Сирни заговезни - традициите за празника в България

• 7 957
  • 55
  •   1
Отговори
# 45
Ужасно е това с огньовете. Във въздуха хвърчат сажди и не се диша.
Прошка не искам, ако разбера, че съм сгрешила, се извинявам веднага.
Лицемерни прошки нито взимам, нито давам.
[/size]

Лили един път в годината не е толкова ужасно да се запали огън. Simple Smile
А що се отнася до прошката-никой не е безгрешен. То и за това се казва "Прости ми ако съм ти съгрешил волно или неволно".
А иначе ние го празнуваме и до днес. Особено се радват на амкането - включват се дори порасналите от дечицата  Grinning

Вики_Кати,

Къде близо до София има празник, че да заведа моите ?

Не зная къде има. Ние се събираме в карето между блоковете, палим огън /децата вече събират съчки и дъски Simple Smile /, като поизгори младежите го прескачат. После отиваме в общото помещение на блока и там малките деца амкат варени яйца и халва. Всяка жена е донесла баница, тутманик, погача, айран или друго безалкохолно и т.н. та и големите хапваме  Grinning Мъжката част се загрява допълнително с алкохолни напитки. Винаги е много весело.  Simple Smile

# 46
Разбрах, че в с. Първенец (до Пловдив) традицията се спазва. Както и в Широка лъка. Прочетох, че с изгряването на слънцето кукерите започват да обикалят, за да гонят злите духове. Първенец ми е близо, но в неделя до обяд ще бъда заета и ще ги изпусна. Чудя се, дали празникът продължава и следобед?!

# 47
  • Някъде на път....
Запленена съм от разнообразието, което има в една малка по размер страна като България. Толкова е интересно.   yes

..........

Точно в това е чарът!  Hug

# 48
  • Бургас
Днес цялото семейство си взехме прошка,дори научихме сина ми(на 7 години) как се взема и дава прошка

# 49
 Чудесни са нашите традиции и обичаи! Неделя правих погача на бебка и се постарах да спазя всички важни неща: сложих червен конец на входа под изтривалката, за да пази от уруки, имаше погача с мед,за да й е сладък живота, сито с орехи и червени чушки,за да е весела и игрива,здрава, всички нарекаха пожелания да е здрава, красива, с късмет, сложихме парички-символично да е здрава като желязо в кърпа, която вързахме нито много здраво, нито хлабаво-да не е стисната, нито прахосница.Кърпата я държаха кумата и една братовчедка-с живи родители и двете , а я разчупи над главата ми майка и пак тя  захрани символично Деси с погачата, за да е сита в живота и остави едно парче на Богородица, което ще занесе по-нататък в църквата.Аз качих кърпата с паричките нависоко, за да е успешен живота на детенце и после се черпихме до преди да се стъмни, а накрая не изпращах гостите и не раздавах от храната.Нещо, което ние пропуснахме, е обичаят на тръгване всяка гостенка да остави конец от дрехата си под възглавничката на бебето, но тъй като всички бяха от добрите орисници Simple Smile, предпочетох да не пипат много, много по нашето креватче.Получихме и прекрасни подаръци! Simple Smile

# 50
  • Ямбол
Тази година времето чу молитвите ми и донесе дъжд и то проливен и не успяха да запалят нито един огън.
Все така да е си пожелавам.

# 51
  • Бургас
Неделя правих погача на бебка и се постарах да спазя всички важни неща

Точно си мислех, че не знам нищо за традицията за 40 дни от раждането на бебе. Благодаря за споделеното!  Hug

Аз лично прекарах Сирни заговезни по много неочакван начин, но си взехме прошка и бяхме в семеен кръг.  Peace

Сега предстоят Лазаровден и Цветница. И за тези празници знам много малко.  Blush

# 52
Може да променим името на Традициите за празниците в България и да споделяме за всякакви празници, би било интересно. Simple Smile

# 53
Може да променим името на Традициите за празниците в България и да споделяме за всякакви празници, би било интересно. Simple Smile

Подкрепям   Peace

# 54

Подкрепям   Peace
и аз

# 55
  • Бургас
Идеята е прекрасна Peace, но моля не разчитайте на мен да я направя. Чакам бебата да се появи всеки момент и за друго ми е трудно да мисля  Embarassed

Ако някой от вас има желание да я направи достойно хубава, го насърчавам!!!

Общи условия

Активация на акаунт