На каква възраст, какви потребности имат децата и с кои от тях сме съгласни?

• 13 996
  • 213
  •   1
Отговори
# 60
Светкавица, вредните навици също не могат да се обобщят така.

Не могат, съгласна съм.
Но общото им посочване не е под обобщаващ критерий "степен на вредност", а по обобщаващ критерий отношение към вредни навици.

# 61
Ами, степенуваш ги по вредност, според собствените си разбирания, и действаш според степента и ситуацията.
Пример с малки деца - за една майка може най-страшното да е пакет зрънчо или чипс, но да не се впечатлява особено, че детето лъже или обича да мушка в джоба чужди играчки. За друга да е точно обратното - да преследва строго лъжата и кражбата, но да не се вживява особено в здравословното хранене. Трета - нещо друго...
И с големите деца е така. Познавам родители, които нямат нищо против децата им да правят секс от най-ранна възраст, стига да не пушат. Други нямат нищо против пушенето, стига да не са наркотици. Трети се потрисат от татуировки и пиърсинг... Четвърти нямат нищо против чаша бира от време на време, стига детето да не пуши и да не се друса.
Все нещо от изброените ще мине в графа "по-либерален режим", а друго ще е строго забранено.
Цялото ни общество е силно толерантно към всякакви пороци, няма как да държим децата си под похлупак и да ги опазим изцяло. Най-малкото как едно дете ще разбере, че цигарите са гадни, ако не дръпне поне веднъж? Всички, рано или късно, опитват всякакви неща. Проблемът е как да направим така, че да не посегнат втори път. Или поне да е изключително рядко.

# 62
Прави ми впечатление как все по-либерално е отношението към пороците, които на всичко отгоре лесно могат да станат зависимости. Цигари - какво толкова. Алкохоол - всички пият, по-добре да пие под мой надзор. Трева - е, кой ли не е пушил. Секс - сега от 13-годишни започват, а да знаете какво правят по чалготеките.
Ти не пиеш, не пушиш и не правиш секс, нали Андариел? Ама никога-никога?

# 63
Светкавица, вредните навици също не могат да се обобщят така.

Не могат, съгласна съм.
Но общото им посочване не е под обобщаващ критерий "степен на вредност", а по обобщаващ критерий отношение към вредни навици.

Няма как да има такъв общ критерий за различните вредни навици и различната степен на интензивност, в която се проявяват те, пречупени през личната призма на всеки конкретен потребител на конкретен навик и личните му разбирания.

Аз не пуша, писах, от 18 години, което прави 4 години преди да се появи голямото ми дете на бял свят. Това- при пушили родители и не чак дотам закостенели модели на отношения у дома, при родителите ми. Не съм запалвала нито една цигара през целия този период. Въпреки това не съм въздигнала пушенето точно в забрана. Просто съм изяснила защо е вредно и защо аз и баща им не го правим и наистина не го правим. Какво ще решат и ще направят децата- Божа работа. Блазе на вярващите в предопределеността на този факт. Докато си вярват.
Сексът няма нищо общо с пушенето по принцип, не го намесвам тук изобщо, той не е нито "навик", нито е вреден за младежи над определена възраст нагоре.
Алкохолът- зависи какво, колко, кога и къде.

Последна редакция: вт, 18 фев 2014, 12:01 от Judy

# 64
  • София
Прави ми впечатление как все по-либерално е отношението към пороците, които на всичко отгоре лесно могат да станат зависимости. Цигари - какво толкова. Алкохоол - всички пият, по-добре да пие под мой надзор. Трева - е, кой ли не е пушил. Секс - сега от 13-годишни започват, а да знаете какво правят по чалготеките.

не пуша, пия рядко, а относно секса - зрял човек съм и правя секс, но да кажем, че не изневерявам и не се впускам в "експерименти".
Пропуших преди бала, за алкохола вече съм уточнявала като част от обредността, но съм пила алкохол вкъщи едва малко преди завършване на гимназията. За секса - след като завърших. Така че, не може да се каже, че приказвам едно, а върша друго, нито че съм била в играта преди да доближа пълнолетието. И наркотици не съм пробвала. С две думи - задръстена, та казапачена отвсякъде! Каквото и да съм правила, то съм го правила като пълнолетен човек, а не като дете. Ключовото тук е кои неща са за възрастни и кои са за децата. Тук се приписват на деца и младежи "права" и "потребности", които всъщност не са никакви необходимо-присъщи права и потребности, че и на всичко отгоре са залегнали като забранени за непълнолетни.

# 65

Анди, доколкото е споменавала, е към 40 годишна жена. Ако иска и ще пуши, и ще прави секс, и татуировка може са си направи, и пиърсинг. Тук говорим за деца, около 14 годишни и нагоре. Искрено се надявам децата ми да не пият, пушат, и да не правят секс толкова рано. И няма да кажа, ами, каквото - такова, а най-усърдно ще се стремя да ги предпазя от вредни навици.

Тук не включвам яденето на зрънчо, пиенето на кока-кола и дишането на въздух.

Заедно сме публикували. Нищо от посочените неща не е потребност. Я, колко хора живеят без да пият, пушат цигари, трева или наргиле, без татуировки или пиърсинг. И аз съм от задръстените, защото освен алкохол и секс в приемливи граници, друго не "потреблявам". И пиърсинг нямам (освен пробити уши).

Последна редакция: вт, 18 фев 2014, 12:22 от sophiemmaspencer

# 66
Тук се приписват на деца и младежи "права" и "потребности", които всъщност не са никакви необходимо-присъщи права и потребности, че и на всичко отгоре са залегнали като забранени за непълнолетни.

Не, не им се приписват права, а се отчита фактът, че абсолютната забрана е неизпълнима задача и се търси реалистичен компромис.

# 67
  • София
И какъв е реалистичният компромис? Нещо от типа "малко бременна" - да пие, ама малко; да пуши- ама само на купон; да се друса - само на техно-парти. И всичко това  с долна граница седми-осми клас.

# 68
  • където ми харесва
Аз все пак искам да попитам нещо.
До колко сте сигурни в децата си, че нещата, които сте им забранили, или посъветвали да не правят, в действителност не ги правят?

# 69
  • София
Няма как да съм сигурна, освен ако не притежават свръхорганизационни способности и да са изпечени лъжци, та да се крият толкова добре, че да не ги усетя. Или аз да съм толкова аут оф ордер, че да не забелязвам нищо. В повечето случаи родителите просто не искат да забележат знаците, защото ги крепи мисълта "моето дете не е такова".

# 70
И какъв е реалистичният компромис? Нещо от типа "малко бременна" - да пие, ама малко; да пуши- ама само на купон; да се друса - само на техно-парти. И всичко това  с долна граница седми-осми клас.

- да пие, ама малко е съвсем нормално, при условие на най-долното тире.
- да пуши цигари ама само на купон аз не го приемам, защото не работи. Почти никой не е успял да пуши само на купон. Ако може не е проблем, пак при спазване на най-долното тире.
- за друсането не видях ни една колежка да го приема.
- и за 7-8 клас не видях ни една колежка да го приема. Пак преувеличения. Аз поне през цялото време говоря за възраст над 16 години.

# 71
  • София
какво преувеличение, като е ставало въпрос за марихуаната! И магическата дума "всички"! Все едно ние сме децата, та да се оправдаваме с "всички"!

# 72
Е как да не е преувеличение? Къде съм писала за 7-8 клас, къде съм толерирала марихуана и прочее? И май никой не е.

# 73
Виж, Андариел, става ясно, че ти и аз сме задръстенячки, които е редно, ако не да се дуфнат, поне да сипят по едно малко на децата си и да си поговорят с тях "по мъжки".

Със здраве!

# 74
  • София
В другата тема или в тази, вече не помня в коя, се разписаха потребителки, които разказаха от собствен опит на каква възраст са "тръгнали по живот", както беше едновремешното клише, и как 13-14-годишните са навътре в секса, как се пие и пуши, че са употребявали всякакви субстанции, и то в ученическа възраст. Това като доказателство, че няма смисъл да се ограничават децата и да им се забранява, защото е "масово".

Общи условия

Активация на акаунт