Знаете ли какво ядете? Експерти ще отговарят на Вашите въпроси.

• 15 050
  • 140
  •   1
Отговори
# 105
Въпрос на продажност и печалбарство и мързел. Прапрадядо ми е бил от онези градинанри, дето ходели в чужбина да работят. Кавали са ми като семейна легенда, че имал 13 деца, от тях седем момчета и на седмината построил къщи със спечелените от градинарство пари  newsm78

# 106
  • Пловдив
Темата започва да ми носи само мъка.
Състоянието на българското животновъдство (липсата на такова) ми е мъка.
Състоянието на българската хранително-вкусова промишленост ми е мъка.
Май ще излезе, че състоянието на България ми е мъка. Макар от една страна да не съм от български произход, а и от друга никога да не съм се имала за патриот привързан към страната и нацията.
Нямам обаче оптимизъм и с всяка година всъщност имам все повече песимизъм.
Мъката с кравите съм я преживяла 2008 г. Мъката с колбасите от 2008 до 2013 да ги виждам как се превръщат в боклуци. Сега преживявам мъката с месодайните телета, с конете и магаретата, с липсата на някакво селектиращо или племенно животновъдство. Клането на животни в напреднала бременност и т.н, а ние учехме по едни социалистически учебници, в които доктор изпратил за клане бременно животно е престъпник. Сега принципа е: "кравата си е моя, ще си я правя каквото си искам." С всяка година обаче такива неща спират да ме впечатляват. Претръпвам на глупавите и грозни неща. Претръпвам и на това, че ядем най-малкото храна с лош вкус и ниско качество, а и понякога храна, която не само не ни носи нищо полезно, но може и да ни навреди.

# 107
Пухито , и по-гадни работи има , няма да ги споменавам , да не те разстройвам. Гадно е , но не само във България е така, и не само в цивилизованите страни .

# 108
То хубаво да подаваме оплаквания, но ако закона им разрешава, какъв е смисъла. Малки био скъпи производства, то и пухито обясни и аз твърдя, че купуваме ней-скъпата храна в европейския съюз , но за сметка на това и най-некачествена , защото контрол няма. На "запад" я правят от боклуци , но поне с цел да им е евтина . Купуваме сирена на 20 лв. с качество като за 5 лв. От 10 кг. месо , изкарват 30 кг. колбас и от 10 литра мляко 20 кг. сирене  Flutter За колбаса иди дойди , но за 1 кг. сирене за нужни 4 л. мляко.

Това беше написано от "Асоцияцията" само, за да си измият ръцете!  Щели да отговарят на въпроси?  Дрън-дрън!!!  В темата има предостатъчно въпроси, но те се правят на ощипани да отговарят. Не им се занимава, не са компетентни, за какво да го правят?  Те на специалисти като Пухи не са се и надявали. Не могат и да сънуват. Поредната фирмичка без смисъл.

Да не говорим, че функцията им "в помощ на потлебителя " е някъде в небитието. Телефона вдига една леля, която я мързи да диша, камо ли да е компетентна!

# 109
но за 1 кг. сирене за нужни 4 л. мляко.

7 л са нужни. И как няма да правят сирената и кашкавалите от сухо мляко,като няма достатъчно прясно,
няма толкоз крави вече в България,не е изгодно да се отглеждат.Даже и сухото не било бг,а предимно немско.

Нормално, доста по-евтино е. Всичко се върти около цената.

# 110
Имам приятел,който има огромна ферма за крави и съм свидетел как го спукват от проверки.За справка стопанството е възможно най-модернизираното,кравите се къпят всяка седмица,има дежурен ветеринар 24ч.Когато бях последния път там видях,че и фирма им изкупува тора.Дори нямаше обичайната миризма на животни.Излишно е да казвам какви луди пари се хвърлят за генератори,за огромни охлаждащи басейни за млякото,персонал (поне 30 души)............и познайте на колко пари му го изкупуват?!!!На цели 45ст/л Shocked телешкото на 7лв/кг.Печели,но вече го работи това с нежелание защото държавата само му пречи.

# 111
Да , задължават ги да им дават антибиотици на животните , най- разрешено си е. Нали за това говорим , че се позволява всичко , после да се оплакваме ,ама на арменския  поп. И като го изкупят млякото , после какво се случва е въпроса . То ,че натурално мляко от крава си е хубаво и сами си го знаем.

# 112
темата беше само за въпроси и отговори от специалисти, а не дискусия между потребители.
така стана и безсмислена (щото не отговоарят сам опрофесионалистите) и объркана (хаос от мнения, а не сигурни отговори).

п.с. ако искаме да дискутираме, предлагам да си направим отделна тема.

# 113
Имам конкретен въпрос:

Защо е допустимо да липсва име на производител и повече данни за него, а на това място чета на 10 езика името на вносителя/изработено по поръчка на/произведено за АБВ?

На мен тази информация не ми е достатъчна и такива продукти не купувам.

# 114
ето ви едно хубаво и показателно филмче

# 115
Аз въпроси задавам , но удобно ме игнорират и не ми се отговаря и като не отговарят, си отговаряме сами , за това така се получи .

# 116
Разбити са крехките ми илюзии за темата  Grinning

"Цяла сутрин обсъждахме стратегии как да направим акаунтите ни по-clickable, likeable и shareable!"

Копирам статуса на отговорните за темата от Информационно бюро на Европейския парламент за България лица.
Така се харчат европари.
Сигурно и пуснатата тук тема е минала в графа "разход" с две-три нули.

Последна редакция: чт, 20 фев 2014, 09:14 от Люлин

# 117
Аз търся едно албумче, за едно мъжко пиленце, петелче. Кръстено Александър Македонски , казват му Сандо Фринакесто , което е оцеляло по чудо , след умъртвяване масово на мъжките пиленца в България . Чули са го да пиука и са му дали втори шанс. Сега е в Клиника Добро Хрумване , в София. Всеки може да отиде да го види . Че уж не се били гледали само женски пилета. http://www.youtube.com/watch?v=kIqPfJmaSRM

# 118
  • Пловдив
Възможно е. Със сигурност се гледат само женски пилета във фермите за носачки. Носачките не се нуждаят от осеменител. Има стадо родители от порода носачки, там има и мъжки.Тези родители снасят оплодени яйца и се люпят пилета 50 % от излюпените са мъжки. Само, че това са пилета от порода за яйца (не са месодайни), а пък мъжките не са и яйцедайни и сигурно ги унищожават. Тъй като за осеменяване не са нужни много петли, а и яйцата за консумация е задължително да са неоплодени.
Предишния ни спор беше за пилетата за месо. Там разделение на половете няма.
Но абсолютно е финансово нерентабилно да се гледат мъжки пилета от породи носачки.
Носачките израстват бавно и са с ниска телесна маса, ниска замускуленост (дълги кльощави крака и изпъкнала гръдна кост), месото е жилаво и т.н., добития птичи труп е некачествен и за индустриалните ферми няма смисъл да се инвестират пари във хранене на мъжки птици от тези породи, които реално няма да дадат продукция.

# 119
  • Пловдив
Сандо си му личи, че е дългокрак.
За жалост пилетата все пак не са добашни любимци, а са продуктивни животни, а човека се е намесил на всички нива в подбора и селекцията ан продуктивните животни.
Темата беше за храната и качеството на храната. Оставам категорична, че не ядем само женски пилета.  LaughingЯдем яйца само от женски пилета, защото още не са измислени яйца от мъжки пилета. Laughing
Съответно хормонаялните проблеми на човечеството не се коренят в яденето само на еднополови пилета, а по-скоро с какво са били третирани и пилетата и прасетата, та дори и зеленчуците.

Общи условия

Активация на акаунт