Сирни заговезни - традициите за празника в България

• 7 967
  • 55
  •   1
Отговори
# 15
  • Бургас
И аз помня като малка дядо ми правеше дървени стрелички,палехме ги и ги пускахме да летят,а и до днес всички си искаме прошка

# 16
  • Sofia
Явно навсякъде е различна традицията...
А кога е Сирни заговезни?Видях,че има вече бяла халва по магазините.

# 17
Сирни Заговезни тази година е на 02/03.

# 18
# 19
  • Ямбол
Ужасно е това с огньовете. Във въздуха хвърчат сажди и не се диша.
Прошка не искам, ако разбера, че съм сгрешила, се извинявам веднага.
Лицемерни прошки нито взимам, нито давам.

# 20
Дядо навремето правеше дървени стрелички и ги хвърляхме. Прескачахме и огньовете. А приятелят ми каза, че не си спомня да е хвърлял стрелички (той е от Пловдивския регион), само са прескачали огньовете.

# 21
Дядо навремето правеше дървени стрелички и ги хвърляхме. Прескачахме и огньовете. А приятелят ми каза, че не си спомня да е хвърлял стрелички (той е от Пловдивския регион), само са прескачали огньовете.

В Добруджа хвърлянето на стреличките е съпроводено от следното изречение: "Дай ми дядо момата, иначе ще ти запаля купата /купата сено/".

# 22
Ужасно е това с огньовете. Във въздуха хвърчат сажди и не се диша.
Прошка не искам, ако разбера, че съм сгрешила, се извинявам веднага.
Лицемерни прошки нито взимам, нито давам.

Лили един път в годината не е толкова ужасно да се запали огън. Simple Smile
А що се отнася до прошката-никой не е безгрешен. То и за това се казва "Прости ми ако съм ти съгрешил волно или неволно".
А иначе ние го празнуваме и до днес. Особено се радват на амкането - включват се дори порасналите от дечицата  Grinning

# 23
За огньовете - лошото е, че се палят гуми, те замърсяват въздуха.  Peace Друго е да се запали истински огън с дърва.  Wink
За прошката - не е лицемерно.  Peace На този ден се иска прошка и за неволно допуснатите грешки (и ако не си усетил, че си наранил другия).  Peace И естествено да дадем прошка, ако сме пропуснали през годината.

За мен Сирни Заговезни е единият от трите християнски празника, на които е добре да се събере семейството (другите са Бъдни вечер и Великден).

# 24
  • Sofia
това с паленето на гуми е много глупаво...толкова ли няма нещо по-истинско да се пали,съчки и паднали,стари дървета колко щеш в гората

# 25
Aз съм от София и тези неща с огньовете не съм ги виждала на живо,само по тв.Иначе у дома,майка ми връзваше халва и яйце,което се опитвахме да хамкаме с брат ми и си искахме прошка.Хубаво си беше,сега с мъжът ми не я спазваме тази традиция,тъй като за него е измислица,просто в неговото сем. не спазвано никога. Embarassed

# 26
По традиция не се палят гуми, а стари боклуци от къщата-стари дъски и всичко дървено, което не е нужно и е за боклука. Разбира се, традиците в различните краища са различни, но гумите явно са по-достъпния материал за запалване  Wink Аз не си спомням да сме палили гуми-щях да помириша  Grinning

# 27
  • Ямбол
Тук в Ямбол също не е имало такава традиция. От скоро започнаха да палят огньове, откакто се заселиха хората от селата.
Аз като малка не съм виждала такива традиции.

# 28
По традиция не се палят гуми, а стари боклуци от къщата-стари дъски и всичко дървено, което не е нужно и е за боклука. Разбира се, традиците в различните краища са различни, но гумите явно са по-достъпния материал за запалване  Wink Аз не си спомням да сме палили гуми-щях да помириша  Grinning

Вярно е, че по традиция не се палят гуми. Проблемът е, че някои хора не се замислят за традициите като такива. И както е казал народът: "Сиромах човек - жив дявол".  Peace

# 29
  • софия
В моя край(Силистренско) на огньовете се казва пашпалига, а на днешния ден се раздават кръстачки(тестена вкусотия)!Ах спомени................

Общи условия

Активация на акаунт