Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

  • 6 фев. 2014, 17:02 ч.

висок FSH

  • 36 659
  • 121
  •   1
Отговори
  • София
  • Мнения: 294
Здравейте! На 36 години съм, нямам деца, но все си мислех, че не съм изпуснала последния влак.

Тази седмица ходих на гинеколог и пуснах изследвания на хормони. Още не съм говорила с лекаря, но резултатите от хормоните ме притесняват. ФСХ е висок, а при прегледа той установи смаляване на яйчника, имам само един, защото преди годни поради киста от ендометриоза загубих другия.

Последно изследвах хормоните през 2009 и всичко беше наред. При прегледите през 2012 не съм изследвала хормони, но яйчникът беше наред.

От 2012 пия ясмин, които сега спирам. Ще изследвам АМХ и Инхибин б при следващия цикъл. Дали яйчниковият резерв е наистина изчерпан необратимо? Sad

Бих се радвала на коментари по моите изследвания, предварително благодаря:

Цитат
Cibalab ЛЕЙДИ Плюс   *   Профил   Виж по-долу
TSH ( Тиреотропен Хормон )   1.600   mIU/l   0.27 - 4.20
Prolactin ( Пролактин )   265.70   mIU/l   М: 86 - 324; Ж: 127 - 637
LH ( Лутеинизиращ Хормон )   9.53   IU/l   М: 1.7-8.6; Ж: фол. 2.4-12.6, овул. 14-96, лут. 1.0-11.4, мен. 7.7-59
FSH ( Фуликул Стим. Хормон )   17.80   IU/l   М: 1.5-12.4; Ж: фол. 3.5-12.5, овул. 4.7-21.5, лут. 1.7-7.7, мен. 25.8-134.8
Estradiol (Естрадиол)   373.40   pmol/l   М:28-156;Ж: 1-10г.22-99.1,фол. 46-607 овул. 315-1828, лут. 161-774, мен. до201
Testosterone ( Тестостерон )   0.95   nmol/l   Ж:0.22 - 2.9; М: >17г. 9.9-27.8;13-17г. 0.98-38.5;7-12г. 0.1-2.37;1-6г. 0.1-1.12

# 1
  • Мнения: 12
В кой ден от месечния ти цикъл си правила хормоните ? Защото ФСХ се изследва в първият ден на последния менструален цикъл.

ФСХ контролира менструалния цикъл и производството на яйцеклетки. Количеството на този хормон варира в различния етап от менструалния цикъл и е най-високо непосредствено преди отделяне на яйцеклетката.

# 2
  • София
  • Мнения: 294
Изследвах ги в 3ти ден от месечния цикъл, така ми казаха и в лабораторията, че трябвало да бъде Sad

# 3
  • Мнения: 12
Аз намерих това

Нормалните стойности варират между различните лаборатории.
Жени в детеродна възраст:
Фоликуларна фаза: 2-15 IU/L
Пик: 22-57 IU/L
Лутеална фаза: 1-16 IU/L


Говори с лекаря все пак да не се притесняваш излишно  Hug

# 4
  • София
  • Мнения: 294
Благодаря ти, Ивайла!

При мен фсх е 17.80   IU/l  във фоликулна фаза, което от всякъде е много над нормите.  Confused

Ще говоря и с лекаря в някой от скорошните му дни за преглед, и другите хормони ще изследвам следващия месец. Дано не се окаже, че е твърде късно за каквото и да е.

# 5
  • Мнения: 12
Не е толкова много над нормата  Stop
Никога не е късно и не го казвам случайно ,но наистина стават чудеса.  Hug Hug Hug


П.С. Забранявам ти дори да мислиш така  newsm66

# 6
  • София
  • Мнения: 294
Благодаря ти. Много. За милите думи.  Hug Имам нужда от мъничко вяра. Или е по-добре да свиквам с нови реалности..? Не знам вече. Тъжно е много във всеки случай.

# 7
  • Мнения: 1 931
ФСХ се изследва на трети ден от цикъла, правилно са ти казали в лабораторията.
Висок е, но и по-високи съм виждала. Една стойност сама по себе си нищо не значи.
Виж как ще са анти-мюлеровия и инхибина, може на другия цикъл пак да пуснеш ФСХ и ако стойностите не са добри, а ти сериозно обмисляш варианта за дете, бих те посъветвала да се обърнеш към добър специалист, а да не разчиташ на чудеса.
Успех.

Едитвам се: Виждам, че и ЛХ е висок, пусни наистина изследването в темата за хормоните, Денис може да коментира доста по-компетентно.

Последна редакция: чт, 06 фев 2014, 17:42 от Ronique

# 8
  • София
  • Мнения: 315
Има тема за разчитане на хормонални изследвания :
http://www.bg-mamma.com/index.php?topicrefid=18;topic=746993.0
Там може да зададеш въпросите си. И разбира се консултация със специалист след това.
Успех!

# 9
  • София
  • Мнения: 294
Благодаря ти, Роник!

Ще ги изследвам и антимюлеровия, и инхибин б при следващия цикъл на 3ти ден, и фсх ще пусна отново тогава. Сега на 20ти ден ще изследвам тези горните + прогестерон, имало значение как се движели и към 20тия ден, четох някъде.

Лекарят, при който съм сега е добър специалист, ако не е напълно изчерпан яйчниковия резерв мисля да се обърна към клиниката на доктор Владимиров, така ме посъветва приятелка. Но ако е напълно изчерпан ще трябва да се примиря.

Извинявай, Мимони, че не съм писала в общата тема за хормони. Нова съм в този форум и не съм се ориентирала добре. Моля модераторите да ме извинят, и ако трябва да слеят тази ми тема с общата. Простете отново.

# 10
  • София
  • Мнения: 315
Абсолютно няма за какво да се извиняваш. Не е задължително да пишеш там, просто те насочвам.  Simple Smile

# 11
  • Мнения: 1 931
melinda11 пак ти казвам, че само от една стойност на ФСХ не можеш да си правиш генерални изводи за яйчниковия резерв. А дори и да е така, 17.8 не говори за напълно изчерпан резерв, може да е намален, но не е толкова фатално. Една моя много любима съфорумка забременя с ФСХ над 30  Peace

# 12
  • София
  • Мнения: 294
Благодаря, Роник! Hug

Ще се преместя да пиша в общата тема, когато ми излязат поне още едни нови изследвания за коментиране - на 22ри ще ги направя, тогава ще ми е 20тия ден. Този път на цикъл без ясмин.

Да не се преповтаряме.

Да, и аз четох из форума и из друг един за проблемно забременяване, че имало случаи на забременели жени с високи стойности на ФСХ, но надеждата не била голяма. Неслучайно и фондът отказва финансиране на жени с висок фсх. Но дори да не мина по фонд, ако има някаква надежда сама ще си заплатя нужните процедури. Само ако има някаква надежда.

# 13
  • Мнения: 4 199
Да потвърдя и аз думите на момичетата и да ти вдъхна успокоение и надежда - и моето ФСХ беше високо и то, когато бях на 27, нямах обулация и никакви антрални фоликули - Владимиров буквално каза - в предклимакс си Crazy Колко плач и нерви съм изхабила само аз си знам, но лъч надежда получих, когато видях че Инхибина и Антимюлера са ми в прилични граници. От сърце желая успех и гледай да се абстрахираш дори и от най-черните прогнози, тъй като ние бяхме и с утежняващ мъжки фактор, но точно след месец чудото става на две годинки. Кураж! Hug

# 14
  • София
  • Мнения: 294
Юлия - много се радвам за вас! Обнадеждаващо е да чуя история с толкова прекрасен край! Hug

Благодаря ви момичета! Много се бях стегнала последните дни. Сега отивам да се видя и с една приятелка, която вече две години ходи по тези мъки с мъжа си, все още без резултат, а тя е доста по-млада от мен.

Дано! Пожелавам хубава вечер и успех на всички!  bouquet

Общи условия

Активация на акаунт