КАНДИДАТСТВАНЕ СЛЕД 7 КЛАС С РИСУВАНЕ

• 154 215
  • 1 483
  •   1
Отговори
# 60
  • София
Св. Лука и НПГ са едно и също място - Национална гимназия по приложни изкуства.
Свети Лука си е художествената, а НПГ така си пиша за http://www.npgpf.com/ Simple Smile относно това къде още ... ми идея си нямам смятам априлската ваканция да седнем и да ги разгледаме и обсъдим, надявам се избора да е само негов. Той иска анимация, ама кой знае какво ще стане  Grinning
Тц. Свети Лука е НГПИ "Свети Лука" (Национална гимназия за приложни изкуства), т.н. "приложното". Преди беше "СХУПИ" (средно училище за приложни изкуства), но после се преименува в НГПИ.
"Художествената" е НГИИ „Илия Петров” (Национална гимназия за изобразителни изкуства).
НПГПФ е Национална професионална гимназия за полиграфия и фотография, т.е. "фотографското". И в трите има изпит по рисуване и трите са със статут на "национални" и са подчинени на Министерство на културата.
ПГИИ "Николай Райнов" е Профилирана гимназия за изобразителни изкуства. Това е сравнително ново училище (поне за мен Embarassed), то е с друг статут (май се води общинско). В него обаче има специалност керамика. Не знам как му викат по народному на това училище, но със сигурност това не е "художествената".
Изобщо - училища поне в София има. Hug

# 61
  • София
Св. Лука и НПГ са едно и също място - Национална гимназия по приложни изкуства.
Свети Лука си е художествената, а НПГ така си пиша за http://www.npgpf.com/ Simple Smile относно това къде още ... ми идея си нямам смятам априлската ваканция да седнем и да ги разгледаме и обсъдим, надявам се избора да е само негов. Той иска анимация, ама кой знае какво ще стане  Grinning
Тц. Свети Лука е НГПИ "Свети Лука" (Национална гимназия за приложни изкуства), т.н. "приложното". Преди беше "СХУПИ" (средно училище за приложни изкуства), но после се преименува в НГПИ.
Абсолютно вярно  Simple Smile
"Художествената" е НГИИ „Илия Петров” (Национална гимназия за изобразителни изкуства).
НПГПФ е Национална професионална гимназия за полиграфия и фотография, т.е. "фотографското". И в трите има изпит по рисуване и трите са със статут на "национални" и са подчинени на Министерство на културата.
ПГИИ "Николай Райнов" е Профилирана гимназия за изобразителни изкуства. Това е сравнително ново училище (поне за мен Embarassed), то е с друг статут (май се води общинско). В него обаче има специалност керамика. Не знам как му викат по народному на това училище, но със сигурност това не е "художествената".
Изобщо - училища поне в София има. Hug
Абсолютно вярно написано  Simple Smile

# 62
  • София
Анимация като специалност, освен в Фотографското у-ще има и в 51 СОУ "Елисавета Багряна".

# 63
 Embarassed добре вече ще знам  Laughing
сега сериозно, много благодаря за допълнителната информация, която получих от теб Ина, защото не бях ровила да гледам къде и какви специалности има.

# 64
  • sofia
Да направя един гол запис.
Далече сме от 7-ми клас, но пък с такъв кеф рисува и моделира, че сме решили да го "побутнем" в тази посока

# 65
  • София
Embarassed добре вече ще знам  Laughing
сега сериозно, много благодаря за допълнителната информация, която получих от теб Ина, защото не бях ровила да гледам къде и какви специалности има.
Моля...когато излезе план приема по паралелки за тази година ще го публикувам  Simple Smile

# 66
  • София
Да направя един гол запис.
Далече сме от 7-ми клас, но пък с такъв кеф рисува и моделира, че сме решили да го "побутнем" в тази посока

Ами побутнете го...заслужава си човек да се развива творчески и креативно, дори и да не стане велик творец, просто защото по мое мнение изкуството облагородява и извисява хората. Прави ги по одухотворени и широко скроени.

# 67
  • Пловдив
И мойта щерка ще се явява на рисуване.
Засега иска само в една паралелка с рисуване, ако не стане - нещо друго.
Да видим...

# 68
  • София
Здравейте на всички, които следят темата ми за новости! Публикувам новини директно от сайта на министерството на културата свързани с кандидатстването в у-щата по изкуства, графици, класирания, план - прием и т.н.
Започвам с план - приема за тази година 

НАЦИОНАЛНА ГИМНАЗИЯ ЗА ПРИЛОЖНИ ИЗКУСТВА “СВЕТИ ЛУКА”
План-прием за VІІІ клас – 90 ученика, 4 паралелки за специалностите:
рекламна графика, пространствен дизайн, силикатен дизайн, моден дизайн, художествена тъкан, детски играчки, художествена дърворезба, художествена обработка на метали.

НАЦИОНАЛНО УЧИЛИЩЕ ЗА ИЗЯЩНИ ИЗКУСТВА “ИЛИЯ ПЕТРОВ”
План-прием за VІІІ клас – 52 ученика, 2 паралелки за специалностите:
живопис, стенопис, скулптура, графика, илюстрация и оформление на книгата.

НАЦИОНАЛНА ПРОФЕСИОНАЛНА ГИМНАЗИЯ ПО ПОЛИГРАФИЯ   И  ФОТОГРАФИЯ
План-прием за VІІІ клас – 104 ученика, 4 паралелки за специалностите: полиграфия, графичен дизайн, фотография, компютърна графика.

Продължавам с изпитната програма за 2014г:

УЧЕБНО-ИЗПИТНА ПРОГРАМА
ЗА  ПРОВЕРКА НА ВЪЗМОЖНОСТИТЕ  ЗА ПРИЕМ  В VIII КЛАС ЗА ПРОФЕСИИТЕ ХУДОЖНИК – ИЗЯЩНИ ИЗКУСТВА, ХУДОЖНИК – ПРИЛОЖНИ ИЗКУСТВА, ДИЗАЙНЕР, ФОТОГРАФ, КОМПЮТЪРЕН АНИМАТОР,  КОМПЮТЪРЕН ГРАФИК,  ГРАФИЧЕН ДИЗАЙНЕР, КАМЕНОДЕЛЕЦ
И В IX КЛАС ПО ПРОФЕСИИТЕ БИЖУТЕР,  КАМЕНОДЕЛЕЦ, ДЪРВОРЕЗБАР
И  КЕРАМИК В УЧИЛИЩАТА ПО ИЗКУСТВАТА

1. Рисуване на група обемни тела по натура. Изпълнение с черен материал по избор на кандидата. Размер на рисувателния лист - 35/50 см. Продължителност – 6 учебни часа. Провежда се за всички кандидати  за  VIII  клас за професиите художник – изящни изкуства, художник -  приложни изкуства, дизайнер, фотограф, компютърен аниматор, компютърен график, графичен дизайнер, лютиер и каменоделец и за  IX клас за професиите бижутер, каменоделец, дърворезбар  и керамик.

3. Фигурална композиция по зададена тема за кандидати за VIII клас: Комисия, определена със заповед на директора на съответното училище, поставя темите  в запечатани пликове, от които се теглят две в деня на изпита. Кандидатът работи по една тема по избор. Изпълнение с черен или цветен материал по избор на кандидата или с глина – пластика или релеф. Размер на рисувателния лист - 35/50 см, размер на пластиката до 30 см, размер на плочката – до 30 см. Продължителност – 5 учебни часа. Провежда се за професия художник – изящни изкуства в НУИИ ”Илия Петров” - София.

Забележка:

Всички изпитни теми  и задачи, както и критериите за оценяване на кандидатите  се определят от комисии, определени със заповед на директора на  съответното училище. Директорът на съответното училище определя  със заповед датите и конкретните процедури за провеждане на всеки изпит. Приемни изпити се провеждат само по професии и специалности, по които има утвърден държавен план -прием за съответното училище.
Всички приемни изпити са анонимни.
Листовете и глината се осигуряват от съответното училище.
Един учебен час е с продължителност 45 мин.

Ето ги и специалностите във гореизброените училища:

НАЦИОНАЛНО УЧИЛИЩЕ ЗА ИЗЯЩНИ ИЗКУСТВА „ИЛИЯ ПЕТРОВ”

•   ОСМИ  КЛАС: изящни изкуства – живопис, стенопис, графика, скулптура, илюстрация и оформление на книгата.

НАЦИОНАЛНА ПРОФЕСИОНАЛНА  ГИМНАЗИЯ ПО ПОЛИГРАФИЯ И ФОТОГРАФИЯ

•   ОСМИ  КЛАС: полиграфия, фотография, графичен дизайн, компютърна графика, компютърна анимация, библиотекознание.

НАЦИОНАЛНА ГИМНАЗИЯ ЗА ПРИЛОЖНИ ИЗКУСТВА  ”СВЕТИ ЛУКА”

•   ОСМИ  КЛАС: художествена тъкан, художествена дърворезба, художествена обработка на метали, детски играчки, пространствен дизайн, силикатен дизайн, моден дизайн, рекламна графика.

Ето го и самият график:

График
на дейностите по приемане на ученици в училищата по изкуствата
за учебната 2014-2015 г., съгласно Наредба № Н-5 от 2008 г.

За VІІІ клас:

1.   Подаване на документи за кандидатстване – по график, определен от директора на училището - не по-кратък от 7 работни дни в периода  09.06 - 26.06. 2014 г.
2.   Провеждане на изпити за проверка на способностите - 21.06.- 03.07.2014 г.
3.   Обявяване на резултатите от изпитите за проверка на способностите - непосредствено след приключване на работата на изпитната комисия, но не по-късно от 04.07.2014г.
4.   Обявяване на списъците с приетите ученици на първи етап на класиране - до 04.07.2014 г.
5.   Записване на приетите ученици до 11.07.2014 г.
6.   Обявяване на записалите се ученици и броя на незаетите места - до 12.07.2014 г.
7.   Подаване на документи за участие във втори етап на класиране за попълване на незаетите места - до 16.07.2014 г.
8.   Обявяване на списъците с приетите  ученици на втори етап на класиране - до 18.07.2014 г.
9.   Записване на приетите ученици на втори етап на класиране - до 22.07.2014 г.
10.   Обявяване на записалите се ученици и броя на незаетите места след втори етап на класиране - до 23.07.2014 г.
11.   Попълване на незаетите места след втори етап на класиране и записване - определя се от директора до 25.07.2014 г.
12.   Утвърждаване на  осъществения държавен план-прием - до 31.07.2014 г.

Забележка:

Графикът за подаване на документи за всяко училище се определя със заповед на директора и се обявява не по-късно от една седмица преди определената начална дата за подаване на документите в приемащото училище.

Е, това е за сега от мен.  Wink

# 69
  • София
Пропуснах да напиша и кои са датите за провеждане на изпитите в тези училища.  Embarassed В Художествената гимназия е на 27.06.2014г. и 28.06.2014г., а в "Св. Лука" е насрочен за 29.06.2014г.

# 70
  • София
На техните сайтове можете да видите подробно и графиците им за подаване на документи.

# 71
  • София
Много благодаря, Ина! Така ме зарадва, че изпитите в Художествената и в Приложното няма да съвпаднат! Нямам търпение да зарадвам и дъщеря си!
Благодаря за тази толкова изчерпателна информация, която си публикувала!
Дано децата ни да бъдат приети в училището, в което ще се чувстват най-добре!
Успех на всички!

# 72
  • София
И аз пожелавам успех на детето ти, както и на всички останали разбира се, които ще борят училищата по изкуства!  Simple Smile

# 73
  • Sofia
Изпитите само с графика ли са?

# 74
  • София
Да, но в Художествената гимназия са два - единият с графика, другия - живопис.

Общи условия

Активация на акаунт