Православни пости - 4 тема

• 48 802
  • 738
  •   1
Отговори
# 495
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
много интересна рецепта, ама 400гр. стафиди и толкова много захар?

ще пробвам с по-малко количество и без захар  Mr. Green

# 496
Дядо Хаджия, мнооого сладка ми се вижда тази рецепта. Напомни ми как наскоро една позната ме черпи постни сладки с тахан и бяха ужасно сладки  Confused

# 497
Гръцките сладкиши са много сладки  ,а тахана който аз ползвам е натурален .

# 498
Ами че то синтетичен тахан няма, всичкият е натурален  Peace

Аз използвам студено пресован, тъмен на цвят на Тръндеви  Simple Smile

# 499
Ами че то синтетичен тахан няма, всичкият е натурален  Peace

Аз използвам студено пресован, тъмен на цвят на Тръндеви  Simple Smile

Не, натуралния е неподсладен , моля  Peace

Последна редакция: чт, 20 мар 2014, 18:50 от adelinda

# 500
  • София
Значи имам съмнения че вида на стафидите е „или” т.е. или 200 гр. от едните или 200 гр. от другите, ама аз към копирал така както ми го е написал. Като го засека следващия път ще го питам.

[Допълнено] Рецептата съм я преписал точно и е такава. Отеца каза всеки да си я нагоди според вкуса.

Последна редакция: чт, 20 мар 2014, 18:36 от дядо хаджия

# 501
Добавих рецептата към електронната ми готварска книга под кодовото име "Гръцки кекс "Атанасий"" Grinning

Аз също не обичам много сладко, но да има стафидки в кекса е нещо много приятно. Определено одобрявам голямото им количество. Те придават и леко киселичък вкус (моите стафиди са домашно приготвени и не са допълнително озахарявани). Захарта и аз бих намалила. Мъфините, които правих наскоро бяха също  с много малко захар, като стафидите компенсираха с леко сладко-киселия си вкус.

# 502
Някой да е правил бонбони с тахан,имам лешников и искам да направя бонбони .

Аз не успях да се амбицирам с житния режим, имам здравословен проблем и голямо виене на свят , че се отказах. т.е. си намерих причина. Миналата година го направих, но тази не успявам.

# 503
За тези бомбони, можеш да смесиш тахана с фурми в блендер, като, ако добавиш какао, също ще стане много добре. Накрая можеш да оваляш в кокосови стърготини, ако разполагаш с такива.

Аз обаче ще ви призная, че през тези пости избягвам тестяно и сладко. Наблягам на зеленчуци, ядки-по малко.

# 504
Според мен е грешка да се избягва тестяното . Изключително полезен е черния хлаб , има много витамини от групата В , както и други полезни неща . Белия хляб има само калории . Яжте тестяно , ако не, не знам как си набавяте калориите и не ви става лошо.

Последна редакция: сб, 22 мар 2014, 02:33 от adelinda

# 505
Тъкмо замесих поредния си опит за квасен хляб. Гледах едно клипче в Ютуб и доста се нахъсах, че ще успея. Само дето ползвах повече бяло брашно - с добавка на чия, сусам, овесени ядки и слънчогледови ядки. Сега го чакам да бухне Grinning. Мисля си дали да не си легна по-рано, да го оставя цяла нощ да втасва, а сутринта да стана към 5 часа, за да го опека преди работа newsm78.

adelinda, днес ходих до гръцкото магазинче зад Гранда, което ми препоръча. Взех си литър хубав зехтин, маслинки и халва. Зехтинът още не съм го опитала, но на маслинките и халвата налетях веднага щом се прибрах. Сега като опека и хляба, голямо лапане ще падне - халва с хляб и маслини. Лелеееееее.... hahaha

# 506
hjkl;, щом избягваш и ядки, как набавяш белтъчини ? Поста не е диета, доста дълъг период е трябва да се мисли и за тялото Simple Smile

# 507
Симпатикона , в Триумф има промоция на маслини Каламон/каламата дребни на 5 лв, превъзходни са . И аз като минавах през ч. пазара се огледах за магазинче гръцко за маслини и зехтин но видях поне 5 , все на 1 място и не се ориентирах  Blush Зехтин предполагам от този от Тасос си взела, хубав е  Grinning

# 508
Не, взех "Каламата" - гъркинята каза, че той е най-хубав, пък и не ми се видя много скъп. Така де, бях решила да похарча малко пари Grinning. Маслинки взех тип "стафида" средно солени. Много са вкусни. Дори сложих няколко на парченца в тестото.

В магазина имаше и някакви тестени макарони на ленти. Етикетите са все на гръцки, а продавачката не говори добре български, та реших да не я занимавам с много въпроси. Купих си и едно гръцко кафе. Мисля някоя сутрин да го пробвам.

# 509
...
adelinda, днес ходих до гръцкото магазинче зад Гранда, което ми препоръча. Взех си литър хубав зехтин, маслинки и халва.

Я, съвпадък! Grinning И аз посетих това магазинче. Взех от два вида маслини и някакво мезе с подлютено фета сирене за съпруга ми, който не пости. Зехтин ще взема следващия път, че засега си имам. Човекът, който ме обслужи, грък, предполагам собственикът, ми препоръча юфка със спанак, със сушени домати и още някаква май, но и нея оставих за другия път. Халвата загледах много, мнооого силно, но се въздържах. Ще се ходи пак, ясно е. Simple Smile

Допълвам си поста, че simpatikonia е публикувала докато съм писала. Тези макарони на ленти са юфката, за която споменах. Етикетите бяха на гръцки и човекът провери и ме увери, че са постни, без яйца и прочие.  Simple Smile

Последна редакция: пт, 21 мар 2014, 21:29 от Мора

Общи условия

Активация на акаунт