Сирни заговезни - традициите за празника в България

• 7 954
  • 55
  •   1
Отговори
  • Бургас
Този празник помня от малка. Свързан е със силни емоции и чудни детски спомени: тичащи в нощта мъже, летящи дървени стрели и прескачане на огньове. Майка ми завързваше парче халва на дълъг конец за полюлея и с брат ми се опитвахме да го "хамнем". Голяма борба падаше и през годините силите бяха на различни страни. В края на майка ми - Добруджа, се прави едно, а тук в бургаско съвсем друго.

Мило ми е да си спомням тези мигове и исках да ви попитам как вие отбелязвате празника по своите краища?

Бих искала отбелязването на българските традиции да стане обичай и в моето младо семейство. За тази година съм замислила да гледаме кукерите в някое Странджанско село. Дано само намеря информация къде и кога ще се проведе празника на 2-ри март.

Споделете как е при вас!
Ето един линк за празника: http://praznuvai.com/praznici/sirni_zagovezni.php

# 1
  • София
На нашето село до Троян още си спазват традициите.Пали се един голям огън и се въртят уруглювици.Интересно е ,особено за дъщеря ми

# 2
Всяка година правим уралия (палим голям огън) и се събираме страшно много хора. За децата е изключително забавно  Grinning. Като малки обикаляхме из селото и гасяхме чуждите огньове. Чудесен е празника.

# 3
  • София
Беше ми много интересно, когато попаднах в Нова Загора на Сирни Заговезни. Големи огньове се палеха из целия град и хората "хвърляха бутурници". Тях дори ги продаваха на пазара. Представляват подобни на дървени стрелички, които се палят в огъня и се набучват на дебела пръчка, а с друга се удря така, че да литне и да остави огнена следа.

# 4
Ех, аз нямам тези спомени, но ми е приятно да ви чета. Simple Smile

# 5
Беше ми много интересно, когато попаднах в Нова Загора на Сирни Заговезни. Големи огньове се палеха из целия град и хората "хвърляха бутурници". Тях дори ги продаваха на пазара. Представляват подобни на дървени стрелички, които се палят в огъня и се набучват на дебела пръчка, а с друга се удря така, че да литне и да остави огнена следа.

Родът на майка ми е от Новозагорско и го помня този обичай.  Peace Особено по селата се спазваше и по соц време (80-те години), палеха се огньове, хвърляха се бутурници. Ние тогава живеехме в Сливен и обикновено не оставахме вечерта за празника, но помня подготовката и за утеха ми подарямаха по една бутурница.  Simple Smile

# 6
  • Бургас
Знаете ли какво се замислям? Имаме толкова хубави празници, но не се популяризират. Ето най-простия пример: в гр.Малко Търново ще има голям празник за Сирни заговезни. Тук се отбелязва с кукери и най-голямата забележителност е "паликош". Но за всичко това трябваше да навъртя 100 телефона и да се чудя от къде да търся информация за настаняване и програма на празника. Такава не бе поместена на сайта на общината, туристическия център или в страницата на парк"Странджа".

Не смятам, че това е начина да се запази/популяризира традицията, особено в урбанизирания живот, който водим. Вярно, тези които живеят в малък град или на село за облагодетелствани, но тези които са далеч от селото какво правят? Как разбират кога и къде могат да участват в Кукеровден, Лазаровден, Коледарски празници и т.н.?

Смятам, че туристическите агенции(особено на морето) могат да поработят по въпроса, а не само да чакат на летния сезон. Наистина ми се ще да вярвам, че всеки един от нас е отговорен в опазването на традицията/българското!

Извинете, че малко като лозунг го написах, но....така се получи някак!  33uu

# 7
Това е прекрасна идея - на мен би ми било интересно да се включа в тези празници.

# 8
Мили спомени изникнаха в мен след като видях темичката. Ще се радвам хората, в чието село или град се празнува традиционно празника, да пишат тук -  на мен също ми се иска да се потопя в атмосферата в някое китно селце (точно както навремето в моето село - Крумово Градище, до Карнобат).

# 9
  • Бургас
А вие как ще отбележите Сирни заговезни? Ще поискате ли прошка? Ще закачите ли халва/яйце за децата?

Аз лично направих организацията за екскурзия до място, където ще има празненства. Искрено се надявам близките да ми дадат прошка. А халва няма за кого да закачим. Няма малки деца все още в семейството.

# 10
Fervour , би ли споделила до кое място ще пътувате?

# 11
  • София
На мен така ми се иска да заведа малкия на село, да има "ламкане" с яйца и халва и като стане на моите години един ден, да се сеща и да му става мило. Ама пусто, заврели сме се в тая София...
То не че от мястото зависи да пазим традициите, а и може би не трябва да очаквам той да има същите спомени, каквито имам аз. Но съм си възложила мисия да му създам хубави моменти за храна на душата след време. А част тях са именно празници като този!

# 12
  • Бургас
в гр.Малко Търново ще има голям празник за Сирни заговезни. Тук се отбелязва с кукери и най-голямата забележителност е "паликош".

Тъй като в Странджата и като цяло в Източна България на Сирни заговезни се празнува Кукеровден, реших така да отбележим празника. На 01.03 в с.Бродилово(Странджа) ще има Кукеровден, а на 02.03 ще се отбележи и в Малко търново.

Ако някой има нужда от конкретна информация за настаняване или програмата, да пише ЛС. Както споделих, няма информация в Интернет, но пък по телефона хората са много мили. Жалко само, че на трети няма да работят музеите, а в Малко Търново има прекрасни музеи!!!

# 13
лелеле, колко хубави спомени предизвика в мен темата  Simple Smile Като деца винаги ходехме да искаме прошка от кръстниците. Събирахме се няколко семейства, къщата беше пълна с деца и веселбата със закачената халва, беше мноого хубаво. За съжаление не поддържам традицията. Липсва ми.

# 14
 Идеята празниците ни да станат част от туристическите атракции е много добра, но освен външната форма на обредите, може би е важно да съхраним и самия смисъл. Актът на прощаване ми се струва, че е част от любовта/ обичта между хората....За мен това е най-ценното в празника.

Общи условия

Активация на акаунт