Православни пости - 4 тема

• 49 327
  • 738
  •   1
Отговори
# 90
Ползвам заместители , тофу не обичам .Правя ядково мляко и соеви кюфтета.

# 91
Различни неща ми заместват месото: понякога гъби. Определено коноп (небелен, киснат, на мляко). От време на време тофу. Също леща, червена леща, боб, грах, нахут, царевица. Странно, но понякога и червените чушки. Орехи, бадеми и др. ядки всякакви. Риба, когато е позволено. Понякога елда.
А маслото ми го замества кокосовото масло. Нямам нужда от много и това е добре, понеже е прекалено скъпо. Ядковите млека заместват млякото. Живата боза може да замести киселото мляко, лошото е, че в нея има захар.
Ако не сте алергични, в био магазините продават пшеничен глутен. Доста скъпо го продават, а и се притеснявам понеже много се говори за алергиите от глутен, затова не съм го купувала.

# 92
  • София
... Живата боза може да замести киселото мляко, лошото е, че в нея има захар.
Ако не сте алергични, в био магазините продават пшеничен глутен. Доста скъпо го продават, а и се притеснявам понеже много се говори за алергиите от глутен, затова не съм го купувала.

Направата на домашен глутен не е невъзможно, но много тръткава работа. Виждате на снимката едни постни фрикадели, които съм направил от домашно приготвен глутен (и той си имаше едно азиатско име, ама в момента ми изскочи от главата).

За бозата - ами не е задължително да слагате захар. Аз я правя със стевия например. Напоследък пък правя една боза от варено жито (или ръж или просо, каквото имам), която пък правя в различни вкусове (включително и солена) с плодови сокове.

# 93
и той си имаше едно азиатско име, ама в момента ми изскочи от главата).

За бозата - ами не е задължително да слагате захар. Аз я правя със стевия например. Напоследък пък правя една боза от варено жито (или ръж или просо, каквото имам), която пък правя в различни вкусове (включително и солена) с плодови сокове.
Предполагам, че азиатската дума е сейтан.
Би било интересно да споделиш за всичките бози, които правиш. Имах предвид купешката на Хармоника.
За стевия, бих искала да предупредя,
Скрит текст:
че из нета пише, че действа противозачатъчно. Има много статии по въпроса. Традиционно индианците са използвали тази билка именно с такава цел.
http://www.cookingwithstevia.com/contraceptive.html
Има и материали, които уж отхвърлят това, но си спомням, че в един форум една жена беше писала, че и спрял цикълът и накрая стигнала до извода, че причината е в стевията.

Последна редакция: сб, 15 фев 2014, 19:30 от hjkl;

# 94
  • София
Предполагам, че азиатската дума е сейтан.
Би било интересно да споделеш за всичките бози, които правиш. ...
За стевия, бих искала да предупредя, че действа противозачатъчно. ...

Ами ще почна да качвам лека полека по някоя и друга рецепта за бозата. А иначе то на нас диабетиците вече нищо не ни остана за подслаждане.

# 95
Дядо хаджия, тъй като спомена, че имаш диабет, да спомена само, че някои храни са естествен регулатор на кръвната захар. Така например за диабетици се препоръчва да консумират много тиква, земна ябълка (гулия) на салата, джинджифил, канела ... друго не се сещам в момента.

# 96
А иначе то на нас диабетиците вече нищо не ни остана за подслаждане.
В статиите пише, че този ефект се появява при големи количества. Мисля, че малко стевия е по-добре от изкуствен подсладител. Другото е, че човек като не яде сладко известно време, престава и да му се яде.

# 97
  • в моя свят
Чета ви редовно, но рядко пиша в темата. На анкетата отговорих с втората опция за здравето. Също така съм силно религиозна, но не вярвам в църквата.За заместителите не изпитвам нужда...месо не ям от няколко години, а без млечни мога да издържа постите без да ми липсват. Просто с млечните храненето е много по разнообразно, а като цяло не прекалявам с тях. Единствено ползвам заместители като соево и ядково мляко само на рождения ми ден, който винаги се пада по време на пости, а близките ми очакват да почерпя с домашно приготвена торта. Simple Smile Това е, през постите се храня само с плодове и зеленчуци, но и много наблягам на тестяно...предполагам, защото рядко ям ядки или други засищащи храни. Разбира се тестените храни гледам сама да си ги приготвям и сега мисля да пробвам тибетската питка за която пишете. Лесна и интересна обещава да е рецептата и ако е и толкова вкусна ще я приготвям често по време на постите.

# 98
me4ta22,  Hug
Очакваме да споделиш с нас и някои твои успешни рецепти.

П.П.
Вчера пробвах т.нар. булгур за пилаф на "ECE" (по-едър е от обикновения).
Получи се много вкусно, като през цялото време имах усещането, че ям нещо средно между ориз и жито. Пилафът ми, разбира се, не беше постен, а обилно гарниран с масълце и пилешки бульон Grinning.
През постите ще го пробвам и със зеленчуци.

Последна редакция: нд, 16 фев 2014, 12:24 от simpatikonia

# 99
Пилафа се прави за гарнитура основно , към месо /ако ядеш/. Майка го прави като кипне вода, запържи фидето да покафенее , после и булгура за малко . Ако е киснат преди това 1 към 2, ако не е 1 към 3 , сипва горещата вода и изключва котлона .. От горещината си се досготвя и си поема водата . Сам по себе си , мен не ме засища , поне и със салата трябва да го ям . Вървят му фалафели , пържени картофи и салата.

# 100
От известно време спазвам принципите на разделното хранене, затова го съчетавам само със салатка Grinning. И по принцип пилафът е много засищащ, затова едва ли има нужда от друго основно.

През постите смятам да го съчетая с кисело зеле, да приготва с него пълнени червени чушки, сарми.
Това се сещам на първо време.

# 101
Маслото и бульона не нарушават ли принципа на разделното хранене ?

# 102
  • София
Не разбрах кога ще е демонстрацията на постните ястие от съфорумките.

# 103
Може би само бульонът е в нарушение, но пък той не е истинско месо все пак newsm78
Във всеки случай исках да опитам що е това пилаф и се оказа, че ми хареса! Hug

adelinda, не винаги успявам да съм изрядна в РХ Embarassed

Не разбрах кога ще е демонстрацията на постните ястие от съфорумките.

Нека да дойдат постите, има още малко време да се пооблажим с едно друго. Joy

# 104
  • София
Бе те постите ще дойдат, ама нали трябва да направите една демонстрация, че да знаем какво да готвим.

Общи условия

Активация на акаунт