Любов наоколо витае, а ЮЛСКО бебе в корема на мама си играе! Тема 8

• 25 330
  • 725
  •   1
Отговори
# 105
  • Пловдив
Това е супер идея, Elfita  Simple Smile Избрала ли си курс/ училище?

Не,още не.Събирам инфо.В Селена правят лекции,мисля че от 17.30 часа.Това го знам със сигурност.Ще посъбера инфо и пловдивчанки ще изберем къде да ходим и е много важно на близо да има заведение.За да може без особени усилия да се трътнем там след лекцията  Mr. Green .Около Селена района не е благодатен на заведения

Мимето14 ,как точно заблуждавам бъдещите майки ???  Joy Joy Joy

виж и аз съм на ясно с тези работи и още повече че ти пускаш тема за изчисляване на майчинство и с по-горния си пост ЗАБЛУЖДАВАШ МНОГО МАЙКИ. Ако беше написала това което сега нямаше да ти пиша. Не мисля че има много майки който 18 месеца назад да са без промяна на осигурителната заплата!

Аз да заблуждавам ?Това са двата ми поста,свързани с болничните.И в двата съм дала информация кога засяга и кога не засяган бъдещето обезщетение.Болничният само по себе си няма вина,а осигуровките

Ако си взимаш болнични по време на бременност ще взимаш по малко майчинство Simple Smile

Болничният само по себе си не се отразява на майчинството
Но ако майката 18 м преди болничния по време на бременността е осигурена на различни суми,ще се отрази на бъдещото обезщетение

Аз проверявах в НОИ и ми казаха че ако съм болничен майчинството ми ще бъде изчислено на база болничния!

Ами,разбира се,че месеците в болничния влизат в базата ти.Как няма да влиза?Но за месеците в болничен взимат не самия болничен,а дохода от който е изчислен.Затова ако 18 м назад си на едно и също осигурена,болничния не влияе на бъдещото обезщетението

Последна редакция: пн, 10 фев 2014, 18:44 от ♥Elfita♥

# 106
  • Пловдив
Аз нахално пак ша се обадя за тези месеци, пък който иска да ми се сърди  Wink
В пети лунарен месец влизаме в 18 г.с., а в пети календарен месец, влизаме на датата на термина. Да не забравяме обаче все пак, че бременността се изчислява в лунарни месеци и никой лекар не го интересува в кой календарен месец сме. Аз примерно влизам в 5-ти лунарен месец на 14-ти февруари, а в пети календарен-на 24 ти февруари, което си е 10 дена разлика! И още нещо-ако загледате таблицката от първата страница, ще видите, че последния месец на всеки триместър съдържа една седмица повече от предходните два /общо по пет/, което на финала изравнява сметките.   smile3523

VeryMe,
извинявай, не искам да спорим, но таблицата в началото отброява календарните месеци, а не лунарните, защото те са 9. Лунарните са 10.Точно по нея, според математическите сметки се влиза в 5- месец, когато за почнеш 18+ седмица.  Аз поне като казвам, че съм в 5-ти месец имам предвид календарен, а не лунарен, защото освен бременните, останалите хора, повечето се ориентират по 9 месечна бременност, а не по 10. За да не стане грешка, да уточня, че говоря за тази таблица:

Стана яко объркване.. календните месеци са по 30/31 дни, тези в табличката са по 4 седмици /28 дни/, а последната третинка са 5 седмици-няма календарен месец от пет седмици.. И аз като тебе знам, че лунарните месеци са 10 и честно казано, първоначално помислих, че това в табличката са календарни месеци.Не знам защо са ги дали така...може пък табличката да не е точна.
Знам, че не спорим, разискваме го щото на нито една от нас не й е сто процента ясно това, пък да ти кажа честно, май и докторите понякога се насмитат. Дне се обадих за час на един мамолог и му казах, че сега влизам в пети месец, а той ми отговори: аха, значи сте 20-та седмица  Shocked  Laughing
Щастлива жена, ти от 18 навършена седмица ли броиш петия месец или от 17+1 ? Че вече и за това се обърках тоталноо

Вижте какво намерих тук :
http://www.moetodete.bg/vuprosi-i-otgovori-573/koya-gestacionna- … ta-otgovarya.html

# 107
момичета дайте ми съвет ,току що научих ,че вчера където бяхме на рожден ден ,едното дете от днес е с варицела,аз мъжа ми и детето бяхме на рожденния ден,какво да правя ,детето не е карало варицела.очаквам ....неочакваното,но дали аз мога да направя нещо ,за да не предам на бебо .шашнах се ,а и нямам спомен дали съм карала,help me

# 108
 Elfita, не мисля че си струва да споря с теб! Ти явно си искала да кажеш друго но ............. smile3505
ето това е заблуждаването ти!

# 109
Иванела83 и в линкчето са посочили месеците като в табличката / последния месец е най-дълъг/, еми значи е вярно. И бих добавила-това да ни е проблема, седмиците и месеците  Grinning
Не знам вие как сте но мен това хубаво време днес направо ми стопли душата. Чувствах се пред мухлясване сама в леглото цяла зима.  Tired
А относно другата тема, която обсъждате-за болничния и майчинството-аз примерно като работя във фирмата от три години, но през цялата бременност съм в болнични, значи ли че за последните месеци ще ми се калкулира майчиството върху по-малко пари  newsm78
mama_angel-на себе си можеш да пуснеш тест за антитела и ще разбереш дали си карала, но за детето-няма как да разбереш дали се е заразило още е рано. Стискам ти палци да ви подмине  Hug Лошото е че варицелата е заразна още ден-два преди появата на пъпките ...

# 110
  • Пловдив
Elfita, не мисля че си струва да споря с теб! Ти явно си искала да кажеш друго но ............. smile3505
ето това е заблуждаването ти!

Ми,няма нищо заблуждаващо.Така си е,защото за месеците в болничен не се взима самия болничен,а доходът от който е изчислен болничния т.е по-високото.Намалението може да идва от различните осигуровки в 18 м база.И затова винаги давам реален пример с 18 м база и осигуровките,за да могат не запознатите с материята да си го представят.

След като ме обвини в заблуждение на бъдещите майки,с огромни букви,а това не е така,е редно да се извиниш

# 111
  • Пловдив
Иванела83 и в линкчето са посочили месеците като в табличката / последния месец е най-дълъг/, еми значи е вярно. И бих добавила-това да ни е проблема, седмиците и месеците  Grinning
Не знам вие как сте но мен това хубаво време днес направо ми стопли душата. Чувствах се пред мухлясване сама в леглото цяла зима.  Tired
А относно другата тема, която обсъждате-за болничния и майчинството-аз примерно като работя във фирмата от три години, но през цялата бременност съм в болнични, значи ли че за последните месеци ще ми се калкулира майчиството върху по-малко пари  newsm78
mama_angel-на себе си можеш да пуснеш тест за антитела и ще разбереш дали си карала, но за детето-няма как да разбереш дали се е заразило още е рано. Стискам ти палци да ви подмине  Hug Лоото е че варицелата е заразна още ден-два преди появата на пъпките ...

VeryMe
и аз мисля че табличката е вярна пък и да ти кажа честно последния месец всеки ден ще чакаме така че няколко дни разлика в табличката не са ми проблем лично на мен. Grinning  Важно е всичко да е наред Simple Smile
mama_angel дано всичко да е наред с теб  Praynig

# 112
  • София
Аз броя, че от 18+ влизам в 5-ти месец. При мен това беше 30.01 като дата, а термина ми е 02.07, така че и на 02.02 да си го смятам (както ми е по-лесно даже), реално е почти същото.  Peace Всъщност няма значение. При мен, както и при всяка от нас, това все пак е ориентировъчно.  Най-вече ме вълнува кога влизам в 9-ти месец, а според мен е грубо казано на 02.06.  Оттам назад като върна месеците календарно във всеки нов месец влизам на 02-ро число.

За майчинството и болничния да ви кажа от опит,
понеже и в момента все още съм в майчинство - почти цялата бременност бях болничен, малко по-малко от 180 дни, без прекъсване. Това не ми се отрази на майчинството. За изчислението му гледат дохода, върху който са те осигурявали, а не това, което си получавал като сума по болничен.

# 113
  • Пловдив
момичета дайте ми съвет ,току що научих ,че вчера където бяхме на рожден ден ,едното дете от днес е с варицела,аз мъжа ми и детето бяхме на рожденния ден,какво да правя ,детето не е карало варицела.очаквам ....неочакваното,но дали аз мога да направя нещо ,за да не предам на бебо .шашнах се ,а и нямам спомен дали съм карала,help me

Щом не знаеш дали си карала,още утре си пусни кръвен тест за минала инфекция варицела,за да си наясно с положението си.Ако не си я карала,се изолирай или изолирай детето,защото 90 процента то ще се разболее първо.А ти ще го хванеш от него.Изолация докато мине карантината 21 дни или докато се разболее и му завехнат пъпките.Не контактувай с деца,не ходи по детски РД та,не се бутай по Молове,ако не си я карала.Поне до 20 та г.с.След това е безопасно за плода да я караш

# 114
leaaa и pival,

значи, днес ми взеха МБ, утре съм на кръвни изследвания и към края на седмицата ще бъде самата процедура. Ох да минава вече, че не знам, не мога да съм спокойна и това е...

Гледаха ми и шийката, отново с вагинален, в норма е, много се радвам !!! Ще я видим пак след известно време.
Иначе за ехографите, не знам, до лекар ли е, до апарат ли.. не съм специалист, няма да споря, казах това, което от 2 места, където ходя, са ми казали, така че това е.

Хубава вечер !

# 115
 Щастлива жена    Новак    Re: Любов наоколо витае, а ЮЛСКО бебе в корема на мама си играе! Тема 8

#112Пон., 10 Февр. 2014, 19:13

Цитирай

За майчинството и болничния да ви кажа от опит, понеже и в момента все още съм в майчинство - почти цялата бременност бях болничен, малко по-малко от 180 дни, без прекъсване. Това не ми се отрази на майчинството. За изчислението му гледат дохода, върху който са те осигурявали, а не това, което си получавал като сума по болничен.

Дано е така, тогава за мен е ОК. Не че и да не е ще се върна на работа преди да родя де...

# 116
  • София
от любопитство - месеците назад, които се отчитат при болничен за бременност и раждане едни и същи ли са като за "обикновения" болничен- посочихте някъде 18м, но това за кой вид болничен се отнася? освен това нали при този първия все пак ти изплащат 90% от брутното възнаграждение, а при нормалния - 80%, т.е. съвсем ли никакъв ефект няма върху болничния поради бременност и раждане, ако си ползвал друг Thinking пак казвам, любопитно ми е, не ми се налага на този етап, така че ако ви се вижда абстрактен въпроса, скипнете го Peace

# 117
  • София
оффф, изписали сте света! Човек не може да ви смогне, бива ли така?  Mr. Green

Евала на Лале в дъжда и други не пушещи мами, които според мен много правилно се изказаха за пушенето - "не съм пушач и не мога да съдя!" Няма какво да се правят всички на праведни "от толкова неща се отказваме, вие от цигарите ли не можете" и същевременно в 3 месец от зор да ядем всичко качваме по 10 кг (а в средата на бременността може да се окажем с гестационен диабет), което нали разбирате изобщо не пречи нито на нас, нито на бебето. А после като се роди му разрешаваме да лапа всичко от земята и на + 2 го обличаме навън само по анцуг. Примерно.  Не съдете и няма да бъдете съдени! Да не мислите, че на пушачките не им е гузно, че го правят? Аз откровено си казвам, спрях цигарите преди над 4 години, и съм палила и с пумпал няколко пъти, и сега 2-3 пъти. Но не е това важното. Оф ... изморена съм и ми се объркват вече мислите .. не искам да звуча грубо или нещо такова, момичета, просто недейте да съдите другите за слабостите им - всеки си има глава на раменете и решава сам за себе си и за детето си.

За майчинството - Щастлива жена е права на 100%, и аз съм така в момента Simple Smile
elpet, по болничният получаваш 80%, 45 дни преди термин ти дават друг болничен, който се изплаща на 90%, след раждането ти дават един от болницата, също на 90% и после един от педиатъра, също на 90%. После си получаваш от НОИ по 90%. Мисля, че е така. Някой да ме поправи, ако греша.

За кърменето - не го  мислете от сега, решавате в момента неща, над които просто нямате власт. Някои имат желание да кърмят и не им се получава после и се самобичуват за това; други смятат че няма да кърмят изобщо, но в последствие си променят мнението. Нека се родят децата, живот и здраве, ако ви се наложи да поискате помощ - консултантите на ЛЛЛ сами ще се включат в темата ни и ще си оставят координатите. Спокич  Party

# 118
  • Варна
Ако си взимаш болнични по време на бременност ще взимаш по малко майчинство Simple Smile и аз мислех така да направя,но ми казаха че се отразява на майчинството   bouquet

Не мога да се съглася. Отразява се единствено, ако доходът за последните 18 месеца варира. Иначе - не. За изчисляване на болничен се гледа базата 18м назад, за изчисляване на майчинството - също 18м назад от 45 дневния болничен. Ако има месеци, в които е ползван болничен, се гледа базата, от която е изчислен болничния. Предната бременност бях в болничен от 4ти месец, ее не съм била ощетена. ♥Elfita♥ много по-добре от мен го е обяснила. Все пак за невярващите един калкулатор и готово.

Шийката не са ми я мерили досега, или ако са не са ми казали, явно е било всичко ОК. Все пак като отида следващия път ще се интересувам, че както ме налягат едни контракции последните дни хич не е за подценяване въпроса.

mashiana нищо не съм чувала, но е много свежарска.  Peace

mama_angel можеш да си пуснеш изследване за антитела. Ако имаш, значи си карала. А шанса след като си преболедувала, отново да се разболееш е нищожен. Спокойно!  Hug

elpet месеците за болничния за бременност и раждане се смятат 18 назад от 45 дни преди термин. И двата болнични са 18м назад иначе. Ето аз съм в болничен от декември - изчислява се 18м. назад от ноември. А през юни като изляза в 45 дневния преди термин, ще се смята 18м назад от май. А това за 90% - то е 90% от брутното, но не повече от нетното, а имайки предвид, че удръжките са около 22-23%, май е все тая. И да няма ефект, не защото едното е 80%, а другото 90%, а защото при болничния за бременност и раждане не се взема под внимание обезщетението, което си получил, а базата от която изчислено.

# 119
  • София
elpet месеците за болничния за бременност и раждане се смятат 18 назад от 45 дни преди термин. И двата болнични са 18м назад иначе. Ето аз съм в болничен от декември - изчислява се 18м. назад от ноември. А през юни като изляза в 45 дневния преди термин, ще се смята 18м назад от май. А това за 90% - то е 90% от брутното, но не повече от нетното, а имайки предвид, че удръжките са около 22-23%, май е все тая. И да няма ефект, не защото едното е 80%, а другото 90%, а защото при болничния за бременност и раждане не се взема под внимание обезщетението, което си получил, а базата от която изчислено.
супер, просто и ясно  Laughing благодаря за това пояснение, светна ми.  Hug
останал ми е спомен че не съм била недоволна от сумата все пак, а тогав я взимах 9 м. сега съм на "кяр "- 12 м Simple Smile
pleasure    Hug

Общи условия

Активация на акаунт