Как са разпределени задълженията вкъщи?

• 20 843
  • 253
  •   1
Отговори
# 165
Моята половинка не обича да домакинства, но му се налага понякога. И двамата работим, но сме приели компромиса той да е за по-малко пари, по-малко време и с повече гъвкавост, за да помага за детето, т.к. нямаме баби. Та той: води/взема от училище, китара и карате, простира и хвърля боклука. Когато пътувам, пуска прахосмукачка. Аз правя останалото. Достатъчно ми е да изведе детето нейде на площадка/парк/пазар, докато аз изчистя, сготвя и прочее други неща.

За жалост майка му не бе добра домакиня и той няма усещане за чистота и ред, т.е. хаосът не му пречи... трохите също. Мен ме вбесяват.

# 166
Присетих се за суши ресторанта на Джиро в Токио ... с готвене в къщи трудно могат да се постигнат 3 звезди мишлен, ако ще и жената да е най-образцовата домакиня. Simple Smile

О, аз съвсем нямах предвид главният готвач да готви у тях. Наясно съм, че това е кариера и успяват само хора, които са готови да жертват личния си живот. Имах предвид мъжкия пол като цяло и онова, което е приемливо/неприемливо да прави  Simple Smile

За жалост майка му не бе добра домакиня и той няма усещане за чистота и ред, т.е. хаосът не му пречи... трохите също. Мен ме вбесяват.

Това не винаги е така. При някои ефектът е точно обратен, когато изградят собствен дом искат да им е чистичко  Laughing

Аз не вярвам да има мъж, който да не може да сготви или да изчисти, само защото генетично не му е заложено. Crazy Може да не му идва отвътре готвенето, но гаранция може да направи нещо бързо и вкусно...

Малко са хората, независимо мъже или жени, които имат дарба и могат да се справят просто така. За другите се иска опит. Така че няма как да не готвят и от дъжд на вятър да измайсторят нещо хубаво. Казвам го като човек с 2 леви ръце в готвенето, който обаче вече се справя прилично (благодарение на мъжа ми, на него му е хоби). Което ме подсеща за един хляб, който донесох като ви идвахме на гости  Embarassed Embarassed Embarassed чак, когато го направих, както трябва разбрах какво съм ви карала да ядете  Joy

# 167
  • София
Човече, хлябът си беше много добър, спомням си чудесно!  Simple Smile
Мисълта ми е, че извинение от сорта на това, че понеже е мъж не може да готви или чисти, на мен лично не ми се нрави. Да, и готвенето, и чистенето вкъщи ги правя аз, като готвенето на 100процента е от мен, чистенето - да кажем на 80 процента. Но знам и съм спокойна, че при нужда тези неща може да ги свърши и ги върши и мъжът ми без да мрънка и да ми излиза с номера  , че гените му не му позволяват. Как ще ги свърши е друга работа, обаче аз забележки не правя. Оценявам старанието...почти винаги, освен в редките случаи, когато е простирал и прането е безразборно разхвърляно на простора , без оглед на това блуза ли е, гащи ли са или там каквото. Crazy Опитах се и в тези случаи да не намирам кусур, обаче как да стане, като погледът ми е все през прозореца и вперен във веещите се на първи ред гащи. Crazy

# 168
Мисълта ми е, че извинение от сорта на това, че понеже е мъж не може да готви или чисти, на мен лично не ми се нрави. Да, и готвенето, и чистенето вкъщи ги правя аз, като готвенето на 100процента е от мен, чистенето - да кажем на 80 процента. Но знам и съм спокойна, че при нужда тези неща може да ги свърши и ги върши и мъжът ми без да мрънка и да ми излиза с номера  , че гените му не му позволяват...

Това е и моето мнение  Peace
И при нас е имало моменти, в които само аз съм чистила, или той е готвил 7 г., примерно. Това са подробности. Двойката трябва да е гъвкава и да разпределя нещата спрямо натоварването, а не спрямо предразсъдъците.

# 169
Присетих се за суши ресторанта на Джиро в Токио ... с готвене в къщи трудно могат да се постигнат 3 звезди мишлен, ако ще и жената да е най-образцовата домакиня. Simple Smile

О, аз съвсем нямах предвид главният готвач да готви у тях. Наясно съм, че това е кариера и успяват само хора, които са готови да жертват личния си живот. Имах предвид мъжкия пол като цяло и онова, което е приемливо/неприемливо да прави  Simple Smile

Категорично съм съгласна. По-скоро имах предвид, че когато един мъж е главен готвач, то доброто му представяне в кухнята на ресторанта е един вид доказване и постижение. Когато един мъж готви в къщи (без значение каква му е професията), това е обгрижване на дома, което не е свързано с постигане на успехи. Не е така интересно от към стимули Simple Smile. Мъжете са по-ориентирани към постигане на цели и постижения. Отделно има сфери, които се считат за "мъжки" и това също води до затвърждаване на различията между половете. Примерно - едно че по-малко жени кандидатстват за технически специалности, но и не винаги ги приемат за равни с мъжете на работното място. Нещо като gender barrier, не знам как да го формулирам на български. И в къщи има деление на работа на "мъжка" и "женска" и извън дома има разделение на професиите, ако ще неформално. Тоест това разделение е и в личната и в социалната сфера.

И за мъжете е по-приемливо (социално) да имат кариера, която да им коства личния живот.

# 170
Миенето на чинии е за мен, простирането и събирането на пране (ужасно ми е досадно това, не знам защо Embarassed) -- за него. Основното почистване и подреждане правим заедно, но търкането в банята си е за мен. Simple Smile Пазаруването -- отново заедно. Хвърлянето на боклука също (най-малкото, излизаме заедно Laughing). В готвенето предполагам аз взимам превес, ако приготвяме нещо по-сложно от салата, но много вечери сме ок с нещо по-леко и той винаги помага. Всякакви ремонтни дейности, ако ще и сглобяване на лавици, се поемат от него (толкова съм непохватна, че току виж се нараня). Абсолютно всичко по колата -- също. За финал, за мен останаха и 1-2 по-дребни задължения като домашен любимец, прах, и прибиране на това-онова. В общи линии, виждам нещата разпределени Simple Smile Разбира се, приоритетите може да се изменят, ако от двама станем повече или ако задълженията се увеличат -- предполагам, че бих заложила на помощница, още повече, че се случва и двамата да работим и вечерта от вкъщи. И така, рапорт даден!  Peace

# 171
За финал, за мен останаха и 1-2 по-дребни задължения като домашен любимец, прах, и прибиране на това-онова. В общи линии, виждам нещата разпределени Simple Smile

Да да, още 1-2 - а миене на кухненски шкафове, печка, хладилник, прозорци, подреждане на шкафове/гардероби къде ги забрави. Всъщност за мен тези плюс миенето на чиниите са най-досадните задължения. Само в подреждането на гардероби мъжът ми не се включва, а и неговият, и моят рафт седят подредени само няколко дни след оправянето му. Преживявам го, защото печката и плотовете дори не си спомням откога не съм ги почиствала. Там е основно той.

# 172
Цитат
подреждане на шкафове/гардероби........................................................... а и неговият, и моят рафт седят подредени само няколко дни след оправянето му.
Ей това винаги ми е било чудно как се получава.   Laughing
Защото и моя мъж има подреден шкаф само една седмица, максимум.Въвеждам някакъв ред веднъж годишно, за по-често нямам нерви.Да си рови, да си търси, като не поддържа ред, проблема си е негов.    Laughing
Синовете ми обаче се научиха да си подреждат шкафовете.Не съм ги учила специално, просто когато аз се оправях с дрехите, винаги си имаха място, слагах всяко ново пране по местата.И те просто продължиха така....
Моят гардероб никога не е разхвърлян.Всеки вид дреха си има място, просто слагам чистото по местата.

# 173
Когато работя чистенето е разделено на две - или аз трия прах и пода, а тои прахосмукачката, или обратното. Чиниите ги мия аз, той- боклука.  Grinning

# 174
  • София
Моята половинка рядко върши вкъщи нещо. Не, всъщност хвърля боклука, почиства гаража и двора и се грижи за котлето. Рядко мие бани/тоалетни и това е.
За сметка на това, води и прибира децата от училище и градина, води на зъболекар, лекар, гледа ги, следи тържества, допълнителни занимания и т.н
Като по-малки, съвсем спорадично съм къпала, хранила или приспивала дете.

Винаги, когато го помоля нещо го върши, но сам да се сети -абсурд. Аз пък рядко го моля, защото не влага желаният от мен ентусиазъм Laughing
Нямам против, че не знае къде стоят дъските за рязане, защото пък аз не знам в кои дни, децата на какви занимания ходят Embarassed

# 175
Цитат
подреждане на шкафове/гардероби........................................................... а и неговият, и моят рафт седят подредени само няколко дни след оправянето му.
Ей това винаги ми е било чудно как се получава.   Laughing
Защото и моя мъж има подреден шкаф само една седмица, максимум.Въвеждам някакъв ред веднъж годишно, за по-често нямам нерви.Да си рови, да си търси, като не поддържа ред, проблема си е негов.    Laughing

Не мога да обясня точно. Сменихме гардероба, оказа се че не е бил виновен старият гардероб  Mr. Green Донякъде е заради организацията на гардероба. Ако има повече от 2 неща едно върху друго и като се вземе долната дреха горните вече не са подредени Laughing Следващият градероб ще ни е само със закачалки и чекмедже за бельо, да видим тогава как ще се справим.

# 176
  • София
У нас са разпределени според натоварването като цяло, но си има определени неща, които са си "запазена марка" Laughing Мъж ми примерно е готвил сигурно 10 пъти общо за 20 години. Аз пък толкова пъти съм мила терасата. Аз слагам масата, той мрази. Той вдига масата и зарежда миялната, аз мразя. Аз пускам пералня, той глади, защото аз съм нмого некадърна с ютията.
Като цяло, ако все пак трябва да гледаме реално, аз върша повечето неща. А не е като да работя по-малко. Просто той работи и нощем и сънят все не му достига, та съм му пуснала малко 'лабаво Simple Smile

# 177
  • В полите на Пирин планина
Нямаме точно разпределение, но мъжът ми освен готвене и гладене / които са моя територия / , ми помага за всичко друго - заминава се с децата, пуска пералня, рядко закача, но редовно събира и сгъва дрехи. Прахосмукачки, чинии и пр. - също действа успешно с тях ... И двамата работим.

# 178
Чета и стигам до извода:Ако успеха на едно съвместно съжителство се измерва по броя на свършените задължения,а компромисите се явяват ,като отстъпка -то тогава излиза,че обичтта е една формалност,която може да те съсипе.А,уж била най-възвишена точно в този си вид!

# 179
Чета и стигам до извода:Ако успеха на едно съвместно съжителство се измерва по броя на свършените задължения,а компромисите се явяват ,като отстъпка -то тогава излиза,че обичтта е една формалност,която може да те съсипе.А,уж била най-възвишена точно в този си вид!
Да, бе, да! Това е в романчетата и филмите, за да те отделят от реалността.

Общи условия

Активация на акаунт