Всяка СЕПТЕМВРИЙКА чу сърце, някои дори по две! - тема 2

• 28 724
  • 759
  •   1
Отговори
# 705
didiro  още от предната бременност не съм чувала добри думи за Давидков. Препоръчвам ти доц.Балев. Той преглежда в клиниката на проф.Темелков Варна. Часове се записват всеки петък за предстоящата седмица.Предната бременност към края ходих при него за потвърждение на диагнозата и сега не се и замислих директно отидох  при него.
Ти не беше ли от Шумен?

Да от Шумен съм,  но най вероятно ще раждам във Варна.Една приятелка роди преди 5 месеца и ходи на ФМ при Давидков.Сега много ми го хвали.И се чудя при кого да отида зй ФМ?

# 706
didiro  още от предната бременност не съм чувала добри думи за Давидков. Препоръчвам ти доц.Балев. Той преглежда в клиниката на проф.Темелков Варна. Часове се записват всеки петък за предстоящата седмица.Предната бременност към края ходих при него за потвърждение на диагнозата и сега не се и замислих директно отидох  при него.
Ти не беше ли от Шумен?

Да от Шумен съм,  но най вероятно ще раждам във Варна.Една приятелка роди преди 5 месеца и ходи на ФМ при Давидков.Сега много ми го хвали.И се чудя при кого да отида зй ФМ?

Didiro, записването за Балев е много трудно ако не си в града. Понеже става на място, в петък от мнооого рано сутринта. Има вариант и за по телефона в петък към 8 часа, но е много минимален шанса. Аз имам проблем, че няма как да висна в пет сутринта там, а мъжът ми е в чужбина. Приятелите работят и така. Ако искаш поразпитай и за Яков ( но бащата) от Майчин дом (клиника, към която по принцип съм предубедена, но понякога и на мен ми се налага да ходя до там). Доколкото съм се интересувала след Балев, на него се доверяват повечето момичета.

# 707
Това е линк, за изтегляне на книгата “Как без крясъци и шамари да приучим детето на ред и дисциплина”
http://dox.bg/files/dw?a=8f96144f55
Ще го държа шернат още седмица

Raiv, matsutka, домашният чипс го пека по-скоро. Нарязването го правя по технологията на matsutka, но след това, слагам в тава хартия за печене и поръсвам хартията със зехтин или олио. Нареждам парченцата картофи, като гледам да не се засткъпват много и отгоре пак поръсвам със зехтин или олио и малко сол. Пека в предварително загрята на 250 градуса фурна, на вентилатор. Пека докато се зачервят. По същата технология правя зелечуков чипс от тиквички и от моркови

Аляска, страхотни новини! Надявам се вече си по-спокойна. Бени, какво стана с теб, как мина при Марков?

Цвети, защо да ти се смеем, няма никой роден научен, това че питаш, ознамава че и ще намериш много инфо – а то е едно от най-важните неща. Наистина няма причина да се тревожиш, нещата около кърменето малко се преувеличават – колко е изтощително, лишително, себеотрицаващо, как майките едва ли не се мъчат кърмейки, абе в народните поверия кърмачката е едва ли не мъченица. При добра подготовка и информация, а пък ти имаш достатъчно време да я събереш тези 9 месеца очакване, нещата ще се получат, бъди спокойна. В един момент след раждането, когато първоначалният стрес се преодолее и имаш кой да питаш при възникнали въпроси, кърменето става една доста мързелива работа – не цедиш, не преваряваш шишета, не се заниманаш със залъгалки, даже спиш докато бебето се храни. По едно време откровенно ме мързеше да захранвам, пред преспективата да мия лъжички и панички от пюрета Laughing

Някой питаше за контакти с консултанти по кърмене
Две са сериозните кърмачески организации в България – Национална Асоциация Подкрепа за кърмене и Ла Лече Лига
Ето линк към консултантите и сайта на Националната асоциация - http://www.podkrepazakarmene.com/consulting
Ето и към Ла лече лига http://lalechebg.com/contacts/
Националната асоциация има горещ телефон за въпроси, на който винаги има дежурен консултант  за отговори на спешни въпроси – в подписа ми е той
Мисля, че и Ла лече лига имат – но не го знам, ще го потърся
И двете организации организират курсове за бременни – търсете в сайтовете им датите и градовете
Международно сертифицирани консултанти по кърмене (т.е тежката артилерия в консултантството) с титлата IBCLC , за които знам, в България са:
Христина Янева (Hedra  във форума) - http://xedra.wordpress.com/about/
Мария Масларова  (Aila във форума)– специализира в кърменето на близанаци, горещо препоръчвам, който очаква близнаци и иска да се информира да и пише или звънне за лична среща за спезифично инфо - http://atwins.wordpress.com/
Д-р Анета Попиванова, неантолог в Майчин дом
Таня Русева (Бу във форума) - http://missby.wordpress.com/
Със сигурност има и още, но не мога да ги цитирам в момента

Джулето, относно генетичната обремененост - да има такова нещо, но е твърде рядко, т.е това да редки медицински случаи, когато има фамилно наследствено хормонално заболяване влияещо върху развитието на гърдите - млечните жлези - или на секрецията на хормони отговорни за произвоството на кърма. Въпреки това, дори да е имала проблеми майка ти, не означава 100% че и ти би имала, ако си наследила, ако е в същата тежест и т.н В огромен процент от случаите малкото кърма и проблемите са основно от неправилна организация на кърменето и/или лош старт, като и двете причини хванати на време са поправими в голяма степен. На някои жени закаснялото начало на кърменето, тежкото раждане, ниският хемоглобин са много тежки причини за намаляло производтво и са нужни наистина огромни усилия за преодоляването на тези проблеми, при други въпреки тези обстоятелства - нещата потръгват...всякакви случаи, важно е да се подходи според ситуацията и конкретния проблем и жена
Относно въпросът ти за цеденето - твърдо да - дори кърмата да не е слязла трябва да се цеди или поставя бебето на гърда. Дори гърдите да не са препълнени - в тях има малки количества коластра, много калорична. В същност точно честата стимулация (цедене или кърмене) предизвиква слизането на кърмата. Основният принцип в кърменето е мечопуховското - колкото повече - толкова повече  Laughing или колкото повече стимулация, толкова повече производство, като първите часове и дни след раждането са истински критични за идграждането на добри и достатъмни количества за време на цялото кърмене

За дрехите за бременни – имам дънков гащеризон и панталон за бременни и вече нося само тях 2-3 седмици, другите ме стягат на корема, искам още дрехи пък, с които да си пъча коремчето! Crossing Arms

Момичета, утре трябва да ми излязат резултатите от неинвазивният тест за Даун – стискате ми палци, че нещо съм се притеснила.

# 708
Момичета да ви питам, подува ли ви се корема? И дали ви боли около пъпа? Аз получавам такива болки от време на време, рядко, но все пак ги има Sad А и днес докато си лежах и гледах телевизия при някакво движение, така ме сряза изведнъж ниско долу в ляво. Ох по принцип си ме боли понякога, имам си такива болки от време на време, ама... След трансфера, докторката каза, че от тук нататък ще ме боли девет месеца Simple Smile

# 709
Espa, ще стискам палци и нека всичко е наред  Praynig
Цвети, аз от време на време усещам едно остро прерязване, но ниско долу .... надявам се да не е нищо притеснително.

Благодаря за информацията за кърменето, на мен специално ми е супер интересно пък и още повече че нямам никакъв опит...

Нощни очи, може аз да съм се заблудила, но тези дни не съм те засичала тук. Понеже изведнъж набързичко се доближихме до края на темата, давам предложение за заглавието на новата , което докато ви четох ми хрумна, ако все още си няма такова и се обмисля  Wink ( не си казвала да даваме педложения,но да не си го забравя  Peace )

Септемврийски мами се вълнуват, момчета или момичета в коремчето палуват   Laughing

# 710
  • София
Еспа, страхотно инфо си дала. От опитът си на кърмачка 1г и 2м потвърждавам всичко написано, не че някой трябва да има съмнения, разбира се, но да кажа, че нещата са си съвсем така. Кърменето се превръща в адкки мързеливо действие. Няма да ставаш да топлиш мляко посред нощите, спиш, докато кърмиш (едно голямо предимство) Също така за мен кърменето беше почивка - сядам, или лягам и отморявам, блаженство просто.  Grinning Имам приятелка, която живее доста далеч от мен и с бебета нямаше как да се виждаме чести и понеже тя роди малко по-късно от мен, винаги се допитваше до мен за кърменето. Мисля, че й бях в голяма помощ да успее да кърми, с часове сме приказвали за кърменето, далвала съм й съвети, постоянно ми звънеше "ми сега какво да правя", "ето, свършва ми кърмата" и разни такива притеснения. Винаги ми е казвала, че благодарение на мен е успяла да кърми успешно дъщеря си. Не че се хваля, ама и аз придобих доста опит макар и само с едно дете до момента!
Чипсът и аз съм го правила печен, също става добре, дори понякога и по-вкусен. Ще пробвам и с морковчета. Ама аз не съм се сетила така да залъгвам детето да яде зеленчуци!  ooooh! Лелеее, чак ме хвана яд как не съм се сетила, добре че ти прочетох поста  Hug Срам и резил, а се занимавам със здравословно хранене професионално.  Embarassed ooooh!
За дрехите - ми на коремчето вече всичко ми стяга. Имам от предната бременност 2 панталона за бременни, сестра ми ме снабди онзи ден с още 4-5, така че няма да купувам. Миналото лято накупих безброй рокли (не за бременни, ама са идеални просто), които с кеф ще си нося в късните месеци. Толкова се радвам, че сега ще съм лятото бременна - няма да се налага да обувам чорапи, ботуши, да мисля за яке, да навличам купища дрехи. Просто е кошмарно зимата. Лятото може би си има други недостатъци, които тепърва ще разбера  Mr. Green

# 711
Еспа, страхотна си и огромно благодаря  Hug И имаш много силно стиснати палци от мен  Praynig

# 712
Еспа, стискам палци и на краката, толкова силно, че после ще трябва да ходя на СПА, че да ми направят масажче на пръстчетата  Joy Шегичка, но това за стискането на палци е истина  Hug  Praynig

# 713
Добро утро  bouquet

По добре от така написано за кърменето няма на къде, добро начало за всички, на които тепърва им предстои. Лично при мен най трудно ми беше да свикна да кърмя на вън, и в началото докато се престраша да го правя се прибирах на всеки три часа в нас Laughing Иначе за останалото съм съгласна, голямо улеснение, където и да си....

За дрехите, много са ми странни тези за бременни. И с първата не съм си купувала и сега ако мога няма да си взимам. Бях споменала че предната качих минималното(13кг.) и корема ми не беше голям. До последно си влизах в моите дрехи, а понеже панталоните са ми с ниска талия, не ми пречеха грам. Сега сезона ще е друг(летен) когато съм в големите месеци, но по принцип си нося еластични и по свободни дрехи/рокли, и мисля, че ще мога да си ги ползвам и сега. Това, че няма да се налага да носим якета е плюс Laughing, дано само жегата няма пагубно влияние Rolling Eyes

Еспа до сега си била толкова спокойна и уравновесена, какви са тези притеснения, всичко ще е наред  bouquet

У я споделете с какво отваряте книгата, че при мен не става.

Последна редакция: чт, 27 фев 2014, 08:26 от flapper

# 714
еспа, стискам всички палци! чакаме да се похвалиш с хубави резултати!

аз като некърмила също потвърждавам, че мнооооого завиждах на кърмещите майки за удобството. аз като тръгнех да излизам не бяха дози, термоси, шишета, пък дали ще се запази достатъчно дълго топла водичката, пък да обиклям заведенията да се моля да ми налеят топла. да не говорим, че навън няма как да извариш шишето и т.н. а кърмещите майки само си взимаха циците и готово Mr. Green

за дрехите и аз имам от предишната бременност едни дънки, още не съм ги изкарала, но друг панталон не смятам да купувам. и без това от май до октовмри нося само дълги поли/рокли Laughing повечето ми са от тези с ластика горе, така че се надявам да ми стават. и мисля да си накупя само потничета/блузки, но още не смея, защото не знам колко ще надебелея, миналият път качих 23 кг., а това са си 2 размера дрехи Sad много ми се щеше сега да са по-малко килцата, ама както досега са 3 май-май дори по-зле ще е Sad

# 715
  • София
Добро утро Simple Smile

Еспа, стискаме палци- не се поддавай на лоши мисли!  Peace Благодаря ти отново за полезната информация. Ето, че покупката на помпа е все по- реална. Ще съм секцио и, ако пак съм в "Тина Киркова", ме чака среща с бебето след 24ч.+...  Tired Сега разбирам, че наистина сме изпуснали момента с дъщеря ми в болницата (събрахме се след около 30 часа, бях на 2 антибиотика и таткото ми повтаряше да не я кърмя, а само "да се упражняваме" и т.н.), и наваксването после не е било невъзможно, но е била нужна голяма упоритост и търпение от моя страна.

megi_zdr, извинявай, объркала съм се нещо за "многото ти доктори".  ooooh! Hug
Ами, дано си допаднете с д-р Л., ако не- свят широк, доктори много Simple Smile За ехографа сме си говорили, че ако си купи нов- край с прегледите по Здравна каса. А така всеки път се гледаме без пари, не само 2 пъти. А и тя си знае какво гледа, обяснява ми- ето плацентата, ето това, ето онова. Не, че различавам нещо.  Joy

На мен вече дрехите ми отесняват...  Tired Забравих да ви се оплача, след последния ми преглед, като извади докторката шивашкия метър и започна едни ми ти мерки и теглилки- страаашно!  Shocked Скрих листа дълбоко в чекмеджето, но цифрата (обиколка на корема), ме преследва и в нощните сънища!  Sick  hahaha

Та, относно дрехите за бременни, при предишната бременност ето от тук си бях взела 2-3 неща: http://conti-bg.com/

Съседка пазарува и от тук, гледам, че пише почти постоянно намаление в магазините, ще ги посетя: http://www.reni-fashion.com/

# 716
  • ГО
Еспа, стискам палци!!!

И аз съм с 3 кила отгоре вече  Crossing Arms

По принцип съм си дунда, та си купувам доста дрешки от Уайкики, ризата и дънките също са ми от там.

# 717
Здравейте мами за съжаление при мен не се чу сърце, и не се появи и ембрион  Cry наложи се да ме кюртират.Имам само един въпрос някой знае ли колко време се кърви след такава манипулация.Благодаря предварително

# 718
  • ГО
Ани83, много съжалявам! Много!
Не си спомням много точно, ама няколко дни кървих. Седмица, до десетина дни сякаш.
Забравила съм.
Ти от кога си така? Гинеколога ти какво казва?

# 719
Добро утро   bouquet

Аз мисля да не купувам дрехи за бременни. Клинчета, туники и рокли вършат чудесна работа. Миналия път си купих няколко неща от Конти, но все пак бях с големия тумбак през зимата, нямаше как.
Друго исках да питам аз - ще спортувате ли? Миналата бременност до началото на 9-ти месец си ходих на водна аеробика. Сега мисля пак да ходя. Иска ми се и малко йога за бременни да пробвам, но нямам никаква идея къде. Мамите от София, ако имат отзиви, моля да споделят.

Весел ден на всички!   Nature Sunny

Общи условия

Активация на акаунт