Знаете ли какво ядете? Експерти ще отговарят на Вашите въпроси.

  • 15 052
  • 140
  •   1
Отговори
# 90
  • Мнения: X
Ами, да, хич не е лесно да откриваш качествени продукти и стоки.
Все се шегуваме с мъжа ми, че сме се превърнали в опитни зайчета....    Laughing  , осъществяваме "качествен контрол" на принципа проба-грешка.
Предпочитам да вложа повече усилия и труд, но да си давам парите за нещо наистина добро, отколкото да махна с ръка с примирението:"Ами, то навсякъде е боклук, що да си давам зор!"
Все пак, както казват англичаните:"Не съм толкова богат, че да купувам евтини неща!", перефразирано:"Не съм толкова богата, че да си давам парите за боклуци!"    Simple Smile

# 91
  • Мнения: 2 592
Това, което в България се нарича "домаяшен" кашкавал не е нито кашкавал, нито сирене. Да пресечеш мляко с лимонтозу е грозна история, която не желая да коментирам. 

Може ли да го изкоментирате все пак, понеже аз така си правя и е по-вкусно (не знам, дали е по-вредно или полезно), но е по-вкусно от разни "маркови" кашкавали, които не стоят в рафтове с надпис деликатеси, но имат вкус на пластмаса. Като дете обожавах кашкавал, сега не смея да си купя и честно казано - все не ми харесва.  Какво му е лошото на "кашкавала" от вкиснато мляко?

# 92
  • Пловдив
  • Мнения: 2 136
По-лош става, когато млякото не е сварено или пастьоризирано, тогава може да има микроорганизми, включително болестотворни.
Ако просто правите продукт пресичайки мляко с киселина и го сварявате, чрез варенето сте го обезаразили в случая този продукт не е лош. Ако ви е вкусен си го правите и си го ядете и го предпочитате пред несигурността от магазина да закупите не удовлетворяващ ви продукт. Единствения проблем е, че така направения ПРОДУКТ не е КАШКАВАЛ.
Кашкавал се прави от сурово мляко след термизация (63 градуса) с добавена сирищна мая и закваска, образуваната сиренина се нарязва на парченца с големина на царевично зърно и сиренината се изпича чрез подгряване и разбъркване до достигане на определени параметрпи (киселинност и пластичност). Изпечената сиренина се прецежда и се изпарва и омесва във солов разтвор с температура минимум 72 гр. (тук умират микроорганизмите), оформя се във форми и се отцежда преминава процес на чедаризация. Зрее при 10-12 градуса 60 дни парафиниран или вакуумиран и след това се съхранява при хладилни условия.
За това написах, че това с растителна мазнина и сухо мляко не е кашкавал, но и това с прясно мляко и киселина, също не е кашкавал. Няма смисъл да спорим кое било по-хубаво. Може пък да има хора (вегани), за които растителната мазнина е по-хубава.
Продуктът от пресечено с киселина мляко се нарича ИЗВАРА. Изварите са различни видове, но името характеризира технологията по която е прозведен продукта.

# 93
  • Мнения: 2 592
Благодаря за отговора, значи все пак коментираме по-скоро името, отколкото вкуса Simple Smile
Защото обожавам извара, но САМО домашна - пресечно мляко без лимонтузу или сол. Много е сладка. Изварата от магазина й има нещо - никога няма вкус на домашна извара. По тази причина просто пресечена извара, нарочно престояло мляко без никакви добавки за пресичане за мен си е извара, а жълтият леко солен продукт на мен ми изглежда като "кашкавал"
А в края на краищата само в българския има такова свирепо разделение между сирене и кашкавал. На доста европейски езици всичките подобни продукти се наричат кезе, чийз, кесо и т.н - все производни на "казеин"   Simple Smile  Това им е общото - млечен продукт.

# 94
  • Пловдив
  • Мнения: 2 136
Всички продукти са сирена (сирене, кашкавал, извара, синьо и т.н.). Спора за името е, че то ги разграничава, като различни.
Проблема на изварата в магазина е, че не е млечна. Никой не прави извара от мляко индустриално, защото това си е хабило (получения продукт е с ниска пазарна стойност), когато може да се направят сирене и кашкавал, особено кашкавал дори и млякото да е леко прокиснало. Изварата в магазина е суроватъчна и няма същия състав, като тази, която правиш у дома от мляко, съответно няма и същия вкус. Отделно, че често не е прясна и другите проблеми с нея, че е тъпкана с (боклуци - натрошени парченца от несполучливи технологично сирена и т.н.)... предвид цената. За мандрата изварата е крайния продукт от производството и обира огризките и всичко, което не е било сполучливо на други етапи.

# 95
  • Мнения: 0
Здравейте,

тъй като се натрупаха доста мнения изразяващи съмнения относно етикетирането или рекламирането на храните, нека да посочим органите и организациите, към които може да се обръщаме със сигнали и жалби:

1. Българска агенция по безопасност на храните (БАБХ)
- телефон на потребителя - 0700 122 99
- онлайн сигнали - http://www.babh.government.bg/bg/signal.html

Сигнали относно:
- проблеми с хранителни продукти – изтекъл срок на годност, негодни за консумация продукти, нерегламентирана продажба, неправилно съхранение, некоректно етикетиране;

- хигиена в обекти за производство и търговия с хранителни продукти, обекти за обществено хранене;

2. Комисия за защита на потребителите (КЗП)
- телефон 0700 111 22
- подаване на жалба онлайн - http://www.kzp.bg/index.php?mode=viewd&group_id=12&document_id=19

Сигнали относно:
- нелоялни търговски практики (напр. продавачът ви заблуждава с невярна информация или премълчава съществена информация)

3. Комисия за защита на конкуренцията
- Телефони:
Деловодство: 02 935 61 13
Пресцентър: 02 935 61 90, 02 935 61 36
- Ел. - поща: cpcadmin@cpc.bg

Сигнали относно:
- заблуждаващи и сравнителни реклами

4. Национален съвет за саморегулация (неправителствена организация)
- Телефон: 0886 695 616
E-mail: office@nss-bg.org

Сигнали относно:
- реклама в електронни медии (радио, телевизия), която е невярна или неетична ит.н.

# 96
  • Мнения: 0

Длъжни ли са ресторантите, които ползват продукти от доставчици, да предоставят на клиентите си всички съставки на продуктите, които включват в дадено ястие?
Примерно - аз съм клиент и искам да знам, какво е включено в моя клуб сандвич, пиле в нещо си и т.н. При положение, че собственикът има документи от доставчици и всички разрешителни за своята дейност, длъжен ли е той да ми предостави детайлна информация за съдържанието на хлебчетата, сиренето, кашкавала, месото, зеленчуците, които ползва?

Не, не са длъжни. Но е и трудно да си го представим.
Отиваме на ресторант и заедно с менюто получаваме един класьор с фактури и документи за произход....

Ресторантския бизнес традиционно е основан на по-висока степен на доверие и обгрижване, защото е повече услуга, отколкото продажба. Дано не го забравя никой собственик на ресторант.

# 97
  • Мнения: 0
На принципа, че сухото мляко е мляко производителя може да реши да не го отбележи на етикета. доколкото аз знам доказването дали пордукта е от прясно мляко или сухо такова в нашата действителност е невъзможно. Това ни води, че дори и нещо да е извършено в нарушение на закона, то не може да бъде доказано, съответно санкционирано.

И нашата асоциация споделя мнението ви. Много трудно, ако не и невъзможно е доказването.
Все пак за киселите млека, които се произвеждат по БДС можем да се доверим в голяма степен, че не се влага сухо мляко, защото механизмът за контрол (и вътрешен и външен) е доста по-строг. Последните ни тестове на кисело мляко (от 2011) показаха добри показатели за белтъчно съдържание, сухо вещество и живи бактерии.
А и производителят по БДС има какво да губи, тъй като един скандал при злоупотреба може да го фалира, докато при другите продукти не е така, след като не е забранено влагането на сухо мляко.

# 98
  • Мнения: 9 992
Краси , везех днес боза на Хармоника , много е хубава, не знаех , че и мляко имат.

Към Асоциацията, мен ме интересува да го пише на етикета поне , мога да чета. Но като пише растителна мазнина , да пишат каква е . Също по баничарниците, за не са длъжни да казват каква мазнина използват за  закуските. ?

Пухи , тази извара която се прави в домашни условия, не от остатъчно мляко , а от хубаво маслено , става една мазна жълта, ако се осоли и си е подобна на кашкавал дори , за това им казваме кашкавалена, не че бъркаме продукта. Другата бялата извара, която не е така мазна и хубава , не седи твърда , а като на трохи и аз приготвям в нас от остатъчно мляко и не е много по различна от купешката, поне не на вкус, и в къщи химия не слагаме. Тя е от млякото което остава, като се избие маслото , също ако имате вкиснало кисело или прясно , начина да се спаси и да не се изхвърли е та се пресече пак с оцет или лимон.

Хубаво казваш за технологични тайни , да добавя малко и аз. За пушените риби , кашкавали и топени сирена ,които преди много обичах . Правели се от най-скапаните продукти , с изтекъл срок ,развалени. Опушването е с някакви химични разтвори и дефакто не е опушване.

А това за веганите и растителните мазнини , вътре има казеин и не е подходящо .

# 99
  • Мнения: 0
Интересна и .....абсолютно безсмислена тема.Според мен.
Има ли значение какво ще пише на етикета, какви данни за продуктите ще вписват, като 90 % и повече от тези съставки са химия?И не трябва да се ядат?
Какво значение има дали сухото мляко в киселото е 46 % или 56 %, като изобщо не трябва да е там?
Един парадокс, който установих:купешката лютеница е наблъскана с какво ли не и има години трайност.Отвори ли се обаче, в хладилник издържа не повече от седмица, въпреки всичките консерванти, с които е "обогатена".Домашно произведена лютеница, от домати, чушки, патладжани и подправки, затворена също трае няколко месеца/година, без абсолютно никакъв консервиращ елемент, освен сол.Отворена веднъж, в хладилника издържа няколко пъти повече от купената.

Аз за себе си съм решила донакъде проблема, като почти не купувам пакетирана храна; храна с повече от 3 съставки;  храна чиито съставки ми "връзват" езика на фльонга и не мога да произнеса...каквото мога да намеря, взимам от малки производители и ферми, правя си домашен хляб, мляко, сирене, кашкавал, десерти....

Имам  още ....поне 100-на въпроса, ама нЕма смисъл.
Но ще чета....

Вашето мнение ни дава повод да припомним, че преработката на храни от малките производители на мляко, месо и др. беше забранена от 2007 до 2010, а след това обезсмислена от приетата тогава НАРЕДБА ЗА СПЕЦИФИЧНИТЕ ИЗИСКВАНИЯ ЗА ДИРЕКТНИ ДОСТАВКИ НА МАЛКИ КОЛИЧЕСТВА СУРОВИНИ И ХРАНИ ОТ ЖИВОТИНСКИ ПРОИЗХОД. Практиката показа, че не се появиха желаещи да произвеждат малки количества (бутикови храни директно от фермата) с изключение на известен брой пчелари.
Именно в този тип продукти се изразява надеждата за наличие на реална възможност за избор на потребителите - който не желае пакетирани храни, може да избира този тип. Подобен тип храни са изключително масови във Франция или Италия, например. По-скъпи са, но за сметка на това, в тях почти не се влагат съвременните добавки и се залага най-вече на традиционни технологии и рецепти.
Ако цитираната наредба не се промени в посока облекчаване на критериите, скоро няма да видим реална алтернатива на промишлените храни.

# 100
  • Мнения: 9 992
То хубаво да подаваме оплаквания, но ако закона им разрешава, какъв е смисъла. Малки био скъпи производства, то и пухито обясни и аз твърдя, че купуваме ней-скъпата храна в европейския съюз , но за сметка на това и най-некачествена , защото контрол няма. На "запад" я правят от боклуци , но поне с цел да им е евтина . Купуваме сирена на 20 лв. с качество като за 5 лв. От 10 кг. месо , изкарват 30 кг. колбас и от 10 литра мляко 20 кг. сирене  Flutter За колбаса иди дойди , но за 1 кг. сирене за нужни 4 л. мляко.

# 101
  • Мнения: 1 044
но за 1 кг. сирене за нужни 4 л. мляко.

7 л са нужни. И как няма да правят сирената и кашкавалите от сухо мляко,като няма достатъчно прясно,
няма толкоз крави вече в България,не е изгодно да се отглеждат.Даже и сухото не било бг,а предимно немско.

# 102
  • Мнения: 9 992
но за 1 кг. сирене за нужни 4 л. мляко.

7 л са нужни. И как няма да правят сирената и кашкавалите от сухо мляко,като няма достатъчно прясно,
няма толкоз крави вече в България,не е изгодно да се отглеждат.Даже и сухото не било бг,а предимно немско.

Няма и да има . Преди почти всяка къща в родопите имаше крава, сега почти няма . То ги наплашиха с европейски изисквания и им го изкупуват за без пари .

Било мръсно млякото от бабите които сме вземали , че фермите го вземат от същите баби , само че му слагат 1 тон боклуци , вземат му маслото и всичко хубаво ,разреждат го и айде на пазара.

А животните ,които ги гледат в малки селски плевнички , поне са виждали слънчева светлина и не ги тъпчат с антибиотици . Познавам хора , които са гледали животни и много добре си се грижеха за кравичките и не са болни .
До работното ми място има човек ,който продава мляко и ми мирише неприятно , но притеснението ми е по скоро , че не го дои хигиенично , което в големите ферми предполагам пак не се случва.

# 103
  • Мнения: 1 044
Как може така да се съсипе цялото ни селско стопанство,не знам,страна с такава хубва почва и да внасяме
домати,краставици,дори лук и плодове и май няма надежда да се подобри положението.
За кравите и млякото да не говорим...

# 104
  • в 1001-та нощ
  • Мнения: 16 670
Въпрос на "глобална международна геополитика"  и продажност  Stop

Като добавиш и рентабилност и прочие - картинката се подрежда  Peace

Общи условия

Активация на акаунт