Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

  • 6 фев. 2014, 17:02 ч.

висок FSH

  • 36 614
  • 121
  •   1
Отговори
# 30
  • София
  • Мнения: 294
Ох, дано Юле, само а има начин да се окаже някак, че този пап3а вземе да изчезне от лекарствата, пък ако и яр се окаже колкото и намалял, все пак достатъчен и си родя едно здраво детенце - ех живот Hug  bouquet

Как ще минат тези 3 месеца в чакане не знам, по всяка вероятност поне на хормони ще отида, но дано има мъничко обнадеждаване в резултатите. Ще се постарая да ви държа в течение, дори да има трагични резултати, поне да остана като поучителен пример за други - защо не е добре да се чака до 36 за да се работи сериозно за бебе.  bouquet

Благодаря ти, Юле за подкрепата и ти пожелавам от сърце при вас пролетта да бъде прекрасна!   bouquet

# 31
  • Мнения: 4 199
Благодаря ти, взех темата ти ''присърце'', понеже наистина почти 1 : 1 протекоха нещата и при мен. А на теб желая и да приключат като при мен - с една хала, дето ми разказва играта вече Laughing

# 32
  • София
  • Мнения: 294
 babydust7 Flowers Sunflower Flowers Four Leaf Clover fingerscrossed fingerscrossed

# 33
  • Мнения: 1 927
melinda11, хайде и аз пак да се включа Simple Smile
Първо за годините - не са определящи. Аз чух диагнозата НЯР на 28 години. Оказа се, че дъщеря ми е медицинско чудо (спонтанно зачената и безпроблемно износена и родена).
После за цитото - и то не е определящо. Имала съм ПАП 3 от гъбички и дисплазия с ПАП 1. Ходих в МЦ "Божидар Славчев", той също е много добър. Конизираха ме, сега гинеколог не може да разбере къде е било третираното място.
Дишай дълбоко, не се шашкай доколкото е възможно и ще се радвам да ни държиш в течение.
Скрит текст:
Ако искаш да си уплътняваш времето, тук има една тема за момичета, борещи се за бебе. Повечето са минали през какво ли не и аз лично съм научила страшно много от тях. Много е уютно и те са ми страшна подкрепа.
Заповядай: http://www.bg-mamma.com/index.php?topicrefid=18;topic=762987.630
И успех  Hug

# 34
  • Мнения: 2
Здравейте,

С много високо FSH съм. Ще се радвам ако можем да разменим информация и да сме си полезни. Прочетох, че има щастливи родители, които са успели при такъв проблем. Peace

# 35
  • Мнения: 4 199
Ами давай, Леа. Разкажи повече, тъй като не всички четем мисли и скрити послания Wink

# 36
  • София
  • Мнения: 294
Здравейте отново, мили момичета!  bouquet Отново ви благодаря за подкрепата - много кураж ми дадохте! Hug Hug Hug

Джулия - прекрасна снимка! Hug

Аз пак съм тук, най-накрая ми дойде ред за изследване на хормоните и подготовка за ходене при доктора. Щеше да е миналия месец, но 3тя ми ден се падна по празниците, а и доктора беше в отпуска.

Ето първите резултати - готовите, другите до петък щели да станат:

ФСХ пак е над 12, но миналия път беше 17.80 Confused Не пия ясмин вече 4 месеца. Изпих си курса с противовирусния препарат за цитонамазката 3а група, направих и 3 месечен курс с глобули макмирор, и селдващата седмица живот и здраве ще ходя на преглед най-напред за обсъждане на хормони, нова цитонамазка, коментар за дали да се прави операция или съм добре и всичко на веднъж.

Изплашено ми е доста. Confused

Цитат
Име на теста (изследването)   Резултат   Единици   Референтни граници
Cibalab ЛЕЙДИ Плюс   *   Профил   Виж по-долу
TSH ( Тиреотропен Хормон )   1.820   mIU/l   0.27 - 4.20
Prolactin ( Пролактин )   203.00   mIU/l   М: 86 - 324; Ж: 127 - 637
LH ( Лутеинизиращ Хормон )   4.30   IU/l   М: 1.7-8.6; Ж: фол. 2.4-12.6, овул. 14-96, лут. 1.0-11.4, мен. 7.7-59
FSH ( Фуликул Стим. Хормон )   12.27   IU/l   М: 1.5-12.4; Ж: фол. 3.5-12.5, овул. 4.7-21.5, лут. 1.7-7.7, мен. 25.8-134.8
Estradiol (Естрадиол)   251.80   pmol/l   М:28-156;Ж: 1-10г.22-99.1,фол. 46-607 овул. 315-1828, лут. 161-774, мен. до201
Testosterone ( Тестостерон )   1.33   nmol/l   Ж:0.22 - 2.9; М: >17г. 9.9-27.8;13-17г. 0.98-38.5;7-12г. 0.1-2.37;1-6г. 0.1-1.12
Хормонален анализ
Забележка: Няма.
Име на теста (изследването)   Резултат   Единици   Референтни граници
DHEA-S ( ДХЕА-С )   5.980   µmol/l   10-14г.Ж:<7.6;M:<6.7;15-44г.Ж<9.85;M<12.65; над 45г. Ж:<6.4, M:<7.92
AMH ( анти Мюлеров хормон )   Неготов   ng/ml   1.00 - 6.80
inhibin B (Инхибин Б)   Неготов   pg/ml   40 - 200
4 Androstenedione ( 4 Aндростендион )   Неготов   nmol/l   Ж:<10г:<2.79; 11-17г:1.36-9.67; 18-53г:4.29-13.68;
17-OH Progesterone ( 17-OH Прогестерон)   Неготов   nmol/l   3-14г.0.21–5.15;Ж:фол.0.3-2.4;лут.1.8-6.97;мен.0.4-1.55;М:1.52-6.36

# 37
  • София
  • Мнения: 294
Никой не ми отговори и в двете теми, май съотношението ЛХ/ФСХ не е никак обнадеждаващо Sad

Излязоха и инхибин б и амх:

Цитат
AMH ( анти Мюлеров хормон )   0.94   ng/ml   1.00 - 6.80
inhibin B (Инхибин Б)   83.54   pg/ml   40 - 200

# 38
  • В сърцето на любимия човек
  • Мнения: 13 414
Най-добре се обърни към репродуктивен специалист, той най-добре може да прецени.
Според мен, без да съм лекар, положението не изглежда много розово, но форума познава истории на жени с по-лоши резултати и бременност. Не отлагай срещата със специалист по асистирана репродукция. Ако не си се спряла на конкретна клиника/лекар прегледай темите на клиниките в подфорум "Проблемно забременяване".
Успех   bouquet

# 39
  • София
  • Мнения: 294
Благодаря ти, Пънче-мънче!   bouquet

Ще го направя, само да приключа с историите с цитонамазките.

# 40
  • В сърцето на любимия човек
  • Мнения: 13 414
Не пречи да продължиш лечението си при репродуктивен специалист, напротив.
Освен това имай предвид, че за някои лекари и клиники се чака с месеци.
Успех   bouquet

# 41
  • София
  • Мнения: 294
Само да излезе новата цитонамазка и ще отида. Мисля, че нямам време за чакане с месеци или години в клиниката на доктор Стаменов. Моят лекар каза, че може да ме вкара с връзки при приятелка евентуално в клиниката на доктор Стаменов, но приятелката е друга лекарка, жена. Иначе си мислех да проверя по телефона в коя от клиниките биха ме взели веднага и там да отида, евентуално си мислех за доктор Щерев, там четох, че имало много лекари.

Приятелката ми - доста по-млада от мен, за която ви писах назад в темата, че ходи при доктор Владимиров - след записване за инвитро, лапароскопия за проверка за ендометриоза, и какво ли още не - на обща стойност над 10 000 лева заплатени на клиниката, най-накрая след стимулация и извадени яйцеклетки за инвитрото й било заявено с много груб тон, че яйцеклетките всичките били негодни, и че най-вероятно нямала никакъв шанс. Дори не са й дали документацията с всичките хиляди изследвания, за които си е плащала през дългото ходене там.

Разстроиха се много, и тя и мъжа й, а аз просто не мога да повярвам, че има такива лекари. Независимо от диагнозата - дори да е истина казаното от него, това е млада жена, която ходи там от твърде дълго време, платила сума ти пари, могли са да бъдат по-мили някак и деликатни...

Аз я посъветвах да си измоли изследванията и да посети друга клиника.





 

 

# 42
  • Мнения: 4 657
Мелинда виждам, че си се притеснила доста в момента. Това, което мога да те посъветвам от личен  опит е да е се опиташ да си събереш мислите и сериозно да се поровиш и почетеш за твоите открити проблеми и за мнения относно клиниките и лекарите. Много е важно да се насочиш по възможност от самото начало към правилния лекар. Има няколко големи клиники, но всеки специалист е добър в определена област.
Относно ИЯР доктор Владимиров е единствения от всички, който е и репродуктивен ендокринолог и е най-наясно с проблемите около резерва. Предполагам, че с твоята приятелка просто се е получило недоразумение и нейните емоции са се принесли при нея. Но не мисля, че не е й е било обяснено точно как може да се процедира в нейния случай и какви са най-добрите й шансове. Предполагам, че няма проблем да си вземе необходимите документи и да се пробва в друга клиника. Истината обаче е, че няма как някой да ти гарантира 100% успех, че дори и много по-малък процент. Особено по отношение на проблем с резерва и яйцеклетки е много трудно голяма част от лекари са "боси" в тази сфера и просто пробват на сляпо. От това, което за себе си съм събрала като информация през годините е, че няма как да се разбере реално колко са ти качествени яйцеклетките. Колкото и изследвания да се правят на хормони те не могат да дадат реална представа. Дори при пункция пак няма как да се разбере колко са качествени и се гледат на външен вид. Диагностиката и на самите ембриони пак не дава гаранция да не говорим, че оскъпява и винаги има шанс да се изгуби някой ембрион. По принцип има два основни подхода при жени с проблем с резерва като единия е стимулация, за която пък по света вече има много противоречиви мнения дали още повече не прецаква нещата или просто да се пробва на естествен цикъл, да се извадят яйцеклетки и да се погледне как седят нещата. Много е индивидуално всичко от самия случай, от това при кой лекар си и най-вече какво чувстваш най-добрия вариант за себе си.
Твоите резултати от хормоните не са особени добри лошото е, че и АМХ е ниско, но това нищо не значи. Както ти обясних хормоните не могат да докажат нищо. Има много случаи на жени, които си забременяват спонтанно. Добре е обаче да се насочиш сериозно към определена клиника и да действаш като направиш и много други изследвания, за да спестиш време, тъй като в един момент винаги се стига до тях.
Относно клиниките най-лесно може да запишеш час в Малинов. Аз лично съм тяхна пациентка, но главно поради това, че трябваше да правя лапаро, което само там правят. След това така и не съм се връщала, за да обсъждаме процедура, тъй като забременях, но имах идея да мина отново една консултация при тях, за да преценя дали ще оставам там или ще пробвам при Владимиров. Най-добрият вариант естествено е да минеш на мнение при всички и да прецениш на кой да се довериш. Нищо не пречи да си запишеш часове дори и занапред във времето стига да имаш желание да ходиш на няколко места.
Моят случай специално е много странен и за момента се отказах от всякакви процедури, тъй като реално никой не може да ми даде гаранция, че с ин витро нещата ще се получат. Просто ще се пробва по нормалния начин докато се получи резултат до финал. Съветвам те да изследваш щитовидните си хормони, защото имат огромно влияние.

# 43
  • София
  • Мнения: 294
Блинг,

благодаря ти за изчерпателния отговор и за споделения опит. Hug От сърце ти пожелавам скорошен успех - да се случи вашето чудо  bouquet

Относно доктор Владимиров - аз не съм коментирала компетентността му - но човек може да има познания, дипломи и квалификации, и пак да не ги ползва човешки, а как да го нарека - търговски и корумпирано. Познавам 4 жени, ходили при него, две успешно родили, едната от които роди дори два пъти с асистирана репродукция.

И мнението ми за този човек си остава същото. А съм ходила при твърде много гинеколози, от първата ми младост, както вече писах имам операции и прочие. Този човек е корумпиран и със съмнителен мора, за да не се изразявам по-иначе.

За клиника Малинов не знам много, преди години съм ходила там на разкрасителни дерматологични процедури, бях очарована. Ще помисля. Четох и за доктор Емин във Варна много хубави неща.

Идния месец, дай Боже всичко да ми е наред с цитонамазката, ще пристъпя към това. Вече говорихме, че ако нещата са добре ще побързам, за да даря и една-две яйцеклетки на измъчената ми  злополучна приятелка с некачествените яйцеклетки, ако разбира се заявеното от Владимиров се окаже истина и нейните наистина са всичките некачествени. Дано. Hug

# 44
  • Мнения: 4 657
За д-р Владимиров не мога да дам мнение, защото нямам личен контакт с него и не смея да говоря за хора, които познавам. Това, което съм чувала за него е, че не от много приказливите и клони повече към стимулации, което мен малко ме възпря. Но моя път тръгна в друга посока и се надявам да не стигам до него, както и до никой друг. Това, което пак мога да кажа от личен опит е, че не трябва да се сме с големи очаквания за отношение от лекарите особено тези по клиниките. Колкото и добри да са като хора и да искат да помагат имат страшно много работа и няма как със всяка пациентка винаги да са много мили, изчерпателни и състрадателни. Просто е абсурдно и да са такива в началото работата ги пречупва. Затова всеки път ядосвайки се за определено отношение, а това ми се е случвало няколко пъти, се опитвам да се поспра и да не обвинявам никой. Не може да очакваме репродуктивния специалист да се превърне в наш психолог. Трябва сами да се справим с душевните си проблеми, както и непрекъснато да четем и да се образоваме за лечението си.
Аз ти препоръчвам още от сега да отделиш някой ден да почетеш и да си избереш клиника и да запазиш час още сега пък резултатите ще си ги чакаш. И както преди казах най-добрия вариант е един час при Владимиров, защото колкото и да си настроена отрицателно към него в момента той е единствения, който се занимава с проблемите с резерва всички останали просто налучкват и една консултация в друга клиника. Може да пробваш в Малинов ще вземеш час за след около месец и двамата лекари са внимателни, там е най-евтино и ми харесва, че са привърженици на опитите на естествен цикък и по-леки стимулации. В световен план вече почват да се отричат по-сериозните стимулации.
Относно твоята приятелка нико не може да каже дали яйцеклетките й са некачествени, както и за твоите. Всеки цикъл и процедура си е за себе си. Това, че въпросната стимулация явно не е била подходяща за нея и са събрали некачаствени яйцеклетки, не значи, че тя ги няма. Може да има нужда от по-лека стимулация, може и наистина доста от яйцеклетките й да са зле, но да има няколко, с които да успее. Колкото до даряване не го мисли сега, защото трябва да оправиш твоите проблеми и за целта да имаш две родени деца и да си на определена възраст, за да дариш, но дарението няма да отиде при твоята приятелка, ако това ти е идеята Wink
Съветвам те да пуснеш и другите щитовидни хормони и антитела, ако не си ги изследвала преди и да отидеш на консултация при читав ендокринолог. ТСХ ти е горе долу добре, но трябва да се следи може антителата ти да са високи и да имаш Хашимото. И ТСХ и антителата имат връзка със стойността на ФСХ Wink

Общи условия

Активация на акаунт