Знаете ли какво ядете? Експерти ще отговарят на Вашите въпроси.

• 15 040
  • 140
  •   1
Отговори
# 120
Съответно хормонаялните проблеми на човечеството не се коренят в яденето само на еднополови пилета, а по-скоро с какво са били третирани и пилетата и прасетата, та дори и зеленчуците.
Нормално едно пиле става годно за ядене след 65-70 дни от излюпването.
Във "фермите за пилета" ги "порастват" за 30 дни максимум, основно с помощта на хормони.

# 121
Ето пълня албум на Сандо Фрикасето :https://www.facebook.com/photo.php?fbid=10202668027691547&se … ype=1&theater

Който вече е голям и осиновен.

Пухи , казваш да не вярвам на информация в нета, но единствената , която казва, че това за еднополовите пилета не е вярно си ти, и теб те четем в нета. И то не защото си го учила , или си работила в птицеферма и си свидетел , че не се прави наистина. А защото си си била купила пиле с тестиси , newsm78 не ми звучи правдоподобно.

# 122
  • Пловдив
Аз дори мисля, че се прави и описах ситуации, в които се прави. Не вярвам, че се прави с птиците за месо, защото няма причина да се прави. Изложените причини "не им било икономически изгодно" за месодайни птици не са достоверни. Трябва да се прави разлика и ако се коментира, защо се избиват мъжките пилета да се дават реалните причини за това. Причината е една "мъжките пилета не снасят яйца". Ако пилетата са бройлери, които ще угоим за 30 дни няма никакво значение дали са мъжки или женски, те за тези 30-дни от началото на живота си птиците са практически безполови, тъй като половите им белези не се развиват толкова рано (птиците също имат пубертет), нито фозоката им толкова рано се оформя, като мъжка или женска.
Не правдоподобно е, че съм купила пиле с тестиси ли? Сега какво трябва да отида и да купя друго пиле и да го снимам ли? Мога и да се обадя в "Градус", имам познанства макар и само професионални там и да ги помоля да ми снимат 20-30 пилешки трупчета и да изследваме, колко от тях имат тестиси. Тогава ли ще стане правдоподобно?
Снимката на Сандо е правдоподобна, а моето мнение не е правдоподобно! Защо?

# 123
Във връзка с новите правила за етикетирането, които влизат в сила от 2014 г. е добре да се знае, че се въвеждат по-строги правила относно т.нар. „практики за обективно информиране”, които обхващат „фалшифицираните” храни, т.е. храни, наподобяващи други храни, но произведени от съставки, различни от очакваните. Такъв пример е сиренето с растителни мазнини.
Ако в дадена храна нормално използваните или естествено присъстващи компоненти са заместени с различни, то върху етикета трябва да се съдържа ясна индикация за замяната.
По този начин ще е по-лесно разпознаването на имитациите на храни с обичайно наименование.

# 124
При избора на биологични храни, то търсете следните утвърдени правила за етикетирането им.
-   Означение, отнасящо се до начина на земеделско производство
-   Данни за производство или внос от страна, спазваща международните изисквания за биопроизводство
-   Свидетелство за контрол от редовния контролен орган за производство или внос

Думите „биологичен”, „екологичен”, „органичен” и съответно „био” и „еко” могат да се използват единствено за сертифицирани биологични продукти.
При отглеждането на биологични храни не трябва да се използват синтетични вещества като синтетични торове, пестициди, антибиотици, хормони и др. Също така при преработването им не трябва да се добавят хранителни добавки (консерванти, оцветители, изкуствени подсладители) и помощни вещества.
Забранено е използването на ГМО!

# 125
С приемането на Регламента, на етикетите - изписването на страна на произход е задължително вече и за свинското, овчето, козето и пилешкото месо. До сега това беше задължително при етикетирането на продукти от говеждо и телешко месо и за определени продукти като мед, плодове и зеленчуци.

# 126
  • в 1001-та нощ
В тази връзка, ако купувам месо от Билла и е "насипно", мерят го пред мен - трябва ли да го пише до цената или след, като ми претеглят и опаковат - ще го пише на етикета, който излиза от везната?

# 127
Предполагам, че трябва, защото в нашия квартален на табелите за месото е обозначено, че е българско.

При избора на биологични храни, то търсете следните утвърдени правила за етикетирането им.
-   Означение, отнасящо се до начина на земеделско производство
-   Данни за производство или внос от страна, спазваща международните изисквания за биопроизводство
-   Свидетелство за контрол от редовния контролен орган за производство или внос

Думите „биологичен”, „екологичен”, „органичен” и съответно „био” и „еко” могат да се използват единствено за сертифицирани биологични продукти.
При отглеждането на биологични храни не трябва да се използват синтетични вещества като синтетични торове, пестициди, антибиотици, хормони и др. Също така при преработването им не трябва да се добавят хранителни добавки (консерванти, оцветители, изкуствени подсладители) и помощни вещества.
Забранено е използването на ГМО!

Това ми беше полезно. Благодаря!    Grinning

# 128
Темата е изключително полезна и навременна.
Мен лично много ме интересува въпроса с изричното отбелязване върху етикета наличието на ТРАНС-мазнини (наричани още хидрогенирани) в даден продукт.  Ще съм благодарна, ако споделите мнения относно вредата от тези изкуствено втвърдени чрез химическа преработка евтини мазнини. За себе си ще кажа, че от години съм доста внимателна към етикетите, и така установих, че там рядко има каквато и да е информация относно трансмазнините. По-късно разбрах, че българските производители НЕ са задължени да оповестяват тяхното наличие и процентно съдържание. Чудя се дали и кога ли ще бъде въведено такова изискване и у нас, а и защо ли това все още не е направено.

# 129
  • в 1001-та нощ
Аз отдавна съм отрекла маргарина, заради трансмазнините и бях много учудена от разни кампании по ТВ - с лекари - да се консумира  Shocked

Оказа се, че имало технологии да се произвежда без трансмазнини, не съм технолог - не мога да кажа - новият маргарин - дали е "полезен" или вреден  Peace

Коментираше се, че има маргарини, на които на опаковката изрично е написано "без трансмазнини", така един ден се хванахме с мъжа ми в Карфур да гледаме и намерихме такъв - Белл или Калиакра или нещо такова, взехме 1 бр, но доста отлежа у дома Simple Smile Нямам  вече навик за маргарин, предпочитам масло  Blush

Обаче - в маслото какво има  Rolling Eyes Имам чувството, че някои масла са пълни с вода и прекалено маргаринени, сега взимаме Бор Чвор - в пластмасовата кутийка, около 4 лв е и уж от 100% мляко  Rolling Eyes

# 130
  • Пловдив
Аз от българското масло и суроватъчното такова (пакети мандраржийско )съм се отказала, че винаги е доста оводнено (май не постигат обявените минимум 82% масленост) купувам немско или полско масло. Кой ли го знае дали е по-добро  newsm78 поне, като се топи не образува плющящ слой от вода под мазнината.
Маргарин напоследък вземам този твърд турски маргарин , който използвам и за готвене и за сладкиши.
Скрит текст:
Пише, че не съдържа транс мазнини, за това естествено остава да се доверим на етикета. маргарини също не вземам български, защото и те са ми с високо водно съдържание, а все пак когато ползвам масло или маргарин, го ползвам, като мазнина.

# 131
Пухито, къде го има тоя маргарин? Не съм го срещала.

# 132
  • Пловдив
Лекси Пловдив.
Другите градове не знам.

# 133
В София я нямаме тази верига.  Peace

# 134
Още изисквания, които трябва да спазват от производителите, са свързани с посочването на алергени!

Наличието на алергени вече ще бъде показвано отделно от съдържанието. Целта е да може да бъде по-ясно идентифицирано.
Алергените ще трябва да бъдат посочвани и за предварително неопаковани продукти, които се продават на крайния потребител (напр. продукти от топли, студени витрини в супермаркета).
Най-общо веществата, които са от вид причиняващи алергии, могат да се разделят на няколко групи:
- зърнени храни, съдържащи глутен - напр. Пшеница, ръж,ечемик, овес  и др.
- ракообразни - раци,скариди и др.
- яйца
-ядки
- Фъстъци. Те са в отделна категория, заради повишения риск от алергични реакции при тях.
- мляко и млечни продукти
- серен диоксид и сулфити с концентрация над 10 мг/кг
-соя и соеви продукти

Общи условия

Активация на акаунт