Сирни заговезни - традициите за празника в България

• 7 955
  • 55
  •   1
Отговори
# 30
 И аз не съм виждала тази традиция с огньове. Струва ми се, че би било красиво, ако е голям огън с дървета. Ние не сме и хамкали, амкали и т.н. Отиваме у по-възрастните, носим портокали и искаме прошка за волни и неволни съгрешения.На масата има халва и яйца също, освен други ястия. С гуми ми се струва отвратително, както и запалването на стърнищата през лятото....

# 31
  • Видин
   Случайно попаднах на темата и спомените нахлуха...
   Аз съм от Нова Загора и си спомням ,преди много години,как се празнуваше празника.Две седмици преди това отивахме с баща ми в гората ,да избере "мекиш"/ не зная какво е другото име на това дърво/ и дрян за дървените стрелички-бутурници.И се почваше едно дялане...Оформяха се като ракета-ето така.

За всеки от семейството имаше наречена бутурница.Два дни преди празника,ние децата,събирахме клони и съчки за огъня.Вечерта на Сирни Заговезни около огромната купчина дърва се събираше цялата махала.Всеки си носи бутурниците.Най-възрастния човек запалваше огъня и се започваше изстрелването на бутурниците.Мъжете от семействата палеха "ушичките" им и с помощта на два здрави пръта ,ги изстрелваха високо във небето.Като в същото време ги наричаха.За момичетата- къде ще се оженят,за момчетата-къде ще отидат войници и т.н.Колкото по-високо излети бутурницата,толкова по-здрав и честит ще е човек.
   След като огъня малко позатихне,всички го прескачахме за здраве.А бабичките казваха,да не ги хващат бълхи и въшки.
    След това всички се прибирахме по къщите,за да "хамкаме" халвата.Тя беше от тази,твърдата,закачена на един конец за тавана.Ние с брат ми коленичихме на земята с ръце на гърба и се мъчехме да я хванем с уста.И който я хванеше,каква радост беше....След този ритуал сядахме да вечеряме- баница,варени яйца,няколко вида халва.И на масата си искахме прошка-по-младите целуваха ръка на по-възрастните и казваха"Искам Прошка", а отговора беше"Простено да ти е!"
    След вечерята идваше ред на маскарада.Баща ми и майка ми се маскираха с чорапи на главите,шапки,нарисувани мустаци ,зъби от лук и т.н. и тръгваха по къщите на приятелски семейства.Отиват там ,сядат ,без да говорят и чакат домакините да ги познаят.И се почва едно подпитване,едно опипване,да познаят кой кой е!Тази нощ целия град беше по улиците-смях,песни,закачки...Като ученици в гимназията,се събирахме целия клас и обикаляхме къщите на учителите.
    От понеделник започваше "тримирене"- подготовката за Великите пости.Три дни не се яде нищо,само на вода.В четвъртък сутринта баба ми вареше ошаф и това беше първата храна след 3-те дена глад.
    Малко дълъг ми стана поста.Дано да ви е интересно,особено на по-младите!

# 32
Дори ми е много интересно, Валюша. Аз не си спомням с толкова големи подробности празника, а някои от нещата не сме ги правили - ходенето маскиран на гости например. Какви хубави традиции имаме, а са на път да бъдат забравени  Sad .

# 33
Валюша, много ми беше интересно да прочета поста ти! Ако се сетиш още нещо, допълвай. И аз искам да се спазват традициите (доколкото е възможно) в бъдещото ми семейство, както сме го правили досега. В нашия край, обаче, този празник не е така популярен, както в Новозагорско и Странджанско.

# 34
  • Видин
    Мили дами,много се радвам,че все още има млади хора,които искат да запазят традициите ни! Hug
    В нашето семейство се спазват всички традиции на всички празници.Пренесох ги и в моето семейство преди 30 и кусур години.Голямата ми дъщеря,която живее в UK ,също се опитва да ги спазва там.Пече питка с парА за Бъдни вечер,боядисва яйца за Великден,макар че там няма такава традиция.Е,не пали огън и  не хвърля бутурници Joy,но пък хамкат халва.
    Най-хубавото е,че баща ми/на 78г./ и досега прави бутурници и събира махалата на Сирни Заговезни.Хубавото е,че младите хора се интересуват от това и обичая няма да си отиде,заедно с по-възрастните!
    Литъл Куин,наистина бутурниците ги има май само по нашия край.Защото тук,във Видин,където живея,въобще нямат никакви обичаи за Сирни Заговезни.Всъщност май само хамкането го има,но с нес халва,а с яйце.
     Ако ви е интересно да научите нещо повече за други празници и обичаи- с удоволствие ще се опитам да ви отговоря!
     Хубава вечер!

# 35
  • софия
Това с маскирането го има и при нас в Силистренско и естествено хамканрто на халва. Още си спомням как дядо ми я връзваше конец и с брат ми се състезахме.

# 36
  • София
В Троян на Заговезни правят Ялова сватба.Много е интересно.
Вечерта ще се запали огън и ще се въртят уруглювици(като факли)
Интересно е .

# 37
В Троян на Заговезни правят Ялова сватба.Много е интересно.
Вечерта ще се запали огън и ще се въртят уруглювици(като факли)
Интересно е .
Все още ли спазвате тази традиция в Троян?

# 38
На нашето село до Троян още си спазват традициите.Пали се един голям огън и се въртят уруглювици.Интересно е ,особено за дъщеря ми
И аз съм от Троян и като деца много се радвахме на огъня и на уругловиците , а сега живея и работя във Варна и тук никога на са виждали уругливица  Grinning

# 39
Какви ястия приготвяте  за Сирни заговезни ?

# 40
Ужасно е това с огньовете. Във въздуха хвърчат сажди и не се диша.
Прошка не искам, ако разбера, че съм сгрешила, се извинявам веднага.
Лицемерни прошки нито взимам, нито давам.
[/size]

Лили един път в годината не е толкова ужасно да се запали огън. Simple Smile
А що се отнася до прошката-никой не е безгрешен. То и за това се казва "Прости ми ако съм ти съгрешил волно или неволно".
А иначе ние го празнуваме и до днес. Особено се радват на амкането - включват се дори порасналите от дечицата  Grinning

Вики_Кати,

Къде близо до София има празник, че да заведа моите ?

# 41
Аз пък се интересувам къде около Пловдив има?  Flutter
По-напред в темата  Fervour сподели, че на 01.03 в с.Бродилово(Странджа) ще се празнува Кукеровден, а на 02.03 ще се отбележи и в Малко търново. Засега само за там знаем  Simple Smile

# 42
Какви ястия приготвяте  за Сирни заговезни ?

Традиционните ястия са с мляко, яйца и сирене: баница, варени яйца, печено сирене и халва.
На ММ баба му приготвяше платеки. Това ястие е характерно за Шуменски регион. Представлява точена кора (тестото е само брашно, вода и малко сол). Сгъва се като плик и се пече отгоре върху печката, може и върху сач. После в широка тава се слага вода да заври и се потапя платеката да се напои хубаво. Консумира се с натрошено сирене.

# 43
Ако има желаещи, заповядайте в село Буново област София (на 60км)
http://vbox7.com/play:0356da2c54 Много е интересно!

# 44
  • Бургас
Запленена съм от разнообразието, което има в една малка по размер страна като България. Толкова е интересно.   yes

Относно отбелязването на празника в околните ви села(или в града) ви предлагам да се свържете с кметството или с читалището. Хората обикновено правят организация, но не я оповестяват предварително. А и като отидете на празника ще може да се запознаете с хората на място и да поддържате връзка и за бъдещи празници. Peace

А и съм на мнение, че само с "искане" да спазваме традициите няма да се получи. Трябва и малко инициатива.  thumbsup Аз искам да си правя спомени и с удоволствие ще ви споделя снимки от празника в Малко търново!   Hands Clap Hands Clap

Да си призная малко ме е страх, защото съм чувала, че кукерите много бият. Удрят те с тоягите си за да "изгонят лошите духове" и да пречистят човека. Ще разкажа дали е така (всичко това в реда на шегата, разбира се. Едва ли някой ще ми посегне с този корем  Laughing)

Общи условия

Активация на акаунт