Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 6 фев. 2014, 17:02 ч.

висок FSH

 • 36 747
 • 121
 •   1
Отговори
# 45
 • В сърцето на любимия човек
 • Мнения: 13 414
Bling-a-ling - за да стане донор, жената трябва да има 1 дете и да е под 34 години  Peace

# 46
 • София
 • Мнения: 294
Моментът с донорстването ще го мислим в случай, че стигна изобщо до изваждане на повече от 1 качествена яйцеклетка.

Това с възрастта и родени/неродени деца няма да е проблем в случая с моята близка - става дума за сестра ми, май това пропуснах да ви кажа. Няма да дарявам за някакви хора някъде си. Все едно - много сме далече от този момент.

За другото - Блинг, не съм очаквала някой да ми е психолог или приятел, или каквото и да е. Но да се говорят втрещяващи неща, при това без медицински доказателства на млада жена отишла за помощ - това е грозно, нито е човешко, нито медицинско, наистина не знам как да го нарека.

И всеки има право на свое мнение, аз имам своето, което споделих, ти имаш твое Peace

Благодаря - за клиника Малинов ще помисля съвсем сериозно значи, може и 1 час да си запиша от сега.   bouquet

За другите клиники и четенето - с четене няма да разбера много, вече си мисля, че е и късмет - не само дали ще се стигне до бебе, а и дали конкретен доктор - голям, малък, среден - изобщо ще подходи с внимание и до колко към конкретна пациентка. Но ще чета още, страх ме е от сега да се задълбочавам преди да приключа с цитонамазките.

Щитовидните хормони - всичките, ТАТ, МАТ са изследвани преди няколко месеца - няма нищо там, но пак ще ги изследвам ако кажат.

# 47
 • София
 • Мнения: 294
Така, за да ви успокоя пак, че няма да правя някакви незаконности, ако изобщо стигнем до там, разбира се - поне за адвокат съм се изучила, нищо, че с хормоните съм на никъде Hug

Цитат
Донорство на яйцеклетки
Донори на яйцеклетки могат да бъдат жени между 18 и 34 години (до 38 в случай на родствено даряване), които имат родено поне едно живо дете, не са поставени под запрещение и са здрави. Донорите се регистрират в централен регистър към Изпълнителната агенция по трансплантация, като остават анонимни за получателите на яйцеклетките, освен в случай на даряване между близки роднини. Кандидатките трябва да имат отрицателен резултат от тестовете за хепатит, сифилис, HIV, хламидия и др.

Докторът ми обясни, че и това с живото родено дете можело да се избегне в определени случаи при явяване на комисията.

# 48
 • Мнения: 4 663
Мелинда това с донорството не го мисли сега има много път да извървиш до там, а когато стигнеш много добре трябва да го обмислиш заедно с всички крайни резултати, защото въпреки, че става въпрос за сестра ти трябва да гледаш първо себе си. Всяка извадена читава яйцеклетка ще ти е важна това няма да е нормално ин витро поради други фактори, в което ще се извадят много яйца. Трябва много добре да обсъдите двете и да си представите всички възможни сценарии.
С четеното може да се събере много информация не се отказвай. Разбира се, че зависи от твоя конкретен случай, от това на кой лекар ще се спреш, в какъв момент ще отидеш при него, той какви идеи ще има в този момент, кой сценарий ще разиграе при теб и дали ще има успех от първия път или от поредния. Не се втрещявай от случката със сестра ти, а просто си вземи поука от нея и се подготви психически. Проблемите около резерва са в голяма степен непонятни за повечето специалисти, трудна област са, в която общо взето се действа на късмет и пробване. До голяма степен повечето не са добре запознати с материята и вътрешно са настроени отрицателно заради ниския процент на успехи. Това не е само в БГ, а и по целия свят. Масово жените с ИЯР и НЯР се пренебрегват от лекарите. Трябва да попаднеш на изключително амбициран и заинтересован специалист, за да има по-голям шанс за успех. А в БГ първо, че като бройка те са малко, второ са толкова натоварени, че физически и психически не могат да се развиват в тази област.
Но е хубаво да почетеш и събереш мнения от пациентки на различните клиники, за да си изградиш някаква представа кой от всичките лекари би ти допаднал повече. Най-лесното е просто да се обадиш от сега на местата, на които си набелязала и да си запазиш час, а през това време ще четеш. Хубаво е да не губиш време, защото човек планира едно, а после изскачат сумати неща и докато се стигне до процедура минават месеци

# 49
 • София
 • Мнения: 294
Благодаря ти, Блинг за подкрепата!  Hug   bouquet

Предстои ми много дълъг път, а времето на яйчничето ми изтича. Знам, че трябва да побързам. Не знам защо спах толкова години. Все чаках кариерата, плановете, най-правилният мъж, всички други да са добре, и прочие, и прочие неща... Сега го отчитам като грешка, но тогава съм мислела различно...

Ще ви държа в течение до къде и какво съм направила.

Излязоха снощи и последните от пуснатите ми хормони - не ми харесват изобщо, и двата са на горна граница:

Цитат
4 Androstenedione ( 4 Aндростендион )   12.094   nmol/l   Ж:<10г:<2.79; 11-17г:1.36-9.67; 18-53г:4.29-13.68;
17-OH Progesterone ( 17-OH Прогестерон)   2.083   nmol/l   3-14г.0.21–5.15;Ж:фол.0.3-2.4;лут.1.8-6.97;мен.0.4

След гинеколога искам да пусна теста за инсулинова резистентност и другия хормон - SHBG, и веднага да консултирам резултатите с някой читав ендокринолог, мислех за доктор Начев или доктор Коларов, мои познати са ходили при тях и са им помагали.

Пък - каквото господ реши. Аз ще опитам поне да се постегна малко.

Отново ви благодаря. Малко егоистична ми стана темата. Но истината е, че наистина съм много объркана от всички тези реалности и приемането им и решаването "а сега на къде..?".

Стискам палци от все сърце и за всички вас, мили момичета!   bouquet

 Hug Hug Hug

# 50
 • Мнения: 4 663
Няма защо Мелинда Hug Хубаво е да има една такава тема и да се коментира, защото почти никъде няма информация и събрано с това, че и лекари много не ни броят за "хора" положението не стака никак розово.
Опитай се да не се обвиняваш, защото от това нищо положително да извлечеш. Най-лесно е да се вкопчим в грешките си, в неволята си. Аз по принцип съм малко черноглед човек и винаги гледам реално и песиместично на нещата. С времето и проблемите, с които се сблъсках се научих да се хващам и за зрънцето добро и положително, защото това ми е единствената сламка да не се удавя. В повечето случаи от един момент нататък психиката сама превключва на защитен механизъм.
Аз какво да кажа като съм на 30, от четири години почти се боря, от самото начало хормоните ми са зле и никой не ми обръщаше внимание и не можа да разгадае защо са така. Всички останали хормони ми бяха ок, антрални фоликули и какво ли не, но ФСХ ми е все високо. С щитовидната същата работа само ТСХ играе и никой не ти доказва какъв е проблема при мен. Два пъти забременях след голям период от време и двата пъти неуспешно. Трябваше да изчета света, да стана половин лекар и да търся някакви конспиративни проучвания и статистики, за които да се хвана и да не се отказвам.
Споменаваш само един яйчник, явно си и на по-голяма възраст, неща, които в началото не уточниме, а може би и аз съм пропуснала, за което съжалявам. В такъв случай има доста направени изследвания и установени проблеми, за които да се хванеш и бориш. Остава ти само да намериш твоя лекар или поне този, с който ще говорите по един начин. За ендокринолог мога да ти препоръчам Начев поне си близо до него. На мен ми е далеч и за щастие открих такъв в моя град, при който да ходя, за да ми се разминат разходките до София.

# 51
 • Мнения: 83
Имам изследване на FSH, на втория ден от МЦ със стойности 28,21    IU/L,при референт-ни стойности Фоликуларна фаза -   3.5    -12.5,изписаха ми " Фемостон" за да може да се нормализира и след един месец ще видим какъв е резултата.Ако някои е имал подобен проблем , нека да сподели за успокоение,страхувам се, че нещата няма да се оправят за месец....Има ли значение кога е правено изследването, на втория или  на третия ден?      

# 52
 • Мнения: 4 663
ANGELIKA1 изследването на FSH е добре да се повтори няколко последователни месеца, за да се определи дали евентуално има проблем и ако всеки път е високо да се пуснат и АМХ и Инхибин, както и да се преброят антралните фоликули на в първите дни от цикъла. Назначаване на някаква терапия след единично изследване е крайно несериозно и е добре да обмислиш дали трябва да продължаваш да ходиш при лекаря, който ти го назначава. Изследването е препоръчително да се направи на 3-ден по възможност, защото тогава има нещо като пик на хормона, ако се пада неудобен ден тогава препоръчително е по-скоро на втори ден, а не по-късно на четвърти или пети.

# 53
 • София
 • Мнения: 294
Bling-a-ling, благодаря ти за споделения опит! Пожелавам ти скоро да се нормализират нещата, и следващата бременност - обнадеждаващо е,я е успяваш да забременееш - да има един прекрасен и щастлив край! Hug  bouquet

Имам приятелка, която имаше играещ TSH, направи два спонтанни аборта, за съжаление втория беше в 8ми месец, с ужасен кръвоизлив едва ш спасиха и нея, и матката й. Това бе и причина бракът й да се провали, тогавашния. Години по-късно срещна друго момче, с което си родиха прекрасна дъщеричка, вече 2рокласничка Hug

Аз съм на 36, назад в темата писах, и да проблемите ми са много вече Confused

Последните резултати, които не съм поствала в тази тема са тези:

Име на теста(изследване)       Резултат      Единици   Референтна стойност   Метод
SHBG         68.3        nmol/l     26.1 - 110     ЕCLIA
Свободен Тестостерон        0.023        nmol/l     0.117 - 0.558     calc.

а ето да припомня и предишните:

TSH ( Тиреотропен Хормон )   1.820   mIU/l   0.27 - 4.20
Prolactin ( Пролактин )   203.00   mIU/l   М: 86 - 324; Ж: 127 - 637
LH ( Лутеинизиращ Хормон )   4.30   IU/l   М: 1.7-8.6; Ж: фол. 2.4-12.6, овул. 14-96, лут. 1.0-11.4, мен. 7.7-59
FSH ( Фуликул Стим. Хормон )   12.27   IU/l   М: 1.5-12.4; Ж: фол. 3.5-12.5, овул. 4.7-21.5, лут. 1.7-7.7, мен. 25.8-134.8
Estradiol (Естрадиол)   251.80   pmol/l   М:28-156;Ж: 1-10г.22-99.1,фол. 46-607 овул. 315-1828, лут. 161-774, мен. до201
Testosterone ( Тестостерон )   1.33   nmol/l   Ж:0.22 - 2.9; М: >17г. 9.9-27.8;13-17г. 0.98-38.5;7-12г. 0.1-2.37;1-6г. 0.1-1.12
Хормонален анализ
Забележка: Няма.
Име на теста (изследването)   Резултат   Единици   Референтни граници
DHEA-S ( ДХЕА-С )   5.980   µmol/l   10-14г.Ж:<7.6;M:<6.7;15-44г.Ж<9.85;M<12.65; над 45г. Ж:<6.4, M:<7.92
AMH ( анти Мюлеров хормон )   0.94   ng/ml   1.00 - 6.80
inhibin B (Инхибин Б)   83.54   pg/ml   40 - 200
4 Androstenedione ( 4 Aндростендион )   12.094   nmol/l   Ж:<10г:<2.79; 11-17г:1.36-9.67; 18-53г:4.29-13.68;
17-OH Progesterone ( 17-OH Прогестерон)   2.083   nmol/l   3-14г.0.21–5.15;Ж:фол.0.3-2.4;лут.1.8-6.97;мен.0.4

Свободният тестостерон е много по-нормата, а се изчислявал чрез формула между - тоталния тестостерон, SHBG и албумин. При мен албуминът бил много извън норми, но не ми казаха от лабораторията как точно и ме посъветваха да го изследвам отделно.

Записах си час за преглед при доктор Коларов в началото на седмицата. Ще видим. Все повече се обърквам. Тази седмица бях при гинеколога, който не беше особено отзивчив, взе проба за цитонамазка и ми каза да съм проверяла за резултати след 18ти, тогава сме щели да говорим.   

Все повече се обърквам. Sad

ANGELIKA1, какви са ти резултатите от другите хормони - FSH се тълкува заедно с поне - LH. Иначе такава стойност само на него може да е и лабораторна грешка Peace На каква възраст си ти? И да - тук във форума има момичета, успели да родят здрави дечица с високи стойности на FSH. Пожелавам ти късмет!  bouquet


# 54
 • Мнения: 83ANGELIKA1, какви са ти резултатите от другите хормони - FSH се тълкува заедно с поне - LH. Иначе такава стойност само на него може да е и лабораторна грешка Peace На каква възраст си ти? И да - тук във форума има момичета, успели да родят здрави дечица с високи стойности на FSH. Пожелавам ти късмет!  bouquet[/quote]
На 39 години съм ,нямам изследване за LH.а за Estradiol със стойности 25,0    pg/mL,при референтни стойности 12,5- 166.Миналият месец  всичко беше наред по отношение на изследванията,превехме ги на 3 я ден,а този месец ги правехме на 2 я и все си мисля, че има значение....

# 55
 • Мнения: 83
ANGELIKA1 изследването на FSH е добре да се повтори няколко последователни месеца, за да се определи дали евентуално има проблем и ако всеки път е високо да се пуснат и АМХ и Инхибин, както и да се преброят антралните фоликули на в първите дни от цикъла. Назначаване на някаква терапия след единично изследване е крайно несериозно и е добре да обмислиш дали трябва да продължаваш да ходиш при лекаря, който ти го назначава. Изследването е препоръчително да се направи на 3-ден по възможност, защото тогава има нещо като пик на хормона, ако се пада неудобен ден тогава препоръчително е по-скоро на втори ден, а не по-късно на четвърти или пети.

Да, наистина е единично изследване и веднага побързаха да ми изпишат "Фемостон",пациентка съм на Шефкетова в Надежда....

# 56
 • София
 • Мнения: 294
Не съм запозната с тези референтни стойности на естрадиола, доколкото знам е добре да е към средата на референтната скала, но не съм сигурна.

А LH към FSH трябва да са равни, или FSH да е малко повече, но малко, 1.1 път например.

Няма логика на втори ден FSH да ти е с наднормена стойност, а на трети да е добре, ако нямаш възможност за тест на 3ти ден е по-добре на 2ри, отколкото на 4ти.

При предишното изследване FSH в норма ли ти беше? Правена ли ти е фоликулометрия? Това е преглед с ехограф на 3тия ден на МЦ, при който се броят фоликулчетата на яйчниците, има връзка със стойностите на FSH.

За изследванията, които Блинг ти е препоръчала напълно подкрепям, независимо какво ти каже лекаря, ако имаш съмнения е добре да изследваш LH и FSH следващия месец на 3ти ден. На нашата възраст нещата се променят със седмици. Ако имаш възможност добре е да си пуснеш превантивно поне AMH и INHIBIN B - пак на 3ти ден- те показват дали яйчниците са на ръба на изчерпване и помагат да се уточни по-правилна процедура.  Особено ако ще плащате хилядите пари в клиника по стерилитет - такива изследвания са задължителни за техните процедури - да могат да преценят какво да правят, а не да стрелят на сляпо, вие да си плащате и да се надявате, а после - резултат - я има, я не...

Успех.

# 57
 • София
 • Мнения: 294
Клиника Надежда, поне по мои сведения е най-доброто място - вярвай на лекарите, все пак не ти пречи да попиташ дали да не изследваш още нещичко!

Успех! Hug  bouquet

# 58
 • Мнения: 83
Не съм запозната с тези референтни стойности на естрадиола, доколкото знам е добре да е към средата на референтната скала, но не съм сигурна.

А LH към FSH трябва да са равни, или FSH да е малко повече, но малко, 1.1 път например.

Няма логика на втори ден FSH да ти е с наднормена стойност, а на трети да е добре, ако нямаш възможност за тест на 3ти ден е по-добре на 2ри, отколкото на 4ти.

При предишното изследване FSH в норма ли ти беше? Правена ли ти е фоликулометрия? Това е преглед с ехограф на 3тия ден на МЦ, при който се броят фоликулчетата на яйчниците, има връзка със стойностите на FSH.

За изследванията, които Блинг ти е препоръчала напълно подкрепям, независимо какво ти каже лекаря, ако имаш съмнения е добре да изследваш LH и FSH следващия месец на 3ти ден. На нашата възраст нещата се променят със седмици. Ако имаш възможност добре е да си пуснеш превантивно поне AMH и INHIBIN B - пак на 3ти ден- те показват дали яйчниците са на ръба на изчерпване и помагат да се уточни по-правилна процедура.  Особено ако ще плащате хилядите пари в клиника по стерилитет - такива изследвания са задължителни за техните процедури - да могат да преценят какво да правят, а не да стрелят на сляпо, вие да си плащате и да се надявате, а после - резултат - я има, я не...

Успех.


При предишното изследване FSH ми беше в норма, заедно с LH.  а сега ми пуснха FSH с естрадиол.Не са ми правени никакви други изследвания,очаквах инициатива от лекуващия лекар за  AMH и INHIBIN B ,защото не съм наясно какви изследвания са необходими.Казаха само, че FSH e високо и изписаха "Фемостол",а той не трябва да се приема ако имам роднина болен от рак на гърдата,за това никой не ме попита,прочетох го в листовката ....

# 59
 • София
 • Мнения: 294
Дай стойностите на ЛХ и ФСХ от предишното изследване, ако искаш. Може да са били в референтни граници, но с лошо съотношение.  Thinking

Предполагам лекарката е имала нещо в предвид като ти е предписала хапчетата. Те няма да ти навредят, спокойно. Особено като ги пиеш само няколко месеца. Има жени, които пият такива и тези конкретно хапчета като хормонално заместителна терапия десетилетия наред. Не се притеснявай - за няколко месеца рак няма как да развиеш.  Peace

Общи условия

Активация на акаунт