана 2 с.л. зехтин).
Така се прави и индийският хляб чапати - в самото тесто се добавят две лъжици мазнина. След това питките се правят плоски и много тънки. Набрашняват се изобилно от двете страни и се слагат в някой стар силно нагорещен тиган, който не става вече за нищо. Питките започват да се подуват, образуват мехури, защото са тънки. Няколко минути от едната страна, няколко от другата. Не се добавя мазнина, само се набрашнява. Редиш питките в чиния една върху друга. По принцип в чинията се мажат със съвсем малко масло от двете страни, по през пости може с някаква растителна мазнина.

Последна редакция: пт, 14 фев 2014, 21:52 от hjkl;

# 76
Благодаря, hjkl;   bouquet
Правя по подобен начин мекици, а понякога ги правя и с пълнеж. Вкусно става и с най-обикновено тесто.

Днес си захраних за пореден път квас и утре е ред да пека хляб Grinning

# 77
Симпатикония, удоволствието е мое!
Нямам квас и нещо не ми се занимава да си правя, макар че друг път съм правила. Питката на Надето ми идва добре, защото като реша, че ми се яде тесто, мога да направя хляб у дома, вместо да купя нещо навън. По принцип напоследък правя хляб по-рядко.
Доколкото знам закваската променя състава на брашното, то става по-полезно за нас, освен че има пробиотици, и, въобще, закваската е препоръчителна (и това най-вероятно ти е добре известно).

# 78
  • София
Няколко пъти правих тибетската питка на Надето. Много е практична тази рецепта, защото е бърза.
Е, щом не се притеснявам от тази питка, значи не противоречи на православието  Mr. Green

Чакай да те натопя аз на Далай Ламата дето му използваш рецептите без съответната религиозна принадлежност.  smile3534

# 79
hjkl; от доста време избягвам маята, макар че е доста по-лесна за обработка, за разлика от кваса. Той си иска доста време за втасване. Трябва да имаш поне едно 8-10 часа за ферментация на тестото.

Да видим утре каква ще я свърша. Ще замеся тестото и мисля да го оставя през нощта да пълни тавата. Интересно какво ли ще намеря утре сутрин?  Grinning

# 80
  • София
Дядо хаджия,  Joy Тя рецептата е на мосю Жак Пепен, така че няма страшно  Laughing

hjkl;, радвам се, че ти е харесала идеята. Те, нещата са даже още по- прости, защото питката е с бакпулвер. Не изисква втасване и не се меси, само се разбъркват хубаво съставките с една вилица, разстила се тази смес в тигана и туй то. Интересното и различното е, че освен зехтина, в тигана се сипват и 2с.л. вода, захлупва се с капак и така питката едновременно се пържи и готви на пара. Тъй рече мосю Пепен. Ето я пак рецептата за прегледност:

Тибетски плосък хляб

1 1/2 ч.ч. брашно
 1 ч.л. бакпулвер
 1/3 ч.л. сол
 1 ч.ч. вода + още 2 с.л. за парата
 1-2 с.л. зехтин

Смесете брашното, бакпулвера и солта в средно голяма купа. Добавете 1ч.ч. вода и смесете до гъсто, лепкаво тесто. Намажете със зехтин студен тиган с незалепващо покритие с диаметър 30 см (моят е 26 см, стана просто малко по- дебело). Сложете в него тестото. Топнете шпатула в зехтина от тигана и притиснете тестото. Трябва да е плоско (зехтинът няма да позволи на тестото да полепне по шпатулата). Добавете отстрани 2 с.л. вода, за да се образува пара, която ще задейства процеса на печене. Захлупете и оставете на умерена температура на котлона за 10 минути. Към този момент водата трябва да се е изпарила и тестото да се пържи. Намалете котлона и обърнете питката. Захлупете и пържете още 5 минути. Отхлупете и оставете настрана да изстине малко в тигана. Нарежете на парчета и поднесете.

# 81
 Laughing така и не стигнах до тибетския хляб аз. Благодаря, че повдигнахте и в тая тема въпрос за него, та да му намирам лесничко рецептата. Hug
simpatikonia, моля те, кажи после какъв е бил резултата от нощното втасване. На мен фактора време винаги ми е бил решаващ да се дърпам от кваса. А е от полезен по-полезен.
Та сега се замислих (чисто организационно), че мога да си направя квас петък-събота, събота срещу неделя през нощта да втасва и неделя да пека.
Какво мислите, ще стане ли?. Долу-горе ще стигне ли времето? Знам, че има много фактори - Т, влажност. Но все пак?
Абе едно време се чудех на баба ми (Бог да я прости) как така са пекли само в петък за цялата седмица хляб, ама то си имало крушка опашка  Grinning.

# 82
  • София
Дядо хаджия,  Joy Тя рецептата е на мосю Жак Пепен, така че няма страшно  Laughing

....

Аууууу ама Жак Папен тибетски будист ли е ? Ма що не казвате бе. И аз пък всяка вечер гледам да го улуча на телевизора заедно с Джулия Чайлс. Абе знаех си аз, че има нещо в тия двамата - не може току така да са ми толкова интересни.

# 83
Аз бях правила много хубави селски пърленки на тиган. Стават много хубави и са постни . След като се изпекат , се мажат с масло , аз мазах с зехтин с розмарин и стана чудно . Тигана ми беше керамичен и бяха на доста слаб котлон , не ставаха мехури . Дори се чудя и днес дали да не направя.  newsm78  

http://recepti.gotvach.bg/r-5846-%D0%A1%D0%B5%D0%BB%D1%81%D0%BA% … D0%BD%D0%BA%D0%B8

Последна редакция: сб, 15 фев 2014, 09:33 от adelinda

# 84
# 85
  • София

Аууууу ама Жак Папен тибетски будист ли е ? Ма що не казвате бе. И аз пък всяка вечер гледам да го улуча на телевизора заедно с Джулия Чайлс. Абе знаех си аз, че има нещо в тия двамата - не може току така да са ми толкова интересни.

Има нещо, ще знаеш. И мен тъй са ме омагьосали, чудех се откъде тоз интерес у мен, пък то...  Laughing

adelinda, не работи линка.

# 86
Смених линка и пак не се отваря newsm78

Необходими Продукти

мая - 1/2 кубче мая 20 г или 1 пакетче суха
    вода - 350 мл топла
    зехтин - 5 с.л., може и олио + още за намазване
    захар - 1 с.л.
    сол - 1 с.л.

брашно - към 5 ч.ч. пресято
    шарена сол
    чесън - няколко скилидки счукан
    масло - около 2 с.л.

Приготвяне на Селски пърленки

Разтворете първо маята с малко от топлата вода със захар, щом се активира добавете към нея всички останали продукти : останалата вода, 5 с.л. олио , сол и брашното. Замесете меко брашно и го оставете да втаса.

От тестото се разточват питки , които се пекат в сгорещен тиган или сач. Щом обърнете питката от втората страна , намазвайте вече опечената със смес от маслото ,чесъна и шарената сол.

Вместо масло, може ароматен зехтин или такъв със счукан чесън.

# 87
  • София
Време е да се запознаем с резултатите от първата ни анкета.

На въпроса „Защо постите ?“ са отговорили 32 души по следния начин:

- По убеждение, спазвам каноните на вярата си - 19 човека - 59.40 %;
- Защо приемам, че постът е полезен за организма ми - 10 човека - 31.30 %;
- От любопитство, за да изпитам себе си - няма отговорили;
- Замествам диета за отслабване - няма отговорили;
- Друго - 3 човека - 3.9 %

Изводи едва ли трябва да правим, всеки е в правото си да постъпва така както разбира живота.

На мен обаче са ми интересни коментарите на онези трима съфорумци, които са избрали отговора „Други“ - явно съм пропуснал коментарите им.

Предлагам Ви за известен период да наблегнем на темата:

„ЗАМЕСТИТЕЛИ НА ЖИВОТИНСКИ ПРОДУКТИ ПО ВРЕМЕ НА ПОСТИ !“

Нека всеки, който има възможност да сподели с какво замества например млякото, яйцата, сиренето и т.н. и въобще дали ги замества по време на пости.

Приятна дискусия.

# 88
Дядо хаджия , аз съм една от другите , едва ли ще ти е интересен отговора ми , след като го напиша и смятам , че е излишно.

# 89
Жени, трябва да те разочаровам. Снощи се отказах от месене, защото стана много късно.
Прибрах кваса в хладилника и ще меся малко по-нататък.
И аз съобразявам всичко с времето, което имам за втасване-печене. Явно сега не ми е моментът Grinning.

Дядо хаджия, темата за заместителите е интересна Peace.

Сега осъзнавам, че не съм се замисляла особено върху това кое с какво замествам по време на поста. Не съм пристрастена към определени блажни храни, така че през постния режим приемам за съвсем нормална липсата им в менюто ми. Наясно съм, че няма да ям кюфтета, мусака, сирене, кашкавал и мляко, така че нямам нужда да  ги замествам с подобни имитационни и постни продукти.

Единственото, за което се старая е да компенсирам липсата на белтъчна храна с продукти от растителен произход, които я съдържат. Соята и соевите продукти съм ги изключила напълно по понятни причини, пък и не харесвам соевите гранули и кайма. Тофу също не се насилвам да ям - първо защото е соев продукт и второ, защото не ми е особено вкусно. Старая се да хапвам повече варива, гъби и ядки, които надявам се компенсират липсата на белтък от животински произход. За мляко също не усещам глад, защото и в останалото време не го употребявам (освен под формата на кисело мляко, сирена и кашкавали). Но през поста смятам да си правя ядково мляко, за разнообразие. Изобщо приемам хладнокръвно факта, че за около месец и нещо няма да ям мляко, сирене, кашкавал и месо. И без тях животът е достатъчно прекрасен, а пролетта е напълно достатъчна да отвлича вниманието ми от тези маловажни подробности Grinning.

Общи условия

Активация на акаунт